Kullanıcıların %90'ının atladığı nokta IOS işletim sisteminin kullanıcılara sunduğu resim ve video formatını bilmemeleri.
Bknz;
- Fotoğraflar için HEIF (Yüksek Verimli Görüntü Dosya Biçimi)
- Videolar için HEVC (Yüksek Verimli Video Kodlaması); H.265
Androidde çekilen resim ve videoların formatı maalesef HEIF ve HEVC değil. Bu formatlar aynı görüntü kalitesini sunup benim deneyimlediğim kadarıyla 10mblik bir videoyu sıkıştırıp 1-2 mb'ye çekiyor aynı durum resimlerde de söz konusu. Görüntü ve kalite aynı kalıyor yalnız veri boyutu aşırı derecede düşüyor. IOS bunu yazılımla yapıyor.
Apple, Instagram gibi uygulama geliştiricilerine tonlarca para ve imkan sunuyor. Haliyle uygulama geliştiricileri Androidden çok IOS'a önem veriyor. Aynı zamanda bu görüntü ve ses kod biçimini Instagram uygulamasına entegre ediyor. Bu bağlamda boyut küçük olmasına rağmen görüntü Android'e nazaran muazzam görünüyor. Sorunun kaynağı genel hatlarıyla budur. Bu sorunu da Android kullanıcıları, Instagram tabanlı programlar kullanarak veya 3.parti uygulama yazılımlarıyla düzeltmeye çalışıyor. Ne kadar uğraşılsa bile IOS'taki gibi bir görüntü kalitesi elde edilemiyor. Zaten Apple şirketi bana göre cihazdan çok yazılım satıyor kullanıcılara. Haliyle kişilerin telefon alırken bu tür detayları göz önünde bulundurmaları gerekiyor.