Aradan biraz zaman geçti, Cumartesi günü kilidim açıldı ve açıkçası neredeyse piyasada olan çoğu ROM'u denedim. Ve evet bir çoğu çöp denecek seviyede. MIUI tabanlı olanlardan Abhix ROG edition ve MIUI EU denedim. EU gerçekten nasıl bıraktıysam öyle, hantal ve ağır. Sebebini bilmiyorum fakat bir ağırlık var bu romun üstünde. Evet tertemiz, batarya güzel ama bu dediğim beni çekilmeye itti. Abhix ROG edition direkt 1 numara bende. İnanılmaz değişik özellikleri var, video kalitelerini yükseltme, hdr olayını uygulamalara getirme renk düzeltme 60,90,120 arası fps kilitleyebilme ve bir sürü inanılmaz özellikler var. RAM ise bunda 8+4 oluyor direkt. hızlı şarj vs. destekliyor. İngilizce olarak kullanmayı düşünüyorum yalan yok
AOSP tarafında şu anda 13 furyası dönüyor ama çoğunda bir sürü özellik yok. FPS kilidi kaldırma vs. farklı farklı romlarda mevcut. PixelOS bataryayı su gibi içiyor. Daha kurulumda %15 şarj yedi. Ki genel kullanımı da berbat. Pixel extended ve PixelPlus Uİ belki biraz adam olabilir laglarını ve kamera konusunu düzelttikten sonra. Çoğu AOSP saçma sapan google camera lite veyahut android 6 dan kalma kamera uygulaması koyuyor. Ki 10'a yakın güncel Google Kamera denedim fakat birinde kamerayı görmüyor, birisi 4K videoda cihazı kilitliyor vs. vs. stabil bir kamera yok. Rice droid aralarında belki listeye girebilecek nadir aosp versiyonlarından. İnanılmaz güzel. yanlış hatırlamıyorsam kendi kamerasıyla falan geliyordu. Ama ne yaptıysam buna da Gapps kuramadım. Ben google mesajlar, kişiler ve çevricisini çok kullanan bir insanım, Stok android arayıcıları hoşuma gitmiyor. Bu da hata üstüne hata verince bu konuda vedalaştık.
AOSP olarak şu anda en ama en iyisi, stabili ve MIUI kamera içereni ise Corvus OS. google fotoğraflarda sınırız depolamayı açıyor. Cihazı başka cihaz gibi gösterip direkt olarak 120, 90 fps kilitlerini vs kaldırıyor. Gereksiz uygulama yok. Mıuı kamerada sorunsuz bir kamera denetimi yaşatıyor. Fakat tüm aosp romlarda olan hoşuma gitmeyen seçenek bunda da var. Parmak izini direkt okuma. İşimden dolayı çoğu zaman telefonu anında elime alıp açmak veyahut telefonu elimde gezdirmek zorunda kalıyorum. Anında açıp kameraya girip barkod vs. çekerek belirli yerlere atmam gerekebiliyor. Ama bunlarda her şeyi parmak zannedip okumak istediğinden hata veriyor ve şifre girmemi istiyor. MIUI'da bas ve okut seçeneği de benim işime geliyor.
Şahsi olarak + ve - ile bir liste yapmam gerekirse,
- Abhix ROG edition (MIUI)
- Corvus OS (AOSP)
- EU (MIUI)
- RiceDroid (AOSP)
- Pixel Extented (AOSP)
- PixelPlusUI (AOSP)
Nusantara ve cherish OS deneyemedim çünkü ya kaynakları eski veya saniyede 100KB ile indirme yapıyor. Erişimi zor. Nusantara romda direkt olarak indirme yarıda kesiliyor ve yetkili değilsiniz hatası verip bitiyor indirme. Birden fazla internette denedim fakat sonuç aynı. Pixel os vs. listeye koymadım çünkü şarj konusunda berbatlar, 7-8 saat falan öngörüyor ayarlarda.