Vodafone iyi çeker/kötüdür tartışmasında durduğum yeri tecrübelerimden de örnekler vererek daha önce belirtmiştim. Ama konuya bir de farklı bir açıdan bakılması gerektiğini düşünüyorum.
Özellikle
Skorpi ve
Koçara hocam sizlerin bu mesajımı okumanızı istiyorum. BTK Elektronik haberleşmeye ilişkin verileri çeyrek bazında yıllardır açıklamaya devam ediyor. En son açıkladığı veriler 2025 yılınn 2. çeyreğine ait. Bu verilerin 4. bölümü mobil verilere ilişkin ve abone profilinden trafik hacmine, gelirlerden yatırımlara çok detaylı veriler mevcut. Bir göz atmanızı tavsiye ederim.
Linkleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir
Bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin veriler geçtiğimiz hafta yayınlandı. Lütfen aşağıdan açıp bir göz gezdirin.
Linkleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir
Bu yılın ikinci çeyrek verilerine göre pazar paylarını ve toplam gelirlerini incelediğimizde Trcell,VF ve TT'nin ikinci çeyrekteki toplam mobil hizmet gelirleri 89.200.000.000₺ olarak açıklanmış.
Turkcell’in pazar payının %40,6, Vodafone’un pazar payının %35,1 ve TT Mobil’in pazar payının ise %24,4 seviyelerinde olduğu görülmektedir.
Bu yılın ikinci çeyrek verilerine göre gelirleri incelediğimizde
2025 yılı ikinci çeyrek itibarıyla Turkcell için abone başına aylık gelir 299,7 ₺, Vodafone için 284,6 ₺, TT Mobil için ise 250,4 ₺’dir
Aynı dönem için yatırımlara bakarsak
2025 yılı ikinci çeyreğinde Turkcell 9.121 milyon ₺, Vodafone 2.921 milyon ₺ ve TT Mobil 4.886 milyon ₺ düzeyinde yatırım gerçekleştirmiştir.
Özetle Turkcell Vodafone'a kıyasla abone başına sadece %5.2 daha fazla gelir elde etmesine rağmen %312.2 daha fazla yatırım yapmış. Aradaki fark ise olduğu gibi vodafone karı olarak bizden alınarak yurtdışına gitmiş...
Aslında yıllık bazda bakarsak bu uçup giden para hani eski cumhurbaşkanlkarımızdan birinin başbakınımıza anayasa kitapçığı atmasına neden olan (ve maalesef gençliğimin de bu krizle boğuşarak geçmesine neden olan) IMF borcunun dolar bazında 40 katından daha fazlasına yani bizlerden tahsil ettiği o 15-20 liralık az tutan faturalardan çok ama çok daha fazlasına denk geliyor. Üstelik bu sadece bir yıllık veri. Yıllara vurduğumuzda durum çok daha vahim bir hal alıyor. Diğer yıllar için de şöyle bir grafik yayınlanmış ve durum çok da farklı değil.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Son yapılan 5G ihalesine baktığımızda da benzer bir sonuç var. Vodafone yine en kaltesiz bantları satın aldı ve yine bu ülkeye yatırım yapmayacak ve yine bizim paramızı bizden alarak götürecek...
Ben verileri ve kaynakları veriyor ve kişisel yorumumu ekliyorum. Sizlerin yorumu eğer farklı olursa, hatalı gördüğüm veya değerlendirdiğim bir yer varsa lütfen bilgilendirin.