Arkadaşlar aslında teker teker cevap yazmak isterdim ama takdir edersiniz ki herkese ayrı ayrı yazmak çok zor olacak. Bu nedenle genel özet gibi bu tek mesajı yazmak daha uygun olacaktır zannediyorum. Öncelikle Mi5 tanıtımının ertesi günü marketimizde yaklaşık fiyat düzeylerini açıkladık. Dolayısıyla her hangi bir şekilde fiyatları yükseltmek için kamuoyu oluşturmaya zemin hazırlanmaya çalışılması gibi bir düşünce oldukça temelsiz görünüyor. Beklenilen fiyatları bir defa da buradan yazayım ki yorumlar daha net olsun
Hatta bu meajın ekran görüntüsünü de alın ki ileride oluşabilecek tutarsızlıklarda kullanılabilsin
Tahmini Fiyat Aralıkları;
3gb ram +32gb = 1300-1500 TL
3gb ram + 64gb = 1400-1600 TL
4gb ram + 128gb = 1600 - 1800 TL
Bu fiyatlar için daha net konuşulabilir. Eleştirilerinizi ve beklentilerinizi bu yönde yapmanızı rica edeceğim.
İkinci olarak eğer ki Xiaomi her hangi bir aracı olmaksızın ülkemizde satışa başlar ise emin olun Çin fiyatları ve ülkemiz fiyatları arasında oluşabilecek farklılıklarda ilk karşı çıkan ben olacağım
Diğer yandan hemen herkesin bildiği üzere sitemizde satılmakta olan Xiaomi ürünlerini bizler de aracılardan alıyoruz çünkü Xiaomi'nin toplu satışı yok. Bu aracıların aldıkları kar, herkesin malumu olan ülkemizdeki vergilendirme politikaları, BTK adındaki kurumun varlığı, bürokrasi ve diğer etmenler olması gereken fiyattan satılmasını engelliyor. Bu durum sadece bizde veya Xiaomi'de değil diğer satıcılar ve diğer markalar için de geçerli. Şimdiye kadar satmış olduğumuz telefonlarda fiyatı yüksek bulduğunu belirten bir üyemiz neredeyse hiç olmadı. (Olduysa ve unuttuysam da kendisinden özür dilerim) Bu nedenle ki temel ilkemizi "Platformumuzun temel amacı ticari kar elde etmekten ziyade, sitemizin de temel amacı olan ülkemizdeki Xiaomi kullanıcılarının mümkün olan en iyi hizmeti almalarını sağlamaktır." olarak koyduk ve bu ilkeyi değiştirmeyi de düşünmüyoruz.
Bir diğer konu ise diğer markalarla karşılaştırma... Samsung, LG, Sony, Apple ve diğer firmaların reklam anlayışı ve Xiaomi'nin reklam anlayışı -ve hatta maliyetlerini tüketicilerine yansıtma biçimleri- birbirlerinden oldukça farklı. Örnekle açıklamak gerekirse 64GB'lık Samsung S7 fiyatı yanlış hatırlamıyorsam 700$ civarındaydı. Oysa ki 64GB'lık Mi5 fiyatı yaklaşık 350 $. Yani aynı donanımı neredeyse yarı fiyata! Bu durumda pahalı demek bence oldukça abuk bir yorum.
Ülkemiz fiyatlarından bahsetmemiz gerekirse kesin bir şey söylemek için kesin fiyatları beklememiz gerekir. Ancak kabataslak bir yorumla S7'nin 3500 - 4000 TL arasında satışa çıkacağını var sayarsak bizim Mi5 için önerdiğimiz 1400 - 1600 TL'lik fiyat bandı yine oldukça uygun gibi görünüyor. Elbette ki GMD ile karşılaştırırsanız fiyat pahalı görünecektir. (Aslında yeri gelmişken 100$'lık telefona 1000 TL verip de 350$'lık telefondaki 1500 TL'ye pahalı denmesi de pek mantıklı değil ya neyse o da başka bir tartışma konusu
) Eğer ki karşılaştırma için Samsung A serisini seçecekseniz bu durumda bu karşılaştırmayı yapacak arkadaşlara önerim Xiaomi adına yorum yapmadan önce bir miktar Android bilgisi edinip ondan sonra yorum yapın çünkü gerçekten bu tarz yorumlarınız yıllar boyunca bu konuda birikim sağlamış kişilere hakaret anlamına geliyor.
Yani arkadaşlar özetle yorumlarınızı yaparken sizlerden ricam bir miktar izan...
Bu mesajı kişisel olarak değil de genel bir açıklama olarak yazmayı planlamıştım ama şimdi yazılan mesajları bir defa daha okuyunca özel olarak
husoyildiz88 ve
sanane88 hocalarıma cevap verme gerekliliği de oluşmuş görünüyor. Arkadaşlar hiç kimse S7 ile Mi5 aynı veya benzer bir fiyat olacak demiyor. Mesajları hatalı okumuşsunuzdan kastım bu. İnsanlar eğer pahalı diyecekseniz önce onlara bir bakın diyor sadece. Eğer ki S7 3500-3600 lira olacak ise mi5 için de olması gereken fiyat 1500 - 2000 TL arasıdır deniliyor ki bizlerin de açıkladığı fiyat hemen hemen aynı. Sorun nedir ve tartışma neden çıkıyor gerçekten anlamadım... Exclusive versiyonu 500 liradan satmayı elbette ki biz de isteriz ama maalesef yaşadığımız dünya öyle bir yer değil. Sizlerden özel ricam eğer ki cevap yazacaksanız hangi model için hangi fiyatı düşünüyorsunuz ve bu düşüncenizi nasıl bir hesaplamayla yaptınız bunu açıklayarak yazmanız. Yaptığınız hesap ve bizlerin açıklamış olduğu fiyat arasındaki farkı ondan sonra açıklamaya çalışayım ama Migros ve BIM gibi son derece farazi bir örnek verirseniz ya da Xiaomi'nin satışı olmayan ADB'de neden Superbowl reklamı vermediğini sorarsanız verilecek mantıklı bir cevap kalmıyor...