UnlnViTeD hocam
Linkte verdiğiniz hem SyberiaOs hem de diğer uygulama önerileri için çok teşekkür ediyorum. Zamanında indirip denemediğim
Nusantara v3.3 Rhun versiyonu vardı hem onu hem de
SyberiaOs v4.9 sürümünü indirip inceledim.
Ben biraz özelleştirmede aradığım için hem iki romu kıyaslayarak hem de size bazı konularda danışarak hareket etmek isterim.
Eyvallah hocam, faydalı olabilmişse ne âlâ...
Konudaki SyberiaOS sürümünün özelleştirmeleri
ekstrem özellikler haricinde (ki o özellikler genelde sorunlu çalışıyor ve SyberiaOS'ta bu yüzden olmadığını düşünüyorum) gayet yeterli ve stabil çalışıyor.
1.Nusantara'da hızlı ayarlar kısmını bolca özelleştirebiliyoruz fakat SyberiaOs romunda ben mi bulamadım ya da yok mu bilmiyorum ama mesela hızlı ayarlarda satır/sütun ayarlama kısmında sütün sayısını ayarlama var fakat satır sayısını ayarlama yok gibi duruyor.
Satır sayısını
otomatik yapılandırıyor. Hızlı ayarlarda medya oynatıcı aktifken sorun yaşatmasın diye...
2.Launcher uygulaması Nusantara'ya göre biraz zayıf kalıyor fakat bu problemi ortadan kaldırmak adına
Lawnchair 12 alpha 4 adlı launcheri her iki romada yükledim. Her iki romda da
sistemde gezinmeyi 3 düğme değil de hareketli seçeneğini seçersem ana ekranda en alt sırada bulunan uygulamaları (arama,mesajlaşma vb.) açmaya çalışırsam 2 kere tıklayarak açabiliyorum ve arka planda açtığım uygulamalara bakmak istediğimde de hafif kasarak açıyor.
Lawnchair 12 acaba AOSP 12 için mi geliştirildi diyerek Lawnchair 11 sürümünü de indirdim onda da
problem çıkardı. Bir ara nasıl oldu bilmiyorum SyberiaOs'da problem ortadan kalktı ama nasıl oldu çözemedim.
Harici başlatıcılar sorunlu olabliyor. Bazen
hareket çubuğunu gizleyip aktif edince düzelebiliyor. Ben varsayılan olarak gelen başlatıcısı kullanıyorum. Gayet stabil çalışıyor, eksiklik olarak belki uygulama isimlerini gizle seçeneği yoktur, o da pek önemli değil.
Google bir bakışta özelliğini ve daha fazla özelleştirilmiş haline linkteki uygulama ile sahip olabilirsiniz.
Linkleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir
3.SyberiaOs romunda koyu mod/ açık mod seçeneği var fakat koyu modda seçenekler yok. Mesela Nusantara'da arka plan transparan seçeneği var. ( Transparan seçeneği var fakat bu seçenek hep problem çıkarıyordu baktım Nusantarada'da problem çıkarıyor. Örnek: AnxCamera açılmıyor, aşırı kasıyor.)
Koyu modda direk
amoled black (en verimli koyu) etkin. Arka plan transparan seçeneği Corvus'ta da vardı, sorunluydu. Galiba o modu tam stabil hale getiremediler diye birçok geliştirici çıkardı.
ANX kamera takıntınız varsa doğrudan MIUI rom veya MIUI vendor kullanan rom kullanmanız daha sağlıklı olacaktır. OSS vendor kullanan romlarda çalışabilir fakat x,y,z özelliğinde hep şikayetçi olursunuz, sorunlu çalışır.
İlk mesajda paylaştığım GCam BSG v8.1, Burial Beta16 veya Urnyx05'in herhangi bir stabil sürümünü kullanabilirisiniz. Doğru yapılandırmalarla iyi kareler yakalayabilirsiniz.
4.SyberiaOs romunda görüntülü aramada kamera hemen açılmasın diye engellemek için seçenek var fakat Nusantara'da yok. (Nusantara o seçeneği nasıl es geçmiş hayret.

) Her iki romda da olmayan
StarWars, Super Mario ön kamera ses efektleri. 
Bu ses efektlerini bizim dışarıdan dosyasını indirip ekleme şansımız yok mudur?
Resimdeki klasöre bahsettiğiniz ses efektlerini ekleyebilirsiniz. Olmazsa klasördeki beğenmediğiniz herhangi bir sesin yerine aynı isimle kaydetmeyi deneyebilirsiniz.
Bazen seslerin aktif olması için cihazı yeniden başlatmak gerekebilir.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
5.Her iki romda da arama yapmadım. SyberiaOs romunda birisini aradığımız zaman karşı taraf telefonu açtığında titreşim yapan özellik bulunuyor mu? Telefon bağlandığında titret gibi bir özellikti.
SyberiaOS'un arama uygulamasının arayüzü
standart AOSP uygulamasına oranla daha modern. Bliss ile tanıştığım,
telefonu kulaktan uzaklaştırınca (yakınlık sensörü aracılığıyla) hoparlöre alma özelliği de mevcut. Arama bağlanıldığında titreşim var hatta resimdeki işaretli alandaki özelliğini aktif ederseniz, ekstra titreşim özellikleri de ekleniyor. (Örneğin arama kapatıldığında titreşim)
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Yukarıda bahsettiğim tüm seçenekler aslında hep özelleştirme odaklı, hiçbiri stabilite odaklı değil. Siz SyberiaOs romundasınız o yüzden belli ki bu rom gayet stabil bir şekilde çalışıyor. Peki Nusantara v3.3 Rhun romunu denemişliğiniz var mı? Orada stabillik nasıl?
Nusantara v3.0 ı denemiştim, pil odaklıydı. Akıllı şarj çalışmıyordu. Genel olarak romun bakımcısı @wadiehabib
(ilgili ve ılımlı bir geliştirici sorun olursa çözmeye çalışır) pil üzerine yoğunlaşıyor, NotKernel R18 e takılmış biri...
Pile odaklaşınca da haliyle bazen bildirim problemi ve performans kayıpları yaşanıyor. Bazı kullanıcılar özellikle Türkçe rom ister, SyberiaOS o yönden de
(%95-%99 arası Türkçe) önde, Nusantara'nın kullandığım sürümünün özelleştirmeleri İngilizceydi, şimdi nasıl bilmiyorum. SyberiaOS gayet stabil çalışıyor, özelleştirmeleri gayet yeterli ve başarılı. Diğer bir çok romdaki gibi yarım yamalak çalışmıyor. Örneğin yazı tipini değiştirdiğimizde, sistemin tamamına yaymaya çalışan nadir romlardan biri.
Kusurları var mıdır? Muhakkak vardır ama birçoğuna göre makul seviyededir.
Şimdilik tekrar OneOs romuna dönüş yaptım ve Eu Rom veya Abhix Rog yakında Miui 13 güncellemesi gönderecek mi bakacağım. Eğer göndermezlerse bende Nusantaraya bir göz atayım diyorum. Eğer stabillik yoksa çok yaşa SyberiaOs.
MIUI hakkında epeyi yorum yapmıştım, bir şey diyemem, sizin kararınız ki zaten siz de memnun değildiniz (◔‿◔)
Edit: imla, harf eksiltme (◔‿◔)