Garip milletiz valla WhatsApp'ın zaten mesajlaşma verilerine erişimi olduğunu bilmeyen var mıydı? Hiç mi arkadaşlar ile konuştuğunuz bir konuda karşınıza reklam çıkmadı. Ayrıca WhatsApp verilerimizi ihlal ediyor diye yaygara koparanlar aynı şirketin Facebook ve İnstagram ürünlerini hala gayet güzel bir şekilde kullanmaya başlıyor. Alternatifler arasına baktığımda Telegram Rus yapımı adamlar istihbaratın kitabını yazmışlar, Bip Turkcell'in oraya veri teslim etmek yerine Taksim meydana konuşma çıktılarını alıp asın daha az kişiye ulaşır, Signal hakkında pek bilgim yok ama onun da farklı olduğunu sanmıyorum. Buradan çıkan sonuç Türk milletine istediğini yap farkında olsa bile sesini çıkarmaz ama bak bunu yapıyorum de kıyamet kopar
Hocam öncelikle Whatsapp üzerinde bir arkadaşınız ile konuştuğunuz şeyler uçtan uca şifreleniyor (ama yine de veri işleme konusu ve Facebook ile ilişkisi olduğundan dolayı güvenilmez hale geliyor). Arkadaşınızla konuştuğunuz şeyler hakkında reklam çıkma ihtimali düşük, o başka bir yerde aradığın (Google mesela), konuştuğun (artık hangi uygulamaları/servisleri/ürünleri kullanıyorsunuz bilmiyorum) kelimelerden dolayı gördüğünüz reklamlardır. Whatsapp'ın neden güvenilmez olduğunun asıl sebebi Facebook ile ortak olması ve uçtan uca şifreleme (E2E) olsa bile böylesine skandalları yeri göğü aşan kurumların onun (şifreleme) yanına zaafiyetli bir servis koyma ihtimali (yeni güncellenen Gizlilik Politikası, vs.) çok yüksek. Facebook'ta çıkan skandallar (açtığım konulardan bakabilirsiniz) hakkında encryption (şifreleme), privacy (gizlilik üzerine uğraşan ve takip edebileceğiniz bir sürü insan var, bir ara paylaşırım), open-source (açık kaynak) babaları tonla yazı yazdı. Bu insanlar bağıra bağıra Google, Facbook, Microsoft (bunu bırakmak ilk etapta zor gelebilir çünkü Windows'ta çalışan her uygulamanın Linux alternatifi yok), Yahoo, Dropbox, Apple (bu konuda gerçekten çok üzülüyorum bizim insanımıza neden diyeceksiniz yoldan çevirdiğiniz insanlardan (büyük küçük farketmez) kime sorarsanız sorun iPhone'un çok güvenilir olduğu ve güvenlik konusunda çok iyi olduğunu söylüyorlar) ürünlerinin
kullanılmaması gerektiğini söylüyorlar, video'lar (bazen gizlilik aktivisti gruplar tarafından konferanslar (meraklısına paylaşabilirim) oluyor) ile anlatıyorlar, bilgilendiriyorlar, bilinçlendiriyorlar.
Telegram'ı Rus istihbarat servisi geliştirmedi. VK'nın (aynı zamanda Telegram'ın) kurucusu Pavel Durov tarafından başlatılan bir uygulama. Telegram hakkında açtığım konulardan veya arama motorunuzu kullanarak bilgi edinebilirsiniz. Telegram'ı güvensiz yapan şeyler hakkında yine açtığım konulardan bilgi alabilirsiniz. Ayrıca Gizlilik Politikası'ndaki "Kullanıcıların verilerini işler ve hangi verileri işleyeceğini saklı tutar" gibi bir ibare yer almakta. Biraz araştırma sonucu bunlara ulaşabilirsiniz.
Signal'in farklı olmaması konusuna gelirsek Signal kendini ispatlamış, encryption ustalarının (Edward Snowden'ın ve Schneier (PGP kralı) yorumlarını okuyabilirsiniz) elinden geçmiş, bağımsız audit (denetleme) firmalarından tam puan almış gizlilik dostu bir uygulama. Signal hakkında paylaştığım birkaç habere açtığım konulardan veya arama motorunuzu kullanarak ulaşabilirsiniz.
Garip milletiz dediniz ya hani ona kesinlikle katılıyorum. Sosyal medyam (hiçbir türlüsü) hiç olmadı ama haberlerini alıyorum. Sosyal medya denilen çöplükte o kadar kirli bilgi var ki o kadar boş beleş insanların yaptığı paylaşımlar var ki insan bir yandan üzülüyor diğer bir yandan da anlam veremiyor. Biri (mesela ünvanı yüksek olan bir kişi paylaştığı zaman bu doğru kabul ediliyor ve hiçkimse araştırmıyor bu adam/bayan ne diyor, ne anlatıyor, bir bakalım gerçekten böyle mi demiyor neden çünkü paylaşımı yapan kişinin ünvanından dolayı) bir şey paylaşıyor onu alıyorlar kendi üye oldukları gruplar falan var oralarda paylaşıyorlar o ona atıyor o ona atıyor büyüdükçe büyüyor ama kimse o paylaşımda ne yazdığını bilmiyor. O paylaşıma inanarak bilgi sahibi olduklarını düşündükleri için birisi sorduğu zaman: "Yok abicim o öyle değilmiş bu daha güvenliymiş herkes ona geçecekmiş, diğeri mi, diğeri Amerikan malı (Signal'i kastediyorlar) onu kullanma".
Bir söz var ya güler misin ağlar mısın diye aynen öyle bir durum. Sevgili vatandaşım senin evinde kullandığın bilgisayarların içindeki işlemcilerden (X firması %100 yerli telefon dedi ama işlemcisi Amerikan bu da ayrı bir olay) tut da smart TV'lerin içindeki parçaların bir çoğu Amerikan malı zaten güzel kardeşim.
Rica ediyorum arkadaşlar okuyun, lütfen okuyun. Bir siteyi veya grubu değil elinizin altında internet var. Şu internet denen meret o kadar yararlı (iyi şeye kullanırsan iyi olur kötü şeye kullanırsan kötü olur) bir şey ki aradığın her türlü makaleye, yazıya, bilgiye herşeye ulaşabiliyorsun. Bir siteye veya gruba bağlı kalmayın, her kaynağı okuyun. İnanın internet dediğiniz dünya
leb-i derya.