Stok rom yerine EU Romu tavsiye ederim ben. Stoğun reklamıyla şunusuyla bunusuyla uğraşılacağına EU çok daha rahat oluyor. Tabi bu EU, MIUI 11 sürümündeki EU.
EU Stabil 11.0.7 veya EU Beta 20.3.26 (MIUI 11 son beta). Beta sürümün ismi beta ama bu sürüm bayağı iyi ve sorunsuz.
Xiaomi ADB Fastboot Tools ile debloatın yanında Magisk modülleri de kuruyorum ben (şu an 11.0.7 sürümündeyim). 2.5 yıllık cihazla 7 saat üstü ekran süresi alabiliyorum evde isem.
1- MIUI Debloater modülü var, benim kaldıramadığım veya emin olamadığım birçok uygulamayı kaldırıyor. Ayrıca dosyayı düzenleyerek ekleme veya çıkartma yapılabilir.
2- Memeui Enhancer isminde bir modül var. Modül kapalı kaynak kodlu maalesef ama ben yararını gördüğüm için kullanıyorum. MIUI servislerinin bazılarını kapatıyor, optimizasyon yapıyor.
3- GMS Doze ve GMS Fix modülleri var. Bunlar Google servislerinin fazla şarj yemesini engelliyor.
4- Nuked Analytic modülü var. Arka plandaki telemetri servislerini engelliyor, kapatıyor. DalvikHyperthreading modülü var. Bu da işlemcideki yükü azaltıyor biraz, ısınmayı engelliyor bir nebze. Ama oyun oynuyorsanız bu son dediğim modülü tavsiye etmiyorum.
Tabi cihazını MIUI 11'e düşürmeyenler için de bir sürüm var: Xiaomi EU 12.0.3 Android 10 sürümü (A11 sürümü de var aynı kodda, onu tavsiye etmem). MIUI 12 olarak biraz düzgün satılabilecek tek rom. Yine ona da aynı modüller kırılabilir.
Not: Miroom 11.0.6 ve Miroom Beta 20.3.26 sürümlerini de tavsiye ederim özellikle pil için ancak onlardaki tek eksik Wideline L1 sertifikası olmaması. Netflix, Amazon gibi çevrimiçi video izleme servislerinden HD ve üzeri izletmiyor sertifika olmadığı için (maksimum 540p izletiyor).