Güncel tam anlamıyla sorunsuz bir custom rom yok hocam. Mutlaka her birinde bir takım sorunlar oluyor. Kullandığınız özellikleri başka romlarda modüller ile halledebilirsiniz ancak başka sorunlar çıkacaktır.
Tavsiyem yaşadığınız çökme sorunu nadiren veya uzun aralıklarla oluyorsa yine aynı romdan devam etmenizdir. İnsanın alışkanlıklarını değiştirmesi kolay olmuyor çünkü.
Belli periyotlarda yedek alarak, romun yeniden çökmemesini umarak kullanmanız bence daha iyi olacaktır sizin için.
Tam anlamıyla sorunsuz beklemiyorum pek hocam. Sonuçta custom ROM bunlar. İlla ki hataları olacaktır. Örneğin Evo X'in bir sürümünde ekran kesim moduyla alakalı bir sorun vardı ve bu sorun telefonu bootloop'a sokuyordu. Geliştirici sonraki yamada gidermişti. Bunun gibi birçok şey olabilir.
Yaşadığım çökmeyi de bu kadar zamanlık ROM deneyimlerimde ilk kez oldu. Clean Flash yaptım aynı ROM'u ancak telefonumda donanımsal sorunlar olduğu artık çok aşikar. Neden derseniz: Telefonum bu gün durduk yere donup kalıp 4-5 kere ellemediğim halde restart attı (ki bu sorun aylardan beridir varolan bir sorundu); aynı şekilde çok donduğu anlarda bazen boot animasyonuna dönüyor; POCO logosunda haddinden uzun kalabiliyor; sistem başladıktan 2-3 dakika sonra tamamen donmaya başlıyor; kamera bileşenine yük bindiren işlemler
(otomatik modda pozlama, ağır çekim, gece modunda çekim, zoom atmak, 4k çekim yapmak, makro kamerasına artık erişemiyor olmam vb.) yaptığım taktirde kamera donanımı tamamen çöküyor ve restart atmadan da asla diğer uygulamalar da erişememekte. Ayrıca donmaları yaşarken de devamlı işlemleri duruyor. Örneğin "system işlemi yanıt vermiyor, Sistem Arayüzü yanıt vermiyor, Pixel Launcher yanıt vermiyor, önde uygulama açıksa (mesela WhatsApp) WhatsApp yanıt vermiyor" hatalarını devamlı basıyor ve uygulama çalışıyor olmasına ve "bekle" ye dokunmuş olmama rağmen illa kapatmamı istiyor.
Kamera meselesini yine dün yaşadığım için restart attım ancak ondan beridir telefon artık kendinden geçmiş halde ara ara donup kendine restart atıyor
(normalde cihazın donmaları bir şekilde kendiliğinden geçerse kamera sorunu hariç sanki bu sorunları asla yaşamıyormuş gibi çalışıyordu). Açıkçası custom yazılım kullanmayı da aşıyor. Doğrudan donanım sorunlarına giriyor bu. Çünkü reball işleminden öncesinde bu yukarıda saydığım sorunların hiç birisi yoktu. Reball yaptırdıktan (!) 1 ay sonra 2 haftada 1 olan tamamen donma sorunundan sonra bu hale geldi cihaz yavaş yavaş. Açıkçası üstüne düşmek istiyor ve daha düzgün bir tamirciye verip yaptırmak istiyorum.
Çevremdeki tamircileri de Allah affetsin ki cihazımı birisi bu hale getirdi, hem ilk tamircim hem de diğerleri de bu telefon artık ölecek biz hiçbir şey yapamayız diyorlar.
(komiktir ki ilk tamircim kendinden emin şekilde "bu cihazdan 3-4 tane yaptım kesinlikle hiç birinde sorun çıkmadı" diye konuşmuştu bana ve şu an bu cihaz ölecek yapacak bir şey yok diyor)
Yedekleme konusuna gelirsek: yedekleme konusunda pek bir kaygım yok çünkü hem Google Fotoğraflar sınırsız depolamadan devamlı fotoğraf, video yedeklerini anında alıyor hem de WhatsApp günlük yedeklemesini alıyor. Yedek sorunum yok ancak ihtiyacım olan cihazımla saç baş yolduracak cinsten uğraşmaktan bıktım.
Bir noktada haklısınız aslında Evo X ROM'unun sağladıklarını deneyimledikten sonra açıkçası ROM değiştirmeye pek sıcak bakamıyorum çünkü içerisine konulmuş bileşenler ve özel ayar menüsü Lineage tabanlı ROM'lara kıyasla anlaması daha basit olduğundan ötürü pek değiştirmeyi istemiyorum ancak ROM kaynaklıysa (ki sanmıyorum) değiştirmeye de hazır sayılırım.