arkadaşlar merhaba. uzun zamandır forumda bu konunun açılması gerektiğini düşünüyordum.
kernelsu; android cihazlar için, magisk benzeri, kernel tabanlı bir root ve modül çözümü.
Linkleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir
üzerinden projeyi görebilirsiniz. ayrıca hem github sayfasının hem de yönetici (manager) uygulamasının türkçeleştirmesini kendim yapıyorum.
kernelsu'yu kullanabilmek için her şeyden önce kernelsu destekleyen bir kernel'in cihazınızda kurulu olması gerekiyor. şu sıralar hemen hemen bütün kernel ve custo m rom geliştiricileri kernel'lerine kernelsu desteği ekliyorlar. kernel'i cihazınıza yükledikten sonra modül yüklemek, güncellemek, kaldırmak için ve hangi uygulamaların root erişimine sahip olabileceğini ayarlamak için manager uygulamasını cihazınıza kurmanız gerekiyor.
gelelim magisk sisteminden farklarına... magisk userspace bir sisteme sahip, kernelsu ise kernel seviyesinde çalışıyor. dolayısıyla diğer yazılımlarca ve safetynet, selinux gibi sistemlerce tanınması mümkün olmuyor. ayrıca root gerektiren bir uygulama da doğrudan root erişimi izni isteyemiyor. siz manager uygulamasında uygulamaya root yetkisi vermediğiniz sürece, o program cihazda root olduğunu anlayamıyor. bu sayede de magisk'ten farklı olarak daha da farkedilmez oluyor. kernelsu'da her şey o kadar kernel seviyesindeki, magisk'ten farklı olarak, manager uygulamasını kaldırdıktan sonra bile modülleriniz ve root yetkisi vermiş olduğunuz uygulamalar çalışmaya devam ediyor.
kernelsu, magisk modül desteği ile geliyor. magisk modüllerinizi hiç bir değişiklik yapmadan doğrudan manager uygulamasından yükleyebiliyor ve kaldırabiliyorsunuz. yine bu modüllere güncelleme geldiği zaman da manager uygulamasında güncelle butonu beliriyor ve modülü hızlıca güncelleyebiliyorsunuz. ayrıca manager'in kendisine de güncelleme geldiğinde yine size uyarı veriyor. güncellemenizi bu uyarı üzerinden yapabiliyorsunuz.
sistemi kullanan arkadaşlar deneyimlerini anlatırsa, magisk sistemi ile detaylıca bir kıyas yaparsak fena olmaz.