Haber Xiaomi kullanıcılarını tedirgin eden iddia!

Akıllı telefon pazarında önemli bir pazar payına sahip olan Xiaomi, kullanıcılarının güvenliğine önem verdiğini her fırsatta dile getiriyor. Xiaomi gizlilik ayarları için ortaya atılan iddialar, ortalığı karıştırdı! Çinli firma, iddiaları reddetti.

Xiaomi gizlilik ayarları için ortaya atılan iddialar tedirgin etti
Forbes tarafından yayımlanan bir rapor, Xiaomi’nin kendi kullanıcı kitlesini detaylıca takip ettiğini öne sürdü. İlgili belgede Xiaomi model telefonların kullanıcıların telefonda neler yaptığını kaydettiği yer alıyor.

Kayıt işlemlerinden sonra elde edilen bilgilerin Alibaba tarafından yönetilen sunuculara gönderildiğini belirten bu rapor, toplanan verilerin kullanıldıktan sonra silindiğini söylüyor. Forbes, Xiaomi’nin tarayıcı kayıtlarını da inceledi.

Xiaomi telefonları; ünlü iş dergisinin bulgularına göre ziyaret edilen bütün internet sitelerini, yapılan arama sorgularını ve haber akışlarındaki öğeleri kayıt ediyor. Buna ek olarak Forbes, kayıt işlemlerinin gizlilik modunda kullanılan tarayıcılarda da devam ettiğini öne sürdü.

Görselleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir

Forbes, bunların dışında, kullanıcıların ekran kaydırma işlemi için hangi klasörleri açtığının, hangi durum çubuğunu kullandığının ve telefon ayarlarının bulunduğu bölümde neler yaptığının Xiaomi için önemli olduğunu belirtti.

Tecrübeli iş dergisi, bu bilgilerin toplanıp Rusya’daki ve Singapur’daki sunuculara gönderildiğini ifade etti. Forbes’a göre bu sunucuların beslediği internet sitelerinin alan adı ise Pekin’den satın alındı.

Bu sözlerin sahibi olan Forbes’un öne sürdüğü bir diğer iddia ise Xiaomi’nin kullanıcıların hangi Android sürümünü kullandığını tespit etmek istediği ile ilgili. Çinli şirket, gizlilik konusunda verdiği sözleri tuttuğunu söylerek bu iddiaları reddetti.

Xiaomi Forbes’un iddialarını kabul etmedi
Xiaomi cephesinden bu söylentilere ilişkin yapılan açıklamada, elde edilen bilgilerin kullanıcıların gizliliğini korumak amacı ile sunuculara aktarıldığı ve bu verilerin şifreli olduğu ifade edildi.

Çinli akıllı telefon üreticisi, gizliliğin ve güvenliğin yönetimde yer alan bütün çalışanlar için en önemli endişe kaynağı olduğunu belirtti. Ayrıca Xiaomi’de çalışan bir şirket sözcüsü, Xiaomi’nin kullanıcıların veri gizliliği için hazırlanan yerel yasalara kesinlikle uyduğunu vurguladı.

Son olarak Xiaomi’nin kullanıcıların gizli modda (özel mod) yaptığı hiçbir aramayı ve ziyaret ettiği hiçbi siteyi kayıt etmediğini belirten şirket sözcüsü, çalıştığı şirketin Sensors Analytics ile bir ilişkisinin var olduğunu doğruladı.

İki bağımsız güvenlik araştırmacısının yaptığı bir denemede, tarayıcının hangi modda kullanılırsa kullanılsın, kullanıcı hareketlerinin ilgili sunuculara gönderildiği tespit edildi. Forbes, Xiaomi’ye kendi iddialarını kanıtlayan bir video da gönderdi.

Forbes’a göre kullanıcı davranışlarını analiz etmek isteyen Xiaomi, kendisine gönderilen videolara rağmen öne sürülen iddiaları reddetmeye devam ediyor. Siz bu konu hakkında kimin haklı olduğunu düşünüyorsunuz?

Kaynak: shiftdelete

maviada34

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Ümit
Cihazım
Redmi Note 8
Meslek
Bilişim
Konular
3
sadece onlarla alakalı oldugunu düşünmeyin bence :) yani hiç internette girip bakmadıgım halde arkadaslarla bi kaç gün şu vucut geliştiricilerin kullandıgı tozlardan konustuk pat reklamı geldi bi kaç gün sonra sizin için öneri :)

O size öyle denk gelmiştir reklamların çalışma algoritması bu şekildedir. İnternetten birşey arayıp bakmak değil herhangi bir sayfa yorum vb şeyler de etkilidir.

Sizin dediğiniz gibi gibi olsa şuan çok farklı reklamlar görüyor olmam gerekirdi :)
Teknoloji artık böyle ilerliyor apple mesela onda da aynıdır gizliliğe önem veriyoruz diyor ama....

m35

Sony Fans
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
mustafa
Cihazım
Mix 2
Meslek
Kimya Mühendisi
Konular
29
O size öyle denk gelmiştir reklamların çalışma algoritması bu şekildedir. İnternetten birşey arayıp bakmak değil herhangi bir sayfa yorum vb şeyler de etkilidir.

Sizin dediğiniz gibi gibi olsa şuan çok farklı reklamlar görüyor olmam gerekirdi :)
Teknoloji artık böyle ilerliyor apple mesela onda da aynıdır gizliliğe önem veriyoruz diyor ama....

o dediklerine zaten katılıyorum ancak atık arka planda ne çalıştırıyorsalar bi kaç defa denk geldi br defa olsa hadi şans dicem google ın bugun verilerimizi kullandıgını sagır sultan bile biliyor en basidinden yapay zeka geliştirme için her türlü bilgimize zaten erişebiliyor bnu dahi kullanıyor.

maviada34

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Ümit
Cihazım
Redmi Note 8
Meslek
Bilişim
Konular
3
o dediklerine zaten katılıyorum ancak atık arka planda ne çalıştırıyorsalar bi kaç defa denk geldi br defa olsa hadi şans dicem google ın bugun verilerimizi kullandıgını sagır sultan bile biliyor en basidinden yapay zeka geliştirme için her türlü bilgimize zaten erişebiliyor bnu dahi kullanıyor.
şans bence ben 2. telefonu aldım rn 8 bugün sabah açtım hiçbirşey yapmadan buraya girdim buradaki reklamlar ayakkabı reklamlarıydı şansınıza ne çıkarsa olabiliyor öyle yapay zekadan ziyade yapılan aramalarda görsellerde vs. etiket (hashtag) ile ilgili bir durum var bizlerin aramalarına uygun birşey yoksa en yakın ilgili diğer reklamlar gösterilmekte.

Günümüz teknolojilerinde zaten böyle takip vs. gibi durumlar her telefonda var. Örn. apple kullanıcıları %80 i bence bu ayarı/bilgiyi bilmiyor olabilir analiz için veriler sürekli apple ile paylaşılır ama ne olduğu hiç kimse bilmiyor :) kapatılabiliyor lakin bana kalırsa arkaplanda devam ediyor her cihazda olduğu gibi

cantara

Administrator
Yönetici
Admin
MIUI Expert
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Emre
Cihazım
Xiaomi 13
Konular
427
İlgili video :

Medyaları görmek için kayıt olmalısınız

Aslında konu oldukça ilginç... Haberi Türkçeleştiren arkadaş pek detaya girmemiş ama esasında güvenlik uzmanlarının söylediği ve videoda gösterdikleri şey şu. Eğer varsayılan browser ile gizli/incognito moda geçerek arama yaparsanız bu aramanız da girdiğiniz siteler de kayıt altına alınır diyorlar. Gizli yapmanız gereken incognito işleriniz için farklı browserlar kullanın yani :) Karşılaştırma olarak da Chrome ve Safari'nin topladıkları verileri vermişler ve toplanan veri miktarının bu tarayıcılarda çok çok daha az olduğunu belirtmişler.

Detay ve güncellemeleri merak edenler buradan takip edebilirler :

Defineadresi

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Defineci
Cihazım
Redmi not 5
Meslek
DEFİNECİ_ARKEOLOG
Konular
9
Bisey saklamakdan degil verilerinin kullanilmasi sorun.
Reklam onerileri dahi ona gore geliyor. Belli bi sure arkadas grubunda bazi sohbetler yap ayni urunle ilgili olsun atiyorum o urunlerle ilgili reklam aliyorsun :) mikrofonunu dahi kullaniyor google.
Android isletim sistemi bu yuzden yaydirildi yoksa cok iyi oldugu icin degil windows mobil gercek multi tasking destegi ile daha islevseldi bana gore. Zamaninda hd2 ile cok test yaptik win mo 6.5 windowsphone 7den ve android 4.0 dan cok daha stabil ve hizli calisiyor ha tabi bunda isletim sisteminin yukude etkili ancak ayni isi yapiyorsam neden daha yuklu binisletim sistemi kullanayim.
Biliyorsunuz htc hd2 bir cok isletim sistemini yukletiyor oyle yada boyle orjinal olmasada. Ama benim en sevdigim sistem 6.1 di hey gidi gunler suan calistirsa mix2 ye tereddutsuz kurarim ama uygulama yok iste :)
evet bu konu doğru..bazen arkadaşınla sohbet ediyorsun bir konu hakkında ve arkadaşın yanında oturuyor telefonu al eline gir googleye direkkarşına çıkacak olan ilk reklam senin arkadaşınla konuştuğun şeydir...

• Beğen
Tepkiler: m35

maviada34

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Ümit
Cihazım
Redmi Note 8
Meslek
Bilişim
Konular
3
evet bu konu doğru..bazen arkadaşınla sohbet ediyorsun bir konu hakkında ve arkadaşın yanında oturuyor telefonu al eline gir googleye direkkarşına çıkacak olan ilk reklam senin arkadaşınla konuştuğun şeydir...
Bu dediğinizle hiç karşılaşmadım hocam iş yerinde masada duruyor hep ama hiç konuşulanlarla alakalı reklam çıkmıyor bende

Defineadresi

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Defineci
Cihazım
Redmi not 5
Meslek
DEFİNECİ_ARKEOLOG
Konular
9
Bu dediğinizle hiç karşılaşmadım hocam iş yerinde masada duruyor hep ama hiç konuşulanlarla alakalı reklam çıkmıyor bende
ben xiaomi elefonlarda denk gelmedim ama samsung ve general mobile de denk geldim hemde haddinden fazla

maviada34

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Ümit
Cihazım
Redmi Note 8
Meslek
Bilişim
Konular
3
ben xiaomi elefonlarda denk gelmedim ama samsung ve general mobile de denk geldim hemde haddinden fazla

O halde konu dışı ve yanlış bilgi/yönlendirme yapmayalım lütfen.

Samsung kullandım önceden ama söylediğiniz gibi durumlar yaşamadım hiç.
Bu durum google uygulaması ve asistanla ilgili olabilir ben hep devredışı yaptığım için o uygulamaları böyle bir sorun yaşamadım.

m35

Sony Fans
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
mustafa
Cihazım
Mix 2
Meslek
Kimya Mühendisi
Konular
29

Bu durum google uygulaması ve asistanla ilgili olabilir ben hep devredışı yaptığım için o uygulamaları böyle bir sorun yaşamadım.

bi şeyi şu konuda bile 2 kişi denk gelp yaşadıysa bana buradaki yanlış yönlendirmeyi gösterirmisiniz :) ap açık mikrofon verilerini dahi bi şekilde kullanıyor google veya artık hangi hizmetse. ki benim bi çok arkadaşımda yaşadı bu durumu. bi kaç örnek değil bu

Defineadresi

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Defineci
Cihazım
Redmi not 5
Meslek
DEFİNECİ_ARKEOLOG
Konular
9

demekki yanlış bir ilgilendir me yok hocam...sen kapalı konum yaptığın için karşılaşmıyorsun istersen bir dene belki denk gelirsin...

Üst Alt