Selamlar. Geçen yıl açtığım bu konumda bir güncelleme yapmak istiyorum.
Daha 1 yıl öncesine kadar Amoled ekranların çalışma mantığından, nasıl kullanılması gerektiğinden, faydalarından, zararlarından bir haberdim ama şu an işler benim için değişti. O zamanlar hakkında hiçbir şey bilmediğim Amoled teknolojisini, insanlarla konuşarak, onlara sorular sorarak, kendim de araştırma yaparak 1 hafta içinde öğrendim. Sonra bu konumda insanlarla konuştum, sorular sordum ama bana en çok yardım eden de
Troublesome hocam oldu. Kendisi sanırım şu sıralar aktif değil ama ona, öğrettiği şeyler, verdiği bilgiler adına teşekkür borçluyum. Size çok teşekkür ediyorum hocam.
Redmi Note 10 Pro cihazımı, geçen yıl tam da bugün aldım. Tamı tamına 1 yıl oldu
Size biraz Amoled ekranımı nasıl kullandığımdan ve şu an ne durumda olduğundan bahsetmek istiyorum;
Kullanım alışkanlıklarımı, önceki IPS ekranlı cihazıma göre kesinlikle değiştirdiğimi söylemeliyim. Bildiğiniz üzere Amoled ekranlar, sabit görüntüyü sevmez. Hele ki bir de buna yüksek parlaklık + ısı girdi mi, Burn-in kısa vadede neredeyse kaçınılmaz olur. Temelde aslında sadece 1 yıldır bu kurala uyarak cihazımı kullanıyorum. Ayrıca Tam ekran modunda, tam ekran göstergesi gizli ve karanlık mod açık şekilde kullanıyorum. Ekranın nit(ışık şiddeti birimi) değeri yüksek olduğu için, %10-15 parlaklık bile yetiyor bana. Dışarıda da %40-45 ile net bir şekilde görebiliyorum. Bunların dışında Troublesome hocamın ipuçlarını da uyguladım. 2-3 güne bir +40 dakika tam ekran video izleyip, diyotların balansını sağladım. 3-4 güne bir de duvar kağıdımı değiştirdim. Oyun bile oynadım. Oyun oynarken de her 15-20 dakikada bir 180° telefonu çevirdim ama artık oyun da oynamıyorum. Eskisi kadar hevesli değilim oyunlara. Instagram'da yeri geldi 1 saatten fazla Reels'de ya da keşfette, ana ekranda kaybolduğum da oldu. Instagram detayından ve kullandığım süreden özellikle bahsediyorum çünkü sabit ikon konusunda ilk 3'e giren bir uygulama Instagram. Aynı şekilde sabit ikon barındıran daha bir çok uygulamada, oyunda saatlerimi harcadım.
Peki ya sonuç? Tek bir yanık izi bile yok. Bir maşallahınızı alırım
Doğrusu yukarıda uyguladığım şeyler, beni hiç kısıtlanmış hissettirmedi. Navigasyon tuşlarını ve tam ekran göstergesini sevmiyorum. Hiç haz ettiğim bir kullanım tarzı değil. Aydınlık temayı da sevmiyorum. Karanlıktan aydınlığa aldığımda, 1-2 gün içinde kör olacakmışım gibi hissediyorum. Karanlık Modun genel anlamda cihazlarımızda ve uygulamalarda yaygınlaşması büyük devrim oldu kesinlikle. Benim gibi düşünen bir çok kullanıcı olduğuna eminim. Duvar kağıdını sürekli değiştirmek ya da 2-3 güne bir 30-40 dakika civarı tam ekran video izlemek de bana zor gelmedi. Kendimi bunu yapmak zorundaymışım gibi de hissetmedim hiç. Hatta bazen 2-3 gün yerine 4-5 gün hatta 1 hafta boyunca balans olayını yapmadığım bile oldu. Yine sorun yaşamadım. Sürekli video izleyen biriyim zaten. Duvar kağıdını da sürekli değiştirmek, farklılık katıyor. Sırf daha çok önlem almış olmak için, siyah tonlarında ya da Amoled ekranlara özel duvar kağıtları da kullanmadım sürekli. Genellikle rengarenk duvar kağıtlarını çatır çatır kullandım valla. Acımadım hiç
Yani, demem o ki; Amoled, IPS gibi değil ve belli başlı kullanım kuralları var. Kiminize göre bu uygulamalarım abartı gelebilir kiminize göre de doğru. Ben yukarıda anlattığım şekilde cihazımı kullandım ve 1 yılın ardından da sıfır yanık ile kullanmaya devam ediyorum çok şükür. Kiminizin belki bu yaptıklarımın hiçbirini yapmamasına rağmen, ekranı yanmamıştır. Belki dayanıklı bir paneldir belki de parlaklık, cihaz ısısı, sabit görüntü faktörlerine, fark etmeden uymuşsunuzdur bilmiyorum ama aldığım ipuçlarının kesinlikle işe yaradığını söylemeliyim. Bilinçsiz bir kullanıcı olsaydım, muhtemelen değil 1 yıl, birkaç ay bile sağlam kalmazdı ekranım. Tekrardan başta Troublesome hocama ve bilgisini benden esirgemeyen diğer arkadaşlara teşekkür ediyorum.
Bu size anlattığım 1 yıllık serüvenim ve konumda geçen 3 sayfalık değerli diyaloglar, umarım benim gibi Amoled hakkında hiçbir fikri olmayan ve Amoled ekranlı bir cihaz almaya karar verip, bu konuya denk gelen, merakını, endişesini gidermek isteyen insanlara yardımcı olur.
Herkese iyi forumlar!