Konu hakkında aslında yazmak istediğim çok fazla şey var ancak hepsini bir mesaja sığdırmam pek mümkün değil Özet geçmeye çalışacağım...
Öncelikle "ceza vermek" üzerinde durmak istiyorum. Günlük hayatımda meslek sektörü seçmem gerektiğinde eğitim sektörünü seçmemi gerektiren bir işte çalışıyor ve hayatını bu şekilde kazanıyor olsam dahi aramızda benden çok daha deneyimli ve donanımlı eğitimcilerin bulunduğunun farkındayım. Muhtemelen bu duayenlerimiz bana karşı çıkacak ve eleştireceklerdir -ve hatta kızacaklardır- ancak cezanın eğitime katkısı olduğuna ne 38 yıllık yaşamımda ne de 19 yıllık eğitim yöneticiliği kariyerimde hiç şahit olmadım. Ceza cezadır. Ceza verilebilme ihtimali ise tehdittir, bir eğitim aracı değildir. Ceza korkusu ile şartlandırılan davranışlar bireyin karakterini geliştirmez, ceza korkusu ile uzak durulan davranışı farklı ortamlarda, platformlarda gerçekleştirmesine engel olmaz, karakterine bir artı değer katmaz. Bu nedenle konu özelinde "bir ceza verelim de bir daha hiç bir yerde imla hatası yapmasın" gibi bir düşünceye kapılmak bence safdillilik olacaktır.
Forumda vereceğimiz ceza ise uyarı veya uzaklaştırma olacaktır. Bu cezayı verme nedenimiz de diğer kullanıcılarımızın rahatsız olmasını engellemek, forum düzenini sağlamak içindir. Verilen ceza çoğu zaman kullanıcımızın cezaya neden olan davranışından uzaklaşmak yerine tam aksine davranışını çok daha yoğun bir şekilde -hatta abartarak- tekrar etmesine neden oluyor. Hakaret nedeni ile uyarı cezası alan pek çok kullanıcının çok kısa bir süre sonra küfür nedeni ile uzaklaştırma cezası alması en güzel örneklerden bir tanesi... Bu nedenle ne eğitim ne de kişisel gelişime katkı olması amacı ile ceza verilmesine karşıyım. Ceza cezalandırmak için, başkalarının rahat etmesi için verilmeli.
İkinci olarak da bizim misyonumuz arasında kişilerin dil bilgisini geliştirmek bulunmuyor. Kişisel olarak toplum içerisinde hissettiğim en büyük eksikliklerden biri olan "saygı", "üslup" ve "hitap" açıkçası kendi adıma dil bilgisi kurallarından önce geliyor ve elimizdeki ceza "kozunu", yaptırım gücünü dil bilgisi veya yazım yanlışları yerine forumumuzda bu kavramları hakim kılmak adına kullanmayı tercih ediyorum. Ya da şöyle ifade etmeye çalışayım... Herkes yerine herkez yazılması evet benim de sinirlerimi bozuyor ama sineye çekebiliyorum fakat 15 yaşındaki üyemizin 60 yaşındaki üyemize "naber la" demesini hazmetmem mümkün olmuyor