Gümrük Hakkındaki Soru ve Sorunlarınız

blltlgn

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Bilal
Cihazım
Redmi Note 3
Konular
13
Bakın hocam ben size bir örnek vereyim üretim dediniz üretsekde çinden ucuz üretemeyeğimiz için üretmek yine bizi kurtarmaz birçok firmada zaten ucuz diye çinde üretiyor velhasıl;
biz muskuk işi yapıyoruz taharat muslukları var bilirsiniz, büyük bir firmadan alıyoruz oda çinden getiriyor tabi, nasıl oldu bilmiyorum adamların ürünleri gümrükte takılmış ve gümrük ürünleri satan devletin yerleri var belki bilirsiniz bu ürünler oraya gelmiş. Bizim firmadan 6 tl + kdv ye aldığımız ürün gümrük markette (ismi neyse şuan unuttum) 3 tl den satılıyor. ve bu adamlar bunun fiyatını bilmeden satıyor noldu devlete bi faydasınımı gördü vergimi aldı, alsada 3 tl nin vergisini aldı. yani anlatmak istediğim üretim yapılsada çin kadar düşük maliyetli üretim yapılacağını hiç sanmıyorum. telefon pazarından bu olaya bakıldığındada büyük firmalar işi götürüyor devlet öyle bi sistem çıkarsa tüketici çinden bile alsa (garanti olayı tamamen kendi tercihi olarak) vergisini verip kullanmalı devletin derdi vergi ise bu şekilde bir yöntem bulunabilir aksi halde büyük firmalar büyümeye bizde yüksek fiyatlar vermeye devam edeceğiz..
Haklısınız hocam. Çin çok büyük bir üretim kapasitesine sahip. Ölçek ekonomisi olayını adamlar çözmüş ve yapıyor. Zaten dediğiniz gibi bir çok firma orda üretiyor.
Benim üretimden kastım biz teknoloji ürünlerini üretmiyoruz ya da ürettiremiyoruz. Dünya çapında tanınmış yüksek teknoloji üreten firmamız yok (Çin'de de üretse bizim firmamız olmalı, pazarlamalı). Her şeyi hazır alıyoruz. Haliyle giren paradan çok çıkan paramız oluyor bu da olumsuz etkiliyor.
Tabi bir çok etken var bu konuda. Ben kesinlikle ülkede ki vergi sistemini savunmuyorum ve adaletli bir vergi sistemi olduğunu düşünmüyorum.
Gönül isterdi ki dediğimiz gibi kişiye bırakılsa ama maalesef bu durum bazı kişilere ve şirketlere ters düşüyor.
Umarım düzelir. Ama kendiliğinden olmaz bilinçli, somut adımlar gerekiyor.

Bu arada konuyu fazlasıyla dağıttık

GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

yuhuju

Üye
MIUI Sever
Acemi Üye
Adım
Kadir
Cihazım
Meizu Mx5
Konular
6
Haklısınız hocam. Çin çok büyük bir üretim kapasitesine sahip. Ölçek ekonomisi olayını adamlar çözmüş ve yapıyor. Zaten dediğiniz gibi bir çok firma orda üretiyor.
Benim üretimden kastım biz teknoloji ürünlerini üretmiyoruz ya da ürettiremiyoruz. Dünya çapında tanınmış yüksek teknoloji üreten firmamız yok (Çin'de de üretse bizim firmamız olmalı, pazarlamalı). Her şeyi hazır alıyoruz. Haliyle giren paradan çok çıkan paramız oluyor bu da olumsuz etkiliyor.
Tabi bir çok etken var bu konuda. Ben kesinlikle ülkede ki vergi sistemini savunmuyorum ve adaletli bir vergi sistemi olduğunu düşünmüyorum.
Gönül isterdi ki dediğimiz gibi kişiye bırakılsa ama maalesef bu durum bazı kişilere ve şirketlere ters düşüyor.
Umarım düzelir. Ama kendiliğinden olmaz bilinçli, somut adımlar gerekiyor.

Bu arada konuyu fazlasıyla dağıttık

Kusura bakmayın Haklısınız konu baya dağıldı.Ama maalesefki Birçok konuda yaralarımız var umuyoruzki bu durumlar düzeltme yoluna gidilir..

ByKatre

Kafasına Göre..
Emekli Yönetici
Uzman Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Muhammed
Cihazım
Mi9 SE
Konular
72
Sadece bazı ürünlerde izin yok. İzin verilen ürünler 75 Euro'ya kadar gümrük vergisine tabi değil. 75 Euro üzeri için vergisini ödemek şartı ile alabilirsiniz.

Telefona izin verilmemesi mantıklı. Düşünsenize izin verilse insanlar bu işin ticaretini yapacak ama vergi ödemeyecek. Yarın bir sorun olduğunda tüketici hakkını nasıl arayacak? Devlet hangi birini denetleyecek.
Evet izin verilse bize daha ucuza gelir ama biraz daha geniş düşününce farklı sonuçlar çıkıyor.

Diğer ülkelerde niye böyle değil o zaman? Vergisini verip alma imkanınız var. Yani bu şekilde saçma olduğu kanaatindeyim. Misal Samsung Galaxy S7 ile Xiaomi Mi5 üzerinden düşünelim. Biri bizim ülkemizde olan bir firma, diğeri ise malumunuz olmayan bir firma. S7'nin yurtdışı fiyatı yanlış hatırlamıyorsam 700 dolar. Ülkemizde de 3000+ fiyattan satılacak. Xiaomi Mi5'in ise yurtdışı fiyatı 2600 RMB civarı. Yani 400 dolar gibi bir rakama denk geliyor. Özellikleri birbirine çok yakın olan ve hatta kimlerine göre daha iyi olan Mi5'i bizim ülkemizde almak imkansızlaşıyor böyle olunca. Ne yani ben ülkemde olmayan bir telefonu alamayacağım. Niye diye sormaz mısınız hiç? Niye yani ben alayım o telefonu hadi 450 dolara hadi 500 dolara gelsin buraya %20'sini de sana vereyim ama alayım yani. 500 dolara alsam ki pahalı bir fiyat söyledim. 1500 lira eder yaklaşık. %20 vergiden 300 lira da vergi versem. 1800'e gelse bile yine bana Samsung Galaxy S7'den LG G5'ten ve diğer TR markalarından ucuza geliyor. Hatta neredeyse yarı fiyatına almış oluyorum. Böyle bir hak nasıl engellenir? Sonra distribütörler zarar etmesin vs. Diğer ülkelerde yok mu bu distribütörler?

blltlgn

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Bilal
Cihazım
Redmi Note 3
Konular
13
Diğer ülkelerde niye böyle değil o zaman? Vergisini verip alma imkanınız var. Yani bu şekilde saçma olduğu kanaatindeyim. Misal Samsung Galaxy S7 ile Xiaomi Mi5 üzerinden düşünelim. Biri bizim ülkemizde olan bir firma, diğeri ise malumunuz olmayan bir firma. S7'nin yurtdışı fiyatı yanlış hatırlamıyorsam 700 dolar. Ülkemizde de 3000+ fiyattan satılacak. Xiaomi Mi5'in ise yurtdışı fiyatı 2600 RMB civarı. Yani 400 dolar gibi bir rakama denk geliyor. Özellikleri birbirine çok yakın olan ve hatta kimlerine göre daha iyi olan Mi5'i bizim ülkemizde almak imkansızlaşıyor böyle olunca. Ne yani ben ülkemde olmayan bir telefonu alamayacağım. Niye diye sormaz mısınız hiç? Niye yani ben alayım o telefonu hadi 450 dolara hadi 500 dolara gelsin buraya %20'sini de sana vereyim ama alayım yani. 500 dolara alsam ki pahalı bir fiyat söyledim. 1500 lira eder yaklaşık. %20 vergiden 300 lira da vergi versem. 1800'e gelse bile yine bana Samsung Galaxy S7'den LG G5'ten ve diğer TR markalarından ucuza geliyor. Hatta neredeyse yarı fiyatına almış oluyorum. Böyle bir hak nasıl engellenir? Sonra distribütörler zarar etmesin vs. Diğer ülkelerde yok mu bu distribütörler?

Haklısınız katılıyorum size.
Ülkede öyle şeyler var ki mantık arayınca içinden çıkmaz bir hal alıyor.

Mesela benim garantiyle işim pek olmaz. Niye sırf distribütör diye daha fazla para vereyim ki?
Yüksek vergiler ve yüksek kar marjı fiyatları uçuk seviyelere çıkarıyor. Hatta fiyat performans diye tanıtılan modeller bile bazen TR'ye gelince bu özelliğini kaybediyor.
Ama işte düzen kurulmuş. Distribütör yüksek karından devlette yüksek vergi gelirinden vazgeçmek istemiyor.

Üst Alt