Ben serbest ekononomi modelinin sadece Tüketici odaklı bir şekilde değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Bu ülkede tarladan 75 kuruşa çıkan bir ürün markette , pazarda karşımıza 5 liraya çıkıyorsa,
Yurtdışından 1600 TL ye getirtilen bir telefon "vergi,garantör ücreti,kur farkı" sebeplerinin arkasına sığınarak karşımıza 2800-3000 TL ye hatta teknoloji marketlerinde 3600 TL ye çıkıyorsa,
Aynı şekilde yurtdışından 800$'a (4400 TL) getirilen bir Laptop karşımıza 6500 TL ye çıkıyorsa,
Paket gıdaların gramaj/miktarlarının azaltılıp birde fiyatları arttırılıyor ise
Zenginden fakire göre daha az oranda vergi alınıyor ise
Yurtdışından getirilen Cep Telefonu için 600 TL vergi alınıyor ise
Avrupa ülkelerinde Fiber hızda(+75 mbps) download ve upload sunan internet hizmetleri Türk parası ile <40 liraya verilmesine karşılık ülkemizde Adil kullanım kotası , düşük aralıklı hız sınırları ile minimum 65 TL ye düşük hızda sıkıntılı bir internet hizmeti veriliyor ise,
Bir otomobil satış fiyatının %45-48 i vergi ise,
Kitap satışlarından vergi alınıyor ise,
Vergi ve Ekonomi sisteminde yanlış giden şeyler , adaletsizlikler , sistem açıkları bulunduğu aşikârdır.
Ekonomi tabii ki serbest olmalıdır. Ancak gerekli denetlemeler , vergi oranlarında düzenlemeler , aracıların ortadan kaldırılması veya denetim altında tutularak azaltılması sağlanmaz ise Serbest Ekonomi=Soygunculuk a dönüşebiliyor hatta dönüşüyor.
Vergi sistemi adil bir şekilde düzenlenmedikçe ise sınıflar arası uçurumlar oluşabiliyor.
Gerekli düzenlemelerin yapılması,Üretime ve teknolojiye dayalı ekonomi ile birlikte Mustafa Kemal Atatürk ün göstermiş olduğu hedefe sağlam adımlarla yürüyeceğimize dair en ufak bir şüphem yok.
Hakkımızda hayırlısı olsun