Evveliyatı 15. yüzyıla kadar uzanan Ramazan pidesi adı üstünde Ramazan'a özeldir ve Ramazan ayının vazgeçilmesi demektir. Manevi duyguların tavan yaptığı, iftar saatinde yayılan buram buram mis kokular demektir. Fırınların önlerinde uzayan kuyruklarda kimi zaman geçmişe yolculuk ve bazen de çocukluğunu aramak demektir. Oruç tutsun yada tutmasın sırf pide yiyebilmek için dört gözle Ramazan ayını beklemek demektir.
Yani Ramazan ile gelen ve Ramazan ile sona eren demektir....
Çünkü bir pidenin yapımı kolay değildir; geçtiği aşamalar ise hayli meşakkatli. Bir kere her undan yapılamıyor, lüzumlu unun temini de öyle her zaman mümkün değil. Kıvamı yumuşak bir hamur gerektiğinden işlenişi ve şekil alışı zor. Öyle ki tezgâha yapışmasını önlemek için hamurun altına kepek kullanmak gerekiyor. Ayrıca şekil verildikten sonra raflarda bez üzerine dizilerek mayalanması da sağlanmalı.
Yani özetle, diğer ekmekler gibi seri şekilde üretilmesi oldukça zor. Fırıncıların sıcak ve taze yenmesi gereken Ramazan pidesini iftara yetiştirmek için geçici olarak pide ustası çalıştırdıklarını da eklersek sorduğunuz sualin cevabını da bulmuş oluruz. Tabii bu arada Ramazan pidesi fiyatının normal ekmekten neden yüksek olduğu da ortaya çıkıyor.