Merhaba, telefonu alalı 2 gün oldu genel olarak izlenimim pil tüketimi bir çok xiaomi gibi çok iyi, ekran, hoparlör, gps bağlanma hızı ve doğruluğu, bt ve wifi bağlantısı, işlemci performansı güzel, parmak izi sensörü ve yüz tanıma çok hızlı ve sorunsuz bir şekilde çalışıyor (güvenirliliğini bilmiyorum), ışık sensörünü öne değil arkaya koymuşlar bence iyi olmuş, önde olunca yüzünüzden yansıyan ışık sebebiyle ekran yeterince kararmıyor parlak kalıyor. Arkada olunca karanlıkta ekran güzel kararıyor ama alışık olmayana fazla karanlık gelebilir, bence iyi.
Kamera idare eder, çok daha iyi bekliyordum bu fiyatta bir cihaz için, loş ışıkta video odak kaybedip duruyor, fotoğraf performansı da pek iyi sayılmaz, aydınlıkta kötü telefon kamerası yok zaten... Kamera ile birlikte gelen animasyonlar, efektler keyifli.
Bu telefonu seçmemdeki en önemli etkenler iyi kamera beklentisi ve ince ve hafif olmasıydı ama kötü bir tasarımla o inceliği ve hafifliği hiç hissetmiyorsunuz gayet kalın ve hantal bir telefon gibi geliyor elinize. Daha kalın olan ama kenarları yuvarlatılarak inceltilen diğer telefonlar elde çok daha ince hissi veriyor, kolay tutuluyor. Telefonun yanlarının inceltilmemesinin yanısıra bir de geniş bir telefon, böyle olunca tek elde tutmak pek kolay değil. Yani internetten bakıp da çok ince, hafif, taşıması ve elde tutması kolay bir telefon diye düşünmeyin, almadan önce gidip teknoloji marketlerde inceleyin.
Telefonda görüşme sırasında ekranın kararıp açılması için proximity sensör yok. Bu işi jiroskop, ahize ve mikrofon donanımlarından aldığı veriyi kullanıp yazılımsal olarak yapıyor. Ne yazık ki bu konuda da hiç başarılı değil, telefonla konuşurken ekran açılıp yanağınız ile mikrofonu kapatabiliyorsunuz.
Özet olarak ben xiaomi cihazları ve miui arayüzünü sevdiğim için ve telefon bakıldığında kaliteli durduğu için Xiaomi 11 Lite 5G NE'yi (isme bak tövbe estağfirullah...) tercih ettim. Samsung kullanmayı sevseydim şuanda daha ucuza satılan Samsung S20 FE veya A52s 5G'yi tercih ederdim.
Xiaomi 11 Lite 5G NE sevenin alabileceği bir telefon ama kesinlikle fiyat performans cihazı değil. Avrupa fiyatlarına bile bakıldığında Türkiye'de diğer marka model cihazlara göre çok pahalı satılıyor, çin fiyatlarına hiç bakmıyorum bile.