MGC_6.2.030_RN7_V1a_FINAL.apk versiyonunda gayet iyi çalışan "Erase Dots" özelliğinin çalışma mantığını araştırdım.
Sürüm açıklamasında şöyle yazıyor:
"Erase dots" - reduces the shutter speed by increasing the ISO so that then the noise is more zamylil photo.
Yani enstantane süresini düşürüp ISO değerini artırarak noise azaltıyormuş. Açık ve kapalı halde denedim. Sonuç şu şekilde:
Erase Dots açıkken: f/1,8 -
1/120 - 4,74 mm -
ISO1135
Erase Dots kapalıyken: f/1,8 -
1/40 - 4,74 mm -
ISO368
Bu yöntemde bulanıklaştırma işlemi uygulanmadığından detay kaybı daha az oluyor. Ancak uzun pozlama gerektiren durumlarda durumlarda noise özelliği kendiliğinden yok oluyor. Geliştirici, bu formülü "Quality HDR+ enhanced" ile bağlantılı hale getirmiş. Ayarlarda "Quality HDR+ enhanced" değerini +1 olarak değiştirdiğinizde enstantane süresini %50 artırıp ISO değerini azaltıyormuş. Bir deneme yaptım ve sonuç şu şekilde:
Quality HDR+ enhanced:
Default iken: f/1,8 -
1/180 - 4,74 mm -
ISO1930
Quality HDR+ enhanced:
+1 iken: f/1,8 -
1/120 - 4,74 mm -
ISO1260
Sürüm açıklamasında şöyle yazıyor:
"Advanced HDR + quality" - increases shutter speed by + 50% reducing ISO, for example, if the default shutter speed is 1 \ 20, ISO 1000, then for quality +1 the shutter speed would be 1 \ 15 ISO 750, etc. etc. Limit max. excerpts at default = 1 \ 14, at + 1 = 1 \ 9, and so on. For night shooting, the def = 1 \ 3, + 1 = 1 \ 2 and so on works as well ...
Bu mekanizmayı bilmezken forumda şöyle bir yorum yapmıştım:
"MGC_6.2.030_RN7_V1a_FINAL versiyonunun ayarlarını kurcalarken yeni bir şey fark ettim. "Quality HDR+ enhanced" parametresini +1 yaptığımda pozlama süresinin kendiliğinden arttığını ve fotoğraf kalitesine olumlu katkısı olduğunu gördüm. Ancak daha yüksek değerlerde (+2, +3, +4, +5) sanki "Erase Dots" özelliği devre dışı kalmış gibi kumlanma (gürültü) arttı. Bu yüzden "Quality HDR+ enhanced" değerini +1'den yüksek değerlere ayarlamanızı önermem."
Sebebi yukarıdaki algoritmaymış işte.
Belki bu algoritma "noise reduction" çalışmalarınızda işe yarar. -- @
mevcetin