Sohbet IMEI atmadaki son yasal durum nedir?

serkanguzel

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Serkan
Cihazım
Mi Max
Meslek
Emekli
Konular
15
Memlekette her daim olan şey bu durum. Vergisini aksatmadan ödeyen ile hic ödemeyen hep aynı tutuluyor.

Adam yasal yoldan kayıt yaptırıp 1500 TL bayıldı,sen bir yasa hazirla 250 TL ye bu işi 1 defaya mahsus diyerek kapat.

Aynı olay GSS ödemeleri içinde geçerli idi,herkes maddi durumuna/gelirine göre prim ücreti oderdi. Sonra bir değişiklik yaptılar herkes maddi durumu olan/olmayan herkes aynı prim ücreti ödeyecek dedi:D Bu kime yaradı? Maddi durumu iyi olana yaradi.

Arkadaş yukarda yazmış yasa SARİH diye? Milyonlarca abone var bakalım bu sarih gerçeği nasıl kapatacaklar. Yakın zamanda köprü geçiş ücretleri vardı ne oldu o ücretler?

İyi de GSS konusu, vatandaşın direkt sağlığı ile ilgili bir konu ve devlet vatndaşına sağlık hizmeti sunmak zorunda... Dolayısıyla ödenmeye primler için her türlü formül bulunur. Her türlü kolaylık sunulur.

Köprü geçiş konusu ise, bazı model araçları özel plak aile kullanırken köprüden geçebilirken, aynı modelin ticari plaka olanı köprüden geçtiğinde cezaya giriyordu. Bu durum araç sahiplerinde kafa karışıklığına neden olduğu için, yasa ile düzeltildi. Çünkü ceza boyutları, araçların değerinin bile üzerine çıkmıştı.

Konuyu verdiğiniz örnekler üzerinden cep telefonuna getirecek olursak; GSS gibi hayati bir etkisi yok. Araç cezası gibi müeyyide de yok. Cep telefonu kullanıma kapatılacak sadece...

Yani, devlet uygulamayı gevşetir diye boşa ümit içinde olmayın... Ancak olsa olsa, bir yıllık süre uzatılır.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

hiç kimsenin anlamadığı nokta şu ;

"Merhaba, bu konu hakkında IMEI'si başka telefondan alınmış telefonun modeli ve IMEI numarası tutmayacağı için kapanacağına dair yasa çıkacağını duymuştum, bu doğru mudur?"

dostum diyelim ki Turkcell hat kullaniyorsun.

elindeki telefon xioami mi 9 , imeisini attığın eski telefonun da Samsung S4 mini (mesela)

senin elindeki telefonun(xioami nin) , aslında S4 mini değil de xioami olduğunu anlayacak bir teknoloji yok.

operator, senin hangi telefonu kullandigini anlamak için , telefonun içindeki modem dosyalarindan IMEI okuyor.
bunun icin telefona program indirmeleri lazım.

dostum ,
eğer yurt dışından iPhone aldıysan ;

teknik
kimyasal
fiziksel olarak IMEI atma şansın olmadığı için , her zaman o 1500 TL yi ödeyecek

sadece IMEI atılan modelleri alıp , yasal bir eski telefon imeisi attırıp , o da TESPİT EDİLEBİLEN IMEI sahiplerine uyarı gelecek ve 250 TL ye actirilacak
IMEI numaraları belli bir mantık çerçevesinde kodlanmaktadır. IMEI kodları programa girildiğinde, kullanılan imei'nin hangi telefona ait olduğu otomatik olarak çıkıyor zaten... Konu başlığını açan arkadaşın verdiği link'in en altına bakarsanız, orada IMEI'nin oluşumu var.

Stoya

Süper Üye
MIUI Expert
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
SERDAR
Cihazım
POCO X3 NFC
Meslek
Ev Erkeği
Konular
104
İyi de GSS konusu, vatandaşın direkt sağlığı ile ilgili bir konu ve devlet vatndaşına sağlık hizmeti sunmak zorunda... Dolayısıyla ödenmeye primler için her türlü formül bulunur. Her türlü kolaylık sunulur.

Köprü geçiş konusu ise, bazı model araçları özel plak aile kullanırken köprüden geçebilirken, aynı modelin ticari plaka olanı köprüden geçtiğinde cezaya giriyordu. Bu durum araç sahiplerinde kafa karışıklığına neden olduğu için, yasa ile düzeltildi. Çünkü ceza boyutları, araçların değerinin bile üzerine çıkmıştı.

Konuyu verdiğiniz örnekler üzerinden cep telefonuna getirecek olursak; GSS gibi hayati bir etkisi yok. Araç cezası gibi müeyyide de yok. Cep telefonu kullanıma kapatılacak sadece...

Yani, devlet uygulamayı gevşetir diye boşa ümit içinde olmayın... Ancak olsa olsa, bir yıllık süre uzatılır.

IMEI numaraları belli bir mantık çerçevesinde kodlanmaktadır. IMEI kodları programa girildiğinde, kullanılan imei'nin hangi telefona ait olduğu otomatik olarak çıkıyor zaten... Konu başlığını açan arkadaşın verdiği link'in en altına bakarsanız, orada IMEI'nin oluşumu var.

GSS ve köprü geçiş ücretleri konusunda ne demek istediğimi anlamamissiniz o yüzden konuyu uzatmak istemiyorum.

Ne güzel diyorsun "Kullanıma kapatılacak" bu durumda milyonlarca abone var?

Neyse zaman ne gösterir göreceğiz....

Occaut

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Ali
Cihazım
Mi 9t pro
Meslek
Tekstil
Konular
11

ben ne demek istediğinizi anlamadim, ilk mesaja tekrar baktım yine anlayamadim.

benim araştırdığım kaynaklara ve bilgi birikimime gore, milyonlarca telefon sahibinin , içindeki IMEI numarası ile elindeki telefon aynı mı diye kontrol edecek bir teknolojisi yok. bu konuda çalışma yapiyorlar. en en en en fazla sana der ki , sende 3310 imeisi var ama 4g ile bağlantı kuruyorsun , imeiyi iletişime kapattık der. ama ben telefonuma (mesela) galaxy s6nin imeisini atarsam benim elimdeki telefonun s6 olmadigini anlayamaz.

telefonuma uygulama indirmesi lazim

serkanguzel

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Serkan
Cihazım
Mi Max
Meslek
Emekli
Konular
15
ben ne demek istediğinizi anlamadim, ilk mesaja tekrar baktım yine anlayamadim.

benim araştırdığım kaynaklara ve bilgi birikimime gore, milyonlarca telefon sahibinin , içindeki IMEI numarası ile elindeki telefon aynı mı diye kontrol edecek bir teknolojisi yok. bu konuda çalışma yapiyorlar. en en en en fazla sana der ki , sende 3310 imeisi var ama 4g ile bağlantı kuruyorsun , imeiyi iletişime kapattık der. ama ben telefonuma (mesela) galaxy s6nin imeisini atarsam benim elimdeki telefonun s6 olmadigini anlayamaz.

telefonuma uygulama indirmesi lazim
Dostum, konu başlığını açan arkadaşın verdiği link var. O link'e git ve altta imei oluşumu anlatılmış. IMEI kodların bileşimi nedeniyle, operatörler kullanılan imei'nin hangi telefona ait bir imei olduğunu belirleyebilirler. İşte bu işi operatörler otomatik yapan bir program kullanarak yapacaklar ve kullanıcıya bildirecekler.

Link'i bulamamanız ihtimaline karşı imei oluşumuna ait içeriği buraya ekleyeyim ;
Kod:
Standart bir IMEI numarası şu yapıdadır :
AA-BBBBBB-CCCCCC-D
AA : İlk iki rakam Type Allocation Code (TAC) olarak adlandırılan bölümdür.
BBBBBB : TAC bölümünün tamamlayıcısı olarak kullanılır. AA-BBBBBB bölümü birlikte cihazın marka, model ve parti numarasını verecektir.
CCCCCC : Belirlenen modelin seri numarası
D : Diğer rakamlardan belli bir algoritma ile hesaplanan rakamdır. Numaranın doğruluğunu ispat eder.

Stoya, benim neyi anladığım ya da anlamadığım önemli değil. Verdiğiniz örnekler bir biri ile uyumlu değil. Onu anlatmak istedim. Dolayısıyla konunun uzatılacak bir tarafı yok zaten...

Son düzenleme:

Occaut

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Ali
Cihazım
Mi 9t pro
Meslek
Tekstil
Konular
11
Dostum, konu başlığını açan arkadaşın verdiği link var. O link'e git ve altta imei oluşumu anlatılmış. IMEI kodların bileşimi nedeniyle, operatörler kullanılan imei'nin hangi telefona ait bir imei olduğunu belirleyebilirler. İşte bu işi operatörler otomatik yapan bir program kullanarak yapacaklar ve kullanıcıya bildirecekler.

Link'i bulamamanız ihtimaline karşı imei oluşumuna ait içeriği buraya ekleyeyim ;
Kod:
Standart bir IMEI numarası şu yapıdadır :
AA-BBBBBB-CCCCCC-D
AA : İlk iki rakam Type Allocation Code (TAC) olarak adlandırılan bölümdür.
BBBBBB : TAC bölümünün tamamlayıcısı olarak kullanılır. AA-BBBBBB bölümü birlikte cihazın marka, model ve parti numarasını verecektir.
CCCCCC : Belirlenen modelin seri numarası
D : Diğer rakamlardan belli bir algoritma ile hesaplanan rakamdır. Numaranın doğruluğunu ispat eder.

Stoya, benim neyi anladığım ya da anlamadığım önemli değil. Verdiğiniz örnekler bir biri ile uyumlu değil. Onu anlatmak istedim. Dolayısıyla konunun uzatılacak bir tarafı yok zaten...
tamam kardesim. ben link i de anladım. benim telefonumdaki eski imeinin , bütün secelesini dokebilir. ama sim kartı taktigim telefonun , o telefon olmadığını nasıl anlayacak onun hala cevabı yok

Stoya

Süper Üye
MIUI Expert
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
SERDAR
Cihazım
POCO X3 NFC
Meslek
Ev Erkeği
Konular
104
tamam kardesim. ben link i de anladım. benim telefonumdaki eski imeinin , bütün secelesini dokebilir. ama sim kartı taktigim telefonun , o telefon olmadığını nasıl anlayacak onun hala cevabı yok

Dünyada tek 4,5 G kullanan biziz.

Bunu da bulacak bir program yaparlar/yaptırırlar sıkıntı yokYes~~

Çünkü işin ucunda iyi para var..

serkanguzel

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Serkan
Cihazım
Mi Max
Meslek
Emekli
Konular
15
Değerli arkadaşım,

Siz telefonunuza sim kartı takıp aktif ettiğinizde, operatör hangi model telefon kullandığınızı direkt görüyor zaten... Öyle ki, operatör size mesaj gönderip, telefonunuz 4G'yi destekliyor, neden 3G 'de kullanıyorsunuz diye soru bile soruyor. Bu işler, operatörlerin yazılımları üzerinden otomatik yapılıyor.

Hasılı; operatörlerin önünde, kullandığınız IMEI'nin hangi model telefona ait olduğu, maliki olduğunuz telefonun hangi marka/model'e ait olduğu kabak gibi görünmektedir.

Konuyu toparlamak için tekrar yazayım. Operatörlerin harekete geçebilmesi için, ellerinin altında öncelikle yasal bir dayanak bulunması lazım. İşin yasal dayanağı hazır. Yetmez. Uygulamanın ne şekilde yapılacağı hakkında da yönetmelik lazım. Yönetmelikte hazırlanıyor yada hazır henüz yürürlüğü başlamadı. İdari husus olarak bu belirttiğim iki çerçeve hazır olduğunda operatörlere talimat verilecek ve uygulama başlayacaktır.

Occaut

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Ali
Cihazım
Mi 9t pro
Meslek
Tekstil
Konular
11

bak şimdi oldu işte.

mesela ,

bütün GSM şirketlerine der ki ; "xyz isimli uygulamayı telefonuna indirmeyip, o programdan oturum açmayan kimseye internet baglantisi vermiyorsun" ya da "hattını aktif etmiyorsun"

ancak o tarz bir şey olur. ya da TC devleti bir firma ile anlaşıp Türkiye'deki her cihaza casus yazılım sokmaya çalışır.

benim aklıma gelenler bunlar

Değerli arkadaşım,

Siz telefonunuza sim kartı takıp aktif ettiğinizde, operatör hangi model telefon kullandığınızı direkt görüyor zaten... Öyle ki, operatör size mesaj gönderip, telefonunuz 4G'yi destekliyor, neden 3G 'de kullanıyorsunuz diye soru bile soruyor. Bu işler, operatörlerin yazılımları üzerinden otomatik yapılıyor.

Hasılı; operatörlerin önünde, kullandığınız IMEI'nin hangi model telefona ait olduğu, maliki olduğunuz telefonun hangi marka/model'e ait olduğu kabak gibi görünmektedir.

Konuyu toparlamak için tekrar yazayım. Operatörlerin harekete geçebilmesi için, ellerinin altında öncelikle yasal bir dayanak bulunması lazım. İşin yasal dayanağı hazır. Yetmez. Uygulamanın ne şekilde yapılacağı hakkında da yönetmelik lazım. Yönetmelikte hazırlanıyor yada hazır henüz yürürlüğü başlamadı. İdari husus olarak bu belirttiğim iki çerçeve hazır olduğunda operatörlere talimat verilecek ve uygulama başlayacaktır.
ben de iddia ediyorum.
benim operatorum benim hangi telefonu kullandigimi içindeki IMEI den biliyor.

içine (mesela) Galaxy s6 imeisi atılmış bir xioami telefonu, operator Galaxy s6 olarak görür.

bana bir tane örnek gosterebilir misiniz ?
içinde Galaxy s6(mesela) imeisi olup , Turkcell digital operator de cihaz markası olarak kendi telefonunu gören var mı ?

telefonuna IMEI atılmış arkadaşlardan rica edelim.

operatorlerinin müşteri hizmetlerini arasınlar ve ben şu anda hangi telefonu kullanıyor gozukuyorum desinler. biz de cevabimizi almış oluruz

Son düzenleme:

Emumaster

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
Adım
Rüstem
Cihazım
Mi 6
Konular
26
Galiba internetten sorgulama yapıldığında hangi imei'nin hangi marka model cihaza kayıt olduğu yazıyordu.E-devlet üzerinden sorgulayıp denemenizi tavsiye ederim klonlanan bir imeili cihaz var ise.

veliazak

Elit Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Veli
Cihazım
Redmi Note 4X
Konular
10

Teknik olarak 4,5G diye bir şey yok, sadece adı ve şekli var bizde...

Üst Alt