Satış konularına çok fazla dahil olmak istemiyorum ama
koraygundogdu hocam honorbuy'dan 1440 liraya alabiliyorum yazınca karşılaştırma yapabilmek için merak ettim ve bir bakayım dedim... Bahsi geçen 128 GB'lık 5s siyah renk 409$. Alınırken +34$ kargo ekleniyor. Yani toplamda 443$'lık br fiyatı var. Bu da bugünkü kur ile yaklaşık 1600 lira. Kaldı ki gelmiyor
Hepimizin bildiği üzere gümrükten geçmiyor. Hadi geçti diyelim... 1600 liraya aldınız. Pasaport bulup IMEI kayıdını eklersek zaten çok pahalı olacak o yüzden bunu hiç yazmayayım. Malum yöntemlerle IMEI yazdıracaksınız... Bildiğim kadarıyla yapan arkadaşlara 50 lira gibi bir ücret ödemeniz lazım. Bootloader açıp global rom yüklemeyi de kendiniz yapmazsanız 40-50 lira gibi bir ücret de buna verilecek. Kılıf+cam da 20-30 lira gibi ücret... Yanlış hesaplamadıysam 1700 üzerine çıkıyor. Yani 1440 lira gibi bir fiyat değil, galiba bir yerlerde hesap hatası var.
Konuya yazan satıcı Sefa hocam olduğu için onun ilanına baktım 1650 yazılmış... Sanki biraz haksızlık yapılıyormuş gibi geldi
Her neyse Sefa hocam gibi, Koray hocam gibi satış yapan arkadaşların sistemlerine maliyetlerine tam olarak hakim değilim dolayısıyla maliyetlerini tam olarak bilemiyorum ancak kötü niyetli olmadıklarına eminim
Diğer yandan resmi satışlarda da ciddi bir artış konusu. Diğer konuda daha geniş bir açıklama ileride yazacağım ancak piyasada iki tarz ithalatçı var. Birinci grup aynen bahsettiğiniz çıkarcılar. Piyasada 1100 liraya aldıklarını şu an 1800 liraya satıyorlar. Bildiğimiz karaborsacılar yani. savunulacak bir yanları yok. Mümkün olduğu kadar bunlara prim vermemek lazım. İkinci grup ise fiyatları hem markanın yaygınlaşması amacı hem de rekabet nedeni ile uygun tutanlar. Bu gruba giren ithalatçı şirketlerden 4 tanesi ile yüz yüze tanışma fırsatım oldu. Ciddi anlamda Xiaomi'nin ülkemizde gelişimine yardımcı olmak istiyorlar. (Hemen bir parantez açayım çünkü bunu cümlemi farklı yerlere çekmek isteyenler olacaktır. Elbette ki bu insanlar ticaret ile uğraşıyorlar ve marka bilinirliğinin artması bu tacirlerin daha fazla para kazanmasını sağlayacak. Markayı ve kullanıcılarını sevmeleri de tabii ki etkili ancak bu yardımcı olmanın temel nedeni ticari kar elde etmek) Bu gruptaki ithalatçı şirketlerin ise binlerce telefonu gümrükte bekliyor. Gümrükten çekenler var ve bunlar da telefonları depolarında bekletiyorlar. Sebep ise malum IMEI sorunu ve BTK'nın kayıtları geç girmesi. Bu şirketler telefonları satın aldıkları yerlere ödemelerini çoktan yaptılar. Gümrükten çekenler vergilerini çoktan ödediler. Ancak telefonlar satılamıyor, sattırılmıyor... Bu şirketler yenden stoklarını açtıklarında elbette ki son 1-1.5 ay içerisinde yaşadıkları kayıpları bir şekilde telafi edecekler. (Kayıp ne kadar... Her biri 300$'dan 10.000 telefon getiren şirket var ve bu parası 40 gündür içeride. 40 gündür para yatıyor, maliyeti siz hesaplayın...) Kaybın, gecikmelerin ve aksaklıkların asıl sorumlusu olan kurumlardan bu kayıp çıkartılamayacağına göre bir süre için 1100 - 1200 bandında örnek olarak verebileceğimiz Mi5 Prime modeli almayı unutabiliriz zannediyorum. Açıkçası bu durumda bu firmalara ajitasyon yapmak, duygusal davranmak, kullanıcıların memnun edilmesinden bahsetmek de pek işe yaramayacaktır çünkü bu firmalar binlerce kullanıcıyı memnun etmesine rağmen zor zamanlarda yanlarında hiç birimiz durmadık, duramadık... Memnun kullanıcılar -bir kaç kişiyi tenzih ederim- yahu olmaz öyle şey, bunlar dürüst satıcı. Kimseyi mağdur etmez demedi. (Hatta bu tarz cümleleri kuran bir kaç kişiden biri de rakipleri olarak değerlendirebileceğimiz @selduman ve @--SEFA-- hocam oldu, ilginç bir ironi...) Her neyse özetle önümüzdeki günlerde görebileceğimiz artışın bir ölçüde sorumlusu olarak sorumsuz davranan bizleri de değerlendirebiliriz ancak en temel sebebi değişen kanuni zorunlulukların getirdiği ekstra yük demek çok da yanlış olmaz zannediyorum.