Sohbet Yazım yanlışları için ceza sistemi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

ynsyns

Mi9 SE (grus)
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Yunus
Cihazım
Mi9 SE
Konular
98
Doğrusunu söylemek gerekirse ynsyns arkadaşımız son derece faydalı bir konuya temas etmiş. Güzel Türkçe'mizi imla kurallarına riayet ederek doğru ve sağlıklı bir şekilde kullanmak... Tabi yine her zaman olduğu gibi bu konuda da iki farklı düşünce tarzını benimsemiş bulunuyoruz.; destekleyenler ve muhalefet edenler... Maalesef bizim toplumumuzun genel ve yaygın inancı daima bu yönde.
Forum kurallarına bakıyorum; kullanılan dil, üslup, genel ahlak kuralları, kişisel saldırılar vs..... Bir forumun olmazsa olmaz düzeni, bütünlüğü ve işleyişi ile alakalı bir çok madde var. Aman canım bırakın, güzelim Türkçe'mizi eksik yada bozuk kullanalım ne olur? Burası bir teknoloji paylaşım sitesi nasıl olsa. Ben güncellemelerden haber alayım, batarya performansım ne olacak ona bakayım, ekran süremi nasıl uzatırım bilgi alayım, acaba global kararlıda mı kalayım yoksa Custom rom yada Aosp roma mı geçsem hocalarıma bir sorayım, bu Xiaomi de şu bildirim meselesini halledemedi gitti arkadaş; bir daha bu dandik markanın yanına bile yaklaşmayayım....8=)facepalm~~

Hani şu gençlerin sık kullandığı amiyane tabir bir var ya; İşte bana bunlarla gelin... Gelelim gelmesine de doğru olan bu değil ki...wasntme~~:-x

Bir eğitimci dostunuz olarak söylüyorum beyler... Güzel Türkçe'mizi şanına yakışır bir şekilde ve doğru olarak kullanın. Peki kullanmaz iseniz ne olur? Vereceğiniz bilgi ne kadar üst düzeyde olursa olsun, eğer ihtiyaç sahibi bir insana tam olarak ifade edebilecek bir dil kullanmazsanız o bilgi kadük olur. Maalesef bilgi, deneyim ve tecrübeniz de sorgulanır. Kaba bir deyişle, meramını anlatmaktan aciz bir insan Allame-i Cihan olsa ne yazar?
Ceza tanımına ben de karşıyım ve çözüm olmayacağını düşünenlerdenim. Lakin forum yöneticileri yeni bir düzenleme yapabilir, forum kuralları arasına lisanımızın güzel kullanılması ile alakalı ek bir madde koyabilirler. Uymayanları uyarabilirler. Misal, Türkçe öğretmenliği okuyan Zenex hocam bir kaç kişinin kulağını çekse fena mı olur diye düşünmeden edemiyorum. Kimse kusura bakmasın ama bir kaçı yönetici olmak üzere bu konuda uyarılması gereken çok insan var.yn~~

Biliyorum boşuna yorum yapıyorum ve başta yönetici dostlarım olmak üzere yazdıklarımı kimsenin kaale almayacağının da farkındayım. Ne var ki Miuitürkiye forumuna üye olduğum 22 Mart 2018 yılından bugüne geçen on yedi ay sonunda gördüm ki artık hiç bir şey eskisi gibi değil. Üye sayımız çok arttı belki ( yüz binin üzerinde falan olmalı ) ama seviye ve kalite de aynı oranda düşmeye başladı. Üzülüyorum, çünkü burası beni Xiaomi ile tanıştıran ve bugün dahi sarsılmaz dostluklar kurmamı sağlayan bir forum idi...:S
Sayın yöneticilerimiz bu gidişata bir çözüm bulabilirler mi bilemem. Lakin dost acı söyler misali beni rahatsız eden bazı durumları ifade etmem gerektiğini hissettim. Eğer bir kusur ve kabahatimiz olduysa affola...
Sayın ynsyns arkadaşımıza da uzun zamandır zihnimi meşgul eden duygu ve düşüncelerimi beyan etmeme vesile olduğu için ( böyle bir konuyu açarak ) teşekkür ederim.

Saygılarımla...
Güzel bir yazı olmuş elinize sağlık. Sağolun destek için.

ynsyns

Mi9 SE (grus)
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Yunus
Cihazım
Mi9 SE
Konular
98
Zaten Google klavye kullananlar için imla hatası yapılsa dahi otomatik düzeltme aktifse sizin yerinize doğrusunu yazıyor. Ama bazen öyle anlar oluyor ki, o anlık telaşla anlam bütünlüğü olmayan kelimeler dökülüyor klavyeden. Bunu yapanların yaş skalasina baktığımda abilerimiz ablalarimiz, yaşını başını almış insanlar değil, ki tam tersini ispatlayacak bir çok kişi tanıdım. (Skorpi, Kocara.. bu örnekler artırılabilir.) 18,19 yaşındaki genç kardeşlerimiz de daha çok var. Bu sorun sıcak kanlı olmaktan kaynaklanıyor belkide. Ki benimde bazen okumadan yazıp gönderdiğim oluyor. Bir kaç dakika sonra yazdığını düzeltiyorum. Bazen bir kaç defa düzeltiyorum. Sanırım bu ben dahil şimdiki gençlerin bilgiye daha çabuk ulaşma çabası yüzünden oluyor. Ki whatsappta Instagram'da saatlerce sohbet edip bu sohbet sırasında neredeyse doğru düzgün cümle kurmadan, kelimeleri tek tek göndermekten kaynaklı bir durum. Eski jenerasyon biraz daha dikkatli. Önceden 100 SMS 20 milyon TL'di. Bir SMS'e sığdırabilecegin en fazla bilgiyi yazıp gönderme telaşındaydın. O vakitte edebiyat yardımına koşardı. Şimdi SMS'in bir değeri yok .
Eline sağlık. Sms konusuna iyi değindin ne paralar verirdik ya. Ben o zaman bile ünlüleri çıkarıp cümle kurmazdım huy gibi bir şey olmuş. Dilimizin teknik detaylarına hakim olsam keşke bende harika biliyorum diyemiyorum ama gördükçe beni rahatsız ediyor açıkçası.

Ironsides

Süper Üye
Yönetici
Moderatör
Premium Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Not Found
Cihazım
Poco X6Pro
Meslek
Mod
Konular
320
Forumda ki mesaj düzenleme tuşu sanırım bu gibi hatalar sebebiyle var. Bazen cümle devrik oluyor yada Türkçemiz kelime olarak farklı yerlere çekilebiliyor. Bu gibi durumlarda yazdığınız yazıyı bir kez daha okursanız hatanızı görüp düzeltebiliyorsunuz. Elbette itinayla inatla sürekli Türkçemizi katledercesine hata yapan yada cümleleri farklı yönlerde kullanan kişiler çıkacaktır. Benim şahit olduğum bu gibi durumlarda yöneticilerimiz olaya el atıyorlar. Açıkçası daha önce onlarca farklı forum takipçisi olarak ben, miui tr ailesi ve forumumuzun sayısı 110 bini aşmasına ve anlık olarak 400-500 aktif kullanıcıyı ağırlamasına rağmen iyi idare edildiğine şahit oluyorum.

Bazı durumlarda yaşça yeni olan arkadaşlarımız ile yaşça büyüğümüz olan kişiler arası tekonolojiden ziyade mentalite ve yaşam koşulları farklı olmasından kaynaklı kopukluk olabiliyor. Ben gibi orta yaşlı kişiler iki grup arasındaki bağı iyi kurabiliyorken genç arkadaşlarımız kuramıyor. Türkçemizi bu genç arkadaşlara kurallar ve kısıtlamalar ile öğretmekten ziyade DOBERDEN hocamızında dediği gibi "Sevgi dili" kullanarak öğretmeliyiz kanısındayım. Örneğin forumda kimse kimseye -sen diye hitap etmiyor, edemiyor. Yöneticilerimiz hemen uyarıyor. -siz ekini kullanmanın faydalarını anlatıyor. Bu eki kullandığımız müddetçe saygısızlık ortadan kalkmış oluyor. Türkçemizin güzelliğini bu gibi yollarla iletmek daha mantıklı. Özellikle doğal çevresinden Türkçesi ile ilgili böyle tepki almamış kişilerce bu kısıtlamalar ve cezalar her zaman ters tepecektir.

Yinede elbette kural kuraldır. Yöneticilerimiz forum kurallarına eklenen herhangi bir kuralı rastgele koymayacakları gibi kullanıcılar olarak biz de bu kuralları kafamız estiği gibi aykırılık yapamayız. Kişisel iradeler olduğu gibi toplumsal iradeler de olacaktır.

Son düzenleme:

Mertuska

Elit Üye
Emekli Yönetici
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Mert
Cihazım
İphone Xs
Meslek
Malzeme Mühendisi
Konular
60
Türkçe lastik gibidir nereye çekersen oraya uzar. Yanlış yazanları yanlış anlamamak lazim
Sizin dediğiniz durum cümlenin verdiği anlam açısından doğru olabilir fakat yazım ve noktalama açısından Türkçenin böyle bir dil olduğunu düşünmüyorum.

Mi 9 SE cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Koçara

Eğitime adanmış bir ömür...
Premium Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Avni Ataver
Cihazım
Xiaomi 13 Pro
Meslek
Eğitimci
Konular
45
Sizin dediğiniz durum cümlenin verdiği anlam açısından doğru olabilir fakat yazım ve noktalama açısından Türkçenin böyle bir dil olduğunu düşünmüyorum.

Size katılıyorum. ..
Türk dili bugün temel özellikleri dolayısıyla hem edebiyat, sanat, bilim ve felsefe alanlarını temsil edebilen bir kültür dilidir, hem de bir dünya dili özelliklerine sahiptir
Ancak, binlerce yılın süzgecinden geçerek ve işlenerek günümüze ulaşan Türk dilinin her zaman çağdaş gelişmelere ayak uyduran bir yapı sergileyebilmesi için, hiç şüphe yok ki dili işleyenler açısından da onu konuşan ve yazanlar açısından da gerekli ilgi ve duyarlığın gösterilmesi kaçınılmazdır. Bu duyarlık yediden yetmişe hepimizin boynunun borcu olmalıdır
.
Hz. Ali'nin sözü belki de sözün özü, konunun özeti..
Dilinizi daima iyi kullanınız o sizi saadete götürdüğü gibi, felakete de götürebilir...

Son düzenleme:

mehmet_dengiz

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Mehmet
Cihazım
Xiaomi mi5s
Meslek
Karşılıksız miui ailesine yardımı borç bilirim
Konular
49

Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Konu Türk Dil kurumuna kadar gidecek. :D:D:D

cantara

Administrator
Yönetici
Admin
MIUI Expert
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Emre
Cihazım
Xiaomi 13
Konular
427
Konu hakkında aslında yazmak istediğim çok fazla şey var ancak hepsini bir mesaja sığdırmam pek mümkün değil Özet geçmeye çalışacağım...

Öncelikle "ceza vermek" üzerinde durmak istiyorum. Günlük hayatımda meslek sektörü seçmem gerektiğinde eğitim sektörünü seçmemi gerektiren bir işte çalışıyor ve hayatını bu şekilde kazanıyor olsam dahi aramızda benden çok daha deneyimli ve donanımlı eğitimcilerin bulunduğunun farkındayım. Muhtemelen bu duayenlerimiz bana karşı çıkacak ve eleştireceklerdir -ve hatta kızacaklardır- ancak cezanın eğitime katkısı olduğuna ne 38 yıllık yaşamımda ne de 19 yıllık eğitim yöneticiliği kariyerimde hiç şahit olmadım. Ceza cezadır. Ceza verilebilme ihtimali ise tehdittir, bir eğitim aracı değildir. Ceza korkusu ile şartlandırılan davranışlar bireyin karakterini geliştirmez, ceza korkusu ile uzak durulan davranışı farklı ortamlarda, platformlarda gerçekleştirmesine engel olmaz, karakterine bir artı değer katmaz. Bu nedenle konu özelinde "bir ceza verelim de bir daha hiç bir yerde imla hatası yapmasın" gibi bir düşünceye kapılmak bence safdillilik olacaktır.

Forumda vereceğimiz ceza ise uyarı veya uzaklaştırma olacaktır. Bu cezayı verme nedenimiz de diğer kullanıcılarımızın rahatsız olmasını engellemek, forum düzenini sağlamak içindir. Verilen ceza çoğu zaman kullanıcımızın cezaya neden olan davranışından uzaklaşmak yerine tam aksine davranışını çok daha yoğun bir şekilde -hatta abartarak- tekrar etmesine neden oluyor. Hakaret nedeni ile uyarı cezası alan pek çok kullanıcının çok kısa bir süre sonra küfür nedeni ile uzaklaştırma cezası alması en güzel örneklerden bir tanesi... Bu nedenle ne eğitim ne de kişisel gelişime katkı olması amacı ile ceza verilmesine karşıyım. Ceza cezalandırmak için, başkalarının rahat etmesi için verilmeli.

İkinci olarak da bizim misyonumuz arasında kişilerin dil bilgisini geliştirmek bulunmuyor. Kişisel olarak toplum içerisinde hissettiğim en büyük eksikliklerden biri olan "saygı", "üslup" ve "hitap" açıkçası kendi adıma dil bilgisi kurallarından önce geliyor ve elimizdeki ceza "kozunu", yaptırım gücünü dil bilgisi veya yazım yanlışları yerine forumumuzda bu kavramları hakim kılmak adına kullanmayı tercih ediyorum. Ya da şöyle ifade etmeye çalışayım... Herkes yerine herkez yazılması evet benim de sinirlerimi bozuyor ama sineye çekebiliyorum fakat 15 yaşındaki üyemizin 60 yaşındaki üyemize "naber la" demesini hazmetmem mümkün olmuyor :)

umutizgi

Usta Üye
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Umut
Cihazım
Mi9T 128GB
Meslek
E-Ticaret Yönetimi
Konular
86
Technopat mı burası? Saçmalamayın Allah aşkına, burada herkes forum kuralları dışına çıkmadığı sürece fikrini İSTEDİĞİ gibi ve İSTEDİĞİ ŞEKİLDE beyan edebilir, kasmayın bu kadar.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt