Sohbet Miuitürkiye.net nereye koşuyor?

Koçara

Eğitime adanmış bir ömür...
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Avni Ataver
Cihazım
Xiaomi 13 Pro
Meslek
Eğitimci
Konular
55
Miuitürkiye.net

22 mart 2018 de üyesi olduğum bir forum. Aradan geçen altı buçuk sene zarfında şahsıma Xiaomi markasını sevdirip miui arayüzünü aşık ettiren ve adeta cahili olduğum Android dünyasında ufak tefek te olsa bilgi birikimine sahip olmamı sağlayan tek resmi fan sitesi... Rom, root, güncelleme ve uygulama paylaşımları yanında üyesi olduğu insanların sıkıntılarına çare üreten, cihazlarıyla alakalı yardım taleplerine sahip oldukları bilgi nispetinde yardım için çırpınan ama daha da önemlisi sıcak sohbet ve muhabbetlerin, samimi dostluklarla harmanlandığı kocaman bir aile burası ; miuitürkiye ailesi… Birbirini tanımayan, seslerini dahi duymayan insanların yardımcı olmak için inanılmaz çaba gösterip yarıştığı, yüzünü bile görmediği insanlara ( sırf forum üyesi diye ) sanki karşısında bir kapı komşusu varmış gibi her sabah günaydın ve hayırlı sabahlar diyen, birbirleriyle Cuma mesajları paylaşıp kırk yıllık dostlukları olan insanlar gibi birbirlerine gırgır şamata yapıp espriler ürettiği başka bir forum göremezsiniz. Gerçi sohbet konusu kapandığından artık eskisi gibi kimsenin ne selam verdiği var ne de gırgır şamata yapabilecek dostlar kaldı. Konunun mucidi bile elini ayağını çekti 8=)

Bendeniz Koçara nicki ile bu foruma katıldığımda zannederim 50 bin küsur üye sayımız vardı. Bugün itibarı ile mevcut üyenin sayıyla 400 bin sınırına yaklaştığı ifade ediliyor. Bu iyi bir şey diyebilirsiniz. Ülkemiz pazarında kullanımı gitgide artan Xiaomi markasına ait her türlü bilgi, teknik destek ve yardım taleplerinin karşılanacağı tek resmi forum sitesi olduğu için miuitürkiye.net forumuna olan ilgi ve dolaysıyla talebin arttğını, talebin artmasıyla da popülariterisinin yükseldiği aşikâr.

Lakin ortada şöyle de garip bir durum var. Daha doğrusu bir tezat. Forum üye sayısının 50-100 bin olduğu dönemlere baktığınızda ( Hadi siz buna 200 bin deyin ) açılan herhangi bir konuda yapılan yorumların, atılan beğenilerin çok daha ilgi çektiğini görürsünüz. Birçok paylaşımın onlarca beğeni aldığını yapılan yorumların yüzlerce sayfa kapladığına şahit olduk. En basitinden Skorpi hocanın açmış olduğu sohbet Köşesi tam 1959 sayfa…. Oysa şimdi bir bakın; üye sayısı belki 7-8 kat artmış ama açılan konularda yapılan yorumlar üçü beşi geçmiyor, beğeni dersen keza yine aynı. Yani üye sayımız anormal şekilde artmış ama etkileşim adeta can çekişiyor. Ki bu durumun muhasebesini kıymetli adminlerimiz herhalde yapıyorlardır. Eğer yapmıyorlarsa korkarım benim gibi onlar da forumdan ümidini kesmişler demektir wasntme~~facepalm~~

Peki bu neden oluyor? Çünkü hiç kimse artık konu açma kural ve kaidelerine riayet etmiyor. Eskiden konu açmaya karar veren bir üye açacağı konu ile alakalı benzer bir konu açılmış mı acaba diye önce bir araştırma yapar, varsa derdini o konunun altına yazar eğer aynı içerikte yoksa ancak o zaman konusunu açardı. Oysa şimdikilere bakıyorsunuz ne kural tanıdıkları var ne de uymakla mükellef olduğu bir kaideye uyan. Sağ üst köşedeki arama butonuna tıklama zahmetine bile girmiyorlar. Önceleri yönetici dostlarımız benzer konular açıldığında mükerrer konu diye ikaz edip konuyu kapatırlardı. Fakat şimdi onu da pek göremiyoruz. Herhalde onlar da ya sıkıldılar yada artık baş edemeyeceklerine karar verdiler Tabi böyle olunca en hafif tabiriyle forum üzerinde tam bir kakafoni ortamı oluşuyor. Açılan konular ise yüzlerce örneği olduğu gibi ya nasıl güncellerim, ya hangi romu kullanayım, ya şarjım çabuk bitiyor ne yapayım, yada hangi cihazı alayım yurt içi mi olsun yoksa yurt dışı mı vs...( Son zamanlarda imei ile alakalı soru ve yardım talepleri arttığını da söyleyebiliriz ) Fakat neticede hep benzer konular. Sanki hepsi aynı tornadan çıkmış gibi. Güncel konu sahiplerine gelince çoğunlukla yeni yüzler yeni isimler... Eskilerden kimsecikler kalmamış. Şarkının da dediği gibi…” Unutulmuş birer birer, ne bir selam ne bir haber eski dostlar eski dostlar….” facepalm~~

Herkes ne düşünür bilemiyorum ama ilk cümlemde ifade ettiğim gibi bana Xiaomi’yi sevdiren, miui arayüzüne aşık eden ve her şeyden önemlisi sarsılmaz dostluklar kurmama vesile olan güzel forumumuzun bana göre hiç te iyi olmayan gidişatı ile alakalı düşüncelerimi paylaşmak istedim. Belki kamu spotu gibi olacak ama “ Eğer yapılan işte kaliteyi önemsemezseniz onu hiçbir zaman üretemezsiniz. Kalite, bir söze dahil edilebilecek veya içinde garanti edilebilecek bir şey değildir. Oraya koymak zorundasınız. Çünkü kalite dediğimiz olgu sadece tesadüften ibaret değildir, bir seçimdir.

Velhasıl kelâm... Bu güzide forumun kıymetini bilmek lâzım

Son düzenleme:

ELVD

Usta Üye
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
ikon
Cihazım
xpr
Konular
205
Koçara hocam forumun ilk günlerini hatırlayan biri olarak yerinde saymadığı kesin başarılarının devamı bir anlamda bizleride onurlandırıyor... Daim olur inşallah...

halilgurbuz

Premium Üye
Premium Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Halil
Cihazım
Poco X5 Pro 5G
Meslek
Bilişim ırgatı
Konular
225
Selamlar hocam. Resmen hislerime tercüman olmuşsunuz. Bundan önce bir forum vardı. Google android.gen tr idi sanırım ismi. Aynı adminler oradaydı. O zamanlarda ben o foruma üye idim. O zamanlar Android in emekleme günleri. Bendede LG GT 540 vardı. Telefonu android 4 e bile upgrade etmiştim. Xda gibi siteleri okurdum. İşlemleri yapardım. Dokümanları hazırlar ve sitede makale halinde yayınlardım. Kullanıcılar da faydalanırdı. Fikir alışverişi olurdu. Yine aynı forumda bir çok konu olur birbirimize yardımcı olurduk. Güzel günlerdi. Gel zaman git zaman Xiaomi geldi ortalığı kasıp kavurdu. İsimlerini her zaman zikretmekten çekinmediğim Cepport yöneticisi Selim abi ve Burak abi ile tanıştık. İlk Xiaomi telefonum olan Redmi Note 4X i kendilerinden aldım. Hatta kendileri ile bir anlaşma yapıp YouTube kanalı açtım. Forumlada tanıştım. Forumun adminleri ilede tanıştım. Uzun süre Cepport dan temin ettiğim cihazların tanıtımını kanalımda incelemelerini yaptım. Bu arada forumda bu meşhur telefon için türlü türlü romları tanıttım kurulumları ile ilgili konular açtım. Sohbetler gelişti birbirimizi dahada çok tanıdık. Buluşmalar gerçekleşmeye başladı. Etkinliklere gittik. Sohbetler güzel anlar yaşadık. Değerli skorpi hocam ile birebir tanıştık. Herşey çok güzel gidiyordu kiiiii. Pandemi denen şey ortaya çıktı. Herşey bir anda darmadağın oldu. O günden sonra maalesef hiçbir şey eskisi gibi olmadı. E ticaret dahada arttı. Cepport gelişti büyüdü yürüdü gitti. Forum buluşmaları yapılamadı. Güzel günler geride kaldı. Ve mutlak son. Ülkede ekonomi bozuldukça insanlar birşeylere hatta değeri az olan şeylerin üzerine koca koca vergiler gelince bunlara ulaşamaz oldu. Bu kaos kendi ekonomisini oluşturdu. Kaçak telefon. İnsanlar bu sistem üzerinden para kazanmak zorundaydı. Kaçak telefonlar geldi. IMEI işleri ortaya çıktı. Derken saçma sapan bir durum. Bir ara neredeyse bende kaçak telefon alıp imei olayına girecektim. İnsanları bu anlamda suçlamıyorum. Kendilerince haklılar. Xiaomi diyince bilgi anlamında ilk bulunan mecra burası. Birçok insan kaçak telefon alıyor ve soluğu burada alıyor. Son aldığım telefon Poco X5 Pro 5G için konu açmak istedim. İnceleme yazmak istedim ama hep vaz geçtim. Çünkü baktım ki konular hep IMEI.
Sohbet konusuna uzun zaman bende devam ettim. Şimdi arada bir girip bakıyorum sadece. Orada zaman zaman sohbet eder fikir alışverişi yapardık. Baktım oda bitti. Eskiler köşelerine çekildi çünkü paylaşım yapacak konu yok. Hep aynı muhabbetler dönüyor forumda. IMEI IMEI IMEI.
Vel hasılı kelam her forumun sonu aynı oluyor genelde. Yakında farklı bir marka çıkar sa orada buluşmak dileği ile şimdilik buralarda takılmaya devam 🙂
Sevgiler saygılar.

Lucas.Rintaro

Elit Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Lucas
Cihazım
Redmi Note 10 P
Konular
24
Ya forum değişiyor ya da biz :)
2010'lu yıllarda Shiftdelete sitesinde takılırdım hep. İki sene üye olarak takıldıktan sonra moderatör olmuştum. Bir kaç yıl öyle geçti ama bir süre sonra eski heyecanı vermez oldu. Sonra donanımhaber sitesine geçtim. Derken yıllar sonra oradan da sıkıldım ve buraya geldim :) Belki sorun birazda bizdedir :) Bir süre sonra aynı heyecanı alamıyoruz herhalde.

Schwzz

100 yıldır açtığın yolda, gösterdiğin hedefe..
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
-
Cihazım
-
Konular
157
Yazdıklarımı yazacaklarımı siz yazmışsınız hocam. Ben Donanımhaber de halen takılıyorum arada buralara uğruyorum, Xiaomi cihazlarla ilgili ilişiğimi kestim ama forum ayrı bir durum. Donanımhaber de bilgi edinmek için burasıda keza öyle hazine benim için. Aradığımı basit bir sözcük aramasıyla rahatça buluyorum. Forum işleri hangi kategoriden olursa olsun zamanı geçti artık kabullenmek lazım, blog ve youtube bu konuda daha rövanşta iş görüyor zaten insanlar sorunlarına çözüm arayışında olduğundan x blog sitesinde y blog sitesinde herşeyi kayıtsız, girdisiz rahatça bulabilmekte. Yani forum kültürü çok zaman öncesinden ölmüştü. Mesela arada gırgırına girdiğim ve sohbet köşesinde iyi muhabbetlerin olduğu zamanlarda kalmadı. Bilgiyi al çık ortamına dönüştü herşey, e hal böyle olunca az önce bahsini geçirdiğim durum daha cazip geliyor insanlara. Birde sadece sorununun çözümü kimi kişiler için önemli olduğundan bir konu açmadan önce veya açar iken neyi nasıl açarım, nelere dikkat etmeliyim olayı yok. Adam cihazı için yardım konusu açıyor ama cihazının ne olduğunu hangi işlemi yaptığında bu hatayla karşılaştığını ve diğer bilgileri girmeden alakasız farklı kategorilere konular açılıyor.

Lucas.Rintaro

Elit Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Lucas
Cihazım
Redmi Note 10 P
Konular
24
Yazdıklarımı yazacaklarımı siz yazmışsınız hocam. Ben Donanımhaber de halen takılıyorum arada buralara uğruyorum, Xiaomi cihazlarla ilgili ilişiğimi kestim ama forum ayrı bir durum. Donanımhaber de bilgi edinmek için burasıda keza öyle hazine benim için. Aradığımı basit bir sözcük aramasıyla rahatça buluyorum. Forum işleri hangi kategoriden olursa olsun zamanı geçti artık kabullenmek lazım, blog ve youtube bu konuda daha rövanşta iş görüyor zaten insanlar sorunlarına çözüm arayışında olduğundan x blog sitesinde y blog sitesinde herşeyi kayıtsız, girdisiz rahatça bulabilmekte. Yani forum kültürü çok zaman öncesinden ölmüştü. Mesela arada gırgırına girdiğim ve sohbet köşesinde iyi muhabbetlerin olduğu zamanlarda kalmadı. Bilgiyi al çık ortamına dönüştü herşey, e hal böyle olunca az önce bahsini geçirdiğim durum daha cazip geliyor insanlara. Birde sadece sorununun çözümü kimi kişiler için önemli olduğundan bir konu açmadan önce veya açar iken neyi nasıl açarım, nelere dikkat etmeliyim olayı yok. Adam cihazı için yardım konusu açıyor ama cihazının ne olduğunu hangi işlemi yaptığında bu hatayla karşılaştığını ve diğer bilgileri girmeden alakasız farklı kategorilere konular açılıyor.
Söylediklerine ilave olarak telegram uygulaması forumları öldürdü bence. İnsanlar anında cevap alabildikleri için oraya yöneldi :)
Güncellemeleri takip etmek daha kolay

kafeinsiz

Elit Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
E
Cihazım
Poco X7 Pro
Konular
12
Forum eğlence açısından çok zayıf.
Genelde destek işleri için kullanılıyor.
RSA muhabbeti çıktığından beri Xiaomi ülkemizde düşüşte. Bunun etkisi foruma da yansımış.

Son düzenleme:

MrtAltg

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Murat ALTUĞ
Cihazım
Redmi Note9 Pro
Konular
9
Söylediklerine ilave olarak telegram uygulaması forumları öldürdü bence. İnsanlar anında cevap alabildikleri için oraya yöneldi :)
Güncellemeleri takip etmek daha kolay
Kullanmasını bilene forumlar daha iyi düşünsene senden önce aynı sorunu yaşamış birinin sorununu yıllar sonra bile adım adım görebiliyorsun yaptıklarını ama telegram sordun sorunu o an cevap geldi geldi gelmezse sorun aşağılarda kalır kimse görmez bile.

Schwzz

100 yıldır açtığın yolda, gösterdiğin hedefe..
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
-
Cihazım
-
Konular
157
Kullanmasını bilene forumlar daha iyi düşünsene senden önce aynı sorunu yaşamış birinin sorununu yıllar sonra bile adım adım görebiliyorsun yaptıklarını ama telegram sordun sorunu o an cevap geldi geldi gelmezse sorun aşağılarda kalır kimse görmez bile.

İnsanlar kayıt olup uğraşamayıda istemiyorlar zor geliyor, hemen aratayım çözümü bulayım bitsin gitsin mantığında çoğu kişi ayrıca arada muhabbet etmekte insana iyi geliyor mesela işten gelmişim kafa dengi bir forum üyesi bunun için ayrılan bir yerde sohbet ederim yeri gelir üyelere yardımcı olurum vs.. vs.. ama iş güç insanların tercihi felan derken forum kültürü kalmadı sadece bilgi al-çık belki hiç uğrama..

Lucas.Rintaro

Elit Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Lucas
Cihazım
Redmi Note 10 P
Konular
24
Aramasını bilene her yer kolay hocam :)

Üst Alt