- Adım
- Yunus
- Cihazım
- Redmi note 11
- Yaş
- 39
- Konum
- Türkiye
- Katılım
- 10 Şubat 2023
- Konular
- 2
- Mesajlar
- 20
- Tepkime puanı
- 4
- Puanları
- 3
- Konu Sahibi Konu Sahibi
- #11
Bende durumu ben redmi note 11 pro vida cihaz satın aldım imei kaydı yok. Ve sim kartı taktım 120 gün süre verildi. Yukarda anlattığım gibi mantıken düşünerek ve araştırma yaparak cihaz içindeki uygulsmalarıda tek tek izinlerini kontrol etmek suretiyle. Sistem içinde bulunan şüphelediğim uygulamayı sistemden sildim. Ve bana tanınan 120 gün süre doldu. Şebeke kesilmesini beklerken hiç bir kayıt veya süre uzatımı ödemesi olmak sızın. 60 gün daha süre tanındı. Ya düşündüğüm mantık doğru olduğu için şebekeyi kesemediler. Ve yada farklı durum söz konusu bilmiyorum 60 günlük sürenin dolmasını bekliyorum.IMEI numarası değiştirilebildiği için, fiziki bir donanım parçasına bağlanmış bir kod değil.
Ancak imei numarası ; telefon üreticisi tarafından cihazın "kök yazılımı"na işlenen ve operatör haberleşmesine açılan bir kod'tur. Nereden biliyoruz ? Çünkü telefona android yazılım şarj edilse bile bu kod silinmiyor. Tabi google tarafından sağlanan lisanslı android yazılımlardan bahsediyorum.
Yani anlaşılması gereken; legal kaynaklardan cihaza sonradan yazılım yüklenmesi ya da güncellenmesi halinde, imei numarasının saklı kalmasının nedeni, cihaz üreticisinin imei numarasını bu kök yazılımın içinde muhafaza etmesi sebebiyledir.
Cihaza dışarıdan pc ile müdahale ederek imei numarası değiştirilmek istendiğinde, bu iş'de kullanılan program( arayüz ) cihazın kök yazılımına ulaşmak suretiyle, imei değişikliği gerçekleşmektedir.
Sim kart takılı olmadan da şebeke sinyaline ulaşılabilmektedir. Mesela; 112'yi aramak için sim karta ihtiyaç yok.
Wifi kullanmak için de sim karta ihtiyaç yok.
Bunların dışında, imei numarası taşımayan her hangi bir mobil aygıttan, mobil baz istasyonların sinyalinin bulunduğu yerlerde, baz istasyonu hack'lenerek sızmak suretiyle, iletişim kurulabilmektedir. Mesela; fazla açık etmeden, geçmişte keto'cular( anlayın işte ) bu yolla mobil baz istasyonların açıklarından yararlanmak suretiyle, bir birleri arasında haberleşebilmekteydi... Tabi kullandıkları aygıt, cep telefonu formunda bir aygıt olsa da, sim kart ya da imei barındırmadıkları için, özel üretilmiş aygıtlardı.
Ancak devletin istihbarat birimleri, giden - gelen veri paketleri toplamının, hangi imei'nin ne kadar kullanım gerçekleştirdiği üzerinden( yani boyut sağlamasını yaparak ), aşan boyut miktarının sızma yoluyla gerçekleştirildiğini tespit etmişlerdi. Bu tür sızıntılar günümüzde hala var mı bilmiyoruz. Sadece geçmişten aklıma geldiği için değinmek istedim.
*************
Konuya dönecek olursak; yurtiçinde kayıtlı olmayan imei numarasının aktif kalma süresi 120 gün dolunca otomatikman pasife düşmektedir. Üzerinden 245 gün geçtikten sonra ise, telefona sim kart takıldıktan sonra şebeke sinyali alınınca otomatikman açılmaktadır. Bu işlem de, aynı imei numarası için iki defa tekrarlandığı şeklinde yazılar okumuştum. Ancak emin değilim.
Yine bir de telefonu 120 gün değil de, 90 gün kullandıktan sonra, üzerine bir 90 gün sim takmadan bekleyip, aynı sim'i aynı yuvaya takınca, bir 120 gün süre daha aktif olduğunu iddia edenler var.
Özetle; kayıtsız imei'lere süre takibi yapıldığı için, telefondan dosya silmek suretiyle kullanıma açılabileceğine ihtimal vermiyorum.
Yönetmelikmi değişti hayır ne olduda 120 gün dolmasına rağmen şebeke kesilmedi ekstra 60 gün süre tanındı?