Aslında biraz da gerçekçi olmak lazım. Türkiye'de şu anda yerli üretim yapan kaç firma var? Hepimiz diyoruz ki bir çivi bile üretemiyoruz. Diğer yandan da üretiminin yapılmaması için elimizden geleni ardımıza koymuyoruz.
Elbette ki hepimiz kullandığımız ürünün kaliteli olmasını istiyoruz. En iyisi olsun istiyoruz. Ama aynı zamanda da en ucuzu olsun istiyoruz. Eğer üretici yerli ise ağzımıza geleni söylüyor, yabancı ise ne kadar ekmek o kadar köfte diyerek çifte standart uyguluyoruz.
Madem konumuz telefon (ki bu gelecek olan vergiler tüm elektronik cihazları kapsayacak gibi görünüyor) Vestel'in Venüs'lerinin kendi fiyat aralığındaki diğer telefonlardan aşağı kalır yanı mı var? Niçin bu kadar üzerine gidiyoruz? Discovery'lerle , Turkcell'in telefonlarıyla kıyaslamamız gerekirken, tutup iPhone’larla, G2-G3'lerle, S4-S5'lerle, HTC One'larla, MI3-MI4'lerle, MX4'lerle, Oppo One Plus'larla v.s. kıyaslıyoruz.
Adamlar sınıfına gore güzel cihaz yapmışlar. Nesi kötü?
Ayrıca bu vergiler şu anda piyasanın %90'ına yakınını etkileyecek. Samsung, LG, Huawei, Xiaomi gelse burada bir atölye açsa (fabrika demiyorum, bu teknoloji henüz bizde yok), ufak tefek şeyleri burada üretip, diğer parçaları kendi fabrikalarından buraya getirip burada birleştirip testleri yapıp piyasaya sürse fena mı olur? Onbinlerce vatandaşımıza iş imkânı sağlanmış olmaz mı? Şu anda elektronik dendimi aklıma sadece 3 grup geliyor. Arçelik, Profilo ve Vestel. Bunlar daha da artsa güzel olmaz mı?
Tabi tüm bunları usulünce, kimseyi mağdur etmeden, özellikle de tüm yükü tüketici olan bizlere yüklemeden yapmak gerekir.
Bu yazdıklarımdan umarım beni hükümet yalakası olarak zannetmezsiniz. Bugünlerde çok moda da.
Sent from my Nexus 7 using Tapatalk