Android cihazlar tam olarak nasıl şarj olurlar? Cevap içeride.

chatin_62

Süper Üye
Onursal Yönetici
Premium Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Çetin
Cihazım
Xiaomi 12TPro
Meslek
Bilgi Teknolojiler
Konular
99
@ByChaster kusura bakmayın ama yazdıklarınızdan hiçbirşey anlamadım. Belki de fazla boş vaktiniz olmadığından düşündüklerinizle yazıya döktükleriniz birbiriyle uyuşmuyor. O zaman şöyle yapalım. Boş vaktiniz olduğunda daha düzgün ve anlaşılır bir şekilde yeniden yazışalım. Çünkü benim çok basit bir şekilde yazdığım şeyleri bunlar yanlış diyerek ortaya bir iddia atıyorsunuz ama bunu ispatlamak adına hiçbirşey yazmıyorsunuz. Yazdıklarınızdan anladığım tek şey, fazla boş vaktiniz olmadığı. Bilmiyorum belki sorun bendedir. Anlayan başka arkadaşlar varsa lütfen bana da anlatsınlar. 
Ben de yanlışımdan biran önce döneyim. 

Yada şöyle yapalım. Aynı şeyleri sanırım on kere falan yazdım ama bir kere daha yazayım. Ellerim bu yüzden yorulmaz. Siz bana şu cümlelerdeki anlamadığınız yada itirazınız olan cümleleri söyleyin, oradan yürüyelim. 

• Ölçü aleti gösteriyor ki, G2 telefonlarda ekranda %100 uyarısı geldiği halde bile şarj akımı devam ediyor. Bunu ben ispatlayabiliyorum.
  • 1.6A ile başlayan şarj akımı bu sırada 300mA'lere kadar düşmüş oluyor ve ekranda bunu gösteriyor. Bunu ben ispatlayabiliyorum.
  • Telefon doldu uyarısı verdiği halde, yine ekrandaki pil simgesi üzerinde devam eden şarj animasyonu yaklaşık 55dk daha sürüyor ve bu sırada da 300mA'lere inmiş olan akım 100mA'lere kadar düşmüş oluyor. Bunu ben ispatlayabiliyorum.
  • Telefondaki şarj animasyonu şarjın devam ettiğini söylüyor. Animasyon kesildiğinde, ölçü aletinden çekilen akım da kesiliyor. Yani bu andan itibaren şarj işlemi devam etmiyor. Sona eriyor. Telefon hiç şarj cihazına bağlı değilmiş gibi davranıyor. Bu süre zarfında da yani son 55dk lık süre boyunca da 330mAh'lik bir enerji depolanıyor. Bunu ben ispatlayabiliyorum. 

Herşey ispatlı olduğu halde neyin peşindesiniz? Sizi hiç tanımıyorum ve isminizi de ilk defa görüyorum ama bana bir gıcığınız varsa bunu açık açık söyleyin, yazdıklarıma dil uzatarak değil. Defalarca evet yazdıklarım belki de yanlış olabilir, pillerin kimyası hakkında yeterli bilgim yok, verdiğiniz linkteki yazıyı da İngilizcem yeterli olmadığı için anlayamıyorum, buyrun neden yanlış olduğunu söyleyin ki ben de öğreneyim, diğer arkadaşları da yanlış bilgilendirmemiş olayım diyorum, doğru dürüst birşeyler ortaya koymuyorsunuz. Vaktiniz yoksa gidin işinizi yapın. Altından kalkamayacağınız şeyler yazıp insanların morallerini de bozmayın. Birşey yazıyorsanız da ya arkasında durun yada arkasında duramıyorsanız özür dilemesini bilin.

ByChaster

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
Adım
Ilkehan
Konular
0
Dusuncemin arkasindayim. Size de bir garezim yok. Sizi hic tanimiyorum. Size kisisel bir savas da acmadim. Fazla ayrintii yazamiyorum. Ama sizin twlefonunuz neden 100 gosterdigi halde almaya devamediyor anlamadim ama ben bunu arastircam.

Ayrica bu benim tezim. Kisisel bir savas da acmadim. O olcum aletinden bir de ben alip size gostericem. Kucuk bir ilcede bulabilirmiyim onuda bilmuyorum. Amaariycam.

ByChaster

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
Adım
Ilkehan
Konular
0
Ama bak kardesim 330 mah daha doluyorsa ve 2500 mah snirsa sizin telfon 100 de degil 87 de doluyor. Bunu kucuk bir hesapla ispatlarim.

+telefonunuz %87 doluykendeger nedir onu bana bir soylermisiniz

Azicik matamatik varsa anlarsiniz zaten. Gostrendegerlerle %hesai yapiniz tabi hesaplayabilirseniz.

Bu arada batarya doldukca aldigi akim zaten azaliyorki. Bunu 50 degerlerine ulastigindada gorebilirsiniz.

Ve sizin batarya ful dolmuyor. Ful dolsa 2800/3000 arasi bir deger gostermeli. Buradada otomatik durdumus sarji. Fazla dolmasi bataryaya zarar verir. Bunlar akilli telefon. 3000 mah lik bir bataryaniz 2500 dolmus daha nasil dolmasi.icin vakit gerekiyor diyorsunuz. Nasil tam dolmus oluyor. En az 2800/3000 arasi olmasi.lazim.

Buna ek olarak bataryam eski dersen ustam gideceksin sifir batarya alip test edeceksin. Kulanilmis bataryanin testini yapiyorsun doluyor diyorsun. Once de dedim

3000 mah bataryaniz 2500 aliyor daha doluyor diyorsunuz 500 mah bos kaliyor.

ByChaster

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
Adım
Ilkehan
Konular
0
Bu da pilinizin tam dolmadigini gosteriyor. Telefon son durumu fazla zorlamamak omurunu uzatmak icin yavas ve dengeli bir sekilde sarj ediyor. Yine ayni hizda devam etse o kadar doluyken bataryada asiri isinma yapar.

Neden anlamadiniz hala anlamadim.

cantara

Administrator
Yönetici
Admin
MIUI Expert
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Emre
Cihazım
Xiaomi 13
Konular
427
Sabahtan beri ne tartışmanın ne olduğu anlamaya çalışıyorum galiba en sonunda anladım :)

Aslında söylenilen şey aynı. Batarya önce hızlı sonra yavaş dolar ve asla aşırı dolum yapılmaz. (Kovadaki suyun taşması olayı asla olmaz)

@Chatin_62 hocam'ın yaptığı testte elde ettiği değerlere göre batarya doluluk oranı %100 olduğunda bile batarya dolmaya devam ediyor ve yaklaşık %10 daha enerji depolayabiliyor. Benim buradan çıkardığım sonuç durum çubuğunda gösterilen batarya seviyesi tam olarak doğru değil. Pil sağlığı, yazılım vb. etkenlere bağlı olarak oradaki yüzdeye çok da güvenmemek lazım. En sağlamı (nasıl olsa kovadaki su taşmayacağı için) pil dolu uyarısı aldıktan sonra da bir süre şarjda bırakmak. -Hatta LG watch incelemesinde de görüldüğü üzere %1 olan batarya %70 gibi de görünebiliyor)

@Bychaster hocam ise en başta kabul edildiği üzere batarya %100 dolu ise fazladan enerji depolamamalı diyor ki bunda da haklı. Eğer batarya tam olarak dolu ise sistemin akımı kesmesi gerekli. Akşi halde batarya aşırı ısınacak ve zarar görecektir. Dolayısıyla testte verilen %100 değerinin doğru olmadığını asıl değerin %87 olması gerektiğini söylüyor.

Burada ne ilkehan hocamın ne de çetin hocamın yanlış düşündüğünü zannetmiyorum. Bence hata test yapılan cihazdan kaynaklanıyor ve batarya tam dolu göstermesine rağmen batarya henüz dolmamış durumda oluyor. Eskiden yaptığımız ve pek çok yerde batarya kalibrasyonu diye bahsedilen wipe battery stats seçeneği ile giderilmeye çalışılan hata tam olarak buydu. Hatalı batarya yüzdesi gösterimi engellenmeye çalışılıyordu. %30 bataryada kapanan cihazlar, şarjdan çeker çekmez %50'ye düşenler, saatlerce kullanılmasına rağmen hala %100 görünen cihazlar vb. pek çok sorun bu şekilde çözülüyordu. Bu işlemin engellenmesi için Android'in ICS sürümü ile birlikte system klasöründe bulunan batterystats.bin dosyası kaldırılmıştı ve bu durum 'mit' olarak değerlendirilmişti. Ama görünen o ki sorun hala devam ediyor ve donanım ile yazılım arasındaki bu batarya bilgileri doğru olarak aktarılamıyor... Arada olan ise bize oluyor boş yere tartışıp duruyoruz :D

chatin_62

Süper Üye
Onursal Yönetici
Premium Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Çetin
Cihazım
Xiaomi 12TPro
Meslek
Bilgi Teknolojiler
Konular
99
ByChaster' Alıntı:
Ama bak kardesim 330 mah daha doluyorsa ve 2500 mah snirsa sizin telfon 100 de degil 87 de doluyor. Bunu kucuk bir hesapla ispatlarim.

+telefonunuz %87 doluykendeger nedir onu bana bir soylermisiniz

Azicik matamatik varsa anlarsiniz zaten. Gostrendegerlerle %hesai yapiniz tabi hesaplayabilirseniz.  

Bu arada batarya doldukca aldigi akim zaten azaliyorki. Bunu 50 degerlerine ulastigindada gorebilirsiniz.

Ve sizin batarya ful dolmuyor. Ful dolsa 2800/3000 arasi bir deger gostermeli. Buradada otomatik durdumus sarji. Fazla dolmasi bataryaya zarar verir. Bunlar akilli telefon. 3000 mah lik bir bataryaniz 2500 dolmus daha nasil dolmasi.icin vakit gerekiyor diyorsunuz. Nasil tam dolmus oluyor. En az 2800/3000 arasi olmasi.lazim.

Buna  ek olarak bataryam eski dersen ustam gideceksin sifir batarya alip test edeceksin. Kulanilmis bataryanin testini yapiyorsun doluyor diyorsun. Once de dedim

3000 mah bataryaniz 2500 aliyor daha doluyor diyorsunuz 500 mah bos kaliyor.

Öncelikle niçin böyle yazdığınızı anlamış oldum. Şimdi buna göre cevaplar verebilirm artık. Bunu daha önce anlaşılır şekilde yazsaydınız da bunlara hiç gerek kalmasaydı daha hoş olacaktı. Neyse zararın neresinden dönülse kardır. 

Sizin yaptığınız hata benim verdiğim rakamları pilin gerçek kapasitesi gibi algılamanız olmuş. Böyle birşey yok. Zaten burada yaptığımız şey sizin anladığınız şekilde pilimizin gerçek kapasitesini, bozuk olup olmadığını, kaç saatte dolup kaç saatte boşaldığını ölçmek değil. Niye olmadığını anlatmak için öncelikle bu ölçü aletinin çalışma mantığını anlatmam gerekiyor. Bu alet, üzerinden ne kadar akım geçiyorsa bunu hesaplayıp, üzerimden şu kadar mAh'lik enerji geçti diyebiliyor. Dolayısıyla pil 3000mAh'lik te olsa, 5000mAh'lik te olsa 100mAh dolduktan sonra da piller şarj olmuş ve ölçü aleti 100mAh'te durmuş olabilir. Bu pilinizin 100mAh'lik olduğu yada pilimizin bozuk olduğu manasına gelmez. Aynen benim pilimin 2500mAh olduğu manasına yada bozuk olduğu manasına gelmediği gibi. Yani cihaz üzerinden geçen enerji miktarı ne kadarsa o kadarını ölçüyor. Bu 200mAh de olabilir, 3000mAh de. Pilin kaybettiği enerjinin miktarına göre, başka bir deyişle de yerine konan enerji miktarına göre bu değişir. Benim bu testimde G2'nin pili 2500mAh kadar enerjisini kaybetmiş ve ben de bunu geri koydum. Bunun eski olmasıyla, bozuk olmasıyla falan bir ilgisi yok. Yitirdiği enerjiyle ilgisi var. 

Eğer yazımı daha dikkatli okursanız telefonumda %10 enerji kalmışken şarja taktığımı görebilirsiniz. Dolayısıyla sıfır enerjiyle doluma başlamadığım için %100 dolum sonrasında ölçü aletinde 3000mAh yazmaması kadar doğal birşey yok. Zaten içinde belli bir enerji vardı. %10 olarak görünen bu enerji mantıksal olarak 300mAh'e denk gelmesi ve bunu da eklememiz gerekir. Ayrıca %100 yazdıktan sonra da 330mAh daha dolması bunu matematiksel olarak açıklamamızı mümkün kılmıyor. Çünkü elimizde iki ucunu değdirip evet bu 3000mAh'miş diyebileceğimiz bir teknoloji henüz çıkmadı. 
Ben burada 100mAh'in, 300mAh'in hesabını yapmıyorum. Ölçü aleti bu kadar hassas ölçüm yapmıyor da olabilir. Telefonum çok hassas olarak %'leri doğru vermiyor da olabilir. %10 yazdığı halde içinde 300mAh değil, 500mAh'lik enerji kalmış ta olabilir. Pilim 3000mAh yerine artık 2900mAh tutabiliyor da olabilir. Kaldı ki bunların hiçbirinin konumuzla rakamsal olarak direkt bir ilgisi yok. 
Halen daha size ana fikri anlatamadım. Siz rakamlara takılıp kaldınız. Silin kafanızdan o rakamları. Onlar sadece olayın mantığını daha rahat anlayabilmeniz için yazılmış, ölçü aletinin üzerinde okunan ve bir hareket olup olmadığını bize gösterern birer örnek. Şimdi bu yazdıklarım ışığında bundan önceki mesajımı tekrar okumanızı istiyorum. Umarım bu sefer taşlar yerine oturur.

Bu arada "+telefonunuz %87 doluykendeger nedir onu bana bir soylermisiniz " şeklindeki sorunuza cevap vermenin mümkün olmadığını sanırım görmüşsünüzdür. Bu değeri görebilmek için pili telefondan çıkartıp (ki G2'lerde arka kapak ve pil sabittir) ölçü aleti üzerinden bir deşarj cihazına bağlayarak deşarj ettirerek ne kadar enerjinin deşarj olduğunu görmemiz gerekir. 

ByChaster

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
Adım
Ilkehan
Konular
0
Tamam hocam. Benim elime bu aletten hic gecmedi. Hic bir fikrim de yoktu. Takinca gosteriyir sandim o kadar. Kusura bakmayin. Bu durumda ozur dilerim. Fakat dedigim seyin dogru oldugu kanatindeyim onun icin degil. Cihaz acemiligine verelim.

Bu kotu olayla tanismis olduk diyebiliriz cetin ustad.

Adamlar telefonun icine gitmis batarya yapmis. Satlerimizi buna verdik.
Zararin neresinden donersek kardir :)

chatin_62

Süper Üye
Onursal Yönetici
Premium Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Çetin
Cihazım
Xiaomi 12TPro
Meslek
Bilgi Teknolojiler
Konular
99
@cantara hocam, aslında tartışmak her zaman iyidir. Yeter ki seviye korunsun. Taraflar gerekli saygıyı göstersin. Saygı ve seviye korunduğu sürece bunlar insanlara çok şey katar. En değerli bilgiler tartışmalardan elde edilir. Bunca zamandır bildiğimiz şeylerin aslında öyle olmadığını ancak bu sayede öğrenebiliriz. 
Ben bilgiye aç bir insanım. İlerde belki işime yarar diye düşünüp herşeyi okumak, öğrenmek isterim. Buna belki de bencillik te denebilir. Hatta belki de bu bencil kelimesininden nefret ettiğim için, kimse bana bencil demesin diye bildiğim herşeyi paylaşmak için fırsatlar kolluyor, her yeri geldiğinde her türlü platformda bildiklerimi yazmaktan geri durmuyorum. Bunları yaparken de eğer bir eleştiri alırsam, mutlaka üzerine gidip nereyi yanlış bildiğimi, nerede yanlış yaptığımı anlamaya çalışırım. Çünkü bir eleştiri varsa demek ki yanlış birşeyler var. Bu yanlışımı düzeltmenin de başka bir yolu yok. Ama işte bazen karşılıklı görüşme yapılmadığı için, düşünceleri yazıyla anlatmak kolay olmadığı için sorunlar çıkabiliyor ve anlaşmak zora girebiliyor. Önemli olan bunları aşıp ortak bir noktada buluşmak. 

cantara

Administrator
Yönetici
Admin
MIUI Expert
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Emre
Cihazım
Xiaomi 13
Konular
427
@chatin_62 kesinlikle katılıyorum hocam ama diğer yandan da pek çok kişi klavye başında kavga etmeye o derece alışmış ki en basit yanlış anlaşılmada ya da en küçük sorunda bile tartışma kavgaya dönüşüyor. Pek çok kişinin amacı öğrenmek değil yanlış bile olsa öğretmek. :( 

Neyse ki burada kavgalar değil de düzeyli tartışmalar oluyor ve hepimiz bir şeyler öğrenebiliyoruz :) 

chatin_62

Süper Üye
Onursal Yönetici
Premium Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Çetin
Cihazım
Xiaomi 12TPro
Meslek
Bilgi Teknolojiler
Konular
99
Evet, @ByChaster hocam, siz başka şeylerden bahsediyorsunuz ben başka derken bunu kastediyordum.
Elbetteki %100 doluma ulaşmış birşeyin daha fazla dolması mümkün değil. Zorla daha fazla yük bindirmeye çalışmanın da zarar vereceği herkesin malumu.
Benim bu konuda anlatmaya çalıştığım da @cantara hocamın da başka bir şekilde başka bir üslup ile anlatmış olduğu gibi, cihazlarımızın ekranlarında %100 yazdığı halde aslında %100 olmadığı. Yaptığım test ve verdiğim rakamlar zaten bunu gösteriyor. Ekranda %100 yazdığı halde akım akmaya devam ediyorsa pil %100 dolmamış demektir. Ben de bunu gösterdim. Burada beni @cantara hocamdan ayıran nokta, kendisi batarya kalibresi üzerinden olaya yaklaşmış. Evet bu da doğru. En güncel olay da yine benim başıma gelen, akıllı saat konusunda yazdığım durum. Ama benim ana yaklaşımım bu değil di. Kullandığım her cihazın, pil seviyesi %100 yazdıktan sonra bile bir süre daha şarjı devam ettiriyor olmaları nedeniyle hem bunu göstermek hem de telefondaki tamam doldu uyarısı gelir gelmez şarjdan çeken arkadaşların şarj sürelerinin, böyle yapmayan arkadaşlara nazaran niçin daha kısa olduğunu ortaya koymaktı.

Diğer arkadaşımız hala yanıt vermedi ama, aklımda pilin tamamen bitirilmemesi gerektiği gibi, tamamen doldurulmaması da gerektiği gibi bir durum varmı kuşkusu var. Alınan tedbirler, bunu çürütüyor ama kafamı kurcalıyor işte. Keşke birisi çıkıp şu şu nedenle sağlıklı değildir diye söylese.
Hepimizin birbirimizden öğreneceğimiz çok şey var. Birşeyler öğrenmek yada bildiklerimi anlatmak için, değil saatlerimi, günlerimi, aylarımı da veririm.

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

Üst Alt