Soru Amoled Ekran İle İlgili Bir Sorununuz Var mı? (Ghost Screen, Burn-in Gibi)

Yusufblr

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Yusuf
Cihazım
Begonia
Meslek
Öğrenci
Yaş
19
Konum
Malatya
Katılım
11 Temmuz 2021
Konular
47
Mesajlar
660
Çözümler
3
Tepkime puanı
340
Puanları
78
Benimde karanlık mode vazgeçilmezim zaten onu kullanmasam amolede gerek yok,birde render gibi ekran açık olması gereken işlemlerde parlaklığı 0a dusurmeniz onerimdir
Hocam benim 8 pro huaxing panel kullanıyor benim de ekran açıkken parlaklığı düşürmeme gerek yok demi? :D ghost screen olmuyor cihazım çünkü.

Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Xiton

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Uğurcan
Cihazım
M2101K6G
Konum
Tianjin, China
Katılım
9 Temmuz 2018
Konular
44
Mesajlar
801
Tepkime puanı
423
Puanları
78
Aslında karışık kullanım senaryosuna uygun kullanıcılar için, amoled veya oled panel gayet uygun, konforlu ve geçerli sayılır. Fakat gününün çoğunu whatsapp, Twitter, Facebook gibi sabit simge ve görüntü ihtiva eden uygulamalar ile geçiren kullanıcılar için hiç uygun olmayan bir panel türüdür. Samsung, Lg gibi panel türlerinde kıdem sahibi olmuş global şirketler dahi, yakın zamanda üretimini gerçekleştirdikleri ve hala ürettikleri, oled & amoled panele sahip, bu TV lerin içerisine pixel düzeltici uygulamalar bulundurmuşlardır. Çalışma şekli TV yi kullandıktan sonra kapatmamaktır. Pixel düzelticiyi bir saat çalıştırmaktır. Bunu otomatik veya manuel olarak kullanıcıya sunmuşlardır. Burada amaçlanan hedef, çok çalışan yada panelin çalışma esnasında aşırı pasif kalan pixellerini bir nevi sıfırlamak, balansını sağlamaktır. Buna rağmen, kanal simgeleri, tüm oled & amoled panellere sahip, başta Lg, Samsung, Philips olmak üzere tüm üreticilerde sorunlara ve şikayetlere yol açmıştır. Kullanıcıların çoğu yüksek parlaklıkta kullanmış ve kısa sürede burn in olayları baş göstermiştir. Üreticilerin de işine gelmediği için, parlaklığı maksimum %75 de kullanın aksi taktirde burn in yaşarsınız demek yada nit düşüklüğüne gidip, müşterinin standa gidip, "bu ne lan, parlak değil, karanlık benim tüplü tv daha aydınlık" demelerini istemedikleri için, sağır sultanın duyduğu bu problemi sineye çekmişlerdir. Garantiye gönderilen ürünler de kabul görmemiş, değişimi yada iadesi red onayı almış cihazlardır. Çünkü bu cihazların kullanma kılavuzunda, pixel düzeltmeyi çalıştırmak zorundasınız diyor. Show TV'nin TRT'nin simgesi kaldı ise, bu senin suçun diyor. Bu TV' lerden çok fazla randıman alınamadığı için lansman tanıtımında kaldı, reklamlarda dahi görmez olduk. Sebebi amoled panele sahip bir TV nin, isterse milyon dolarlık panel kalitesine sahip olsa da, barındırdığı teknoloji bu tarz sorunlara musait olup ve içerisinde bulunan, sorun potansiyeli taşınmasından ziyade, problem olduğundan ötürü kabul görmemiştir. Amoled in bir doğası vardır, nasıl kullanmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Sıcaklık - güneş ışığına doğrudan, uzun süreli temas - yüksek nit & parlaklık bu panel türünde sorun olarak tam hız size dönecek demektir. Sizin duyduğunuz amoled yanığı şikayet sahiplerinin %99.9 u bu tarz basit kurallara uyum sağlamadığı, kullandığı cihazın teknik özelliklerini bilmediği, araştırmadığı için, bu problemleri firma hatası olarak görüyor ve gerek sosyal mecralarda gerek hukuksal süreçler başlatarak ya para iadesi almaya çalışıyor yada cihazı yenilemeye çalışıyor. Samsung bu konuda çok mütevazı davranmıştır zamanında. Artık mütevazi davranmıyor, doğrudan amoled yanığı kullanıcı hatasıdır diyor. Burada iki tarafta aslında suçsuz.. Şöyle ki;
Kullanıcı yüksek işlemci, Büyük ekran ve tam donanımlı bir telefonda lcd, ips, led ekran görmek istemiyor. Alırken sürekli açık ekranı varmı diye soruyor vesaire. Üreticiler de, hali hazırda amoled veya oled teknolojisini kullanıyor bile bile. çünkü bu ekranları bilinçli kullanan kullanıcılar problem yaşamıyor. Problem yaşayanlar biraz önce bahsettiğimiz kullanım senaryosuna sahip insanlar. Dolayısı ile, artık amoled yanığı, (fabrikasyon) hata olmadığı sürece, kullanıcı hatası statüsünde değerlendirilmesi yapılmakta. Ki hali hazırda çoğu şirket kullanıcı hatası diyip cihazları geri gönderiyor zaten..

Firmaların, teknoloji adına değil de kullanıcı adına en büyük hatası, oled & amoled panellerin bu problemlere sahip olduğunu gizlemeleri, müşteri kaybederiz korkusu ile sanki sorunsuz bir teknoloji satıyormuş gibi reklamlar ile göz boyamasıdır. Bu firmalar canlı renklerden bahseder, kırmızı rujlu Fransız bir kadını reklam videosu yapıp köydeki amcamı etkilemeyi başarır ama, bu üründen, yüzeysel temel bilgilere sahip olan ve bu doğrultuda randıman almak isteyen kullanıcı yada tüketiciyi ikna edemez. Halbuki, kardeşim bak Samsung, Lg, Sony, Philips fark etmez sana da gark etmesin sonra. Sony japon olunca, amoled i burn in olmuyor diye birşey yok, o da olacak amoled bu de bir tanıştır insanları sonra çekil kenara. Ama demiyorsun, bu amoled teknolojisi mükemmel olduğu kadar, geliştirilmesi gereken fakat hiç bir şekilde geliştirilemeyen bir teknolojidir.

Ben her zaman amoled panelleri lityum iyon bataryalar ile özdeşleştiririm. Sahip oldukları teknoloji ve günümüze kadar aynı şekil ve kalıpta kalmaları bir örnek sayılabilir. Gilbert N. Lewis tarafından 1912 yılında keşfedilen bu batarya, çalışma, saklama, kullanım senaryosu olarak hala daha 1912 yılından kalmadır. 2022 de almış olduğunuz bu telefonların içerisinde lityum iyon pil teknolojisi 1912 yılına aittir. Tabi kontrolcü bms devrelerini saymaz isek. Günümüzde aşırı deşarj veya şarjdan koruyan işlemci ile haberleşme sağlayan bms devreleri konuldu. Ama teknoloji kimyası 1912. Polymer türü de yani li-po olarak adlandırılan ve hatta bu pil türüne sahip cihazların biraz daha yüksek fiyatlara satıldığı cihazlar ise tamamen pazarlama politikasıdır. Lityum iyon dan hiç bir farkı yoktur, sadece istenilen şekle şemale sokulup üretilebilirler.

Uzun bir süre li-ion-po, amoled & oled çifti geliştirmeye kapalı bir teknoloji olarak kalacak bundan eminim..

Forcesser, redmi note 10 pro alacaksın, sanıyorum bu konu seni de ilgilendiriyor.
Bilgilendirici, öğretici bir cevap olmuş. Çok teşekkür ederim hocam. Eğer Amoled panelli bir cihazım olursa, bu benim ilk Amoled tecrübem olacak. Bunu da belirteyim. Öncelikle şunu söyleyeyim; Eğer bütçem IPS panelli ve şu an kullandığım cihazdan biraz daha iyi bir cihaza yetseydi inanın onu alırdım. Şu an almayı planladığım Redmi Note 10 Pro'yu "A ne güzel. Bu cihazda Amoled panel kullanmışlar. Kesinlike bu cihazı almalıyım." mentalitesiyle almıyorum. Bütçem buna yettiği için "mecburen" almayı planlıyorum ve hala da kara kara düşünüyorum. Amoled panelli bir cihazı nasıl kullanacağım? Çünkü ben de Instagram'da, Reddit'te, Twitter'da ve normal internette gezinen, haber okuyan, ara sıra da olsa, bazen bir tık uzun, ufak tefek oyunlar oynayan biriyim. Cihazı kullanırken sürekli "Gri, beyaz bir sayfa açıp acaba yanık var mı diye kontrol etmeli miyim?" i düşünmek beni şimdiden rahatsız ediyor. Yüksek parlaklıkta kullanmamak, navigasyon çubuğunu gizlemek, karanlık mod kullanmak, güneş ışında ve cihaz ısındığında kullanmaya devam etmek, şarjda iken cihazı kurcalamamak konusunda zaten okeyim. IPS panelli Redmi 5 Plus cihazımı bile bu şekilde kullanıyorum ama Amoled ekran için bu önlemleri alsam bile, başıma ne geleceğini bilmiyorum ve dediğim gibi endişeliyim.

Yeni çıkan bir cihazda IPS panel kullanıldığında, Amoled ekran olmamasını bir çok kullanıcı bir eksik olarak görüyor ama IPS paneller her ne kadar risk taşıyor olsa da bu, Amoled panellere nazaran çok daha azdır. Ben de araştırmalarım sonucu bunu öğrendim. Artık günümüzde IPS paneller çok az kullanılıyor ve Amoled & Oled teknolojileri, sizin de söylediğiniz gibi hala gelişme aşamasındayken inatla, üretilen yeni cihazlar için bu panel teknolojisini kullanmalarını da pek anlayamıyorum. Aman şunu yapma, aman bunu yapma diyerek kullandığım cihazdan bile zevk almayacağım belki de. Evet belki Amoled için olan önerilerin %99'una uyacağım ama yine de şu an kullandığım IPS panelli cihazımdaki rahatlığım olmayacak. Beni üzen, endişelendiren de tam olarak bu. IPS panelli daha eski bir cihaz alayım diyorum ama bir yandan da güncel bir cihaz almanın bir çok yönden daha mantıklı olduğunu biliyorum.

Bu şey gibi; su dolu bir balon düşünün. 8 tane deliği var ve hepsinden su kaçırıyor. Bir elinizi balonu tutmak için kullanıyorsunuz, diğer elinizi de delikleri kapatmak için. Ama sorun şu ki sadece 5 parmağınız var ve geriye kalan 3 deliği kapatamıyorsunuz. İşte bu gerçekten kötü hissettiriyor. Verdiğim örnek biraz garip olabilir belki ama aklıma gelen ilk örneği vermek istedim. Bahsedilen bu konuya oldukça yakın bir örnek olduğunu düşünüyorum.

Bu konumda, önceki mesajlarımda buna benzer bir şey söylemiştim; "Amoled kullanan bir çok kullanıcı var ve sorun yaşayan varsa, sorun yaşamayanda bir çok kullanıcı var." Buna kendimi avutmak mı demeliyim yoksa başka bir şey mi demeliyim bilmiyorum ama sanki öyle bir kısıtlama ki, cihazda hiçbir şey yapamayacakmışım gibi hissediyorum. Instagram'da ya da başka bir platformda saatlerce olmasa da her dolaştığımda "Acaba iz kaldı mı? Yanık oldu mu?" diye düşünmek beni şimdiden yoruyor. Bir yandan iyi yönden bakıyorum. Kullanış şeklim, Amoled kullanım ipuçlarıyla çok büyük oranda uyuşuyor. Bir yandan da kendimi kısıtlanmış hissediyorum.

Bana "Bu kafayı yemiş, kafayı bozmuş" da diyebilirsiniz. Sorun değil alınmam. Kendimi acındırmak gibi de olmasın ama 5 yıldır yeni bir cihaz almıyorum ve 2 yıla bir cihaz değiştirecek ekonomik güce sahip değilim. Bu yüzden ortalama 4 yıl bile götürse, benim için kâfi. Yurtiçi cihaz bile alamıyorum düşünün. 4.000-4500, hadi çat patlasa 5000 TL fiyat bandında yurtdışı cihaz alacağım. Yurtdışı cihaz alırken bile, bütçem yetse dahi seçici olmam lazım çünkü her cihaza IMEI atılamıyor. Bunu da biliyorsunuz. Dert üstüne dert yani. Garantisi bile olmayacak. (Gerçi garantisi olsa ne olur. Amoled yanması sorunu olsa, çoğu zaman garanti bile kullanıcı hatası diyip geri yolluyor. Yukarıda Troublesome hocam da bahsetmiş. Redmi 5 Plus'un da garantisi vardı bir kere bile garantiye götürmedim. Dokunmatik problemi vardı, buradaki sağolsun Zenex hocam ile ekran değişimini sağlamıştık.) Almışken çok süper, über, harika bir cihaz olmasa da, beni nispeten sorunsuz 4 yıl kadar götürsün istiyorum. 2. el cihaz almaktan hep kaçındım. Çünkü 2. el cihazlar yüzünden zamanında çok mağdur oldum. Artık "Paran yoksa alma, paran varsa gücünün yettiğini al ama sıfır al." kafasındayım. Kur yüzünden artık 3310 kullanmak bile daha mantıklı gelmeye başladı bana. Kafayı yemiş vaziyetteyim :D

Birine danışıyorum mesela. "Şu kadar bütçem var ve son bütçem bu. Ne yazık ki bütçemi aşamam hangi cihazı alayım" diyorum. Gidiyor bana S20FE falan öneriyor mesela. Cihaz gerçekten iyi olabilir. Doğrudur ama benim bütçe o cihaz için iyi ve yeterli değil işte. Fiyatına bakıyorum bütçemi aşıyor da aşıyor. Benim için imkansız bir fiyat. Ama bazı insanlar için söylemesi çok kolay. S20FE al. Kaldı ki o da Amoled. Xiaomi 12 al 15 al 20 al. E alayım da para? Bütçemin üstüne ekle, yardım et bana alayım o zaman? Söylendiği gibi kolaysa, alması da söylendiği kadar kolaydır herhalde. Yoksa bu kadar kolay söylemez insanlar değil mi? Kime sorsam şu kadar daha koy, bu kadar daha koy. Öyle diye diye zaten uçuyor hep. Ben bu şekilde anlıyorum valla :D

Burada benimle Amoled ekran deneyimlerini paylaşan hocalarım da oldu. Onlara da çok teşekkür ediyorum. Onlar da fikirlerini söylememiş olsa, bana destek olmamış olsalar, hepten cihaz almaktan soğuyacaktım. Beni anlamayan insanlar da olabilir inanın hiç sorun değil. Bunu anlayışla karşılarım. Beni anlayacak olan insanlar da çok çok iyi anlayacaklardır. Bundan da eminim. Biraz gergin ve düşünceliyim bu konular yüzünden bu aralar. Eğer üslup olarak yanlış bir tavrım olduysa da özür diliyorum. Teşekkürler
 
Son düzenleme:

burucu08

Ne olursan ol önce saygılı ol
Uzman Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Barış
Cihazım
mi 10t, s23
Meslek
Tüccar
Yaş
24
Konum
Ankara
Katılım
14 Haziran 2021
Konular
92
Mesajlar
2.461
Çözümler
13
Tepkime puanı
1.191
Puanları
188
Hocam benim 8 pro huaxing panel kullanıyor benim de ekran açıkken parlaklığı düşürmeme gerek yok demi? :D ghost screen olmuyor cihazım çünkü.

Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Gene çok yorarsaniz olabilir ama dediğini gibi bu panelde az bu problem
 

can_nez

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
YiğitCan
Konum
istanbul
Katılım
28 Nisan 2015
Konular
13
Mesajlar
155
Tepkime puanı
57
Puanları
28
Ben mi 9t ve mi 8se ile tecrübelerimi size aktarayım,mi 9t kullanırken sadece üstteki pil ikonu ve saat çok az şekilde iz yapmıştı gayet oyun filan oynarım ekranı iyiydi
Mi 8 se de ise babam var pubg oynuyor onun telefonunun ekranında m416 ve ak-47 silahı bile iz yapmış harita filan var yani diyeceğim şu panele göre baya değişiyor aldığınız zaman dikkatli kullanırsanız sorun olmaz mesela gezinme tuşlarını kullanmayın tam ekran hareketlerini kullanın veya gerekmedikçe full parlaklık + şarjda + oyun oynamayın bu direk ekranı öldürur yoksa günlük kullanımda artık eskisi gibi amoled yanığı yapmıyor cihazlar
Oyun oynamiyorsaniz sorun olacağını düşünmüyorum oyun oynuyor iseniz diger kullananlarin tecrübelerine bakmak gerekli
2,5 yıldan fazladır mi 9t kullanıyorum bende de sağ üatte pil ikonu ve saat izi kaldı 😅
 

burucu08

Ne olursan ol önce saygılı ol
Uzman Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Barış
Cihazım
mi 10t, s23
Meslek
Tüccar
Yaş
24
Konum
Ankara
Katılım
14 Haziran 2021
Konular
92
Mesajlar
2.461
Çözümler
13
Tepkime puanı
1.191
Puanları
188

Troublesome

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Cengiz
Cihazım
Note 10 Lite
Yaş
35
Konum
Bursa
Katılım
12 Ağustos 2020
Konular
1
Mesajlar
352
Tepkime puanı
184
Puanları
58
Bilgilendirici, öğretici bir cevap olmuş. Çok teşekkür ederim hocam. Eğer Amoled panelli bir cihazım olursa, bu benim ilk Amoled tecrübem olacak. Bunu da belirteyim. Öncelikle şunu söyleyeyim; Eğer bütçem IPS panelli ve şu an kullandığım cihazdan biraz daha iyi bir cihaza yetseydi inanın onu alırdım. Şu an almayı planladığım Redmi Note 10 Pro'yu "A ne güzel. Bu cihazda Amoled panel kullanmışlar. Kesinlike bu cihazı almalıyım." mentalitesiyle almıyorum. Bütçem buna yettiği için "mecburen" almayı planlıyorum ve hala da kara kara düşünüyorum. Amoled panelli bir cihazı nasıl kullanacağım? Çünkü ben de Instagram'da, Reddit'te, Twitter'da ve normal internette gezinen, haber okuyan, ara sıra da olsa, bazen bir tık uzun, ufak tefek oyunlar oynayan biriyim. Cihazı kullanırken sürekli "Gri, beyaz bir sayfa açıp acaba yanık var mı diye kontrol etmeli miyim?" i düşünmek beni şimdiden rahatsız ediyor. Yüksek parlaklıkta kullanmamak, navigasyon çubuğunu gizlemek, karanlık mod kullanmak, güneş ışında ve cihaz ısındığında kullanmaya devam etmek, şarjda iken cihazı kurcalamamak konusunda zaten okeyim. IPS panelli Redmi 5 Plus cihazımı bile bu şekilde kullanıyorum ama Amoled ekran için bu önlemleri alsam bile, başıma ne geleceğini bilmiyorum ve dediğim gibi endişeliyim.

Yeni çıkan bir cihazda IPS panel kullanıldığında, Amoled ekran olmamasını bir çok kullanıcı bir eksik olarak görüyor ama IPS paneller her ne kadar risk taşıyor olsa da bu, Amoled panellere nazaran çok daha azdır. Ben de araştırmalarım sonucu bunu öğrendim. Artık günümüzde IPS paneller çok az kullanılıyor ve Amoled & Oled teknolojileri, sizin de söylediğiniz gibi hala gelişme aşamasındayken inatla, üretilen yeni cihazlar için bu panel teknolojisini kullanmalarını da pek anlayamıyorum. Aman şunu yapma, aman bunu yapma diyerek kullandığım cihazdan bile zevk almayacağım belki de. Evet belki Amoled için olan önerilerin %99'una uyacağım ama yine de şu an kullandığım IPS panelli cihazımdaki rahatlığım olmayacak. Beni üzen, endişelendiren de tam olarak bu. IPS panelli daha eski bir cihaz alayım diyorum ama bir yandan da güncel bir cihaz almanın bir çok yönden daha mantıklı olduğunu biliyorum.

Bu şey gibi; su dolu bir balon düşünün. 8 tane deliği var ve hepsinden su kaçırıyor. Bir elinizi balonu tutmak için kullanıyorsunuz, diğer elinizi de delikleri kapatmak için. Ama sorun şu ki sadece 5 parmağınız var ve geriye kalan 3 deliği kapatamıyorsunuz. İşte bu gerçekten kötü hissettiriyor. Verdiğim örnek biraz garip olabilir belki ama aklıma gelen ilk örneği vermek istedim. Bahsedilen bu konuya oldukça yakın bir örnek olduğunu düşünüyorum.

Bu konumda, önceki mesajlarımda buna benzer bir şey söylemiştim; "Amoled kullanan bir çok kullanıcı var ve sorun yaşayan varsa, sorun yaşamayanda bir çok kullanıcı var." Buna kendimi avutmak mı demeliyim yoksa başka bir şey mi demeliyim bilmiyorum ama sanki öyle bir kısıtlama ki, cihazda hiçbir şey yapamayacakmışım gibi hissediyorum. Instagram'da ya da başka bir platformda saatlerce olmasa da her dolaştığımda "Acaba iz kaldı mı? Yanık oldu mu?" diye düşünmek beni şimdiden yoruyor. Bir yandan iyi yönden bakıyorum. Kullanış şeklim, Amoled kullanım ipuçlarıyla çok büyük oranda uyuşuyor. Bir yandan da kendimi kısıtlanmış hissediyorum.

Bana "Bu kafayı yemiş, kafayı bozmuş" da diyebilirsiniz. Sorun değil alınmam. Kendimi acındırmak gibi de olmasın ama 5 yıldır yeni bir cihaz almıyorum ve 2 yıla bir cihaz değiştirecek ekonomik güce sahip değilim. Bu yüzden ortalama 4 yıl bile götürse, benim için kâfi. Yurtiçi cihaz bile alamıyorum düşünün. 4.000-4500, hadi çat patlasa 5000 TL fiyat bandında yurtdışı cihaz alacağım. Yurtdışı cihaz alırken bile, bütçem yetse dahi seçici olmam lazım çünkü her cihaza IMEI atılamıyor. Bunu da biliyorsunuz. Dert üstüne dert yani. Garantisi bile olmayacak. (Gerçi garantisi olsa ne olur. Amoled yanması sorunu olsa, çoğu zaman garanti bile kullanıcı hatası diyip geri yolluyor. Yukarıda Troublesome hocam da bahsetmiş. Redmi 5 Plus'un da garantisi vardı bir kere bile garantiye götürmedim. Dokunmatik problemi vardı, buradaki sağolsun Zenex hocam ile ekran değişimini sağlamıştık.) Almışken çok süper, über, harika bir cihaz olmasa da, beni nispeten sorunsuz 4 yıl kadar götürsün istiyorum. 2. el cihaz almaktan hep kaçındım. Çünkü 2. el cihazlar yüzünden zamanında çok mağdur oldum. Artık "Paran yoksa alma, paran varsa gücünün yettiğini al ama sıfır al." kafasındayım. Kur yüzünden artık 3310 kullanmak bile daha mantıklı gelmeye başladı bana. Kafayı yemiş vaziyetteyim :D

Birine danışıyorum mesela. "Şu kadar bütçem var ve son bütçem bu. Ne yazık ki bütçemi aşamam hangi cihazı alayım" diyorum. Gidiyor bana S20FE falan öneriyor mesela. Cihaz gerçekten iyi olabilir. Doğrudur ama benim bütçe o cihaz için iyi ve yeterli değil işte. Fiyatına bakıyorum bütçemi aşıyor da aşıyor. Benim için imkansız bir fiyat. Ama bazı insanlar için söylemesi çok kolay. S20FE al. Kaldı ki o da Amoled. Xiaomi 12 al 15 al 20 al. E alayım da para? Bütçemin üstüne ekle, yardım et bana alayım o zaman? Söylendiği gibi kolaysa, alması da söylendiği kadar kolaydır herhalde. Yoksa bu kadar kolay söylemez insanlar değil mi? Kime sorsam şu kadar daha koy, bu kadar daha koy. Öyle diye diye zaten uçuyor hep. Ben bu şekilde anlıyorum valla :D

Burada benimle Amoled ekran deneyimlerini paylaşan hocalarım da oldu. Onlara da çok teşekkür ediyorum. Onlar da fikirlerini söylememiş olsa, bana destek olmamış olsalar, hepten cihaz almaktan soğuyacaktım. Beni anlamayan insanlar da olabilir inanın hiç sorun değil. Bunu anlayışla karşılarım. Beni anlayacak olan insanlar da çok çok iyi anlayacaklardır. Bundan da eminim. Biraz gergin ve düşünceliyim bu konular yüzünden bu aralar. Eğer üslup olarak yanlış bir tavrım olduysa da özür diliyorum. Teşekkürler
Tekrardan merhabalar. Sizin kullanım senaryonuza göre amoled yanığı pek olası görünmüyor. İlk üç risk etkenini ve potansiyelini ortadan kaldırmışsınız. (Sıcaklık, parlaklık, sürekli aynı ekran) Bu üç etken sıkıntı çıkartan ve sorun yaratan bir sorun. Mesela bakın burucu08 arkadaşımız bir üst mesajında, 2.5 yıldan beri kullanıyorum, sadece üst bildirimde, pil ikonları oluştu diyor. Bunun sebebi üst kısmın diğer kısımlara göre kısmen sabit kalıp tembelleşmesi yada yorulması, yıpranmasıdır. kısacası burn in, amoled yanığı oluştuğunun göstergesidir. burucu08 arkadaşımız 2.5 sene boyunca youtube'u açıp, tam ekran kaç video izlemiş sormak gerekir. Ben şundan eminim ki, youtube da takılmış olsa bile tam ekran kullanmamış cihazı. yani biliyorsunuz telefonlarda video izler iken, youtube yada cihazın kendi uygulaması fark etmez, cihaz video oynatır iken kenarlardan boşluk bırakır. Mesela o arkadaş ona hiç dikkat etmemiş. Dolayısı ile o pixeller sadece tam ekranda çalışacağı için, çalışmaması, pasif kalması sağlanmış. Panelin ortası aktif kenarlar uyumuş. Kısacası burn in olduğunu söylediği üst pil ikon bildirim paneli kısmı, 2.5 sene, sadece pili, şarjı, saati göstermiş. Buradaki pixeller aktif olan pixellere göre ayrı dünyanın pixelleri.

Bir amoled panelde 3 saat orta parlaklıkta whatsapp da takılıyor isen (aralıksız), o ikonların oluşmaması için o gün içerisinde yarım saat tam ekran kullanacaksın. Gün içerisinde fazla aktif kalan yad pasif kalan pixelleri balansını sağlayacaksın. Yani aşağı yukarı az çok tüm pixeller çalışacak işin mantığı bu. Bu WhatsApp, Twitter, Facebook yani sabit görüntü ihtiva eden tüm uygulamalarda geçerli. Ben aralıksız, 5 saat %75 parlaklıkta cod oynadığımı bilirim cod oyununa ilk bu telefon ile başladım. Bu telefonda en çok kullandığım donanım kesinlikle ekrandır benim.. Bunu net bir şekilde gönül rahatlığı ile söyle bilirim.. Ama bilinçli kullandım. 5 saat cod, sıcaklık kritik seviyelere gelirse (40 derece) oyuna devam etmem. Sürekli aynı pozisyonda oynamam ekranın yönünü değiştiririm 2 saatte 3 saatte bir. Yani bunlar, bu mesajı okuyanlar için teferruatlı şeyler olabilir ama benim için çok basit şeyler.. 21 ayda bir saat %100 parlaklıkta cihazı kullanmadım %75 bir sene geri kalan kısım ise %50 ve altıdır. Ama bu benim için kısıtlama değildi, yeterli geldiği için kullanmadım. Yoksa %100 de kullanırdım. Kurallara uyuduğunuz sürece sorun yok ama şu var, %100 ekran parlaklığı ile bu kurallara pek uyamazsınız. Çünkü kuralların düzeni değişir. Şöyle ki,

%100 parlaklık ile amoled yanığı oluşmama ihtimali de vardır gözlemlerime göre. Ama yarım saat sabit görüntü ve ikon ihtiva eden bir uygulamaya ara verip, en az yarım saat tam ekran birşeyler izlemek zorunda kalırsınız bu pixellerin balansını sağlamak için.. Bunu yapmaz iseniz, sıfır telefonunuzda 2 aya kadar ikonlar kalıcı hale gelir, gri fonda sırıtır. Bunu geçici olarak mavi ekran filtresi ile çözebilirsiniz. Bir müddet sonra oda işe yaramaz. Ama %100 parlaklıkta değilde %50 - 60 parlaklıkta 5 saat whatsapp da takılsanız dahi gün sonunda yarım saat tam ekran panel çalışsa, yine uzun vadede bir sorun yaşamazsınız.. Bu kadar basit aslında, çok derinlemesine düşünmenize gerek yok. Sizin kullanım senaryonuzu ben anladım. Cihazı gönül rahatlığı ile alıp kullanın. Yalnız almış olduğunuz redmi note 10 pro, nit yüksekliği kesinlikle panele zarar verecek boyutta.. Bildiğin overclock uygulamışlar gibi, 500 lümen fenerden farkı yok, bilginiz olsun. %100 parlaklık o cihaz için uzun süreli aynı görüntü kesinlikle sorun oluşturur. Ama kurallar basit, kullanım senaryonuz uygun. Konforun tadını çıkarın, karanlıkta siyahı gri görmekten ise :)

Cod'da toplam çevrim içi süre veriliyordu, zira güncelleme ile kaldırmışlar. Şuradan ne kadar oyun oynadığımı anlayabilirsiniz 21 ayda amoled ekranlı bir cihazda. Oyun içerisinde oynadığım her maç minimum 10 dakika.. Buradan bir hesaplama yapar isek;

6.031x10=60.310 dakika, yani 41.8 gün, saat hesabına göre ise tam 1005 saat aralıksız oyun oynanmış.. Hele ki ekranın açık kalma süresini hesaplayacak olursak 21 ayın her günü minimum 13 saat kesinlikle vardır..

Bir burn in olan pixel yok. İşte kurallar, konforumu bozmadı şükür. Şayet burn in beni o cihazdan da soğutur kullanamam ben senden takıntılıyım o konuda :) Ama boşver dediğim bir durum da olmadı bu cihaz ile alakalı ben amoled ekrandan vazgeçemeyeceğim için bu kurallar çerçevesinde çokta kendimi kasmadan etmeden, gayet güzel geçiriyorum amoled ile :)

Saygılar.
 

Ekli dosyalar

  • Screenshot_2022-05-28-11-44-53-928_com.activision.callofduty.shooter.jpg
    Screenshot_2022-05-28-11-44-53-928_com.activision.callofduty.shooter.jpg
    1,1 MB · Görüntüleme: 13
Son düzenleme:

pitbull1212

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
Adım
Turgay
Cihazım
Lenovo vibe
Yaş
29
Konum
İstanbul
Katılım
2 Mayıs 2018
Konular
35
Mesajlar
338
Tepkime puanı
151
Puanları
58
Tekrardan merhabalar. Sizin kullanım senaryonuza göre amoled yanığı pek olası görünmüyor. İlk üç risk etkenini ve potansiyelini ortadan kaldırmışsınız. (Sıcaklık, parlaklık, sürekli aynı ekran) Bu üç etken sıkıntı çıkartan ve sorun yaratan bir sorun. Mesela bakın burucu08 arkadaşımız bir üst mesajında, 2.5 yıldan beri kullanıyorum, sadece üst bildirimde, pil ikonları oluştu diyor. Bunun sebebi üst kısmın diğer kısımlara göre kısmen sabit kalıp tembelleşmesi yada yorulması, yıpranmasıdır. kısacası burn in, amoled yanığı oluştuğunun göstergesidir. burucu08 arkadaşımız 2.5 sene boyunca youtube'u açıp, tam ekran kaç video izlemiş sormak gerekir. Ben şundan eminim ki, youtube da takılmış olsa bile tam ekran kullanmamış cihazı. yani biliyorsunuz telefonlarda video izler iken, youtube yada cihazın kendi uygulaması fark etmez, cihaz video oynatır iken kenarlardan boşluk bırakır. Mesela o arkadaş ona hiç dikkat etmemiş. Dolayısı ile o pixeller sadece tam ekranda çalışacağı için, çalışmaması, pasif kalması sağlanmış. Panelin ortası aktif kenarlar uyumuş. Kısacası burn in olduğunu söylediği üst pil ikon bildirim paneli kısmı, 2.5 sene, sadece pili, şarjı, saati göstermiş. Buradaki pixeller aktif olan pixellere göre ayrı dünyanın pixelleri.

Bir amoled panelde 3 saat orta parlaklıkta whatsapp da takılıyor isen (aralıksız), o ikonların oluşmaması için o gün içerisinde yarım saat tam ekran kullanacaksın. Gün içerisinde fazla aktif kalan yad pasif kalan pixelleri balansını sağlayacaksın. Yani aşağı yukarı az çok tüm pixeller çalışacak işin mantığı bu. Bu WhatsApp, Twitter, Facebook yani sabit görüntü ihtiva eden tüm uygulamalarda geçerli. Ben aralıksız, 5 saat %75 parlaklıkta cod oynadığımı bilirim cod oyununa ilk bu telefon ile başladım. Bu telefonda en çok kullandığım donanım kesinlikle ekrandır benim.. Bunu net bir şekilde gönül rahatlığı ile söyle bilirim.. Ama bilinçli kullandım. 5 saat cod, sıcaklık kritik seviyelere gelirse (40 derece) oyuna devam etmem. Sürekli aynı pozisyonda oynamam ekranın yönünü değiştiririm 2 saatte 3 saatte bir. Yani bunlar, bu mesajı okuyanlar için teferruatlı şeyler olabilir ama benim için çok basit şeyler.. 21 ayda bir saat %100 parlaklıkta cihazı kullanmadım %75 bir sene geri kalan kısım ise %50 ve altıdır. Ama bu benim için kısıtlama değildi, yeterli geldiği için kullanmadım. Yoksa %100 de kullanırdım. Kurallara uyuduğunuz sürece sorun yok ama şu var, %100 ekran parlaklığı ile bu kurallara pek uyamazsınız. Çünkü kuralların düzeni değişir. Şöyle ki,

%100 parlaklık ile amoled yanığı oluşmama ihtimali de vardır gözlemlerime göre. Ama yarım saat sabit görüntü ve ikon ihtiva eden bir uygulamaya ara verip, en az yarım saat tam ekran birşeyler izlemek zorunda kalırsınız bu pixellerin balansını sağlamak için.. Bunu yapmaz iseniz, sıfır telefonunuzda 2 aya kadar ikonlar kalıcı hale gelir, gri fonda sırıtır. Bunu geçici olarak mavi ekran filtresi ile çözebilirsiniz. Bir müddet sonra oda işe yaramaz. Ama %100 parlaklıkta değilde %50 - 60 parlaklıkta 5 saat whatsapp da takılsanız dahi gün sonunda yarım saat tam ekran panel çalışsa, yine uzun vadede bir sorun yaşamazsınız.. Bu kadar basit aslında, çok derinlemesine düşünmenize gerek yok. Sizin kullanım senaryonuzu ben anladım. Cihazı gönül rahatlığı ile alıp kullanın. Yalnız almış olduğunuz redmi note 10 pro, nit yüksekliği kesinlikle panele zarar verecek boyutta.. Bildiğin overclock uygulamışlar gibi, 500 lümen fenerden farkı yok, bilginiz olsun. %100 parlaklık o cihaz için uzun süreli aynı görüntü kesinlikle sorun oluşturur. Ama kurallar basit, kullanım senaryonuz uygun. Konforun tadını çıkarın, karanlıkta siyahı gri görmekten ise :)

Cod'da toplam çevrim içi süre veriliyordu, zira güncelleme ile kaldırmışlar. Şuradan ne kadar oyun oynadığımı anlayabilirsiniz 21 ayda amoled ekranlı bir cihazda. Oyun içerisinde oynadığım her maç minimum 10 dakika.. Buradan bir hesaplama yapar isek;

6.031x10=60.310 dakika, yani 41.8 gün, saat hesabına göre ise tam 1005 saat aralıksız oyun oynanmış.. Hele ki ekranın açık kalma süresini hesaplayacak olursak 21 ayın her günü minimum 13 saat kesinlikle vardır..

Bir burn in olan pixel yok. İşte kurallar, konforumu bozmadı şükür. Şayet burn in beni o cihazdan da soğutur kullanamam ben senden takıntılıyım o konuda :) Ama boşver dediğim bir durum da olmadı bu cihaz ile alakalı ben amoled ekrandan vazgeçemeyeceğim için bu kurallar çerçevesinde çokta kendimi kasmadan etmeden, gayet güzel geçiriyorum amoled ile :)

Saygılar.
Şunları ekleyeyim,daha önce yazmıştım bir tanıdığım %100 parlaklıkta da kullanır, şarjda da oynar 1 yıldır kullanıyor ve herhangi bir yanık yok bunu demiştim bir de diğer bir arkadaşım var onda s9 plus var 4.5, 5 senedir kullanıyor, karanlık modu daha 3 ay önce öğrendi şu zamana kadar hep beyaz tema kullandı,telefon yere de düştü,%100 parlaklıkta da kullandı,pubg,FIFA gibi oyunlar da oynadı, şarjda da oynadı ve en son telefonuna baktığım da artık ufak yanıklar oluşmuştu ama dediğim gibi 5 sene içinde bu tarz bir kullanımda anca yanık oluşmuş, gerçi yanıkmı değil mi bilemedim,beyaz sayfa açınca ekranın hafif orta çaprazında pembemsi bir renk çıkıyor,bu düşürme kaynaklı da olabilir
 

Xiton

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Uğurcan
Cihazım
M2101K6G
Konum
Tianjin, China
Katılım
9 Temmuz 2018
Konular
44
Mesajlar
801
Tepkime puanı
423
Puanları
78
Tekrardan merhabalar. Sizin kullanım senaryonuza göre amoled yanığı pek olası görünmüyor. İlk üç risk etkenini ve potansiyelini ortadan kaldırmışsınız. (Sıcaklık, parlaklık, sürekli aynı ekran) Bu üç etken sıkıntı çıkartan ve sorun yaratan bir sorun. Mesela bakın burucu08 arkadaşımız bir üst mesajında, 2.5 yıldan beri kullanıyorum, sadece üst bildirimde, pil ikonları oluştu diyor. Bunun sebebi üst kısmın diğer kısımlara göre kısmen sabit kalıp tembelleşmesi yada yorulması, yıpranmasıdır. kısacası burn in, amoled yanığı oluştuğunun göstergesidir. burucu08 arkadaşımız 2.5 sene boyunca youtube'u açıp, tam ekran kaç video izlemiş sormak gerekir. Ben şundan eminim ki, youtube da takılmış olsa bile tam ekran kullanmamış cihazı. yani biliyorsunuz telefonlarda video izler iken, youtube yada cihazın kendi uygulaması fark etmez, cihaz video oynatır iken kenarlardan boşluk bırakır. Mesela o arkadaş ona hiç dikkat etmemiş. Dolayısı ile o pixeller sadece tam ekranda çalışacağı için, çalışmaması, pasif kalması sağlanmış. Panelin ortası aktif kenarlar uyumuş. Kısacası burn in olduğunu söylediği üst pil ikon bildirim paneli kısmı, 2.5 sene, sadece pili, şarjı, saati göstermiş. Buradaki pixeller aktif olan pixellere göre ayrı dünyanın pixelleri.

Bir amoled panelde 3 saat orta parlaklıkta whatsapp da takılıyor isen (aralıksız), o ikonların oluşmaması için o gün içerisinde yarım saat tam ekran kullanacaksın. Gün içerisinde fazla aktif kalan yad pasif kalan pixelleri balansını sağlayacaksın. Yani aşağı yukarı az çok tüm pixeller çalışacak işin mantığı bu. Bu WhatsApp, Twitter, Facebook yani sabit görüntü ihtiva eden tüm uygulamalarda geçerli. Ben aralıksız, 5 saat %75 parlaklıkta cod oynadığımı bilirim cod oyununa ilk bu telefon ile başladım. Bu telefonda en çok kullandığım donanım kesinlikle ekrandır benim.. Bunu net bir şekilde gönül rahatlığı ile söyle bilirim.. Ama bilinçli kullandım. 5 saat cod, sıcaklık kritik seviyelere gelirse (40 derece) oyuna devam etmem. Sürekli aynı pozisyonda oynamam ekranın yönünü değiştiririm 2 saatte 3 saatte bir. Yani bunlar, bu mesajı okuyanlar için teferruatlı şeyler olabilir ama benim için çok basit şeyler.. 21 ayda bir saat %100 parlaklıkta cihazı kullanmadım %75 bir sene geri kalan kısım ise %50 ve altıdır. Ama bu benim için kısıtlama değildi, yeterli geldiği için kullanmadım. Yoksa %100 de kullanırdım. Kurallara uyuduğunuz sürece sorun yok ama şu var, %100 ekran parlaklığı ile bu kurallara pek uyamazsınız. Çünkü kuralların düzeni değişir. Şöyle ki,

%100 parlaklık ile amoled yanığı oluşmama ihtimali de vardır gözlemlerime göre. Ama yarım saat sabit görüntü ve ikon ihtiva eden bir uygulamaya ara verip, en az yarım saat tam ekran birşeyler izlemek zorunda kalırsınız bu pixellerin balansını sağlamak için.. Bunu yapmaz iseniz, sıfır telefonunuzda 2 aya kadar ikonlar kalıcı hale gelir, gri fonda sırıtır. Bunu geçici olarak mavi ekran filtresi ile çözebilirsiniz. Bir müddet sonra oda işe yaramaz. Ama %100 parlaklıkta değilde %50 - 60 parlaklıkta 5 saat whatsapp da takılsanız dahi gün sonunda yarım saat tam ekran panel çalışsa, yine uzun vadede bir sorun yaşamazsınız.. Bu kadar basit aslında, çok derinlemesine düşünmenize gerek yok. Sizin kullanım senaryonuzu ben anladım. Cihazı gönül rahatlığı ile alıp kullanın. Yalnız almış olduğunuz redmi note 10 pro, nit yüksekliği kesinlikle panele zarar verecek boyutta.. Bildiğin overclock uygulamışlar gibi, 500 lümen fenerden farkı yok, bilginiz olsun. %100 parlaklık o cihaz için uzun süreli aynı görüntü kesinlikle sorun oluşturur. Ama kurallar basit, kullanım senaryonuz uygun. Konforun tadını çıkarın, karanlıkta siyahı gri görmekten ise :)

Cod'da toplam çevrim içi süre veriliyordu, zira güncelleme ile kaldırmışlar. Şuradan ne kadar oyun oynadığımı anlayabilirsiniz 21 ayda amoled ekranlı bir cihazda. Oyun içerisinde oynadığım her maç minimum 10 dakika.. Buradan bir hesaplama yapar isek;

6.031x10=60.310 dakika, yani 41.8 gün, saat hesabına göre ise tam 1005 saat aralıksız oyun oynanmış.. Hele ki ekranın açık kalma süresini hesaplayacak olursak 21 ayın her günü minimum 13 saat kesinlikle vardır..

Bir burn in olan pixel yok. İşte kurallar, konforumu bozmadı şükür. Şayet burn in beni o cihazdan da soğutur kullanamam ben senden takıntılıyım o konuda :) Ama boşver dediğim bir durum da olmadı bu cihaz ile alakalı ben amoled ekrandan vazgeçemeyeceğim için bu kurallar çerçevesinde çokta kendimi kasmadan etmeden, gayet güzel geçiriyorum amoled ile :)

Saygılar.
Bu açıklamalarınız, Amoled ekran kullanımı ile ilgili verdiğiniz bilgiler, trickler kesinlikle ben dahil bir çok kişinin işine yarayacaktır. Bunun için size çok teşekkür ediyorum. Gerçekten Amoled ekranlı cihaz kullananların kesinlikle dikkate alması gereken şeyler. Yazdığınız her şeyi bir bir zihnime kazıdım. Bilgi edinmiştim ama artık bahsettiğiniz birkaç önemli detayı da hafızama ekledim. Çok sağolun hocam :)

Anlamadığım tek bir konu var. Kullanım senaryosuna göre Whatsapp ya da diğer sabit ikonları ihtiva eden uygulamaları kullandıktan sonra piksellere balance sağlamak için yarım saat tam ekran kullanım senaryosunu pek anlayamadım. Bunu biraz daha açıklayıcı şekilde anlatırsanız çok memnun olurum. Belki de anlaşılır bir şeydi ve ben anlayamadım kusura bakmayın :)

Nit konusunda da dediklerinize katılıyorum. Gerçekten bu kadar yüksek nit değerindeki bir ekrana gerek var mıydı? Üstelik Amoled panellerin hala geliştirilme aşamasında ve diğer panellere nazaran (eğer dikkatli kullanılmazsa) daha riskli olduğu gerçeğine rağmen? Amoled yanması bir yana asıl hedef kör etmek olsa gerek :D
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Şunları ekleyeyim,daha önce yazmıştım bir tanıdığım %100 parlaklıkta da kullanır, şarjda da oynar 1 yıldır kullanıyor ve herhangi bir yanık yok bunu demiştim bir de diğer bir arkadaşım var onda s9 plus var 4.5, 5 senedir kullanıyor, karanlık modu daha 3 ay önce öğrendi şu zamana kadar hep beyaz tema kullandı,telefon yere de düştü,%100 parlaklıkta da kullandı,pubg,FIFA gibi oyunlar da oynadı, şarjda da oynadı ve en son telefonuna baktığım da artık ufak yanıklar oluşmuştu ama dediğim gibi 5 sene içinde bu tarz bir kullanımda anca yanık oluşmuş, gerçi yanıkmı değil mi bilemedim,beyaz sayfa açınca ekranın hafif orta çaprazında pembemsi bir renk çıkıyor,bu düşürme kaynaklı da olabilir
Tandığınızın telefonunda ancak 5 yıl sonra ekranın tarif ettiğiniz yerinde yanık gördüğünüzü söylediniz. O zaman bu bağlamda Troublesome hocamın bahsettiği tüyolar ile bir kullanma şekli olmuş diyeceğim ama %100 parlaklıkta kullandığını da söylemişsiniz. Bu konuda biraz kafam karıştı. Tanıdığınız için çok şansı biriymiş mi demeliyiz o zaman? Çünkü Amoled panellerle ilgili yararları ve zararlarıyla bir çok bilgi edindikten sonra bu bahsettiğiniz durum bana oldukça gerçek dışı geliyor. Yanlış anlamayın. Söyledikleriniz doğru olabilir. Sadece oldukça şaşırdığımı söylemek istiyorum.
 

Troublesome

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Cengiz
Cihazım
Note 10 Lite
Yaş
35
Konum
Bursa
Katılım
12 Ağustos 2020
Konular
1
Mesajlar
352
Tepkime puanı
184
Puanları
58
Bu açıklamalarınız, Amoled ekran kullanımı ile ilgili verdiğiniz bilgiler, trickler kesinlikle ben dahil bir çok kişinin işine yarayacaktır. Bunun için size çok teşekkür ediyorum. Gerçekten Amoled ekranlı cihaz kullananların kesinlikle dikkate alması gereken şeyler. Yazdığınız her şeyi bir bir zihnime kazıdım. Bilgi edinmiştim ama artık bahsettiğiniz birkaç önemli detayı da hafızama ekledim. Çok sağolun hocam :)

Anlamadığım tek bir konu var. Kullanım senaryosuna göre Whatsapp ya da diğer sabit ikonları ihtiva eden uygulamaları kullandıktan sonra piksellere balance sağlamak için yarım saat tam ekran kullanım senaryosunu pek anlayamadım. Bunu biraz daha açıklayıcı şekilde anlatırsanız çok memnun olurum. Belki de anlaşılır bir şeydi ve ben anlayamadım kusura bakmayın :)

Nit konusunda da dediklerinize katılıyorum. Gerçekten bu kadar yüksek nit değerindeki bir ekrana gerek var mıydı? Üstelik Amoled panellerin hala geliştirilme aşamasında ve diğer panellere nazaran (eğer dikkatli kullanılmazsa) daha riskli olduğu gerçeğine rağmen? Amoled yanması bir yana asıl hedef kör etmek olsa gerek :D
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:


Tandığınızın telefonunda ancak 5 yıl sonra ekranın tarif ettiğiniz yerinde yanık gördüğünüzü söylediniz. O zaman bu bağlamda Troublesome hocamın bahsettiği tüyolar ile bir kullanma şekli olmuş diyeceğim ama %100 parlaklıkta kullandığını da söylemişsiniz. Bu konuda biraz kafam karıştı. Tanıdığınız için çok şansı biriymiş mi demeliyiz o zaman? Çünkü Amoled panellerle ilgili yararları ve zararlarıyla bir çok bilgi edindikten sonra bu bahsettiğiniz durum bana oldukça gerçek dışı geliyor. Yanlış anlamayın. Söyledikleriniz doğru olabilir. Sadece oldukça şaşırdığımı söylemek istiyorum.
Amoled pixel sıfırlaması yani balans olayını şöyle çok basit bir kaç cümle ile anlayayım. Panel beyaz rengi oluşturmak için, kırmızı, mavi ve yeşili yakar. Kırmızı diyotlar en uzun ömre sahip iken sırası ile yeşil ve mavi izler. Mavi aralarında en kısa ömrü olandır. Diğerlerine göre çok kısa zamanda eskir orantılı eskimez. Ghost screen'i oluşturan diyot mavi olandır. Çünkü aralarında performans kaybına en çok o uğradığı için, sürekli sabit ikon yada görüntüde zamanla farklılıklar oluşturur. Bu farklılık diğer anlamı ile ghost screen, burn in dir. Mavi ışık filtresi de bu diyot yüzünden uygulanır. Dediğim gibi, Ghost screen olayı yazılımsal müdahale ile bir nebze kurtarılır ama sorun fizikseldir.
Örnek verecek olursak, saat ve şarj ikonunun ekranda uzun vadede kalması gayet olağandır. Mavi diyot aralıksız çalışmış ve ömrü tükenmiş yada diğerleri ile orantılı eskimemiştir. Burada önemli olan mavi diyotun hiç dinlenememesidir. Yorulan diyot diğerlerinden ayrılır. Aslında fukara biraz dinlenebilse, hiçte eskimeyecek.. Diğer pixeller, sen film izlerken, forumda gezerken, yada galeride, fotoğraf editler yada artık her ne yapıyorsan, sürekli binlerce kez yanıp sönüyor. Her yanıp döndüğünde pixeller milisaniye bile olsa dinlenmiş oluyor ve eskimiyor.. Mavi diyot ekranın her yanında onlarda neden sorun yok? :) peki sen bunları yapar iken yukarıda panelde neler oluyor? Saat, şarj, wifi ve buna benzer bildirimler aralıksız maviyi yakıyor. Dinlenemeyen pixel, artık solgunlaşıyor, solgunlaşan mavi diyot renk farkı oluşturuyor. Bu solgunluk en çok gri fonda belli olur çünkü gri tonu oluşturmak için de aynı diyotlar daha düşük enerji ile açılır.. Örneğin, sağlam mavi diyotun ışık gücü 00.025 ise yorgun argın hiç dinlememiş pixelin 00.018 çıkıyor. Buda senin gözüne ekranda kalan ikonun gölgesi olarak çıkıyor. İşte bunların olmaması için mavinin ara ara sönmesi gerekiyor.. Bunun için de tam ekranda video izlemek yeterli. Hatta youtube da özel pixel yanmasını düzeltmeye yardımcı videolar var. Dakikada bir pixeli 20.000 kez yakıp söndüren stabil kalmasını sağlayan videolar. Ama bunlara gerek yok.. Kısa anlatacağım dedim ama teknik konulara girmeden olmuyor hocam bu işler :).

Rica ederim, ben teşekkür ederim.
 

pitbull1212

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
Adım
Turgay
Cihazım
Lenovo vibe
Yaş
29
Konum
İstanbul
Katılım
2 Mayıs 2018
Konular
35
Mesajlar
338
Tepkime puanı
151
Puanları
58
Bu açıklamalarınız, Amoled ekran kullanımı ile ilgili verdiğiniz bilgiler, trickler kesinlikle ben dahil bir çok kişinin işine yarayacaktır. Bunun için size çok teşekkür ediyorum. Gerçekten Amoled ekranlı cihaz kullananların kesinlikle dikkate alması gereken şeyler. Yazdığınız her şeyi bir bir zihnime kazıdım. Bilgi edinmiştim ama artık bahsettiğiniz birkaç önemli detayı da hafızama ekledim. Çok sağolun hocam :)

Anlamadığım tek bir konu var. Kullanım senaryosuna göre Whatsapp ya da diğer sabit ikonları ihtiva eden uygulamaları kullandıktan sonra piksellere balance sağlamak için yarım saat tam ekran kullanım senaryosunu pek anlayamadım. Bunu biraz daha açıklayıcı şekilde anlatırsanız çok memnun olurum. Belki de anlaşılır bir şeydi ve ben anlayamadım kusura bakmayın :)

Nit konusunda da dediklerinize katılıyorum. Gerçekten bu kadar yüksek nit değerindeki bir ekrana gerek var mıydı? Üstelik Amoled panellerin hala geliştirilme aşamasında ve diğer panellere nazaran (eğer dikkatli kullanılmazsa) daha riskli olduğu gerçeğine rağmen? Amoled yanması bir yana asıl hedef kör etmek olsa gerek :D
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:


Tandığınızın telefonunda ancak 5 yıl sonra ekranın tarif ettiğiniz yerinde yanık gördüğünüzü söylediniz. O zaman bu bağlamda Troublesome hocamın bahsettiği tüyolar ile bir kullanma şekli olmuş diyeceğim ama %100 parlaklıkta kullandığını da söylemişsiniz. Bu konuda biraz kafam karıştı. Tanıdığınız için çok şansı biriymiş mi demeliyiz o zaman? Çünkü Amoled panellerle ilgili yararları ve zararlarıyla bir çok bilgi edindikten sonra bu bahsettiğiniz durum bana oldukça gerçek dışı geliyor. Yanlış anlamayın. Söyledikleriniz doğru olabilir. Sadece oldukça şaşırdığımı söylemek istiyorum.
Burda cihazda kullanılan amoled panel kalitesi önemli bu bir etken ,bunun dışında genel olarak amoled yanığı olma ihtimali her zaman var ama bu 1 sene veya 3,4 ay da olacak diye bir şey yok , yıl olmuş 2022 bu paneller yanmaya meyillide olsa eskisi gibi değiller bir tık daha dayanıklılar yani abartmadan düzgünce telefonu kullanırsan 4,5 yıl gibi süreler gayet normal hatta 6,7 yi bile görebilirsin, internette bir abi anlatıyordu ben de s7 edge vardı o telefonda amoled ve 2k bir ekrana sahipti,oyun oynadım diyordu parlaklık ise evde %30 civarı güneşte %75,80 civarı kullandım 4 sene boyunca 0 yanık dedi sonra babama verdim ve o kullandığında yaşlı olduğundan sürekli hep %100 parlaklıkta kullanmış+günde 2,3 saat Instagram da kalmış 1.5 sene sonunda ekranda Instagram izleri çıkmış yani kısacası,abartmadıgin sürece,biraz düzgün kullanırsan problem olmaz, yukarı da treoublesomenin tam ekran dediği olayda şu,ekran da bir şey sabit kalırsa o kısmın izi çıkıyor ya , işte YouTube gibi şeylerden tam ekran video izleyince ekranın tüm pixelleri çalışacağı için, dengelenmiş olur diyor, hareketli görüntüde sorun olmaz,amoled sabit görüntüyü sevmez
 
Üst Alt