Xiaomi Mi 9T Pro telefonum için konuşacak olursam bahsettiğiniz romlar içerisinde (Ancient, CrDroid, Arcana, Nusantara) en kapsamlı özelleştirmeyi sunan
AncientOs. Genel anlamda gördüğüm romların hepsi parmak izi efekti ve parmak izi animasyonlarında aynı tasarımları sunuyorlar. Sadece ek olarak kendi romlarının tasarımları varsa ekstradan onu ekliyorlar.
Fakat tüm bu romlar içerisinde AncientOs özellik açısından açık ara önde.
Örnekler
-Sistemde gezinmeyi hareketler şeklinde ayarladığımızda alttaki
barın uzunluğunu bazı romlarda ayarlamak için eklerken çoğu rom o barın kalınlığıyla oynamana izin vermiyor. Fakat AncientOs romunda barı hem uzatabilir hem kalınlığıyla oynayabilirsin.
-Wifi, Sinyal gibi durum çubuğu ögelerini değiştirmek için neredeyse tüm romlar aynı özelleştirmeleri paylaşırken AncientOs romunda belki de +10 tane ekstra özelleştirmeler var. Sadece şeklini değiştirmekle kalmıyor aynı zamanda bu durum çubuğu ögelerinin uzunluğunu, genişliğini ayarlayabildiğin gibi bu ögeleri sağa veya sola da kaydırabiliyorsun durum çubuğunda. (Bunun şöyle bir faydası oluyor: Durum çubuğunda diyelim ki pil yüzdesini pil simgesinin içerisinde göstersin diyorsunuz. Bazı romlarda pil yüzdesi yazısı küçük kaldığı için okunmayabiliyor. AncientOs romunda buradaki ayarlarla oynayabildiğiniz için istediğiniz boyutta ögeleri ayarlayabiliyorsunuz.)
-Ses panelinin tasarımını birçok romda özelleştirebilirken AncientOs romunda ekstradan bunun içerisine
yüzdelik dilimi de ekleyebiliyorsunuz. İster panel içine ister panel dışına. (Yani ses düzeyi %38, % 60 gibi)
-Bazı romlar
çift tıkla ekran uyandırmayı eklemiyor. Bu romda bu özellikte var. Yani çift tıklama ile tüm ekranı değil sadece ortam ekranını uyandırabiliyorsunuz. Tekrar çift tıklarsanız kilit ekranını açıyor.
-Hızlı ayarlar kısmında (internet, mobil veri vb. yazan kısım) animasyonlar eklenebiliyor. Bu kimi romda var kimi romda yok.
-Benim takıldığım 2 nokta var mesela: Birincisi bana göre hızlı ayarlarda ses kısmı şu şekilde olmalı:
Ses, Titreşim, Sessiz mod şeklinde. AncientOs romunda bu şekilde. Bunu bazı romlar:
Ses, Titreşim, rahatsız etmeyin şeklinde ayarlıyor. Bu bana anlamsız geliyor çünkü rahatsız etmeyin seçeneği ayrı olarak var. O yüzden bu sıralamanın içine eklenmesi anlamsız geliyor.
İkincisi de yine hızlı ayarlarda
ses paneli olması. Yani telefonun sesini arttırmak ya da azaltmak istersem telefonun ses açma/kapama tuşuna basmama gerek kalmadan ses paneli simgesine tıklayarak ses düzeyini ayarlayabiliyorum. Böylece fiziksel olan tuşlara bağlılığım çok fazla kalmamış oluyor.
Aklıma geldikçe diğer bazı özellikleri de yarın ekleyeceğim.
Özelleştirilebilir rom diyorsanız bence AncientOs şu an için açık ara ileride.