- Adım
- Uğurcan
- Cihazım
- M2101K6G
- Konum
- Tianjin, China
- Katılım
- 9 Temmuz 2018
- Konular
- 44
- Mesajlar
- 801
- Tepkime puanı
- 423
- Puanları
- 78
- Konu Sahibi Konu Sahibi
- #41
Hocam siz eğer yorulmuyorsanız benim için hiç sorun yok. Yoruyorsam da affola. Diğer arkadaşlar için de sorun olacağını düşünmüyorum. Çünkü verdiğiniz bilgiler oldukça detaylı ve faydalı. Ben dahil bir çok kişinin işine yarayacaktır bu bilgiler. Forumda böyle bir konu açan varsa da ben görmedim. Bu konuyu açarken sonrasında pişman olmuştum "Acaba çok mu abartıyorum, şimdi insanların başını şişireceğim " falan demiştim ama şu an çok memnunum. Her seferinde size teşekkür ediyorum ama siz bu bilgileri bize verirken üşenmeden yazıyorsanız ben de size her seferinde teşekkür etmekten asla sıkılmıyorum. Teşekkür ederim. Çok sağolunAmoled pixel sıfırlaması yani balans olayını şöyle çok basit bir kaç cümle ile anlayayım. Panel beyaz rengi oluşturmak için, kırmızı, mavi ve yeşili yakar. Kırmızı diyotlar en uzun ömre sahip iken sırası ile yeşil ve mavi izler. Mavi aralarında en kısa ömrü olandır. Diğerlerine göre çok kısa zamanda eskir orantılı eskimez. Ghost screen'i oluşturan diyot mavi olandır. Çünkü aralarında performans kaybına en çok o uğradığı için, sürekli sabit ikon yada görüntüde zamanla farklılıklar oluşturur. Bu farklılık diğer anlamı ile ghost screen, burn in dir. Mavi ışık filtresi de bu diyot yüzünden uygulanır. Dediğim gibi, Ghost screen olayı yazılımsal müdahale ile bir nebze kurtarılır ama sorun fizikseldir.
Örnek verecek olursak, saat ve şarj ikonunun ekranda uzun vadede kalması gayet olağandır. Mavi diyot aralıksız çalışmış ve ömrü tükenmiş yada diğerleri ile orantılı eskimemiştir. Burada önemli olan mavi diyotun hiç dinlenememesidir. Yorulan diyot diğerlerinden ayrılır. Aslında fukara biraz dinlenebilse, hiçte eskimeyecek.. Diğer pixeller, sen film izlerken, forumda gezerken, yada galeride, fotoğraf editler yada artık her ne yapıyorsan, sürekli binlerce kez yanıp sönüyor. Her yanıp döndüğünde pixeller milisaniye bile olsa dinlenmiş oluyor ve eskimiyor.. Mavi diyot ekranın her yanında onlarda neden sorun yok? peki sen bunları yapar iken yukarıda panelde neler oluyor? Saat, şarj, wifi ve buna benzer bildirimler aralıksız maviyi yakıyor. Dinlenemeyen pixel, artık solgunlaşıyor, solgunlaşan mavi diyot renk farkı oluşturuyor. Bu solgunluk en çok gri fonda belli olur çünkü gri tonu oluşturmak için de aynı diyotlar daha düşük enerji ile açılır.. Örneğin, sağlam mavi diyotun ışık gücü 00.025 ise yorgun argın hiç dinlememiş pixelin 00.018 çıkıyor. Buda senin gözüne ekranda kalan ikonun gölgesi olarak çıkıyor. İşte bunların olmaması için mavinin ara ara sönmesi gerekiyor.. Bunun için de tam ekranda video izlemek yeterli. Hatta youtube da özel pixel yanmasını düzeltmeye yardımcı videolar var. Dakikada bir pixeli 20.000 kez yakıp söndüren stabil kalmasını sağlayan videolar. Ama bunlara gerek yok.. Kısa anlatacağım dedim ama teknik konulara girmeden olmuyor hocam bu işler .
Rica ederim, ben teşekkür ederim.
Aslında söylediğiniz şey gayet mantıklı. Pixeller her halükarda dinlenebildiği sürece, uzun vadede bir sorun yaratmayacaktır. Temelde anlatmak istediğiniz şey bu. Artık çok daha net anlıyorum.
Peki Whatsapp, Twitter, Instagram'ı kaç saat kullandıktan sonra pikselleri dinlendirmek için video izleyip piksel balance sağlama senaryosu geçerli? Bunu da merak ediyorum. Tabi burada parlaklık düzeyi de önemli ama istediğiniz gibi örnek verip kaç saat kullanımdan sonra bunun geçerli olduğunu söyleyebilirsiniz.
Ekstra olarak pitbull1212 arkadaşımızın, yukarıdaki şarj, wifi, saat için bahsettiği bir olay vardı geçmiş sayfalarda. Bahsedilen konu bu;
Bunun hakkında bir bilginiz var mı hocam?ve bu arada ana ekranda iken,dikkatlice yukarıda ki,pil,wifi işareti, çekim gücü,saat,yani kısaca bildirim çubuğu diyeyim oraya dikkatli bakarsanız,1 dakika da bir ya da 1.30 dakika da bir onlar hareket ediyor, sağ,sol, yukarı, aşağı vb. Bu MIUI nin almış olduğu bir önlem, ekranı da tam ekran modunda kullanırsanız,alt tuşta yanma, hayalet ekran gibi gibi sorunlar da yaşamazsınız
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:
Bahsettiğiniz videoyu geçen gün izlemiştim. Bu videodan bahsediyorsunuz;Burda cihazda kullanılan amoled panel kalitesi önemli bu bir etken ,bunun dışında genel olarak amoled yanığı olma ihtimali her zaman var ama bu 1 sene veya 3,4 ay da olacak diye bir şey yok , yıl olmuş 2022 bu paneller yanmaya meyillide olsa eskisi gibi değiller bir tık daha dayanıklılar yani abartmadan düzgünce telefonu kullanırsan 4,5 yıl gibi süreler gayet normal hatta 6,7 yi bile görebilirsin, internette bir abi anlatıyordu ben de s7 edge vardı o telefonda amoled ve 2k bir ekrana sahipti,oyun oynadım diyordu parlaklık ise evde %30 civarı güneşte %75,80 civarı kullandım 4 sene boyunca 0 yanık dedi sonra babama verdim ve o kullandığında yaşlı olduğundan sürekli hep %100 parlaklıkta kullanmış+günde 2,3 saat Instagram da kalmış 1.5 sene sonunda ekranda Instagram izleri çıkmış yani kısacası,abartmadıgin sürece,biraz düzgün kullanırsan problem olmaz, yukarı da treoublesomenin tam ekran dediği olayda şu,ekran da bir şey sabit kalırsa o kısmın izi çıkıyor ya , işte YouTube gibi şeylerden tam ekran video izleyince ekranın tüm pixelleri çalışacağı için, dengelenmiş olur diyor, hareketli görüntüde sorun olmaz,amoled sabit görüntüyü sevmez
Medyaları görmek için kayıt olmalısınız
Amoled ekranlı bir cihaz için kullanım senaryosu oldukça basit aslında. Geriye dönüp baktığımda ben IPS panelli cihazlarımı da bu şekilde kullanıyordum. Yanığın çoğunlukla kullanıma bağlı olmasının yanı sıra şans faktörü de bulunmakta. Kullanım şekli de yabancı olduğum bir kullanım şekli değil. Bu yüzden endişem neredeyse kalmadı diyebilirim.
Sizin verdiğiniz bilgiler de ben dahil diğer kullanıcıların işine oldukça yarayacaktır. İlginiz için teşekkür ederim
Son düzenleme: