Yardım LTE Band 20 nedir? Ne işe yarar? Gerekli midir?

resolute

Üye
MIUI Sever
Acemi Üye
Adım
resolute
Cihazım
discovery
Konular
1
Band 20 konusunda çok fazla yorum var. Yeni telefon alacakların dikkatle incelemesi gereken bir konu olduğuna inanıyorum.

Band 20 en geniş alanda LTE hizmetinin alınabileceği band. 800Mhz üzerinden yayın yapar. Ülkemizde bu frekans LTE için özellikle çalışma yapılarak boşaltılmıştır.

Frekans nasıl etkiler?

Frekans ile kapsama alanı ters orantılıdır.
Frekans ile hız doğru orantılıdır.
Frekans ile insan sağlığı ters orantılıdır.

Operatörler de yüksek popülasyon olmayan alanlarda sadece bu band üzerinden yayın yapıyor görünüyor.

Vodafone her yerde sadece band 20 kullanıyordu, o da yeni yeni 1800mhz frekansından yayına başladı.

1800 ve daha üstü frekanslar yüksek sayıda kullanıcı olan alanlarda, yüksek hız gereken durumlarda kullanılmak için planlanmıştır.

Özetle tum alanlarda LTE kullanacak iseniz band 20 bu ülkede size lazım.

Başkalarında LTE hızı varken sizde 3G olmasın istiyorsanız da size lazım.

Artı olarak sağlık açısından da yüksek frekanslar sakıncalıdır. Bu nedenle 800mhz den yayın yapan band 20 sağlık açısından da iyidir.

Bu özellikler size lazım değilse band 20 sizin için önemli değil.

Lazım ise bir tercih yapmanız gerekecektir.

Band 20 neden cihazımda yok?
Üretici band 20 için bir lisans bedeli vermek durumundadır. Üreticinin asıl satış yaptığı ülke veya coğrafyada bu band kullanılmıyor ise üretici bu band destekli telefon üretmeyebiliyor.

Fiziksel olarak telefonda band 20 için bağlantı varsa modeme yazılımsal müdahale ile bu band aktif edilebiliyor.

Yönetim Notu : Konu içerisinde verilen yanlış/hatalı bilgiler kaldırılarak mesaj yeniden düzenlenmiştir.

Moderatör tarafında düzenlendi:

noyan_

Yeni Üye
Yeni Üye
MIUI Sever
Adım
tugrul murat
Cihazım
mi a2 lite
Konular
2
Kullanirsin hocam sorun yasamazsin sehir icinde b3 bandi 1800 mhz lte frekansi uzerinden.kirsal alanlarda yakinda baz istasyonu yoksa 3g uzerinden baglanirsin. Bendede mi 6 var hic bi problem yok

MI 6 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
merhabalar hocam rahatsız ediyorum kusura bakmayın.
redmi 5 plus telefon aldım.global değil.band 20 desteği yokmuş.daha kutusunu açmadım.benim kullanmama engel bir durum olur mu.telefon çekmeme internete bağlanamama durumu gibi?

Oyla:

serkanelik

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Serkan
Cihazım
mi13, mi8, mi6
Konular
6
Telefonunda b20 olmasada b3 1800 sebekesi uzerinden 4g kullanirsin. Sehir merkezlerinde sorun yasamazsin ama sehir disinda kirsal alanlarda 4g kullanamabilirsin

MI 6 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Oyla:

achfighter

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
Adım
Batuhan
Cihazım
Mi 6, Mi A3
Konular
7
merhabalar hocam rahatsız ediyorum kusura bakmayın.
redmi 5 plus telefon aldım.global değil.band 20 desteği yokmuş.daha kutusunu açmadım.benim kullanmama engel bir durum olur mu.telefon çekmeme internete bağlanamama durumu gibi?
2600MHz'den de bağlanırsın, sorun olmaz. Mi6 Turkcell ile LTE ve LTE+ sorunsuz çalışıyor.

Oyla:

Mehmet Ka

Yeni Üye
Yeni Üye
MIUI Sever
Adım
Mehmet
Cihazım
redmi note 4x
Konular
0
Yazin note 4x le koye gittigimde ne 4g ne 3g baglanamadim telefon hep edge idi. Ogrendigime gore koyde sadece 4g hizmeti varmis yani 20 band olmadigi icin esimden interneti wifi den alarak baglsnabildim. Hattim t.telekom sinir olmustum....

Oyla:

Slymmcngzr

Yeni Üye
MIUI Sever
Acemi Üye
Adım
,1
Cihazım
Mi a2
Konular
0
Bu konuda bazı sıkıntılı yerler var gibi duruyor...

Öncelikle Volte'nin sadece Band 20 üzerinden kullanılabildiği bilgisini ilk defa duyuyorum. Bir kaynak gösterebilir misiniz? Örneğin Volte teknolojisinin öncülerinden olan T-Mobile Band 20 kullanmamasına rağmen Volte hizmeti sunuyor. Ya da ülkemizde Turkcell Band 20'yi neredeyse hiç kullanmamasına rağmen Volte bulunuyor. Diğer yandan MTK işlemcili ve Band 20 desteği bulunmayan cihazlarında VOLTE açıp kullanan pek çok arkadaşımız mevcut. Yani bu bilginin özellikle doğrulanmasını rica edeceğim.

İkinci olarak "Başkalarında LTE hızı varken sizde 3G olmasın istiyorsanız da size lazım" cümlesi oldukça yanlış anlaşılacak bir cümle. Daha önce Band 20 üzerinden yayın yapan yerlerde yapmış olduğum testleri ve ekran görüntüleri forumda pek çok defa paylaştım. 4G'ye Band 20 üzerinden bağlanıldığında 3-4 mbit olan internet hızı aynı yerde 3G ile bağlanıldığında 15-16 mbit olarak ölçülüyor. Şu ana kadar Band 20 üzerinden 4G ağlarına bağlandığım hiç bir yerde 3G'den çok daha hızlı olmadı. (Bazı yerlerde 1-2 mbit daha hızlı) Band 20'nin en geniş kapsama alanına ancak ancak ters orantılı olarak en yavaş bağlantı hızına sahip 4G bandı olduğunu bir defa daha hatırlatmak isterim. Band 20'nin hız anlamında tek esprisi durum çubuğunda 4G yazıyor olması...

Sağlık konusunda ise size tamamen katılıyorum. 800 mhz, 1200 mhz, 2100 mhz yazılarını deniz dalgası gibi düşünebiliriz. Yani bir birim zamanda 800mhz bandında 800 dalga gelirken, 2100 mhz bandında 2100 dalga geliyor. Dalga sıklığı arttıkça dalganın çarptığı kayaya verdiği zarar miktarı da artıyor. Dolayısıyla düşük frekans daha sağlıklıdır demek pek çok boyutta yanlış olmayacaktır.

Özetle Band 20 ihtiyacı bulunduğunuz, yaşadığınız bölge ile alakalı. Nadiren de olsa bazı bölgelerde operatörler 3G hizmeti sunmuyorlar. İşte bu bölgelerde kapsama alanının geniş olması nedeniyle özel olarak Band 20 kullanılıyor. Eğer bu tarz bir bölgede yaşıyorsanız Band 20 yoksa internet de edge hızında olacaktır. Dolayısıyla ihtiyacınız var ve özel olarak band 20 desteği olan bir cihaz satın alınmalı. Ancak bu tarz yerleşim yerleri çok çok az. Dolayısıyla operatörlerin deyimi ile nüfusun %99'u için gerekli değil :)

EDIT : Unutmadan şuraya ekran görüntülerini ekleyeyim... Daha sonra konu olarak da açabiliriz.

Öncelikle test yaptığım hat Turk Telekom. Vodafone ile sonuçlar çok daha kötü ancak sadece bu testi yapabilmek için Vodafone almak istemedim. Ricam üzerine Türk Telekom Band 20 üzerinden yayın alabileceğim konumu verdi ve oraya giderek testi gerçekleştirdim. Turk Telekom çok çok nadiren Band 20 kullanıyor bunu da belirteyim.

Birinci resmim Band20 ile aldığım 4g hızı. Yani facebook sayfalarını açmak bile ölüm. İşte bu banttan bağlananlardan sık sık 4G gereksiz, hiç bir işe yaramıyor, zaten çekmiyor cümlelerini sık sık duyuyoruz.

screenshot_2017-07-22-08-59-25-532_org-zwanoo-android-speedtest-png.11581

İkinci resim ise aynı gün aynı saat aynı noktada aynı cihazla aldığım 3G hızı. Yani çok net bir şekilde Band20 ile 4G'ye bağlanmaktansa 3G ağlarını kullanmak daha mantıklı. Hız harika olmasa da ihtiyaçları çok rahat karşılıyor.

screenshot_2017-07-22-09-00-26-765_org-zwanoo-android-speedtest-png.11582

Üçüncü resim ise Turkcell. Aynı gün, aynı saat, aynı cihaz ve aynı konum. Sadece hat olarak Turkcell seçili ve bilindiği üzere Turkcell Band20 pisliğine hiç bulamadan kullanıcılarına gerçek 4G hizmeti veriyor.

screenshot_2017-07-22-09-05-54-285_org-zwanoo-android-speedtest-png.11583

İşin özeti... Band20 benim için önemli diyerek her hangi bir cihaza 300-500 lira fazla vermek mantıksız. Hattınızı Turkcell'e taşıyın ve aylık 5 lira fazla verin adam gibi internet kullanın. (Çağrılardaki ses kalitesinden ise başka bir konuda bahsederiz) Vodafone yalanlarına inanacak kadar safsanız benim daha fazla yapabileceğim bir şey maalesef yok, ucuz etin yahnisi yavan olur...
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.

Öncelikle Volte'nin sadece Band 20 üzerinden kullanılabildiği bilgisini ilk defa duyuyorum. Bir kaynak gösterebilir misiniz? Örneğin Volte teknolojisinin öncülerinden olan T-Mobile Band 20 kullanmamasına rağmen Volte hizmeti sunuyor. Ya da ülkemizde Turkcell Band 20'yi neredeyse hiç kullanmamasına rağmen Volte bulunuyor. Diğer yandan MTK işlemcili ve Band 20 desteği bulunmayan cihazlarında VOLTE açıp kullanan pek çok arkadaşımız mevcut. Yani bu bilginin özellikle doğrulanmasını rica edeceğim.

İkinci olarak "Başkalarında LTE hızı varken sizde 3G olmasın istiyorsanız da size lazım" cümlesi oldukça yanlış anlaşılacak bir cümle. Daha önce Band 20 üzerinden yayın yapan yerlerde yapmış olduğum testleri ve ekran görüntüleri forumda pek çok defa paylaştım. 4G'ye Band 20 üzerinden bağlanıldığında 3-4 mbit olan internet hızı aynı yerde 3G ile bağlanıldığında 15-16 mbit olarak ölçülüyor. Şu ana kadar Band 20 üzerinden 4G ağlarına bağlandığım hiç bir yerde 3G'den çok daha hızlı olmadı. (Bazı yerlerde 1-2 mbit daha hızlı) Band 20'nin en geniş kapsama alanına ancak ancak ters orantılı olarak en yavaş bağlantı hızına sahip 4G bandı olduğunu bir defa daha hatırlatmak isterim. Band 20'nin hız anlamında tek esprisi durum çubuğunda 4G yazıyor olması...

Sağlık konusunda ise size tamamen katılıyorum. 800 mhz, 1200 mhz, 2100 mhz yazılarını deniz dalgası gibi düşünebiliriz. Yani bir birim zamanda 800mhz bandında 800 dalga gelirken, 2100 mhz bandında 2100 dalga geliyor. Dalga sıklığı arttıkça dalganın çarptığı kayaya verdiği zarar miktarı da artıyor. Dolayısıyla düşük frekans daha sağlıklıdır demek pek çok boyutta yanlış olmayacaktır.

Özetle Band 20 ihtiyacı bulunduğunuz, yaşadığınız bölge ile alakalı. Nadiren de olsa bazı bölgelerde operatörler 3G hizmeti sunmuyorlar. İşte bu bölgelerde kapsama alanının geniş olması nedeniyle özel olarak Band 20 kullanılıyor. Eğer bu tarz bir bölgede yaşıyorsanız Band 20 yoksa internet de edge hızında olacaktır. Dolayısıyla ihtiyacınız var ve özel olarak band 20 desteği olan bir cihaz satın alınmalı. Ancak bu tarz yerleşim yerleri çok çok az. Dolayısıyla operatörlerin deyimi ile nüfusun %99'u için gerekli değil :)

EDIT : Unutmadan şuraya ekran görüntülerini ekleyeyim... Daha sonra konu olarak da açabiliriz.

Öncelikle test yaptığım hat Turk Telekom. Vodafone ile sonuçlar çok daha kötü ancak sadece bu testi yapabilmek için Vodafone almak istemedim. Ricam üzerine Türk Telekom Band 20 üzerinden yayın alabileceğim konumu verdi ve oraya giderek testi gerçekleştirdim. Turk Telekom çok çok nadiren Band 20 kullanıyor bunu da belirteyim.

Birinci resmim Band20 ile aldığım 4g hızı. Yani facebook sayfalarını açmak bile ölüm. İşte bu banttan bağlananlardan sık sık 4G gereksiz, hiç bir işe yaramıyor, zaten çekmiyor cümlelerini sık sık duyuyoruz.

İkinci resim ise aynı gün aynı saat aynı noktada aynı cihazla aldığım 3G hızı. Yani çok net bir şekilde Band20 ile 4G'ye bağlanmaktansa 3G ağlarını kullanmak daha mantıklı. Hız harika olmasa da ihtiyaçları çok rahat karşılıyor.

Üçüncü resim ise Turkcell. Aynı gün, aynı saat, aynı cihaz ve aynı konum. Sadece hat olarak Turkcell seçili ve bilindiği üzere Turkcell Band20 pisliğine hiç bulamadan kullanıcılarına gerçek 4G hizmeti veriyor.

İşin özeti... Band20 benim için önemli diyerek her hangi bir cihaza 300-500 lira fazla vermek mantıksız. Hattınızı Turkcell'e taşıyın ve aylık 5 lira fazla verin adam gibi internet kullanın. (Çağrılardaki ses kalitesinden ise başka bir konuda bahsederiz) Vodafone yalanlarına inanacak kadar safsanız benim daha fazla yapabileceğim bir şey maalesef yok, ucuz etin yahnisi yavan olur...

Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Band 20 Turkcell ayrıca her operatör band 20kullaniyor bulunduğum bölgedeki baz istasyonunda 3operator 1istasyonu kullanıyor edge 900MHz de 4G800MHz de sinyal veriyor gayet iyi

Oyla:

Korhan34

Yeni Üye
MIUI Sever
Acemi Üye
Adım
Korhan
Cihazım
Xiaomi mi note
Konular
0
Benim bi sorunum var okudum yazılanları ancak emin olamadım, telefonumu ithalatçı garantili almıştım sürüm miui global 10.2 kararlı gösteriyor hakkında kısmında ama şebeke sorunum var ciddi anlamda çoğu yerde çekmiyor araya ulaşamıyor veya telefonla konuşurken bazı noktalarda şebeke gidebiliyor band 20 ile alakalı mı tam emin olamıyorum vodafone kullanıyorum acaba telefonum global sürüm mu geçiyor, yazılım ile band 20 yuklettirip şebeke sorununu çözebilme şansım var mı teşekkür ederim. Mi note 3

Oyla:

oski_58

Yeni Üye
Yeni Üye
MIUI Sever
Adım
Oğuzhan
Cihazım
Mi 9
Konular
7
Mi 9 alma arefesindeyim fakat band 20 olmaması çok düşündürüyor Turk Telekom kullanıyorum sivastayım çekme durumu Vs nedir acaba

Oyla:

CakaBeyi

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Gökhan
Cihazım
Mi 9SE
Konular
37
Şuan artvine geldim mi9se kullanyrm merkezde 4.5 görüyordu yukarılara çıktım şuan böyle band20 destekleyip desteklemedigine nereden bakabilirim

Ekli dosyalar

• Screenshot_2019-09-26-22-54-44-969_com.android.phone.png
    Screenshot_2019-09-26-22-54-44-969_com.android.phone.png
    42 KB · Görüntüleme: 53
Oyla:
Üst Alt