haklısınız zaten ben sizin söylediklerinize muhalif olmadım zaten. ama benim takıldığım ayrıntı devlet ne dediyse haktır ne yaptıysa haktır diye bunu direk islam ile bağdaştırmak yanlış. bizim ülkemiz şeriat ile yönetiliyor olsa zaten bu muhabbete bile gerek kalmazdı. şimdi imkanım var diye her yıl bir telefon değişiyor olmam kesinlikle hak yada hukuk ihlali değildir. ama dediğiniz gibi vergi yada bu konuda ki ücretler halkın ekonomik durumuna göre belirlenmiş olsa paşa paşa paramı öder cihazımı cebime koyardım. ben sıradan bir memurum bütün vergilerimi de kesilen cezaları da kuruşu kuruşuna ödüyorum. kendi alın terimle aldığım cihaz ile de kimsenin hakkına girmediğim den adım gibi Allaha iman ettiğim gibi eminim. imkanım var alırım kullanırım. Vergi dediğin aldığın malın değerinden fazla ise hatta kat be kat fazla ise o işte bir sıkıntı vardır.. buna direk tefecilik denir yada adını sen koy. ben akıl ile izah edemiyorum bu miktarları...
son olarak bende hakka hukuka riayet eden biriyim şükürler olsun. paramı kazanırım hayrımı da yaparım kendi zevkime de harcarım. böyle bir konuda kesin fetva vermek kimsenin harcı değil. bu konu enine boyuna bilen kişilere danışılır öyle yorum yapılır. ama devletin her yaptığına her kanun kuralına manevi yönden bakmak yanlış çünkü bu ülke de milli piyango olsun resmi genel evleri olsun devlet kontrolünde yapılıyor o zaman onlar da mübah mı oluyor.
Herkes bildiğini yaptın bir şeye kesin haram kesin kul hakkı diye yorum yapmak kendi kendine fetva yayınlamak gibi olur. benim vicdanım rahat. rahatsız olan yapmaz.
beni de yanlış anlamayın sakın size karşı bir garezim yok.
Burada işin ölçüsü hakkaniyettir.
Yani devlet telefon kaydını hakkaniyet ölçüsünü aşacak düzeyde artırdığı için hakkaniyet bulunmamaktadır.
Aynı şekilde her yıl telefon değiştirerek, imei attırıp kullanmak da hakkaniyet ölçüsüne sığmamaktadır.
Yani demem o ki, her yıl telefon yeniliyorsan, telefonu kayıt ettirme bedeli ödemek hakkaniyet gereğidir.
Özetle; telefona imei yükletip 3 yıl kullanılırsa, devlete ödeyeceğimiz kayıt bedeli, hakkaniyetli olma adına göz ardı edilebilir. Tabi devlet 770 dolar gibi fahiş harç aldığı durumda...
Aslında devlet, telefonun fiyatına göre kayıt harcı alsaydı, bu konuları hiç konuşmaya gerek kalmayacaktı.
Kullanıcı 1500 dolar 'lık iphone alıyor, 770 dolar, kayıt harcı ödüyor.
Ben 350 dolar'lık telefon aldım. Bu telefona 770 dolar nasıl ödeyeyim ?
Eğer telefonun yarısı kadar harç alıyorsan, benden de yarısını al.
Neyse... Maksadın anlaşılmış olduğunu sanıyorum.