Android 12 romlar ne durumda diye bazı romları kurup üstünkörü inceledim.
İncelediklerim: 1.SparkOS S-Tempest 2.CherishOs v3.2 3.Project Awaken v2.2 Ares 4.PixelExtended V4.0 5.OctaviOS 3.2 6.Syberia Project v5.1 7.Proton AOSP Unofficial 8.ArrowOS 12.0 9.VoltageOS v1.2 10.Iron Project V2.0 11.Evolution X
Öncelikle tüm romlarda Türkçeleştirme iyi seviyede değil. Bazı romların VANILLA sürümü yok. Genel anlamda bütün romları üstünkörü incelememe rağmen irili ufaklı problemler mevcut. Bu romlar içerisinde özelleştirme açısından kullanılabilir bulduğum 4 rom var. SparkOS S-Tempest, OctaviOS 3.2, Syberia Project, Evolution X
Fakat bu romlarda da hatalar mevcut:
-Syberia Project: Volte/Vowifi özelleştirme ayarı bulunmasına rağmen volte/vowifi simgesi çıkmıyor. Kapalı ekran parmak izi var mı yok mu belli değil, çoğunlukla verimli çalışmıyor. Otomatik parlaklıkla ilgili bir problem var. Bir anda %90'a çıkıp %25'e iniyor.
-OctaviOS v3.2: Rom ile birlikte gelen mesajlaşma uygulaması hata veriyor, çalışmıyor. Volte/Vowifi simgeleri gözüküyor ama telefonu yeniden başlattığınızda kayboluyor sonra tekrar gözükmeye başlıyor.
-Evolution X: Romu kurup telefonu açtığınızda bir hata veriyor fakat herhangi bir problem teşkil etmiyor. Volte/Vowifi simgesi ise bazen gözüküyor bazen kayboluyor.
-SparkOS S-Tempest: İlk kurulumda bir hata göze çarpmıyor. Volte/Vowifi simgesi de diğer romlarda olduğu gibi bazen gözüküp bazen gözükmüyor.
Sonuç olarak üstünkörü incelemede bu 4 romda AnxCamera kurup Portrait modunu açtığımda kamera hata veriyor, onun dışında diğer modlarda bir hata ile karşılaşmadım. Google Kameralarda düzgün bir şekilde çalışıyor. Kapalı ekran parmak izi okuma verimli çalışmıyor. Volte/Vowifi şuan neredeyse hiçbirinde düzgün çalışmıyor. Evolution X romu Pixel başlatıcıyı diğer 3 rom ise Lawnchair 12 başlatıcısını kullanıyor. Lawnchair 12 başlatıcısında birçok özelleştirme mevcut olması kullanılan roma ekstra bir hava katıyor.
Sıralama yapacak olursam ilk kurulumda bile verdiği çokça hatadan dolayı ve diğer romlara göre daha kısıtlı özelleştirmesi bulunduğundan 4.sıraya Syberia Project romunu daha sonra hem Lawnchair uygulamasını kullanmaması hem sadece GAPPS versiyonu olması hem de diğer iki roma göre daha az özelleştirmesi olmasından dolayı 3.sıraya Evolution X romunu, ilk kurulumda hata vermemesine rağmen kullandığı arama/mesajlaşma uygulaması yeni olmadığından ve özelleştirmeleri bir tık daha geride kaldığından 2.sıraya SparkOS S-Tempest romunu, mesajlaşma uygulaması çalışmasa da arama ve mesajlaşma uygulamalarında yeni sürümler kullanması ileriki güncellemeler için ipucu vermesi ve diğer romlara göre özelleştirme seçeneğinin fazla olmasından dolayı ilk sıraya OctaviOS v3.2 sürümünü yazıyorum.
NOT: Tüm bu romları üstünkörü incelediğim için genel anlamda ilk başta verdikleri hataları ve özelleştirme seçeneklerini göz önünde bulundurdum. Uzun kullanımda belki de diğer romlar daha az hata çıkarırken bu dört rom daha fazla sorun çıkarabileceğini belirtmek isterim. Görünen o ki Android 12 tabanlı AOSP romlarının oturması biraz daha zaman alacak.