Yardım LTE Band 20 nedir? Ne işe yarar? Gerekli midir?

resolute

Üye
MIUI Sever
Acemi Üye
Adım
resolute
Cihazım
discovery
Konular
1
Band 20 konusunda çok fazla yorum var. Yeni telefon alacakların dikkatle incelemesi gereken bir konu olduğuna inanıyorum.

Band 20 en geniş alanda LTE hizmetinin alınabileceği band. 800Mhz üzerinden yayın yapar. Ülkemizde bu frekans LTE için özellikle çalışma yapılarak boşaltılmıştır.

Frekans nasıl etkiler?

Frekans ile kapsama alanı ters orantılıdır.
Frekans ile hız doğru orantılıdır.
Frekans ile insan sağlığı ters orantılıdır.

Operatörler de yüksek popülasyon olmayan alanlarda sadece bu band üzerinden yayın yapıyor görünüyor.

Vodafone her yerde sadece band 20 kullanıyordu, o da yeni yeni 1800mhz frekansından yayına başladı.

1800 ve daha üstü frekanslar yüksek sayıda kullanıcı olan alanlarda, yüksek hız gereken durumlarda kullanılmak için planlanmıştır.

Özetle tum alanlarda LTE kullanacak iseniz band 20 bu ülkede size lazım.

Başkalarında LTE hızı varken sizde 3G olmasın istiyorsanız da size lazım.

Artı olarak sağlık açısından da yüksek frekanslar sakıncalıdır. Bu nedenle 800mhz den yayın yapan band 20 sağlık açısından da iyidir.

Bu özellikler size lazım değilse band 20 sizin için önemli değil.

Lazım ise bir tercih yapmanız gerekecektir.

Band 20 neden cihazımda yok?
Üretici band 20 için bir lisans bedeli vermek durumundadır. Üreticinin asıl satış yaptığı ülke veya coğrafyada bu band kullanılmıyor ise üretici bu band destekli telefon üretmeyebiliyor.

Fiziksel olarak telefonda band 20 için bağlantı varsa modeme yazılımsal müdahale ile bu band aktif edilebiliyor.

Yönetim Notu : Konu içerisinde verilen yanlış/hatalı bilgiler kaldırılarak mesaj yeniden düzenlenmiştir.

Moderatör tarafında düzenlendi:

cantara

Administrator
Yönetici
Admin
MIUI Expert
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Emre
Cihazım
Xiaomi 13
Konular
427
resolute hocam karışıklık olmaması için tüm mesajı alıntılamadım.

Aslında Band 20 ve VOLTE örneği için çok uzağa gitmemize gerek yok. 800mhz band desteği olmayan pek çok Mi5 kullanıcısı arkadaşımız başka SIM kart takıp operatörlerinden VOLTE servisini açtırdılar ve şu anda diğer bantlar üzerinden sorunsuz kullanıyorlar. Açıkçası ben de yazınız üzerine küçük bir araştırma yaptıp fakat Türkçe kaynak hiç yok, İngilizce yazılanlar ise ağırlıklı olarak operatör reklamı mahiyetinde. Sizin bağlantısını verdiğiniz yazı da aynı şekilde. "For Three to ramp up the power of its existing 4G network, which will bring even more benefits to users, it needs to implement VoLTE on 1800MHz too. That’s not part of today’s announcement, with no VoLTE access at all on the current 4G (1800MHz) network." yazılmış. 2015 yılında yazılmış bir haber olduğu da göz önüne alınırsa o dönemde verilmeyen desteğin şu anda aktif olduğunu var sayabiliriz zannediyorum.

Hız konusunda ise haklısınız 800 bandı geniş alana yayın yaptığı için çok fazla kişi tarafından kullanılıyor bu da kişi başına düşen hız miktarının düşük olmasına neden oluyor. Band 20'nin yavaş olmasının temel sebebi de bu zaten. Müsait bir zamanda ben de 3G ve 4G olarak hız testlerini yapıp ekran görüntülerini eklemeye çalışacağım.

Bu arada Vodafone da pek çok yerde lisans aldığı diğer 4G bantları üzerinden yayın yapmaya başladı. Yani sadece Band 20 üzerinden yayın yapmıyor.

Oyla:

resolute

Üye
MIUI Sever
Acemi Üye
Adım
resolute
Cihazım
discovery
Konular
1
Kullanılan frekanslar konusunda yeterli teknik veriye sahip olmadığımız için net bir şey söylemek mümkün olmayacaktır. Sunduğunuz örneklere bakılırsa muhtemelen 1800 bandında da tamamen yada kısmen VOLTE hizmeti veriliyor.

VOLTE konusunda rom dosyalarını düzenleyebilen birisi bir araştırma yapsa Samsung telefonlarda olan VOLTE hizmetinin Xiaomi telefonlarda neden çalışmadığını bulabilir diye ümit ediyorum.

Aşağıdaki sayfalarda bazı bilgiler paylaşılmış. MI6 üzerinde de VOLTE sadece ses için çalışıyor okuduğum kadarıyla. Diğer Xiaomi telefonlarda olmayan IMS ile ilgili dosyalar mıdır? CSC ile ilgili eksiklikler midir, bakılsa belki de herkes VOLTE kullanabilir.

Oyla:

m35

Sony Fans
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
mustafa
Cihazım
Mix 2
Meslek
Kimya Mühendisi
Konular
29
VOLTE servisinin ülkemizdeki durumundan bahsetmiştim yukarıda. İngiltere'de de durum benzerdir. Benim araştırmalarım sonucunda bu çıkıyor. Ülkemizde 1800 bandında VOLTE çalışıyor diyorsanız bununla ilgili paylaşımlarınızı da görmek isterim.

Teknik konularda Türkçe makale bulmak biraz sorun. Bu nedenle verdiğim bağlantıdaki makaleye göz atabilirsiniz. İnternette de "VOLTE" "800Mhz" şeklinde arama yapınca konuyla ilgili çok sayıda makale ve forum konusu bulunabiliyor.

Turkcell en fazla baz istasyonuna sahip operator. LTE yayını yapılan baz istasyonlarında 800Mhz ve 1800Mhz frekanslarından yayın yapıyor. Eğer bu iki frekansı da destekleyen bir telefon 1800Mhz frekansından güçlü sinyal görürse onu tercih edecektir. Kaldı ki çok fazla baz istasyonu olduğu için çoğu zaman Turkcell kullanıcıları 1800Mhz frekansından güçlü sinyal alabilirler. Diğer operatörlerde baz istasyonu sayısı az olduğu için çoğunlukla 800Mhz frekansından bağlandığınızı görürsünüz yada 3G ye düşersiniz. Kısacası 800Mhz frekansından yayın yapmayıp da diğer frekanslardan yayın yaptığına dair benim bilgim yok. Bu konuda tüm bandları destekleyen bir telefondan alınacak teknik çıktılar durumu netleştirebilir.

Hız konusu biraz karmaşık bir konu olabilir. Bağlanılan baz istasyonunun 2G+3G+4G olarak paylaşılan bir kapasitesi olduğunu düşünüyorum.
Bu baz istasyonuna LTE band 20 ve 3G ile bağlandığımızda LTE'nin daha iyi sonuç vereceğini düşünüyorum ki daha önceki telefonumda Vodafone ile yaptığım test bu yöndeydi diye hatırlıyorum. (Biliyorsunuz Vodafone sadece band 20 kullanıyordu).
Burada aynı lokasyonda LTE seçince farklı altyapıdaki baz istasyonuna 3G seçince farklı altyapıdaki bir baz istasyonuna bağlanıyor isek bu doğru sonuç vermeyecektir.
Bu konuda band 20 destekli telefonu olan Vodafone aboneleri test yapıp konuda paylaşırsa katkısı olacaktır.

Hız anlamında altyapı olarak sıralama (kapsama alanı değil): Turk Telekom > Turkcell > Vodafone şeklindedir.

Band 20 ile yapılan testler:

Medyaları görmek için kayıt olmalısınız

Band 20 olmadan da telefonu kullanabiliyoruz. Mecburi değil. Özellikle Turkcell aboneleri bu konuda daha rahatlar. İmkanı olana band 20 destekli telefon almasını öneririm.

Cihazınızın hangi LTE bandını kullandığını görmek için aşağıdaki uygulamayı kullanabilirsiniz.

hocam bu lte discovery uygulamasinda hangi lte bandini kullandigimizi gormek icin uygulama.icinde hangi ayarlari yapmamiz lazim kurunca direk olarak gostermiyor

edit baska bi programda buldum. band 20 ile 3g den kat kat daha yavas baglanti aliyorum:)

Son düzenleme:
Oyla:

selduman

Elit Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Koray
Cihazım
Mi Mix 256gb
Konular
17
Bu konuda bazı sıkıntılı yerler var gibi duruyor...

Öncelikle Volte'nin sadece Band 20 üzerinden kullanılabildiği bilgisini ilk defa duyuyorum. Bir kaynak gösterebilir misiniz? Örneğin Volte teknolojisinin öncülerinden olan T-Mobile Band 20 kullanmamasına rağmen Volte hizmeti sunuyor. Ya da ülkemizde Turkcell Band 20'yi neredeyse hiç kullanmamasına rağmen Volte bulunuyor. Diğer yandan MTK işlemcili ve Band 20 desteği bulunmayan cihazlarında VOLTE açıp kullanan pek çok arkadaşımız mevcut. Yani bu bilginin özellikle doğrulanmasını rica edeceğim.

İkinci olarak "Başkalarında LTE hızı varken sizde 3G olmasın istiyorsanız da size lazım" cümlesi oldukça yanlış anlaşılacak bir cümle. Daha önce Band 20 üzerinden yayın yapan yerlerde yapmış olduğum testleri ve ekran görüntüleri forumda pek çok defa paylaştım. 4G'ye Band 20 üzerinden bağlanıldığında 3-4 mbit olan internet hızı aynı yerde 3G ile bağlanıldığında 15-16 mbit olarak ölçülüyor. Şu ana kadar Band 20 üzerinden 4G ağlarına bağlandığım hiç bir yerde 3G'den çok daha hızlı olmadı. (Bazı yerlerde 1-2 mbit daha hızlı) Band 20'nin en geniş kapsama alanına ancak ancak ters orantılı olarak en yavaş bağlantı hızına sahip 4G bandı olduğunu bir defa daha hatırlatmak isterim. Band 20'nin hız anlamında tek esprisi durum çubuğunda 4G yazıyor olması...

Sağlık konusunda ise size tamamen katılıyorum. 800 mhz, 1200 mhz, 2100 mhz yazılarını deniz dalgası gibi düşünebiliriz. Yani bir birim zamanda 800mhz bandında 800 dalga gelirken, 2100 mhz bandında 2100 dalga geliyor. Dalga sıklığı arttıkça dalganın çarptığı kayaya verdiği zarar miktarı da artıyor. Dolayısıyla düşük frekans daha sağlıklıdır demek pek çok boyutta yanlış olmayacaktır.

Özetle Band 20 ihtiyacı bulunduğunuz, yaşadığınız bölge ile alakalı. Nadiren de olsa bazı bölgelerde operatörler 3G hizmeti sunmuyorlar. İşte bu bölgelerde kapsama alanının geniş olması nedeniyle özel olarak Band 20 kullanılıyor. Eğer bu tarz bir bölgede yaşıyorsanız Band 20 yoksa internet de edge hızında olacaktır. Dolayısıyla ihtiyacınız var ve özel olarak band 20 desteği olan bir cihaz satın alınmalı. Ancak bu tarz yerleşim yerleri çok çok az. Dolayısıyla operatörlerin deyimi ile nüfusun %99'u için gerekli değil :)

Aynen. MHZ birim metredeki deniz dalgası gibi düşünülürse bina duvarları gibi engellerden geçerken 30cm'lik bir duvarda en az sayıda dalga, en ufak sayısal değerli frekanslarda oluyor ve sönümleme az olduğundan en az sayıdaki baz istasyonu ile daha geniş alan kapsama alanına ulaşıyor.

LTE hakkın bilgim yok ama Turkcell en az band 20 kullanır bile yanlış. turkcell hiç band 20 kullanmıyor 4g teknolojisinde.

Sağlık olarak herkes hem fikir ama yediğimiz yemekten iç çamaşırımıza kadar batmışken telefon konusunu düşünecek durumda değiliz kaldı ki sen kullanmasan da çevrende herkes telefon kullanmakta.

Hız konusunda da tamamen katılıyorum, band 20 ile internet vodafone için kesinlikle işkence, 10 kat daha yavaş hele ki cadde değil de bir sokakta 5 çubuğun 4'ü çeken bir band 20 4G'si kullanıyorsanız vodafone'da 1, 2 mbit değeri aşmanız imkansız.

En hızlı 3G bağlantısı ile 36mbit hızlara kadar çıktığımı hatırlarım ben.
Geçen yanlışlıkla hotspot ile bilgisayara rom indiriyorum,kablo net 25mbit yani 3MB/s.

Baktım dosya 5MB/s ile iniyor. O ne iyi dedim. Sonra farkettim telefonun hattından rom indiriyorum ama iş işten geçmişti.

Ekranda 4G yazıyor. 40mbit/s yani.

ortalama 3G 20Mbit iken 4G 40Mbit sokak arasında. band 20 varmış yokmuş, band1 3 5 7 8 var yok çok kafaya takılmaması gereken şeyler. Beğeniyorsun bir telefon alıp kullanacaksınız. telefondan torrent indirecek kadar manyak değilsiniz sanırım.

Hepimizin 1-3 5 10gb internet paketi var aylık. Hadi zenginiz 50gb olsun. 50gb bile 4g hızları ile dosya indirince 5000-10000 saniyede bitiyor. 1,5 3 saat. 10000 yazınca çok sanmayın.

Oyla:

resolute

Üye
MIUI Sever
Acemi Üye
Adım
resolute
Cihazım
discovery
Konular
1
Telefon hangi band üzerinden çalışıyor bakmak için "Signal Spy" programı da kullanılabilir.

Oyla:

cantara

Administrator
Yönetici
Admin
MIUI Expert
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Emre
Cihazım
Xiaomi 13
Konular
427
Unutmadan şuraya ekran görüntülerini ekleyeyim... Daha sonra konu olarak da açabiliriz.

Öncelikle test yaptığım hat Turk Telekom. Vodafone ile sonuçlar çok daha kötü ancak sadece bu testi yapabilmek için Vodafone almak istemedim. Ricam üzerine Türk Telekom Band 20 üzerinden yayın alabileceğim konumu verdi ve oraya giderek testi gerçekleştirdim. Turk Telekom çok çok nadiren Band 20 kullanıyor bunu da belirteyim.

Birinci resmim Band20 ile aldığım 4g hızı. Yani facebook sayfalarını açmak bile ölüm. İşte bu banttan bağlananlardan sık sık 4G gereksiz, hiç bir işe yaramıyor, zaten çekmiyor cümlelerini sık sık duyuyoruz.

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.

İkinci resim ise aynı gün aynı saat aynı noktada aynı cihazla aldığım 3G hızı. Yani çok net bir şekilde Band20 ile 4G'ye bağlanmaktansa 3G ağlarını kullanmak daha mantıklı. Hız harika olmasa da ihtiyaçları çok rahat karşılıyor.

Üçüncü resim ise Turkcell. Aynı gün, aynı saat, aynı cihaz ve aynı konum. Sadece hat olarak Turkcell seçili ve bilindiği üzere Turkcell Band20 pisliğine hiç bulamadan kullanıcılarına gerçek 4G hizmeti veriyor.

İşin özeti... Band20 benim için önemli diyerek her hangi bir cihaza 300-500 lira fazla vermek mantıksız. Hattınızı Turkcell'e taşıyın ve aylık 5 lira fazla verin adam gibi internet kullanın. (Çağrılardaki ses kalitesinden ise başka bir konuda bahsederiz) Vodafone yalanlarına inanacak kadar safsanız benim daha fazla yapabileceğim bir şey maalesef yok, ucuz etin yahnisi yavan olur...

Oyla:

kadir1009

Yeni Üye
Yeni Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Abdulkadir
Cihazım
Xiaomi Mi 6
Konular
3
VoLTE Band 20'de hizmet veriyorsa Mi 6 kullanıyorum Vodafone ve Turkcell'de VoLTE desteği çalışıyor ama telefonda Band 20 yok

Oyla:

selduman

Elit Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Koray
Cihazım
Mi Mix 256gb
Konular
17
VoLTE Band 20'de hizmet veriyorsa Mi 6 kullanıyorum Vodafone ve Turkcell'de VoLTE desteği çalışıyor ama telefonda Band 20 yok
VoLTE'nin band 20 de servis edildiğini konuyu açan arkadaş ortaya attı ama kanıt sunmadı. Turkcell 15 ay önce Türkiye'de hizmete giren 4G'nin başından beri band 20 hiç kullanmadı diyebiliyorum. Son zamanları bilemem. Demek ki bence VoLTE band 20 üstünden iddiadan öteye geçmeyen asılsız bir iftira.

Oyla:

betlisli

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
serkan kara
Cihazım
red mi 3s
Konular
24
Ben redmi 3s model ve turkcell hat kullaniyorum. Gecen net paylasimi yaparak tlfnumu pcye bagladim ve bi filmi 4 dakikada indirdi. Turkcell bu konuda olağanüstü

Oyla:
Üst Alt