Az önce bulutlu havada StableAwb ile Hypercam R6'nın selfie karşılaştırmasını yaptım. StableAwb'de Savitar ZA V3, Hypercam'de Xlib XS kütüphanesini kullandım. Exposure compensation değerlerini ikisinde de -0,4 olarak ayarladım ve karşılaştırdım. Arada pek büyük fark olmamakla birlikte StableAwb birazcık parlak çekti. Hypercam'de Xlib kütüphanesinin renk tonlarını daha çok beğendiğimden oyumu Hypercam'den yana kullandım. Tabi bu test Mi A3 üzerinde yapıldığından Redmi Note 7'de aynı sonucu alır mısınız bilmiyorum.
Redmi Note 7'den Mi A3'e geçtiğimde ilk başta ekran çözünürlüğünden ve Android One sadeliğinden çok rahatsız olmuş hatta pişman olmuştum ama sonra gözüm alışmaya başladı. Microsoft Launcher yükleyip Windows Vista'yı anımsatan şeffaf pencere düzenine geçtikten sonra artık eskisi kadar dert etmedim. Kamera konusuna gelirsek stok vs stok olarak karşılaştırdığımda Mi A3 kesinlikle daha üstün. Ancak Gcam devreye girdiğinde Redmi Note 7 çok sert bir rakip. Ana kamera performanslarını değerlendirdiğimde Gcam 7.2'yi keşfedene kadar Redmi Note 7'yi özlediğimi söylemeliyim. Gcam 7.2'de sabre özelliğini sürekli açık hale getirerek detaylarda Redmi Note 7'yi bir tık geçmeyi ancak başarabildim. Yine de arada dağlar kadar fark yok. Ön kameraya gelirsek yine stok vs stok olarak karşılaştırdığımda Mi A3 üstünlük sağlarken, Gcam devreye girdiğinde aradaki fark son derece azalıyor. Gcam vs Gcam olarak yaptığım kıyaslamalarda birbirine yakın sonuçlar alıyorum. Güçlü bir sesle "Şu daha iyi!" diyemiyorum şahsen.
Bu arada Gcam 7.2'nin PXv4.1.1_GoogleCamera_7.2.014.apk versiyonu yayımlanmış. Bu versiyonda Pixel haricindeki cihazlar için bazı sorunları çözdüklerini ifade ediyorlar. Mesela bende arka kamerada portre modu çalışmıyordu. Artık çalışıyor. Göz akı kırmızılığı sorunu da giderilmiş gibi. Versiyonun geliştiricisi "cstark27" adlı kişi baya yetenekli. XDA'ye bir göz attım. Pixel marka telefonlar için geliştiriyormuş bu versiyonu. Dolayısıyla hiçbir şeyi atlama şansı yok. Yapamadığını devre dışı bırakmıyor Parrot043 gibi. Celsoazevedo'da diğer versiyonlarını inceledim. Mesela P3v12.6_GoogleCamera_6.2.030.apk adlı bir versiyonu var. StableAwb'den daha zengin seçenekler sunuyor. İncelemeni öneririm. Ben test ettim ama Gcam 7.2'nin sabre özelliğinden daha başarılı olmadığından bıraktım. Redmi Note 7'de iyi işler çıkarabilir. İlave olarak bu versiyonun üzerine birkaç özellik daha eklenmiş bir versiyon daha var. Overwhelmer adlı geliştirici Cstark27'ın versiyonunu taban alarak başka özellikler ilave etmiş. Denedim, güzel çalışıyor. IQ Sharp v2 adlı bir kütüphane var içerisinde. Keskinlik konusunda fark hissettiriyor. İncelemek isterseniz kolay erişmeniz bakımından aşağıya link bırakıyorum:
Linkleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir
Linkleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir
Gcam 7.2'de gördüğüm Super-Res Always On özelliğinin detaylarını bu versiyonlardan öğrendim. Açıklamada diyor ki frame sayısı 15'den küçükse çalışmaz. Bu bilgiden hareketle Gcam 7.2'ye göz attım. Super-Res Always On özelliğini etkinleştirdikten sonra HDR+gelişmiş modda fotoğraf çekerken frame sayısının 15 veya üzerine çıktığını kadraj ekranındaki bekleme süresinden anladım. Bu özelliğin çalıştığı versiyonlarda HDR Quality değerini en az 15 yapmakta yarar var.