Sohbet Yazım yanlışları için ceza sistemi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

espiyano

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Emin
Cihazım
Redmi Note 10 G
Konular
28
Evet hocam technopat çok katı ben o kadar olsun demedim. Ayıp olmasın burayı kullanan insanlar en az 17-18 yaşında oluyor ve tek bütün bir kelimeyi bile ikiye bölerek yazıyor bu kimseye iyilik değil bence
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Technopat formundaki kuralları görsen böyle demezsin. Asıl kurallarin olduğu yerde durur herkes.
Yanlis.O foruma uye degilim.Uye olmakda istemiyorum bahsettginiz forum kıstas olamaz.Bu forumun skalasi yeterli ve acik herkesde hosgoru var bence bu uyeleri tutmaya yetiyor.Gerekli cevaplarda verilmis sze.İyi forumlar.

Ironsides

Süper Üye
Yönetici
Moderatör
Premium Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Not Found
Cihazım
Poco X6Pro
Meslek
Mod
Konular
320
Hocam technopatta sadece dil bilgisi kurallarina baksalar yine güzel herşeyi en ince ayrintisina kadar inceliyorlar. Sanırım o işi yapan adam veya kadın emekli Türkçe öğretmeni ve aynı zamanda albay. Büyük küçük harf veya noktalama gibi şeylere ceza kesmiş olsalar tamam ama özne yüklem uyumsuzluğu, sözcüğün yanlış yerde veya yanlış anlamda kullanımı , bağlaç veya eklerle ilgili yanlış kullanımları bile bulup düzeltip yayınlayan bir moderatöre sahipler. Bence o kişi bundan büyük zevk aliyor. :D
Bu forumda da noktalama işareti veya yazım kurallarıyla tanışmamış çok sayıda insan var. Neyse ben bunu sorun etmiyorum, kendilerini ifade edebilsinler yeter ki. Sadece kimi zaman bazı konuları iki üç defa okumak zorunda kalıyorum. Herkes yazdığını enterlemeden önce bir kez okusa problem kalmayacak.

Hocam katılıyorum. Technopat forumu veya sitesi eğer yazım hatalarıyla ilgili bir forum arayışındaysa yanlış sektörden giriş yapmışlar. haha-- Elbette Türkçemizi koruyalım, onu gerektiği gibi kullanalım. Ama yani teknolojik bir siteye/foruma üye olduysam bana teknolojiden daha çok türk imla klavuzluğu yapıyorsa derhal o forumu bırakırım. Sanırım site sahibi yada yöneticisi Recep Baltaş, ondan beklerim böyle hamleler. Zamanında haberlerini takip edenler bilirler. Çok uzun yıllar önce bazı tavır ve cümleleri yüzünden takibi bırakmıştım.

Forumda saygı çercevesinde bir aile olursak, forum amacına ulaşmış oluruz. Gerisi dert değil, yaşamaktan zevk alın. hi~~

Mertuska

Elit Üye
Emekli Yönetici
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Mert
Cihazım
İphone Xs
Meslek
Malzeme Mühendisi
Konular
60
Yazım yanlışı konusuna ben de katılıyorum bence de belirli kurallar getirilebilir. Bu durum yazım kurallarını bilmeyenleri dışlamak olmuyor aksine forum düzenini korumak olur diye düşünüyorum. Gerçi yazım yanlışı yapan arkadaşlarımızın yaptıkları yanlışları doğrusunu öğreterek düzeltemedikten sonra bu durum pek de önlenemez gibi geliyor :) İşin özü @ynsyns fikir güzel ama icraat lazım :)

ynsyns

Mi9 SE (grus)
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Yunus
Cihazım
Mi9 SE
Konular
98
Yazım yanlışı konusuna ben de katılıyorum bence de belirli kurallar getirilebilir. Bu durum yazım kurallarını bilmeyenleri dışlamak olmuyor aksine forum düzenini korumak olur diye düşünüyorum. Gerçi yazım yanlışı yapan arkadaşlarımızın yaptıkları yanlışları doğrusunu öğreterek düzeltemedikten sonra bu durum pek de önlenemez gibi geliyor :) İşin özü @ynsyns fikir güzel ama icraat lazım :)
Dediğim gibi noktasına virgülüne dikkat edecek halimiz yok en azından 'zam an' gibi çok aykırı hataları düzeltir yazan kişiyede uyarı cezaları verilir.

Ironsides

Süper Üye
Yönetici
Moderatör
Premium Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Not Found
Cihazım
Poco X6Pro
Meslek
Mod
Konular
320
Yazım hatalarında dilimizde son yıllarda kullanılmayan ""Sevgi Dili""ile yaklaşıp uyarılma taraftarıyım..Ceza vs gibi yaptırımlar sorunu çözmeye yeterli olmayacaktır...

Tabiri caizse cümlenize aşık oldum. ""Sevgi Dili"" Cidden çok anlamlı ve değerli bir noktaya ayak bastınız clap~~

AnıLAkgLu

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
AnıL
Cihazım
mi 6
Konular
51
Açılan birçok konuda yazım hataları mevcut. Noktalama veya kelimelerin doğru kullanımı ile ilgili yanlıştan bahsetmiyorum ciddi yanlışlardan bahsediyorum. Technopat forumunda olduğu gibi yorum yapma ve konu açma hakkını süreli olarak engelleme gibi bir ceza olabilir. Konuyu okurken ne anlatmaya çalışmış anlayamıyorsun. Bende iyi değilim doğru yazma konusunda ama yazdığımız şeylerin biraz okunaklı olması gerekiyor bence.
Forum üyeleri araştırmadan birçok konu açıyor ve çözüm bulmak istiyorlar malesef. Bence ilk bu soruna odaklanmalıyız. Dediğiniz gibi technopat forumunda ki gibi yanlış yazılmış kelimelere ceza vermek çok saçma birşey çünkü bu forum Türk Dil Kurumu forumu değil insanlar yanlış harfe basabilir bu gayet doğal birşey bizim için önemli olan insanların anlatmak istediğini anlayıp forum üyeleriyle birlikte bilgi paylaşımı yapıp insanlara yardımcı olmak.

Koçara

Eğitime adanmış bir ömür...
Premium Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Avni Ataver
Cihazım
Xiaomi 13 Pro
Meslek
Eğitimci
Konular
45
Doğrusunu söylemek gerekirse ynsyns arkadaşımız son derece faydalı bir konuya temas etmiş. Güzel Türkçe'mizi imla kurallarına riayet ederek doğru ve sağlıklı bir şekilde kullanmak... Tabi yine her zaman olduğu gibi bu konuda da iki farklı düşünce tarzını benimsemiş bulunuyoruz.; destekleyenler ve muhalefet edenler... Maalesef bizim toplumumuzun genel ve yaygın inancı daima bu yönde.
Forum kurallarına bakıyorum; kullanılan dil, üslup, genel ahlak kuralları, kişisel saldırılar vs..... Bir forumun olmazsa olmaz düzeni, bütünlüğü ve işleyişi ile alakalı bir çok madde var. Aman canım bırakın, güzelim Türkçe'mizi eksik yada bozuk kullanalım ne olur? Burası bir teknoloji paylaşım sitesi nasıl olsa. Ben güncellemelerden haber alayım, batarya performansım ne olacak ona bakayım, ekran süremi nasıl uzatırım bilgi alayım, acaba global kararlıda mı kalayım yoksa Custom rom yada Aosp roma mı geçsem hocalarıma bir sorayım, bu Xiaomi de şu bildirim meselesini halledemedi gitti arkadaş; bir daha bu dandik markanın yanına bile yaklaşmayayım....8=)facepalm~~

Hani şu gençlerin sık kullandığı amiyane tabir bir var ya; İşte bana bunlarla gelin... Gelelim gelmesine de doğru olan bu değil ki...wasntme~~:-x

Bir eğitimci dostunuz olarak söylüyorum beyler... Güzel Türkçe'mizi şanına yakışır bir şekilde ve doğru olarak kullanın. Peki kullanmaz iseniz ne olur? Vereceğiniz bilgi ne kadar üst düzeyde olursa olsun, eğer ihtiyaç sahibi bir insana tam olarak ifade edebilecek bir dil kullanmazsanız o bilgi kadük olur. Maalesef bilgi, deneyim ve tecrübeniz de sorgulanır. Kaba bir deyişle, meramını anlatmaktan aciz bir insan Allame-i Cihan olsa ne yazar?
Ceza tanımına ben de karşıyım ve çözüm olmayacağını düşünenlerdenim. Lakin forum yöneticileri yeni bir düzenleme yapabilir, forum kuralları arasına lisanımızın güzel kullanılması ile alakalı ek bir madde koyabilirler. Uymayanları uyarabilirler. Misal, Türkçe öğretmenliği okuyan Zenex hocam bir kaç kişinin kulağını çekse fena mı olur diye düşünmeden edemiyorum. Kimse kusura bakmasın ama bir kaçı yönetici olmak üzere bu konuda uyarılması gereken çok insan var.yn~~

Biliyorum boşuna yorum yapıyorum ve başta yönetici dostlarım olmak üzere yazdıklarımı kimsenin kaale almayacağının da farkındayım. Ne var ki Miuitürkiye forumuna üye olduğum 22 Mart 2018 yılından bugüne geçen on yedi ay sonunda gördüm ki artık hiç bir şey eskisi gibi değil. Üye sayımız çok arttı belki ( yüz binin üzerinde falan olmalı ) ama seviye ve kalite de aynı oranda düşmeye başladı. Üzülüyorum, çünkü burası beni Xiaomi ile tanıştıran ve bugün dahi sarsılmaz dostluklar kurmamı sağlayan bir forum idi...:S
Sayın yöneticilerimiz bu gidişata bir çözüm bulabilirler mi bilemem. Lakin dost acı söyler misali beni rahatsız eden bazı durumları ifade etmem gerektiğini hissettim. Eğer bir kusur ve kabahatimiz olduysa affola...
Sayın ynsyns arkadaşımıza da uzun zamandır zihnimi meşgul eden duygu ve düşüncelerimi beyan etmeme vesile olduğu için ( böyle bir konuyu açarak ) teşekkür ederim.

Saygılarımla...

Son düzenleme:

archesm

Süper Üye
Onursal Yönetici
MIUI Expert
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
mesut
Cihazım
Mİ 9T Pro
Konular
618
Doğrusunu söylemek gerekirse ynsyns arkadaşımız son derece faydalı bir konuya temas etmiş. Güzel Türkçe'mizi imla kurallarına riayet ederek doğru ve sağlıklı bir şekilde kullanmak... Tabi yine her zaman olduğu gibi bu konuda da iki farklı düşünce tarzını benimsemiş bulunuyoruz.; destekleyenler ve muhalefet edenler... Maalesef bizim toplumumuzun genel ve yaygın inancı daima bu yönde.
Forum kurallarına bakıyorum; kullanılan dil, üslup, genel ahlak kuralları, kişisel saldırılar vs..... Bir forumun olmazsa olmaz düzeni, bütünlüğü ve işleyişi ile alakalı bir çok madde var. Aman canım bırakın, güzelim Türkçe'mizi eksik yada bozuk kullanalım ne olur? Burası bir teknoloji paylaşım sitesi nasıl olsa. Ben güncellemelerden haber alayım, batarya performansım ne olacak ona bakayım, ekran süremi nasıl uzatırım bilgi alayım, acaba global kararlıda mı kalayım yoksa Custom rom yada Aosp roma mı geçsem hocalarıma bir sorayım, bu Xiaomi de şu bildirim meselesini halledemedi gitti arkadaş; bir daha bu dandik markanın yanına bile yaklaşmayayım....8=)facepalm~~

Hani şu gençlerin sık kullandığı amiyane tabir bir var ya; İşte bana bunlarla gelin... Gelelim gelmesine de doğru olan bu değil ki...wasntme~~:-x

Bir eğitimci dostunuz olarak söylüyorum beyler... Güzel Türkçe'mizi şanına yakışır bir şekilde ve doğru olarak kullanın. Peki kullanmaz iseniz ne olur? Vereceğiniz bilgi ne kadar üst düzeyde olursa olsun, eğer ihtiyaç sahibi bir insana tam olarak ifade edebilecek bir dil kullanmazsanız o bilgi kadük olur. Maalesef bilgi, deneyim ve tecrübeniz de sorgulanır. Kaba bir deyişle, meramını anlatmaktan aciz bir insan Allame-i Cihan olsa ne yazar?
Ceza tanımına ben de karşıyım ve çözüm olmayacağını düşünenlerdenim. Lakin forum yöneticileri yeni bir düzenleme yapabilir, forum kuralları arasına lisanımızın güzel kullanılması ile alakalı ek bir madde koyabilirler. Uymayanları uyarabilirler. Misal, Türkçe öğretmenliği okuyan Zenex hocam bir kaç kişinin kulağını çekse fena mı olur diye düşünmeden edemiyorum. Kimse kusura bakmasın ama bir kaçı yönetici olmak üzere bu konuda uyarılması gereken çok insan var.yn~~

Biliyorum boşuna yorum yapıyorum ve başta yönetici dostlarım olmak üzere yazdıklarımı kimsenin kaale almayacağının da farkındayım. Ne var ki Miuitürkiye forumuna üye olduğum 22 Mart 2018 yılından bugüne geçen on yedi ay sonunda gördüm ki artık hiç bir şey eskisi gibi değil. Üye sayımız çok arttı belki ama seviye ve kalite de aynı oranda düşmeye başladı. Üzülüyorum, çünkü burası beni Xiaomi ile tanıştıran ve bugün dahi sarsılmaz dostluklar kurmamı sağlayan bir forum idi...:S
Sayın yöneticilerimiz bu gidişata bir çözüm bulabilirler mi bilemem. Lakin dost acı söyler misali beni rahatsız eden bazı durumları ifade etmem gerektiğini hissettim. Eğer bir kusur ve kabahatimiz olduysa affola...
Sayın ynsyns arkadaşımıza da uzun zamandır zihnimi meşgul eden duygu ve düşüncelerimi beyan etmeme vesile olduğu için ( böyle bir konuyu açarak ) teşekkür ederim.

Saygılarımla...

Ağzınıza ,yüreğinize sağlık hocam,
Bütünüyle her noktaya açık sözlüğünüz ve tüm samimiyetinizle değinmişsiniz.Teşekkür ederiz.
İnsanlarımızın eğitim seviyelerine göre veya kullanabildikleri Türkçe kadar yargılamak olamıyor maalesef ki her insan da düşündüğünü yazıya dökmeye yada yazdığını düşünme idrak etme bakımından zorlanan insanların çok olduğu bir seviyedeyiz buna ek olarak insanımızın tez canlı olması da bu nedenleri beraberinde geitiriyor. Gördüğüm kadarıyla tüm sorunlar da bu nedenlerden dolayı ortaya çıkıyor.

Çirkin kral

Usta Üye
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Mehmet Can
Cihazım
Mi Max 2
Konular
28
Zaten Google klavye kullananlar için imla hatası yapılsa dahi otomatik düzeltme aktifse sizin yerinize doğrusunu yazıyor. Ama bazen öyle anlar oluyor ki, o anlık telaşla anlam bütünlüğü olmayan kelimeler dökülüyor klavyeden. Bunu yapanların yaş skalasina baktığımda abilerimiz ablalarimiz, yaşını başını almış insanlar değil, ki tam tersini ispatlayacak bir çok kişi tanıdım. (Skorpi, Kocara.. bu örnekler artırılabilir.) 18,19 yaşındaki genç kardeşlerimiz de daha çok var. Bu sorun sıcak kanlı olmaktan kaynaklanıyor belkide. Ki benimde bazen okumadan yazıp gönderdiğim oluyor. Bir kaç dakika sonra yazdığını düzeltiyorum. Bazen bir kaç defa düzeltiyorum. Sanırım bu ben dahil şimdiki gençlerin bilgiye daha çabuk ulaşma çabası yüzünden oluyor. Ki whatsappta Instagram'da saatlerce sohbet edip bu sohbet sırasında neredeyse doğru düzgün cümle kurmadan, kelimeleri tek tek göndermekten kaynaklı bir durum. Eski jenerasyon biraz daha dikkatli. Önceden 100 SMS 20 milyon TL'di. Bir SMS'e sığdırabilecegin en fazla bilgiyi yazıp gönderme telaşındaydın. O vakitte edebiyat yardımına koşardı. Şimdi SMS'in bir değeri yok .

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt