Xiaomi firmasının oldukça enteresan bir kullanıcı kitlesi var. Ne ürünlerini kullanmaktan vazgeçebiliyorlar ne de acımasızca eleştirmekten. Eleştirilerin odak noktası da yazılım konusundaki beceriksizliği. (
İşin tuhaf olan tarafı genellikle Samsung ve İphone ile kıyas yapılıyor olması ) Tabi donanım konusunda kimsenin söyleyecek sözü yok. Zira herkes biliyor ki Xiaomi firması donanım olarak rakiplerinden asla geri kalmıyor ve en yeni teknojileri uygulayan ilk firma olarak ta daima öne çıkıyor. Yani asıl sıkıntı yazılım tarafında.
Peki biz Xiaomi'yi niye sevdik? Eskiden yazılımı çok mu mükemmeldi? Miui 8, Miui 9, Miui 10 ve daha sonra çıkanlar.... Birer rakamdan ibaret olan ve birbirinin peşi sıra gelen güncellemeler çok mu stabildi? Elbette ki hayır. Eğer öyle olsaydı hepimiz demiyorum ama bir çoğumuz kilit açıp kafamıza göre rom denemez, uygulama üstüne uygulama yüklemezdik. (
Hiç android bilgisi olmayan ben bile zamanında Mi6 cihazıma sırf google kamera için bir senelik garantiyi yaktım ) Az buçuk android bilgisiyle cihazların varolan işletim sistemlerini de değiştirmezdik. Çünkü biliyorduk ki Android dünyası özgürlük, Xiaomi ise daha fazla özgürlüktü...
Peki son zamanlarda Xiaomi hakkındaki şikayetler neden ayyuka çıktı? Çünkü özgürlükler kısıtlandı. Önceleri F/P markası olarak bidiğimiz ve kolaylıkla satın aldığımız Xiaomi ürünleri fiyat politikasını değiştirdi ve ürettiği cihazları (
Ülkemizdeki çarpık vergi sisteminin de etkisiyle ) fahiş fiyatlarla satmaya başladı. 11 serisiyle birlikte RSA diye bir icat çıkarıp yazılımla imei dönemine son verdi. Yeni çıkardığı işletim sistemiyle birlikte de kilit açma yöntemini zorlaştırdı. Bu durum ise Xiaomi markasına kolay ulaşan ve cihazın sistemine müdahale eden kullanıcı kitlesinin hoşuna gitmedi. Eskiden Huawei' de olan, yakın zaman önce de OnePlus' ta yaşanan neyse bundan sonra Xiaomi'de olacak olan odur savı netleşmeye başladı.
HyperOs' un gelmesi ile farklı beklentilere girenleri anlamak ta zor. Ben bu kıt ve cahil android bilgimle Xiaomi'nin tıpkı İphone gibi bütün ürünlerini kapsayan bir Eko sistem kurmaya çalıştığını anlayabiliyorum. Oysa bu eko sitemin tek sacayağı olan telefona sahip olanlar, daha evvel edindikleri bütün kullanıcı deneyimlerinin HyperOs ile farklı bir boyuta evrileceğini zannediyorlar. (
Belki de e
n çok merak ettikleri miui arama ve mesajlaşmanın HyperOs ile gelip gelmeyeceği...)
Merak edenlere iki haftalık kullanıcı deneyimimi söyliyeyim. 13 Pro cihazımda global HyperOs 1.01.0 sürümünü kullanıyorum. Miui ya göre farkları neler derseniz öyle herkesin beklentisini karşılayacak bir fark yok. Kilit ekranı değişiklikleri, dosya yöneticisi, galeri ve hava durumunda bir kaç pratik kullanım özellikleri ve sisteme daha az yük bindirmesi. Ha en güzel tarafı ne derseniz, ilk güncelleme olmasına rağmen herhangi bir takılma, kasma veya hata olmaması. Uygulama ve arayüz geçişleri son derece yumuşak ve akıcı. Tabi bu durum cihazdan cihaza da farkedebilir.
On aydır Xiaomi 13 Pro kullanıyorum. Resmi pasaport kayıtlı. İlk almaya karar verdiğimde muadili olarak Vivo X90 pro, Oppo find x6 Pro, S22 Ultra ve Huawei P60 pro gibi (
yurt dışı olmak kaydıyla ve aynı fiyata alacağım ) cihazlar vardı. Ne var ki tercihim yine Xiaomi ve onun amiral gemisi 13 Pro oldu. Pişman mıyım? Asla... Güncel olması itibariyle de en az beş sene gideri var. Fakat yeni bir cihaz almak istesem tercihim yine Xiaomi olur. Hani alışmak sevmekten daha zor deniyor ya, galiba bizimki de onun gibi bir şey.
Benim naçizane düşüncelerim de budur..