Rehber Redmi Note 7'de en beğendiğiniz GCAM versiyonu ve ayarlarınız

mevcetin

Mevlüt Çetin
Emekli Yönetici
Uzman Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Mevlüt Çetin
Cihazım
Xiaomi 13 Ultra
Meslek
3D Designer
Konular
162
smoking~~smoking~~smoking~~
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Bizdeki hdr+ değerinin mantığı çekilecek fotoğraf sayısını temsil ediyor hocam.

MGC_6.2.030_RN7_V1a_FINAL.apk versiyonunda gayet iyi çalışan "Erase Dots" özelliğinin çalışma mantığını araştırdım.

Sürüm açıklamasında şöyle yazıyor:

"Erase dots" - reduces the shutter speed by increasing the ISO so that then the noise is more zamylil photo.

Yani enstantane süresini düşürüp ISO değerini artırarak noise azaltıyormuş. Açık ve kapalı halde denedim. Sonuç şu şekilde:

Erase Dots açıkken: f/1,8 - 1/120 - 4,74 mm - ISO1135
Erase Dots kapalıyken: f/1,8 - 1/40 - 4,74 mm - ISO368

Bu yöntemde bulanıklaştırma işlemi uygulanmadığından detay kaybı daha az oluyor. Ancak uzun pozlama gerektiren durumlarda durumlarda noise özelliği kendiliğinden yok oluyor. Geliştirici, bu formülü "Quality HDR+ enhanced" ile bağlantılı hale getirmiş. Ayarlarda "Quality HDR+ enhanced" değerini +1 olarak değiştirdiğinizde enstantane süresini %50 artırıp ISO değerini azaltıyormuş. Bir deneme yaptım ve sonuç şu şekilde:

Quality HDR+ enhanced: Default iken: f/1,8 - 1/180 - 4,74 mm - ISO1930
Quality HDR+ enhanced: +1 iken: f/1,8 - 1/120 - 4,74 mm - ISO1260

Sürüm açıklamasında şöyle yazıyor:

"Advanced HDR + quality" - increases shutter speed by + 50% reducing ISO, for example, if the default shutter speed is 1 \ 20, ISO 1000, then for quality +1 the shutter speed would be 1 \ 15 ISO 750, etc. etc. Limit max. excerpts at default = 1 \ 14, at + 1 = 1 \ 9, and so on. For night shooting, the def = 1 \ 3, + 1 = 1 \ 2 and so on works as well ...

Bu mekanizmayı bilmezken forumda şöyle bir yorum yapmıştım:

"MGC_6.2.030_RN7_V1a_FINAL versiyonunun ayarlarını kurcalarken yeni bir şey fark ettim. "Quality HDR+ enhanced" parametresini +1 yaptığımda pozlama süresinin kendiliğinden arttığını ve fotoğraf kalitesine olumlu katkısı olduğunu gördüm. Ancak daha yüksek değerlerde (+2, +3, +4, +5) sanki "Erase Dots" özelliği devre dışı kalmış gibi kumlanma (gürültü) arttı. Bu yüzden "Quality HDR+ enhanced" değerini +1'den yüksek değerlere ayarlamanızı önermem."

Sebebi yukarıdaki algoritmaymış işte. :)

Belki bu algoritma "noise reduction" çalışmalarınızda işe yarar. -- @ mevcetin
Elinize sağlık hocam araştırmanız için teşekkür ederim. Fakat ben her zaman düşük iso taraftarıyım. Fotoğraflarda daha yüksek kalite yakalarsınız ve raw formatında daha az gren olur. Gcam 6 ve 7 karşılaştırmalarındada gördüm, gcam 7 her zaman 100 isoya yakın çekiyor. Gcam 6 ile arasında yarı yarıya fark oluyor. Ben gcam7 de iso yükseltmek yerine yumuşaklığı artırdım ve keskinliği azalttım. Bunun sonucunda çok az farkla gcam 6 dan daha kötü noise reduce yapıyor fakat gündüz ve gece çekimlerinde daha net görüntüler elde ediyor. Gcam 6 da gece çekimlerini bozmasının sebebi isoyu artırması.

technix

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Teknisyen
Cihazım
Xiaomi Mi A3
Konular
13
MGC_6.2.030_RN7_V1a_FINAL.apk 'den düşük ISO mu talep ediyorsunuz? İlginç bir alternatif var.

Az önce perdeleri kapalı bir odada iki fotoğraf çektim. İlkini default ayarlarda, diğerini gece görüşü modunda çektim.

Şaşırtıcı bir şekilde gece görüşü daha iyi çekti. Gündüz saatlerinde gece görüşü kullanılır mı? Kullanılabiliyormuş demek ki. :)

Çektiğim fotoğraflardaki küçük bir alanı zoom yapıp ekran görüntülerini aldım. Fotoğraflar sırasıyla:

- Normal fotoğraf modu: f/1,8 - 1/360 - 4,74 mm - ISO1388
- Gece görüşü modu: f/1,8 - 1/90 - 4,74 mm - ISO261

Gece görüşü modunda pürüzsüzlükten taviz de vermeden daha kaliteli fotoğraf çekti. Bana da yeni bir araştırma konusu doğdu. Gündüz kapalı mekanlarda gece görüşü modunu mu kullanmalıyım acaba?

technix

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Teknisyen
Cihazım
Xiaomi Mi A3
Konular
13
KIYASLAMA

Gcam 6:
MGC_6.2.030_RN7_V1a_FINAL.apk, default ayarlar, erase dots açık
Gcam 7:
PMGC_7.0.009_Astrophoto_Version_V12.apk, mevcetin5.xml

Fotoğraflar sırasıyla:

-- Gcam 6, normal mod - f/1,8 - 1/360 - 4,74 mm - ISO948
-- Gcam 7, normal mod - f/1,8 - 1/120 - 4,74 mm - ISO377
-- Gcam 6, gece modu - f/1,8 - 1/180 - 4,74 mm - ISO393
-- Gcam 7, gece modu - f/1,8 - 1/40 - 4,74 mm - ISO119

Yorumlarınızı bekliyorum angel~~ -- @ mevcetin

mevcetin

Mevlüt Çetin
Emekli Yönetici
Uzman Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Mevlüt Çetin
Cihazım
Xiaomi 13 Ultra
Meslek
3D Designer
Konular
162
KIYASLAMA

Gcam 6:
MGC_6.2.030_RN7_V1a_FINAL.apk, default ayarlar, erase dots açık
Gcam 7:
PMGC_7.0.009_Astrophoto_Version_V12.apk, mevcetin5.xml

Fotoğraflar sırasıyla:

-- Gcam 6, normal mod - f/1,8 - 1/360 - 4,74 mm - ISO948
-- Gcam 7, normal mod - f/1,8 - 1/120 - 4,74 mm - ISO377
-- Gcam 6, gece modu - f/1,8 - 1/180 - 4,74 mm - ISO393
-- Gcam 7, gece modu - f/1,8 - 1/40 - 4,74 mm - ISO119

Yorumlarınızı bekliyorum angel~~ -- @ mevcetin

Gcam 7 roman yazmış derim hocam :D
Düşük iso farkını ortaya koymuş.

MGC_6.2.030_RN7_V1a_FINAL.apk 'den düşük ISO mu talep ediyorsunuz? İlginç bir alternatif var.

Az önce perdeleri kapalı bir odada iki fotoğraf çektim. İlkini default ayarlarda, diğerini gece görüşü modunda çektim.

Şaşırtıcı bir şekilde gece görüşü daha iyi çekti. Gündüz saatlerinde gece görüşü kullanılır mı? Kullanılabiliyormuş demek ki. :)

Çektiğim fotoğraflardaki küçük bir alanı zoom yapıp ekran görüntülerini aldım. Fotoğraflar sırasıyla:

- Normal fotoğraf modu: f/1,8 - 1/360 - 4,74 mm - ISO1388
- Gece görüşü modu: f/1,8 - 1/90 - 4,74 mm - ISO261

Gece görüşü modunda pürüzsüzlükten taviz de vermeden daha kaliteli fotoğraf çekti. Bana da yeni bir araştırma konusu doğdu. Gündüz kapalı mekanlarda gece görüşü modunu mu kullanmalıyım acaba?

Kullanabilirsiniz fakat hareketli nesnelerde sorun çıkarır hocam. Birde keskin renk geçişleri olur. İkinci fotoğraf çok daha kaliteli olmuş.

technix

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Teknisyen
Cihazım
Xiaomi Mi A3
Konular
13
Bana çılgın diyebilirsiniz ama söylemek zorundayım; Gcam 6'da gece görüşü modu gündüz normal moda göre her ortamda daha akıllı çalışıyor. :)

Güneşli ortamlarda gece görüşü modunun enstantane süresini uzun tutarak aşırı parlak fotoğraflar çekmesini bekliyordum ama yanılmışım. Gece görüşü modu gündüz ışığında normal mod gibi çalışıyor. Gerektiğinde pozlama süresini uzatıyor veya kısaltıyor. Hatta pozlama süresini normal moda göre daha kısa tuttuğu zamanlar oluyor. İlave olarak ışığın dinamik aralığını daha iyi ayarlıyor. Normal modda ışıklı alan fazla parlarken gece görüşü modunda daha dengeli görünüyor. Üstelik gece görüşü modunda dahili bir "noise reduction" özelliği var. Normal mod ile kıyasladığımda aynı pozlama ve ISO değerlerinde bile normal moda göre daha pürüzsüz fotoğraflar elde ettim şaka gibi.

"Gcam-6 gece modu" kullanılarak gündüz çekilen fotoğraflarda Gcam 7'yi terleteceğini düşünüyorum :) -- @ mevcetin

mevcetin

Mevlüt Çetin
Emekli Yönetici
Uzman Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Mevlüt Çetin
Cihazım
Xiaomi 13 Ultra
Meslek
3D Designer
Konular
162
Bana çılgın diyebilirsiniz ama söylemek zorundayım; Gcam 6'da gece görüşü modu gündüz normal moda göre her ortamda daha akıllı çalışıyor. :)

Güneşli ortamlarda gece görüşü modunun enstantane süresini uzun tutarak aşırı parlak fotoğraflar çekmesini bekliyordum ama yanılmışım. Gece görüşü modu gündüz ışığında normal mod gibi çalışıyor. Gerektiğinde pozlama süresini uzatıyor veya kısaltıyor. Hatta pozlama süresini normal moda göre daha kısa tuttuğu zamanlar oluyor. İlave olarak ışığın dinamik aralığını daha iyi ayarlıyor. Normal modda ışıklı alan fazla parlarken gece görüşü modunda daha dengeli görünüyor. Üstelik gece görüşü modunda dahili bir "noise reduction" özelliği var. Normal mod ile kıyasladığımda aynı pozlama ve ISO değerlerinde bile normal moda göre daha pürüzsüz fotoğraflar elde ettim şaka gibi.

"Gcam-6 gece modu" kullanılarak gündüz çekilen fotoğraflarda Gcam 7'yi terleteceğini düşünüyorum :) -- @ mevcetin
Araştırmacı ruhunuz için sizi tebrik ederim hocam angel~~
O halde gcam 6 ve gcam 7 noise config ile birlikte gece modu karşılaştırmalarınızı merakla bekliyorum. Ellerinize sağlık.

technix

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Teknisyen
Cihazım
Xiaomi Mi A3
Konular
13
Araştırmacı ruhunuz için sizi tebrik ederim hocam angel~~
O halde gcam 6 ve gcam 7 noise config ile birlikte gece modu karşılaştırmalarınızı merakla bekliyorum. Ellerinize sağlık.
Karşılaştırmaların ilkini bugün yaptık zaten :)

Önceki mesajımda ikinci fotoğraf Gcam7 normal mod, üçüncü fotoğraf Gcam6 gece görüşü modu. Gündüz saatlerinde "gece modu"yla çekilen fotoğraflarda Gcam6 seviye atlıyor. Gece veya gündüz, ön kamera veya arka kamera fark etmeksizin kendi normal fotoğraf moduna göre gece görüşü modu daha iyi çalışıyor Gcam6'da :) Gcam 7'nin gece modu da gündüz iyi çalışıyor bu arada. Test etmek gerek.

Son düzenleme:

Yeumyang

Üye
MIUI Sever
Acemi Üye
Adım
Yeumyang
Cihazım
Xiaomi redmi 7
Konular
5
Kamera ayarlarından hiç anlamam gcam yükledim ama ayarlarını bilmediğim için ayarlamadim şimdi en iyi sürümü hangisi gcam in

technix

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Teknisyen
Cihazım
Xiaomi Mi A3
Konular
13
Kamera ayarlarından hiç anlamam gcam yükledim ama ayarlarını bilmediğim için ayarlamadim şimdi en iyi sürümü hangisi gcam in
Tecrübelerime dayanarak söylüyorum, hiçbir Gcam kusursuz değil, en iyisi şudur diyebilmek çok zor :)

- Düşük ISO değerleri istiyorsanız Gcam 7
- Güzel selfie ve portre çeksin istiyorsanız Gcam 6
- İnsanların yüzleri parlak çıksın istiyorsanız Stock kamera (arka kamerada yüz tanıma ve güzelleştirme var)

technix

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Teknisyen
Cihazım
Xiaomi Mi A3
Konular
13
MGC_6.2.030_RN7_V1a_FINAL.apk versiyonuyla bugün gece görüşü modunda gündüz çekimleri yaparak daha düşük ISO değerleri elde etmeye çalıştım ama beklediğim gibi olmadı. Çoğu zaman normal moddan daha yüksek ISO değerlerine çıktı. Sadece karanlık ortamlarda pozlamayı uzun tutarak düşük ISO verdi. Güneşli ortamlarda normal moddan pek farkı olmadı pratik kullanımda.

Bu versiyonun ayarlar menüsündeki katı kısıtlamalardan dolayı ben MGC_6.2.030_StableAwbVersion_V16.apk versiyonuna döneceğim galiba. Çünkü o versiyonda "autoexposure correction" ayarı var. "Noise reduction" oranını belirlemeye imkan veriyor. Savitar ZA V3 kütüphanesi var. Gece görüşü modunda 7.0.009 kadar iddialı. Sadece renk doygunluklarını optimize etmek gerekiyor ki onu da çözdüm sanırım. Arka kamera saturation değerlerini 1.1 / 1.3 , ön kamera saturation değerlerini 1.1 / 1.5 yaptım. Güzel oldu. Ama gündüz performansını görmem gerekiyor. Gece optimize ettiğim ayarlardan gündüz çoğu zaman memnun kalmadım. Bir ayarın sağlıklı çalışıp çalışmadığını en az 24 saat farklı ortamlarda test etmek gerekiyor.

7.0.009 versiyonuyla mücadeleme yarından itibaren MGC_6.2.030_StableAwbVersion_V16.apk versiyonuyla devam ediyorum. :) -- @ mevcetin

MGC_6.2.030_StableAwbVersion_V16.apk versiyonunda yeni deneyeceğim ayarlar:
- Autoexposure Correction: 1/4
- Exposure compensation: 0 (Duruma göre artabilir.)
- Noise reduction > Main camera %150 (Duruma göre artabilir veya azalabilir.)
- Saturation > Arka kamera (1.1 / 1.3) -- Ön kamera (1.1 / 1.5)
- Function Movement: ETKİN (Focus tracking özelliğini etkinleştirmek için bu özelliği de etkinleştirmek gerekiyor.)
- Focus tracking: ETKİN (Fotoğrafını çektiğim kişinin yüz bölgesine odağı kilitleyerek stock kameradaki "yüz tanıma" özelliği gibi çalışıp çalışmadığını test edeceğim.)

Son düzenleme:
Üst Alt