Sohbet Ne olacak bu fiyatlar ? :(

Eyüp Batuhan

M.K. Atatürk
Emekli Yönetici
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Eyüp Batuhan
Cihazım
Mi 10T
Konular
81
Devletimiz sağolsun 1 araba hediyemizi yeterli bulamadı 1 de telefon istedi ikramlık. Vestel GM telefon çıkartıyor bütün devlet adamları iphone kullanıyor. Welcome to Turkey. Dolar yükselmiyor TL değer KAYBEDİYOR.

Cezzar_tr

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Ahmet
Cihazım
Redmi Note 9s
Konular
19
Hocam ondan 1 gün önce de ilk satışa özel migrosta 2400'e satıldı :( ve forumda alan var baya
Migros kataloguna 30 Nisan da düştü. Ancak o gün hiç bir yerde yoktu . Sanal market de de. Araya sokağa çıkma yasağı girdi 3 Mayıs Pazar sanal markete düştü ama stokta yok yazıyordu. 4 Mayıs pazartesi sanal marketde stoklarda gözüktü sipariş aktif oldu ama hiç bir yerel magazasında yoktu akşam üzeri 17 civarı yerel magazalara gelmeye başladı hatta aradılar geldi diye beni . İstanbul da bir abiye de söyledim geldigini o da aynı saatlerde aradı yerel magazaları geldini söylemişler . 7 Mayıs yada 8 Mayıs'ta sanal market de stoklarında bitti yerel magazaları bilmiyorum.

haktanerk

Usta Üye
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Haktaner
Cihazım
Mi Note 10 Lite
Konular
28
Migros kataloguna 30 Nisan da düştü. Ancak o gün hiç bir yerde yoktu . Sanal market de de. Araya sokağa çıkma yasağı girdi 3 Mayıs Pazar sanal markete düştü ama stokta yok yazıyordu. 4 Mayıs pazartesi sanal marketde stoklarda gözüktü sipariş aktif oldu ama hiç bir yerel magazasında yoktu akşam üzeri 17 civarı yerel magazalara gelmeye başladı hatta aradılar geldi diye beni . İstanbul da bir abiye de söyledim geldigini o da aynı saatlerde aradı yerel magazaları geldini söylemişler . 7 Mayıs yada 8 Mayıs'ta sanal market de stoklarında bitti yerel magazaları bilmiyorum.
Bir iki gün içinde 500 lira fark koyması çok korkunç açıkçası hocam Allah sonumuzu hayır etsin

cantara

Administrator
Yönetici
Admin
MIUI Expert
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Emre
Cihazım
Xiaomi 13
Konular
427
Arkadaşlar çok detaya girmeden, kabaca kısa bir özet geçeyim ondan sonra övgü ve yergileri yapalım :)

Eskiden beyan üzerinde vergilendirme yapılıyordu. Yani bir firma telefon getireceği zaman ben bu cihazı 100 liraya aldım diyordu ve vergilendirmesi de 100 lira üzerinden yapılıyordu. Yeni düzenlemede de aynı şey geçerli ancak sadece devletin istediği evrakları temin edebilen firmalar için. Eğer bu istenilen evrak ve belgeler temin edilemezse devlet diyor ki "Eğer elinde evrak ve belgen yoksa bana yalan söylüyor olabilirsin. Ben kendimi garantiye alırım ve 200$ üzerinden vergilendirme yaparım."

Bu noktaya kadar -özellikle mükemmel bir ticaret ahlakına sahip bir toplumda yaşadığımız göz önüne alınırsa- son derece mantıklı. Eski sistem içinde ciddi vergi kayıpları olabileceğini tahmin etmek pek zor değil ve yeni sistem bu kayıpları önlemeye yönelik gibi duruyor. Ancak iki temel ve çok büyük sıkıntı var.

Birincisi istenilen belgeler üretici tarafından geriye dönük 3 yıllık olarak temin edilmesi gereken belgeler ve büyük ölçüde ticari sır mahiyetinde. Çalışan işçi sayısından, kapasitesine, ürettiği cihaz sayısından nereye ne kadar sattığına, haftalık çalışma saatlerine kadar inanılmaz detaylı bilgiler isteniyor. Yani X firması, vereceği bilgilerin sızması ile dünyada 100 tane Türkiye cirosu kadar pazar payını Y ve Z firmasına kaptırabilir. Bizim gibi küçük bir pazar için bu riski alınır mı, siz hesaplayın...

İkincisi ise ÖTV... 200$ ciddi bir sınır. 200$ altındaki telefonlardan %25 ÖTV alınırken, 200$ üstündeki telefonlardan %40 ÖTV alınıyor. Kaba rakamlarla konuşursak 100$'lık (700₺) bir telefondan alınan vergilerle bu telefon 1100-1200₺ civarına satılabiliyordu. (ÖTV+KDV+TRT+vs...) Ancak bu 100$'lık telefonun belgeleri tamamlanamazsa vergileri 200$ üzerinden alınacak ki sadece vergileri 1400-1500₺ civarında. (maalesef telefonda verginin vergisi hatta verginin vergisinin vergisi de alınıyor. Fark sadece %15 olmuyor katlanarak artıyor) Yani telefon 2200₺ üzerine satılmak zorunda. Bir başka deyişle yaklaşık olarak eskiden devlete bir kendimize bir telefon alırken şimdiki durumda devlete iki kendimize bir telefon almış gibi oluyoruz.

Mevcut durumdaki fiyat artışlarını ise "fırsatçılık" olarak değerlendirmek bence doğru olmaz. Şu an hem ithalatçılar hem de satıcılar ciddi bir "panik" durumunda. Ellerindeki telefonları satıp zarar etmekten korkuyorlar ki hiç de haksız sayılmazlar. Bu durumda hepsinin önünde tek seçenek var: şu an satmayacaklar. Ya fiyatı satılmayacak kadar çok yükselterek satmıyorlar ya da tamamen satıştan kaldırıyorlar. Bizim gördüklerimiz ilk gruptakiler. Yoksa onlar da biliyor bu fiyatlarla satılmayacağını :)

Kısa dedim ama yine uzun oldu... Buraya kadar okuyanlardan özür dilerim. Önümüzdeki hafta içinde belge ve evraklar temin edilebilecek mi, muafiyetler olacak mı, yürürlük tarihi değişecek mi gibi pek çok soru cevap bulduktan sonra fiyatlar oturmaya başlayacaktır. Yani yakın zamanda telefon almayı düşünüyorsanız almayın.

haktanerk

Usta Üye
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Haktaner
Cihazım
Mi Note 10 Lite
Konular
28
Arkadaşlar çok detaya girmeden, kabaca kısa bir özet geçeyim ondan sonra övgü ve yergileri yapalım :)

Eskiden beyan üzerinde vergilendirme yapılıyordu. Yani bir firma telefon getireceği zaman ben bu cihazı 100 liraya aldım diyordu ve vergilendirmesi de 100 lira üzerinden yapılıyordu. Yeni düzenlemede de aynı şey geçerli ancak sadece devletin istediği evrakları temin edebilen firmalar için. Eğer bu istenilen evrak ve belgeler temin edilemezse devlet diyor ki "Eğer elinde evrak ve belgen yoksa bana yalan söylüyor olabilirsin. Ben kendimi garantiye alırım ve 200$ üzerinden vergilendirme yaparım."

Bu noktaya kadar -özellikle mükemmel bir ticaret ahlakına sahip bir toplumda yaşadığımız göz önüne alınırsa- son derece mantıklı. Eski sistem içinde ciddi vergi kayıpları olabileceğini tahmin etmek pek zor değil ve yeni sistem bu kayıpları önlemeye yönelik gibi duruyor. Ancak iki temel ve çok büyük sıkıntı var.

Birincisi istenilen belgeler üretici tarafından geriye dönük 3 yıllık olarak temin edilmesi gereken belgeler ve büyük ölçüde ticari sır mahiyetinde. Çalışan işçi sayısından, kapasitesine, ürettiği cihaz sayısından nereye ne kadar sattığına, haftalık çalışma saatlerine kadar inanılmaz detaylı bilgiler isteniyor. Yani X firmasının vereceği bilgilerin sızması ile dünyada 100 tane Türkiye cirosu kadar pazar payını Y ve Z firmasına kaptırabilir. Bizim gibi küçük bir pazar için bu riski alınır mı, siz hesaplayın...

İkincisi ise ÖTV... 200$ ciddi bir sınır. 200$ altındaki telefonlardan %25 ÖTV alınırken, 200$ üstündeki telefonlardan %40 ÖTV alınıyor. Kaba rakamlarla konuşursak 100$'lık (700₺) bir telefondan alınan vergilerle bu telefon 1100-1200₺ civarına satılabiliyordu. (ÖTV+KDV+TRT+vs...) Ancak bu 100$'lık telefonun belgeleri tamamlanamazsa vergileri 200$ üzerinden alınacak ki sadece vergileri 1400-1500₺ civarında. (maalesef telefonda verginin vergisi hatta verginin vergisinin vergisi de alınıyor. Fark sadece %15 olmuyor katlanarak artıyor) Yani telefon 2200₺ üzerine satılmak zorunda. Bir başka deyişle reel olarak eskiden devlete bir kendimize bir telefon alırken şimdiki durumda devlete iki kendimize bir telefon almış gibi oluyoruz.

Mevcut durumdaki fiyat artışlarını ise "fırsatçılık" olarak değerlendirmek bence doğru olmaz. Şu an hem ithalatçılar hem de satıcılar ciddi bir "panik" durumunda. Ellerindeki telefonları satıp zarar etmekten korkuyorlar ki hiç de haksız sayılmazlar. Bu durumda hepsinin önünde tek seçenek var: şu an satmayacaklar. Ya fiyatı satılmayacak kadar çok yükselterek satmıyorlar ya da tamamen satıştan kaldırıyorlar. Bizim gördüklerimiz ilk gruptakiler. Yoksa onlar da biliyor bu fiyatlarla satılmayacağını :)

Kısa dedim ama yine uzun oldu... Buraya kadar okuyanlardan özür dilerim. Önümüzdeki hafta içinde belge ve evraklar temin edilebilecek mi, muafiyetler olacak mı, yürürlük tarihi değişecek mi gibi pek çok soru cevap bulduktan sonra fiyatlar oturmaya başlayacaktır. Yani yakın zamanda telefon almayı düşünüyorsanız almayın.
Hocam çok güzel yazmışsınız elinize sağlık :) . Beklemeye devam o zaman
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Yine de şöyle haberler görünce insanın eli ayağı titriyor tabi :D

Son düzenleme:

shuj

Usta Üye
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
...
Cihazım
Xiaomi Mi6
Meslek
Fotoğrafçı
Konular
27
Bunca derdin tasanın arasında bu yasa fikri kimin aklına geldi de peydah oldu çok merak ediyorum! Herşey süper harika işlerken tek eksik bu muydu. Şaka gibi ya. Elimizin uzanabildigi tüm fiyat performans markalarının alınabilirliği alındı elimizden. Alalım birer 3310 oturalım mi aşağıya. Zaten dünya teknolojisinin yüzde 25 30 unu görüp kullanıyorduk şimdi komple yerin dibine gireriz herhalde :@smoking~~smoking~~smoking~~smoking~~smoking~~

Üst Alt