Xiaomi Mi5 Unlock işlemi nasıl yapılır?
Öncelikle bazı hususları belirtmekte fayda görüyorum. Ben anlatımlarımı bu işi hiç yapmamış birisinin anlayabileceği şekilde yapmaya gayret ediyorum. Bu nedenle çok fazla ayrıntıya giriyorum. Bu da bazı üyelerimizi rahatsız edebiliyor. Ancak özet şeklinde yapılan anlatımlarda da sonradan gelecek olan USB Debugging nerden açılıyor, EDL moduna nasıl giriyoruz, adb devices yazdığımda hiçbir cihaz bulunamıyor, fastboot komutu veriyorum ama telefonda hiçbirşey değişmiyor, Unlock butonuna basıyorum ama Phone not found yazıyor v.b. sorular kaçınılmaz oluyor.
Bundan sonrası için şöyle bir karar aldım. Önce özet şeklinde anlatım yapacağım, ardından da ayrıntılı şekilde. Elimden geldiği ve vaktim yettiğince bundan sonraki anlatımlarım bu şekilde olacaktır.
Haydi başlayalım.
Basit anlatım:
Unlock için 3 temel şartımız var.
-
Linkleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir
adresinden Unlock yetkisi için başvuru yapılmış ve SMS ile onaylanmış olması.
- Telefonumuzda Çin Developer sürümünün yüklü olması.
- Adb ve Fastboot driverları yüklenmiş ve telefonu sorunsuz gören Win7 64bit yada Win10 64Bit bir bilgisayar.
Bunlar hazırsa Unlock yapabiliriz.
Hepsi bu.
========================================================================
Ayrıntılı anlatım:
Şimdi ayrıntılı anlatıma geçelim. İçerisinde çok önemli ipuçları var. Bunları da okumanızı tavsiye ederim. Mesela, özellikle ADB sürücüleri konusunda çok sıkıntı yaşanıyor ve bu ipuçları içerisinde de basit ve uyguladığım her bilgisayarda başarıya ulaşmış bir çözümü var.
Unlock işlemi öncesinde, yapılması gereken bazı hazırlıklar var.
Öncelikle ekteki adb ve fastboot'un son versiyonları olan v1.0.32 dosyalarını indirip bilgisayarınızda bir yere çıkartın. Nereye çıkarttığınızın bir önemi yok. Yeterki nerede olduğunu bilin. ADB ve Fastboot ile ilgili işlemleri bu klasör içinden Shift+Sağ tık ile geçeceğiniz komut sisteminden yapacaksınız.
- Olarak Unlock yetkisi için başvuru yapılması gerekiyor. Telefon hangi Mi hesabıyla kullanılacaksa o hesapla başvuru yapılması önemli.
-
Linkleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir
adresinden girildiğinde login olunacak ve sizi başvuru ekranı karşılayacaktır. Bazı üyeler (mesela bende olduğu gibi) siteye girdiğinde başvuru ekranı yerine download ekranı ile karşılaşabilirler. Bu zaten sizin Unlock için yetkili olduğunuz manasına gelir.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
- Başvuru yaparken isminizi, ülke kodunuzu, telefon numaranızı ve niçin Unlock yetkisi istediğinizi yazıyorsunuz. Ben oğlumun başvurusunu resimdeki gibi yaptım.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
- Apply Now butonuna bastığınızda size SMS ile bir kod gönderilecek. Bu kodu, gelecek olan pencereye giriyorsunuz ve Next butonuna basıyorsunuz.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
- Kaydımızın alındığına dair bir mesaj ile başvurumuzu tamamlamış oluyoruz. Başvuru sonrası yaklaşık 10 gün içerisinde, kayıtlı olan telefonunuza, yetki verildiğine dair SMS ile cevap gelecektir.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
- Olarak telefonu Unlock için hazırlamak gerekiyor.
- En başta, telefonumuzda Çin Developer romu olması gerekiyor. Eğer farklı bir rom varsa Çin Developer romunu yüklüyoruz. Bu romu, eğer Çin Stable versiyonuna sahipsek telefonumuzdaki Updater uygulaması ile yükleyebiliriz (Çin versiyonları Unlock yapmadan EDL moduna girmiyorlar). Romu indirip telefona kopyalayın ve Updater uygulamasından Choose Update Package'i seçerek yükleyin.
- Eğer telefonunuzda Global bir rom varsa o takdirde EDL modunda yüklemeniz gerekir. Çünkü Updater hata verir. EDL modunda yüklemek ile Fastboot modda yüklemek arasında hiçbir fark yoktur. Sadece telefonu Fastboot modu yerine EDL moduna alıyoruz. Bunun için ister telefonumuz açıkken bilgisayardan "adb reboot edl" komutuyla ister Fastboot modundayken "fastboot oem edl" komutlarıyla EDL moduna geçebiliriz. Bu moda geçildiğinde telefon sanki tamamen kapanmış görünümü verir yani ekran kararır ve ledler söner. Ancak bilgisayarda "Qualcomm HS-USB QDLoader 9008 (COMxx)" şeklinde bir bağlantı noktası oluşur. COMxx şeklindeki xx olan bağlantı noktasının numarası değişebilir. Bende COM10 olmuştu mesela. Sonra Fastboot ile nasıl rom yüklüyorsak aynı şekilde romumuzu yükleyebiliriz. Bende Global sürüm olduğu için EDL moduyla Çin Developer 6.4.14 versiyonu yükledikten sonra işlemleri yaptım.
- ADB ve Fastboot'un telefonu görebilmesi için USB Debugging'i açıyoruz. Bunun için önce Developer Options (Geliştirici seçenekleri) menüsünü aktif etmemiz gerekiyor.
- Telefonun ayarlarına girip About (Hakkında) bölümündeki MIUI Version başlığına 7 kere tıklayarak Developer oluyoruz.
- Additional settings (Gelişmiş ayarlar) menüsüne girerek Developer Options menüsünü açıp USB Debugging'i aktif ediyoruz.
- Bu arada Çin Developer romlarda Root özelliği de bulunuyor. Security (Güvenlik) uygulamasını açıp Permissions (İzinler), About root access (Root erişimi) menüsüne girdiğimizde normalde aktif olması gerekiyor. Ancak Unlock işlemi yapılmadan maalesef aktif edilemiyor.
- Telefonda Unlock için başvurduğumuz Mi hesabının eklenmiş olması ve telefonu da görüyor olması bir diğer önemli husus.
- Olarak bilgisayarımızda Mi PC Suite ve Mi Flash uygulamalarının yüklü olması ve telefonu hem adb hem de fastboot ile sorunsuz bir şekilde görüyor olması gerekiyor.
- Mi PC Suite'in son versiyonu ben yüklerken v3.2.1.3111.2717 idi. Ben bunu kurdum ve sorun yaşamadım. Yükledikten sonra kapatabiliriz. Açık kalması gerekmiyor.
- Windows 7 64Bit bilgisayarımda, MiFlash uygulamasının 2016.04.01 versiyonunda ben sıkıntı yaşadım. Bu yüzden 2016.03.30 versiyonunu yükledim ve bunda hiçbir sorun yaşamadım.
- Uygulamaları yüklerken driverlar ile ilgili uyarılar alabilirsiniz. Hepsini, yükle ve devam et şeklinde onaylayın.
- Aşağıda daha ayrıntılı bir şekilde okuyacağınız gibi PDANet uygulamasını indirip yükleyin.
Artık herşeyimiz hazır bir şekilde SMS gelmesini beklemekten başka yapacak işimiz kalmadı. Aşağıdaki resimde olduğu gibi geldiğini varsayarak işlemlere devam edelim.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
- SMS gelip Yetki verildiğini gördükten sonra,
Linkleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir
adresine girdiğinizde başvuru ekranı yerine sizi download ekranı karşılayacaktır.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
- Download Mi Unlock butonuna basarak Unlock uygulamasını bilgisayarınıza indirip zipten çıkartın. Nereye indirdiğinizin bir önemi yok. Yeterki bilin.
- Uygulamayı Yönetici (administrator) olarak çalıştır seçeneği ile çalıştırmanızı tavsiye ederim.
- Bilgisayarımızın telefonumuzu görebilmesi için Adb ve Fastboot driverlarının sorunsuz bir şekilde yüklenmesi gerekiyor. Gördüğünüz gibi telefonu bağladığımda adb driverları yüklenemedi. Bu şekildeyken Unlock işleminin tamamlanması mümkün değil. Yaşanan sorunların en önemli sebeplerinden bir tanesi budur.
- Sorunu şöyle aşıyoruz: Browser'ımızı açıp arama kutusuna pdanet yazıp gelen sonuçlardan en üstteki siteye giriyor yada ne gerek var uğraşmaya diyerek
Linkleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir
yazıp direkt sitesine giriyoruz ve PDANet yazılımını indirip kuruyoruz.
- Kurulum esnasında USB Debugging'i açmamızı isteyen mesajı gördüğümüzde USB Debugging'i kapatıp tekrar açıyoruz.
- Bilgisayar adb driverlarını otomatik olarak yüklerken telefonda PDANet için RSA Fingerprint için onay isteyecek. Onu mutlaka onaylıyoruz.
- Adb yetkilerini tamamlamak için komut satırından "adb devices" komutu vererek bilgisayar için de RSA Fingerprint onayını veriyoruz. Bu RSA Fingerprint'in anlamı "bu bilgisayar aracılığıyla adb üzerinden gelecek olan komutları kabul et" demektir. Görüldüğü üzere onay verilmeden önce unauthorized olan cihaz durumu onaydan sonra devices olarak görülmektedir.
- Yetkiyi aldığımıza göre telefonu kapatıp sonra ses kısma+power tuşlarına basarak Fastboot moduna girmek yerine "adb reboot-bootloader" komutunu vererek daha kolay bir şekilde Fastboot moduna geçebiliriz.
- Şimdi cihaz Fastboot driverlarını yükleyecek. Driverların yüklenmesini bitirdikten sonra, "fastboot devices" komutu vererek sorun olup olmadığına bakabiliriz. Ben size göstermek için aceleci davranıp daha driverlar yüklenmeden komutu verdim ve gördüğünüz gibi herhangi bir cihaz görülemedi. Driverlar yüklendikten sonraysa fastboot modunda bir cihaz olduğu görülüyor.
- Telefonu Fastboot modunda bağladığımıza ve sorun olmadığına göre artık Unlock uygulamasına geri dönebiliriz.
- Anlaşmayı onayladıktan sonra Mi hesabımızı ve şifremizi giriyoruz. Unlock başvurusu yaptığımız hesabı gireceğiz dememe artık gerek yoktur sanırım.
- Hesap ve bağlı telefon kontrol edildikten sonra Unlock butonuna basarak son aşamaya geçiyoruz.
- Unlocked successfully yazısını gördüğümüzde Reboot Phone butonuna basıp arkamıza yaslanarak kendimize bir kahve ısmarlayabiliriz.
- Eğer merak eden varsa, telefonu yeniden Fastboot moduna alarak "fastboot oem device-info" komutuyla unlock işleminin olup olmadığını kontrol edebilirler. true yazması unlock yapılmış manasına gelir. false yazıyorsa Unlock yapılmamış demektir.
- Unlock olup olmadığını anlamak için bir diğer yol, root erişimini açmaktır. Videonun başında gösterdiğim gibi Root izni açılmak istendiği takdirde Unlock yapmanız gerekiyor ekranı yerine Root install ekranı gelecektir. Bunu ayrı bir video olarak sunacağım.
- Bir başka yol ise Fastboot ile rom yüklemektir. Bootloader kilitli olan cihazlarda Fastboot ile rom yüklenmek istendiği takdirde, cihazın Bootloader'ının kilitlli olduğuna dair mesaj gelir ve yüklenmez. Eğer yükleniyorsa Unlock edilmiş demektir.
Şimdi videolu anlatıma geçelim.
Youtube linki :
Linkleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir
Medyaları görmek için kayıt olmalısınız