Araçlar KernelSU - Kernel tabanlı ROOT ve modül yönetim sistemi

symbuzzer

Geliştirici Üye
Geliştirici Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
Adım
Ali BEYAZ
Cihazım
Mi 10T Pro
Konular
30
mi 9 se kullanıyorum. Dün gece crdroid 9.8 yükledim, eski alışkanlık direkt magisk flashladım bootloop ta kaldım. Meğer magisk desteği vermiyormuş kernel yükle dedi. Bu kadar kolay olacağını beklemiyordum. Şimdi anlamadığım nokta magisk modülleri mi yükleyeceğiz. Çünkü github da da göremedim modüllerin olduğu kısmı.
Kernelsu manager uygulamasını indirip yükledikten sonra bu uygulama üzerinden magisk modüllerini yükleyin

Lenovoş

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Cihazım
14 Mart 2019
Konular
101
arkadaşlar merhaba. uzun zamandır forumda bu konunun açılması gerektiğini düşünüyordum.

kernelsu; android cihazlar için, magisk benzeri, kernel tabanlı bir root ve modül çözümü. üzerinden projeyi görebilirsiniz. ayrıca hem github sayfasının hem de yönetici (manager) uygulamasının türkçeleştirmesini kendim yapıyorum.

kernelsu'yu kullanabilmek için her şeyden önce kernelsu destekleyen bir kernel'in cihazınızda kurulu olması gerekiyor. şu sıralar hemen hemen bütün kernel ve custo m rom geliştiricileri kernel'lerine kernelsu desteği ekliyorlar. kernel'i cihazınıza yükledikten sonra modül yüklemek, güncellemek, kaldırmak için ve hangi uygulamaların root erişimine sahip olabileceğini ayarlamak için manager uygulamasını cihazınıza kurmanız gerekiyor.

gelelim magisk sisteminden farklarına... magisk userspace bir sisteme sahip, kernelsu ise kernel seviyesinde çalışıyor. dolayısıyla diğer yazılımlarca ve safetynet, selinux gibi sistemlerce tanınması mümkün olmuyor. ayrıca root gerektiren bir uygulama da doğrudan root erişimi izni isteyemiyor. siz manager uygulamasında uygulamaya root yetkisi vermediğiniz sürece, o program cihazda root olduğunu anlayamıyor. bu sayede de magisk'ten farklı olarak daha da farkedilmez oluyor. kernelsu'da her şey o kadar kernel seviyesindeki, magisk'ten farklı olarak, manager uygulamasını kaldırdıktan sonra bile modülleriniz ve root yetkisi vermiş olduğunuz uygulamalar çalışmaya devam ediyor.

kernelsu, magisk modül desteği ile geliyor. magisk modüllerinizi hiç bir değişiklik yapmadan doğrudan manager uygulamasından yükleyebiliyor ve kaldırabiliyorsunuz. yine bu modüllere güncelleme geldiği zaman da manager uygulamasında güncelle butonu beliriyor ve modülü hızlıca güncelleyebiliyorsunuz. ayrıca manager'in kendisine de güncelleme geldiğinde yine size uyarı veriyor. güncellemenizi bu uyarı üzerinden yapabiliyorsunuz.

sistemi kullanan arkadaşlar deneyimlerini anlatırsa, magisk sistemi ile detaylıca bir kıyas yaparsak fena olmaz.
Bişey sorum bunu kurabilmek için kernel yok acaba kernel hazırlayan ksu desteği ekleyebileceğimiz bir program,tool vs. var mı? Maalesef xiaomi kernel source açıklamıyor. Eskiden hovatek diye birinin twrp oluşturucusu vardı yanlış hatırlıyor da olabilirim

symbuzzer

Geliştirici Üye
Geliştirici Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
Adım
Ali BEYAZ
Cihazım
Mi 10T Pro
Konular
30
Bişey sorum bunu kurabilmek için kernel yok acaba kernel hazırlayan ksu desteği ekleyebileceğimiz bir program,tool vs. var mı? Maalesef xiaomi kernel source açıklamıyor. Eskiden hovatek diye birinin twrp oluşturucusu vardı yanlış hatırlıyor da olabilirim
Ne yazık ki böyle bir araç yok. Bizzat geliştiriciye sormuştum bunu, mümkün olmadığını söylemişti.

symbuzzer

Geliştirici Üye
Geliştirici Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
Adım
Ali BEYAZ
Cihazım
Mi 10T Pro
Konular
30
symbuzzer hocam modülleri otomatik güncellenebilmesi için uygulamada bir güncelleme düşünüyorlar mı acaba, biliyor musunuz?
Hocam açıkçası sanmıyorum. Çünkü modüllerin aktifleşmesi için cihazın yeniden başlaması lazım. Kimse kendiliğinden cihazı yeniden başlasın istemez. Diyelim ki yeniden başlatmadı sadece modülleri güncelledi. Bu sefer de bir sonraki yeniden başlatmaya kadar modüller çalışmayacak. Çıkar yol bulamıyorum bu sebeple

cantara

Administrator
Yönetici
Admin
MIUI Expert
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Emre
Cihazım
Xiaomi 13
Konular
427
Hocam açıkçası sanmıyorum. Çünkü modüllerin aktifleşmesi için cihazın yeniden başlaması lazım. Kimse kendiliğinden cihazı yeniden başlasın istemez. Diyelim ki yeniden başlatmadı sadece modülleri güncelledi. Bu sefer de bir sonraki yeniden başlatmaya kadar modüller çalışmayacak. Çıkar yol bulamıyorum bu sebeple
Revanced Extended gibi modüller yeniden başlatmaya gerek duymuyor hocam. Malum güncellenmediğinde de işe yaramıyor. Her seferinde manuel güncellemeden sıkıldığım için sormuştum :) Eğer geliştirici ile iletişime geçerseniz ve özellik isteği belirtirseniz bunu da ekleyebilirseniz sevinirim. Gerçi galiba artık baba olmuş ve kernelsu'ya daha az vakit ayıracağını belirtmiş, umarım sonlandırmaz.

sincerelym

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Alpaslan
Cihazım
Mi 9T
Konular
6
kafam karıştı, relase sayfasında bir sürü boot img var hangisin indirmek gerekiyor?
edit: kullandığım rom ve kernelde gömülüymüş zaten. manager kurdum fakat root izni veremiyorum uygulamalara, failed to grand root diyor

Son düzenleme:

symbuzzer

Geliştirici Üye
Geliştirici Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
Adım
Ali BEYAZ
Cihazım
Mi 10T Pro
Konular
30
Revanced Extended gibi modüller yeniden başlatmaya gerek duymuyor hocam. Malum güncellenmediğinde de işe yaramıyor. Her seferinde manuel güncellemeden sıkıldığım için sormuştum :) Eğer geliştirici ile iletişime geçerseniz ve özellik isteği belirtirseniz bunu da ekleyebilirseniz sevinirim. Gerçi galiba artık baba olmuş ve kernelsu'ya daha az vakit ayıracağını belirtmiş, umarım sonlandırmaz.
Ben bu açıklamasını görmedim. Ama kernelsu ben ilk çeviriye başladığımdan bugüne çok aşama kaydetti. Çok az bir yolu kaldı. Ben ilk el attığımda daha modül sistemi yoktu. Sonra modül sistemi geldi ama uygulamadan kuramıyorduk ancak terminalle kurabiliyorduj. Sonra modül arayüzü geldi, güncelleme özelliği yoktu. Hepsi tamamlandı. Modüllerle ilgili Magiskin önüne geçecek eklemeler yapıldı hatta kaput altında. Modül sisteminde sadece changelog görüntüleme özelliği eksik. Onu da bildirmiştim, eklenir mi bilmiyorum.

Modül özelliğine ek olarak, root kontrolü selinux desteği ile tam olarak mevcut. Diğer root uygulamalarının hiç birinde bu yok. Bu ileri seviye kullanıcılar için ama bir çok geliştiriciye çok fayda sağladı. Yine güvenli modda başlatma özelliği de eklendi ve çok efektif çalışıyor. Pek eksik bir şey kalmadı yani.

...

sincerelym

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Alpaslan
Cihazım
Mi 9T
Konular
6
bendeki hatanın sebebi nedir sizce symbuzzer

symbuzzer

Geliştirici Üye
Geliştirici Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
Adım
Ali BEYAZ
Cihazım
Mi 10T Pro
Konular
30
...
Cantara hocam dediğinizi çok düşündüm ben zamanında. Hatta Magisk Deltanın geliştiricisi HuskyDGye açıkça bir proje sundum.

customize.sh dosyasının için bir flag yani bayrak koyup modül geliştiricisine modülün yeniden başlatmaya ihtiyaç duyup duymadığını belirleme şansı getirilmesini çözüm olarak ilettim. Fakat bu fikir asla uygulanmadı. Yine aynı teklifi iletirim tiann a ama ne der bilmiyorum açıkçası.

flag şu şekilde olacaktı:

need_reboot=1
need_softreboot=0

Üst Alt