Oysa ki konunun 29 numaralı mesajında, dün saat 23:40 sularında bunu apaçık bir dilla yazmışım.
Orada link de var. 1027TL fiyat + 100TL Worldpuan hediyesi ile 929TL'ye geliyor, 1159TL değil.
Şu anda bakarsanız 1050TL + 100TL Worldpuan hediye.
Açıklık getirmek için söylüyorum: MX4'ün daha iyi bir tercih olduğunu iddia edebilirsiniz. Beni kızdıran tavrın İlber Ortaylı'dan alıntı yaptın diye sevimli olduğunu zannedip cahil diye konuya girmen. Halbuki hemen 2 cümle ardından "Hangi telefonda 2 işlemci var ve güç tasarufu için kulanılıyor ???" diyerek konu hakkında pek bir bilgin olmadığını belli etmişsin.
ARM'ın stok CPU dizaynları büyük ve küçük çekirdeklerin iki farklı küme halinde çalışacak şekilde geliştirilmiştir. ARM'ın kendi sistemi big.LITTLE adıyla anılır. ARM'ın stok çekirdeklerini lisanslayan Mediatek, Exynos (Samsung), HiSilicon (Huawei) ve NVIDIA gibi silikon çip üreticileri bu veya benzeri sistemleri kullanır.
Örneğin Samsung'un ve Huawei'nin belli bazı modellerinde, özellikle üst seviye modellerinde bulunur.
Qualcomm'un Snapdragon 810 modelinde de bu sistem var. Snapdragon 615 modelinde de benzer bir sistem var. Ancak 615'te büyük ve küçük çekirdeklerden oluşan iki farklı küme yerine ikisi de küçük çekirdeklerden oluşan, ancak farklı saat hızlarına ayarlanmış kümeler vardır. Büyük bir ihtimalle Huawei'nin P8 modelinde de Snapdragon 615 benzeri bir mimari olacak. Henüz net değil.
Tabi bir de NVIDIA'nın Tegra 4'te kullandığı 4+1 Cortex-A15'li bir sistem var.
Büyük ve küçük çekirdeklerin mimari yapısındaki farklılar yüzünden büyük çekirdekler yüksek güç üretirken enerji sarfiyatları yüksektir. Küçük çekirdekler ise enerji verimliliği yüksek, ancak nispeten güçsüzlerdir.
ARM'ın açıklamasına göre Cortex-A15, Cortex-A7'nin 5 katı kadar enerji harcarken 3 katı kadar fazla güç verir. MX4'te bulunan MT6595 çipsetinde ise büyük çekirdekler olarak Cortex-A17'ler vardır.
Bir kümede çalışan çekirdeklerin saat hızları birbiri ile aynı olur. Yani 1 çekirdek maksimum güçte çalışıyorsa, ikinci çekirdek çalışmaya başladığı bir durumda maksimum güce ihtiyaç olmasa bile maksimum hızda çalışır ve enerji israfı olur.
ARM'ın aksine Qualcomm'un yaklaşımında bunu elimine etmek için küçük çekirdekler kullanmak yerine ARM'ın Cortex-A15, A17 ve A7 çekirdeklerinin de üzerine geliştirildiği ARMv7 mimarisine dayanan özelleştirilmiş Krait çekirdekleri vardır.
Krait çekirdeklerinin saat hızları birbirinden bağımsızdır. Birisi tam güçte çalışırken, diğeri düşük hızda çalışarak enerji tasarrufu sağlar. Ancak düşük hızda muhtemelen ARM'ın küçük çekirdekleri kadar verimli değildir.
Yani her birinin kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır.
Mediatek, Exynos ve diğerlerinin tersine Qualcomm kaynak kodlarını paylaştığı için geliştirici topluluğu ve özelleştirilmiş ROM meraklıları daha çok Qualcomm'u tercih etmişlerdir.
Exynos modelleri genelde Snapdragon rakiplerinden performans anlamında biraz geride kalmasının, Tegra 4'ün ısınma sorununun da etkisi var.
Mediatek ise MT6595'e kadar bu oyunun içine dahil değildi.
MT6595'e gelirsek Cortex-A17'lerin geçmiş Cortex-A15'lerden çok daha üstün olduğu görülüyor. Tek çekirdek performansı açısından Snapdragon 805'ten bile üstün durumda. Ancak GPU'su bakımından en zayıf Snapdragon 800'den daha zayıf. Bu zayıflığın sebebi de Mediatek'in işin ucuzuna kaçma isteği.
Çip üreticileri dizaynlarını TSMC gibi fabrikalarda ürettirir. Çipin alanı ne kadar büyükse maliyeti o kadar yüksek olur. O yüzden ucuza kaçmak istendiğinde, 8 tane küçük çekirdekli MT6592, MT6752 ya da Snapdragon 615 gibi modeller görürüz. Zira bu 8 çekirdek, 4 tane büyük çekirdekten daha az yer kaplar.
MT6595'e dönecek olursak, bu alandan tasarruf edip daha ucuz hale getirmek için 2 küme PowerVR G6 kullanılmıştır. Eğer 4 küme kullanılsa idi, saat hızının da gözle görülür derecede yüksek olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda Iphone 5s'tekinden daha hızlı bir çip olurdu. 2013'ün sonlarında çıkan Iphone 5s'teki GPU'nun yarısı kadar ediyor.
Örneğin MT6592'de kullanılan Mali-450 MP4 kadar eski ya da o kadar zayıf değil tabi, ama GPU tarafında zannettiğiniz gibi yeni nesil değil. Tahminen GPU'nun mimari tasarımı 2012 sonlarında Imagination tarafından ilan edilmiştir. 1 sene sonra da silikon çiplere yansır.
Örneğin Iphone 6'da MT6595'teki GPU'nun bir nesil yenisi vardır. Aşağı yukarı aynı dönemde çıktılar.
LG G2 ile kıyaslarsak CPU bakımından hızlıyken, GPU bakımından yavaş.
Mediatek hem 1 nesil geriden gelmeyip hem de küme sayısından kısmamış olsa bugün MT6595'i Snapdragon 810 ile kıyaslayabilirdik.
Peki Mediatek ne yapıyor? 64-bit olmasına rağmen -480fps video kabiliyeti hariç- MT6795 ile ileri gitmek yerine geriye bile gittiği söylenebilir. İsterseniz bunu da açabilirim.
Çöp muamelesi yapmaya cüret ettiğiniz G2 hala yeterince hızlı. Üstelik hız aşırtma ile CPU'sunda Snapdragon 805 hızına çıkabildiğini de görüyoruz. GPU'sunun da daha gelişmiş S801 hızlarına çıkabilmesi muhtemel.
Rootlayıp mod yükleyerek 4K video ve 120fps video çekme kabiliyeti de var.
Boyutlarına göre batarya kapasitesi yüksek. Ekranın gövdeye oranı da yüksek bir cihaz.
Arayüzlerde zaten çeşit çok. Lollipop ile birlikte G3'teki arayüz standart olacak gelecek muhtemelen. Gayet şık o da.
MX4 de büyük ekranlı, şık, ince çerçeveli hızlı bir cihaz. Metal çerçeve yapmış. Oyun peşinde olmayanlar için GPU çok fark yaratmaz. 4K bakımından daha kabiliyetli. Kamerasının çözünürlüğü daha yüksek. 4K video çekmek zaten henüz çok akıl karı değil. Hem de depolama alanlarının sınırlı olduğu telefonlara nazaran fazla yer kaplıyor, hem de 4K televizyonlar henüz yaygın değil. Ekranı da aslında 16:9 oranında 5.5 inçlik bir ekran kadar büyüktür diyebiliriz.
Garanti desen, burda G2'nin paralel ithalatından bahsediyoruz tabi, LG Türkiye garantisi gibi olmaz, ama Meizu'nun distribütörü de paralel ithalatçılardan farklı değil.
G2'nin fiyat performans oranı daha yüksek. Bu kadar basit bir konu.
Alıntı yaptığın yerdeki metni yazan kişi de 5.35 inçlik ekranı 15:9 ekran oranına bağlayacak kadar ne konuştuğundan habersiz. 5 inçlik M1 Mini niye 15:9 oranında diye sorsan adama cevap veremez herhalde. Standart ekranları kullanmadığına göre üreticiye isteğini söylersin, onlar da üretir.
Ayrıca MT6595'in PowerVR G6'nın 4 değil 2 kümeden oluştuğunu da bilmiyor. PowerVR G6200 adı, GPU'nun geliştiricisi Imagination'a göre 2 küme anlamına gelir. Çipsetin geliştiricisi Mediatek MT6595'in böyle olduğunu açıkladı. Meizu'nun da 4 küme olduğuna dair bir beyanatı yok. Geçen gün yabancı sitenin birisinde MX4 sahibi birisine de aynı durumu izah ettim. MX4'teki MT6595'in GPU'sunun MT6595M'lerden farklı olarak 4 kümeden oluştuğunu zannediyordu. GSMArena'dan kaynaklı bir yanlış anlaşılma bu.
GPU benchmarkları da 4 kümeli PowerVR G6 GPU'suna sahip Apple A7 ve Zenfone 2'de kullanılacak Atom Z3580 gibi çipsetlere kıyasla ne kadar geride olduğunu gösteriyor. Oysa ki MT6595 daha yüksek bir saat hızına ayarlı.
Yani nereden tutsan elinde kalıyor. Meizu'nun kendisi için özelleştirilmiş beyanını yanlış yorumlamışlar.
Herkes haberleri birbirinden görüp süzgeçten geçirmeden kopyaladığında böyle hatalar oluyor işte. Ya da bilmiyor, takip de etmiyor.
Discovery Elite'e gelince, üreticisi olan Gionee'nin kalite kontrol sorunlarıyla birleşen TELPA garantisi sabıkası var. Yazılım desteği zayıf. Bataryası zayıf. Fiyatı şu anda hemen hemen eşit görünüyor. 1GB RAM fazlası var, ama 2GB RAM şu anda yeterli düzeyde.
big.LITTLE da iki ayrı yonga seti değildir. Aynı çipin içindeki iki farklı CPU kümesidir.
Bu kadar bilgi yeter mi? Bir daha cehalet konusu geçmez sanırım.