Haber Xiaomi Kullanıcılara Yalan mı Söyledi? | Xiaomi Mi 9 Sağlamlık Testi

JerryRigEverything tarafından sağlamlık testine sokulan cihazlar kervanına son eklenen cihaz olan Xiaomi Mi 9 kullanıcıları hayal kırıklığına uğrattı!
Xiaomi-Mi-9-Hands-on-019.JPG-1024x683.jpg

Telefona çeşitli işkenceler edilen video boyunca Xiaomi Mi 9 bir çok testten beklenilen hasarı görerek çıktı. Bükülme testinde bazı cihazlar gibi ortadan ikiye ayrılmayan Mi 9 çizilme testlerinde de kendisinden beklenilen seviyede sağlamlık gösterdi. Hatırlayanlar olacaktır Xiaomi, Mi 9 modelinde arka kamera camının safir olduğunu belirtmişti ve çizilmelere karşı standart kamera camlarından çok daha dayanıklı olduğunu vurgulamıştı. Ancak anlaşılan durum pek de bu şekilde değil. Normalde safir camdan daha sert bir materyaldir ve Mohs ölçeğine göre 9 seviyeye kadar çiziğe karşı dayanıklıdır. Ancak videoda 6. seviyeyi temsil eden materyal ile ekranda olduğu gibi kamera koruması üzerinde çizikler oluşuyor. Bu durum akıllara Xiaomi bize yalan mı söyledi cihazın arka kamera camı safir değil mi? Sorularını getirdi. Videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.
Medyaları görmek için kayıt olmalısınız

Okumaya devam et...

onununcuköy

Hevesli Üye
Uzman Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Erkan
Cihazım
Yok
Konular
6
Bence yanlış noktaya takıldık... "Safir" farklı bir malzemedir, "Cam" farklı. "Safir Cam" diye bir şey yok zaten. Yani Xiaomi "Safir Cam" budur ben byle icat ettim diyorsa itiraz edemiyoruz çünkü öyle bir şey önceden zaten yoktu. Bundan sonraki "Safir Cam"'lar ile kıyaslayabiliriz...

Düzeltme : Şimdi aklıma geldi daha önce ipad testini izlemiştim. ipad'lerde de safir cam kullanılıyordu. Kıyaslamayı gerçek safirle değil onlarla yapmak lazım.

Dzeltme 2 : ipad'de aynı seviyede çizildi. Yani "safir cam" kıytırık malzemedir, plastikten hallice bir dayanıklılığı vardır ve safirle karıştırılmamalıdır.

Guaire

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
Adım
Tayfun
Cihazım
LG G2
Konular
23
İnternetin de suyu çıktı. Bilginin yayılması için kurulmuş bu ağ bilgisizliğin yayılmasına araç olmaya başladı.

Bu Youtube kanalında gördüğünüz videolar dayanıklılık konusunda size yanlış fikirler verir. Diğer konuda zaten ayrıntısıyla açıklamıştım.

Safir de optik olarak cam kadar ideal bir malzeme olmadığı için zaten kullanılmaz.

StubborN

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
Adım
Serkan
Cihazım
Mi 8
Konular
0
Safir denildiğinde kol saatlerinde de kullanılan malzemeyi anlarım ben. Zira cep telefonu firmaları da (Apple olsun Xiaomi olsun) bu malzemeyi kastederler. Sağa sola kıvırmaya gerek yok. Bu malzemenin de bu endüstrideki standardı bellidir. Kimse kimseyi kandırmasın, firmalar kendi işine geleni söylüyor, olan tüketiciye oluyor. Ancak hepsinin kullandığı malzeme bu standartın altında. Apple için anlıyorum tonla para sayan müşterisini daha da tatmin etmek istiyor olabilir ama sen yapma bari Xiaomi. Fiyatların ortada, insanlar sana neden yapmadın dese bile çok da üzerine gelmez, seni suçlamaz. (Bkz: IP68 sertifikası)

Guaire

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
Adım
Tayfun
Cihazım
LG G2
Konular
23
Xiaomi safir değil, "safir cam" demiştir. Safir bir cam değildir.

Bu ürün de bir kol saati değildir. Ait olduğu endüstri de saat endüstrisi değildir. Bu ve benzeri ürünlerin bu sektörde kullanılmamasının da çok basit bir nedeni vardır ki, bu maliyet değildir.

Daha açık ve sokak ağzıyla yazalım da anlaşılsın; safir, ekran ya da kamera gibi ışık geçirgenliği önemli optik ürünler için DANDİK bir malzemedir, zira ışık geçirgenliği azdır. Ekranı ayna yapar, ışık arttıkça ekran çok parlak olsa bile ekranı görmenizi zorlaştırır. Fotoğraf ve video kalitesini de düşürür.

Mohs ölçeğiyle yapılan bir test de burada kullanılan ürünün örneğin herhangi bir Gorilla Glass'a kıyasla dayanıklı olup olmadığını anlama konusunda bir fikir vermez, zira örneğin Corning ürünlerinin teknik bilgilerini incelediğinizde karşısınıza Vickers Sertlik diye bir ENDÜSTRİYEL standart test sonucu çıkar, Mohs değil.

Bu arada "dayanıklılık" diye burada yapılan şey "sertlik" testidir. Bir madde ne kadar sertse o kadar zor çizilir.

Mohs ile örneğin Vickers'ın farkına gelirsek, bu arkadaşın 6'da hafifçe çizildi, 7'de ise daha derin çizikler açıldı diye kestirip attığı o 6 ile 7 arasına giren ürünlerin çizilmelere karşı dayanımında önemli farklar olabilir. Çizilmelere karşı Gorilla Glass 3, 4'ten daha dayanıklı iken böyle bir kalemle çizdiğinizde ikisi de aynı gözükür.

StubborN

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
Adım
Serkan
Cihazım
Mi 8
Konular
0
Xiaomi safir değil, "safir cam" demiştir. Safir bir cam değildir.

Bu ürün de bir kol saati değildir. Ait olduğu endüstri de saat endüstrisi değildir. Bu ve benzeri ürünlerin bu sektörde kullanılmamasının da çok basit bir nedeni vardır ki, bu maliyet değildir.

Daha açık ve sokak ağzıyla yazalım da anlaşılsın; safir, ekran ya da kamera gibi ışık geçirgenliği önemli optik ürünler için DANDİK bir malzemedir, zira ışık geçirgenliği azdır. Ekranı ayna yapar, ışık arttıkça ekran çok parlak olsa bile ekranı görmenizi zorlaştırır. Fotoğraf ve video kalitesini de düşürür.

Mohs ölçeğiyle yapılan bir test de burada kullanılan ürünün örneğin herhangi bir Gorilla Glass'a kıyasla dayanıklı olup olmadığını anlama konusunda bir fikir vermez, zira örneğin Corning ürünlerinin teknik bilgilerini incelediğinizde karşısınıza Vickers Sertlik diye bir ENDÜSTRİYEL standart test sonucu çıkar, Mohs değil.

Bu arada "dayanıklılık" diye burada yapılan şey "sertlik" testidir. Bir madde ne kadar sertse o kadar zor çizilir.

Mohs ile örneğin Vickers'ın farkına gelirsek, bu arkadaşın 6'da hafifçe çizildi, 7'de ise daha derin çizikler açıldı diye kestirip attığı o 6 ile 7 arasına giren ürünlerin çizilmelere karşı dayanımında önemli farklar olabilir. Çizilmelere karşı Gorilla Glass 3, 4'ten daha dayanıklı iken böyle bir kalemle çizdiğinizde ikisi de aynı gözükür.
Endüstri kol saati vb ifadeleri önceden kullandığım için bu tarz kullanımları doğrudan üzerime alıyorum. Kol saati örneği endüstri standartlarında gösterilen muadili veyahut söz konusu cep telefonu markalarının karşılaştırdığı ürünler olup endüstri, çizilmeye dayanıklı optik ürün endüstrisidir. Bunu izaha gerek duyulmadığı için tek tek açıklamamıştım ne yazık ki ihtiyaç duyuldu. Elbette ki yazımı okuyan herhangi birisi saatin ne maksatla kullanıldığını anlamıştır. İfadelerimdeki ana fikri almak yerine kırparak okumayın lütfen sizden rica ediyorum. Aktarmak istediğim ana fikir yeterince anlaşılır.
Ölçeklendirmelere gelince de 6 da olsa 9 da olsa 150 de olsa hiç farketmez standart kullanıma karşı korunacağı noktasında en ufak şüphe yoktur. Hollywood film çekimlerinde kullanılacak bir kamera lensini korumuyoruz nihayetinde pek uzatmaya lüzum görmüyorum. Maksadımız doğruya doğru yanlışa yanlış demek aynısını Apple yaptığında yoğun eleştiri alıyorken Xioami yapınca safir değil safir cam dedi vb yorumlar pek objektif gelmiyor. Tabiki de bu sektörde ne değerli taş safir ne de cam türevi kullanılmakta. Kullanılan malzeme sentetik bir malzeme ve safir olarak ifade edilmekte. Sürç-ü lisan eylediysek affola. İyi forumlar hocam.

Son düzenleme:

Guaire

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
Adım
Tayfun
Cihazım
LG G2
Konular
23
Endüstri kol saati vb ifadeleri önceden kullandığım için bu tarz kullanımları doğrudan üzerime alıyorum. Kol saati örneği endüstri standartlarında gösterilen muadili veyahut söz konusu cep telefonu markalarının karşılaştırdığı ürünler olup endüstri, çizilmeye dayanıklı optik ürün endüstrisidir. Bunu izaha gerek duyulmadığı için tek tek açıklamamıştım ne yazık ki ihtiyaç duyuldu. Elbette ki yazımı okuyan herhangi birisi saatin ne maksatla kullanıldığını anlamıştır. İfadelerimdeki ana fikri almak yerine kırparak okumayın lütfen sizden rica ediyorum. Aktarmak istediğim ana fikir yeterince anlaşılır.
Ölçeklendirmelere gelince de 6 da olsa 9 da olsa 150 de olsa hiç farketmez standart kullanıma karşı korunacağı noktasında en ufak şüphe yoktur. Hollywood film çekimlerinde kullanılacak bir kamera lensini korumuyoruz nihayetinde pek uzatmaya lüzum görmüyorum. Maksadımız doğruya doğru yanlışa yanlış demek aynısını Apple yaptığında yoğun eleştiri alıyorken Xioami yapınca safir değil safir cam dedi vb yorumlar pek objektif gelmiyor. Tabiki de bu sektörde ne değerli taş safir ne de cam türevi kullanılmakta. Kullanılan malzeme sentetik bir malzeme ve safir olarak ifade edilmekte. Sürç-ü lisan eylediysek affola. İyi forumlar hocam.

Ben de şunu anlatmaya çalışıyorum;

Kol saatinde safirin aranan bir mineral olması, onu akıllı telefonlarda da aranan bir malzeme yapmaz.

Çizilme karşı getireceği ekstra dayanıklılığın yanında optik kalite açısından götürüleri var. Safir varmış diye zaten iyi bir şey zannetmek hata.

Muhteviyatını bilmiyoruz. Örneğin camın üstüne çizilme dayanımını arttırmak için çok ince bir safir kaplama yapıldıysa, bu da somut bilimsel testlerle yukarıda bahsettiğim endüstriyel standartlarda camın çizilmeye karşı dayanımını arttırıyorsa neden bahsetmesinler ki bundan?

Safir bir mineral olarak camsı yapıda değil kristal yapıdadır. Yani safir, bir cam olamaz. "Safir cam" diye yanyana yazarak orada bir fark olduğunu belirtmişler zaten.

Bu videoyu hazırlayan kanalın amacı zaten hit almak. Bunun için biraz "clickbait" yapacak tabi.

Diğer konuda da izah ettiğim gibi dayanıklılık testi diye yaptığı şeyler kimisi saçma, kimisi dayanıklılığa sadece tek pencereden bakıp, diğer yönlerini tamamen gözardı eden yorumlar.

Sekko

Emekli Yönetici
Emekli Yönetici
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Sercan
Cihazım
Poco X3 NFC
Konular
129
Birde bunu izle arkadaşım

onununcuköy

Hevesli Üye
Uzman Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Erkan
Cihazım
Yok
Konular
6
Birde bunu izle arkadaşım
Çok iyi ya... Mi9 gömmek için video çekmişler ama S10 fena halde ellerinde patladı. Hala S10 daha iyidir diyor, görünen köy kılavuz istemez diyesim geldi. Madem kırdık yayınlayalım bari denmiş :D

HakanCOSKUN

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
HaKaN
Cihazım
RedmiNote10Pro
Meslek
Ar-Ge Uzmanı
Konular
31
Benimde düşüncem bir son kullanıcı olarak genel kanı kullanıcıyı yanıltma politikası olduğu yönündedir.

Üst Alt