Soru Hizli sarj bir dezavantaj mi?

RedmiNice

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
Adım
Mehmet
Cihazım
Redmi 12(fire)
Konular
9
Yüklü Rom ve Versiyon Numarası
V14.0.5.0.TLCIDXM
Telefon Modeli
Xiaomi 12 cupid
Bootloader Kilidi
Açık
En uzun pil sağlığı için, şu yöntemler genel olarak kabul ediliyor:

1. Pil Seviyesi Aralığı: Telefonunuzu %20'nin altına düşmeden şarj etmek ve %80'in üzerine çıkarmamak pil ömrünü korumak için önerilen bir yöntemdir. Tamamen şarj etmek yerine bu aralıkta tutmak, lityum iyon pillerin ömrünü uzatabilir.

2. Aşırı Şarjdan Kaçınma: Telefonu gece boyunca şarjda bırakmak aşırı şarja neden olabilir. Bu da uzun vadede pil kapasitesini olumsuz etkileyebilir.

3. Sıcaklığa Dikkat: Aşırı ısınma pillerin düşmanı olduğundan, şarj ederken telefonun aşırı ısınmasını engellemek önemlidir.

4. Hızlı Şarjı Dikkatli Kullanma: Hızlı şarj, cihazı hızlıca şarj etse de sık sık kullanmak pil sağlığını olumsuz etkileyebilir. Hızlı şarjı acil durumlarda kullanmak, günlük şarjlarda daha düşük hızda(18W-30W) şarj etmek faydalıdır.

Merhaba boyle bir yaziya denk geldim sizce ne kadar dogru ve mantikli.

Hizli sarj batarya sagligini tuketen birsey mi ?

ErdincFE

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Erdinc
Cihazım
Mi13Ultra
Konular
2
Youtube, Evrim ağacı Batarya gizemi.
Aradığınız soruların cevabını detaylı öğrenebilirsiniz.

Oyla:

djfarukk

Uzman Üye
Uzman Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Ömer Faruk
Cihazım
Xiaomi 13 Ultra
Meslek
IT Uzmanı
Konular
13
Aşırı şarj diye bişey yokki. Şarj dolduğu zaman telefon enerjiyi keser üstüne daha fazla şarj olamaz zaten

Oyla:

RedmiNice

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
Adım
Mehmet
Cihazım
Redmi 12(fire)
Konular
9
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Youtube, Evrim ağacı Batarya gizemi.
Aradığınız soruların cevabını detaylı öğrenebilirsiniz.

Bakalim demek istedigim bu hizli sarj batarya sagligini olumsuz etkiliyorsa ureticiler bunun farkinda degil mi?

Oyla:

ErdincFE

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Erdinc
Cihazım
Mi13Ultra
Konular
2
Bakalim demek istedigim bu hizli sarj batarya sagligini olumsuz etkiliyorsa ureticiler bunun farkinda degil mi?
Arz talep meselesi biraz bu iş. Hızlı şarj bataryayı daha çabuk öldürebilir ama ihtiyaç anında hayat kurtarır, kimiside benim gibi akşam takar sabah alır şarjdan hızlı şarjla işi olmaz. Olabildiğince yavaş şarj eden bir adaptörle şarj ediyorum akşamları. gündüz ihtiyacım olursa daha hızlı şarj olmasını sağlayacak adaptör kullanıyorum.

Oyla:

Koçara

Eğitime adanmış bir ömür...
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Avni Ataver
Cihazım
Xiaomi 13 Pro
Meslek
Eğitimci
Konular
48
Hızlı şarjın telefona zarar verdiği iddiası şehir efsanesidir. Üretici firmaların mühendisleri cihazlara hızlı şarj modu ekleyerek telefonların güç aktarımı ile uyumlu şekilde çalışmasını sağlar. Milyonlarca dolarlık Ar-Ge çalışmaları sayesinde geliştirilen bu teknolojik özellik son derece kullanışlı ve güvenli bir yapıya sahiptir.
Şahsi fikrim " hızlı şarj bataryaya zararlıdır" görüşü artık orta sınıf cihazlarda bile 120 v hızlı şarj teknolojisi kullanılırken son çıkardığı 15 serisinde bile hâlâ 25 v şarj özelliği kullanan Apple' ın yapmış olduğu algı oyunundan başka bir şey değildir.
Not: Xiaomi cihazlarda bataryanın daha uzun süre gitmesi için cihazı yüzde 20 nin altına düşmeden şarja takmak ve yüzde yüz şarj olduktan sonra 10-15 dakika daha şarjda bırakıp öyle çıkarmak gerekir.

Oyla:

musdi27

Yaşamaya çalışmak...
Emekli Yönetici
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
M. Mustafa
Cihazım
Xiaomi 13T
Meslek
Ofis Sorumlusu
Konular
191
En uzun pil sağlığı için, şu yöntemler genel olarak kabul ediliyor:

1. Pil Seviyesi Aralığı: Telefonunuzu %20'nin altına düşmeden şarj etmek ve %80'in üzerine çıkarmamak pil ömrünü korumak için önerilen bir yöntemdir. Tamamen şarj etmek yerine bu aralıkta tutmak, lityum iyon pillerin ömrünü uzatabilir.

2. Aşırı Şarjdan Kaçınma: Telefonu gece boyunca şarjda bırakmak aşırı şarja neden olabilir. Bu da uzun vadede pil kapasitesini olumsuz etkileyebilir.

3. Sıcaklığa Dikkat: Aşırı ısınma pillerin düşmanı olduğundan, şarj ederken telefonun aşırı ısınmasını engellemek önemlidir.

4. Hızlı Şarjı Dikkatli Kullanma: Hızlı şarj, cihazı hızlıca şarj etse de sık sık kullanmak pil sağlığını olumsuz etkileyebilir. Hızlı şarjı acil durumlarda kullanmak, günlük şarjlarda daha düşük hızda(18W-30W) şarj etmek faydalıdır.

Merhaba boyle bir yaziya denk geldim sizce ne kadar dogru ve mantikli.

Hizli sarj batarya sagligini tuketen birsey mi ?
2. madde 1. maddeye bağlı bir durum, 4. madde de 3. maddeyi ortaya çıkaran bir durum.

Yani 2 maddeye indirebiliriz:
1- Pil ömrünü en uzun şekilde sağlıklı tutmak için yüzde 20-80 arasında tutmak gerekiyor şarjı. Hatta eğer imkânınız varsa (çok zor) yüzde 45-55 aralığında tutmak en iyisi. Çünkü pil döngüsü yüzde 0-20 ile 80-100 arasında %64 ilerlerken, 20-80 arasında %36 ilerliyor. Pilin %60'ı (20-80 arası), pilin ömrünün daha düşük ve daha yüksek oranlara göre neredeyse %50 daha az azaldığı bir aralık yani. Gece %100 olduktan sonra pil %1 düşüp tekrar %100 olmak için şarj alması, işte bu aralığın dışında olduğu için uzun kullanımda pili daha olumsuz etkiler.

2- Isı da pilin ömrünü etkiler. Çok düşük de olmamalı, çok yüksek de olmamalı. Hızlı şarj ısınmaya yol açtığı için sadece bu konudan dolayı sıkıntı yaratır. Tabi hızlı şarjdan kasıt bir anda kaldıramayacağı bir elektrik akımına tutulmak değilse, o zaman direkt pili yakarsınız. :)

Oyla:

RedmiNice

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
Adım
Mehmet
Cihazım
Redmi 12(fire)
Konular
9
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Gorunuse gore herkez in farkli fikri var kimisisde hizli sarj destekleyen cihazlarda ornegin 120w lik bir cihazda 20w lik bir hizla sarj etmek te saglikli degil diyor

Oyla:

merayemirhan

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Emirhan
Cihazım
Poco F3
Konular
53
Gorunuse gore herkez in farkli fikri var kimisisde hizli sarj destekleyen cihazlarda ornegin 120w lik bir cihazda 20w lik bir hizla sarj etmek te saglikli degil diyor
33 ve 5 wattlık 2 adaptör ile şarj ettim 100 den 99 a 33 watt 1dk da düşerken 5 watta 5 dk da düştü uzun kullanımda da ikisi de değişmedi
ama hocamızın da dediği gibi 20 altına düşmeden takıp 100 olduktan sonra 20 dakika sonra sökmek en iyisi hızlı yavaş pek fark etmiyor bence

Oyla:

RedmiNice

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
Adım
Mehmet
Cihazım
Redmi 12(fire)
Konular
9
33 ve 5 wattlık 2 adaptör ile şarj ettim 100 den 99 a 33 watt 1dk da düşerken 5 watta 5 dk da düştü uzun kullanımda da ikisi de değişmedi
ama hocamızın da dediği gibi 20 altına düşmeden takıp 100 olduktan sonra 20 dakika sonra sökmek en iyisi hızlı yavaş pek fark etmiyor bence

Hmm ozaman 20 altina dusmeden takmali

5w da 5dk dusmesi normal bende denedim.

Ancak hemen hemen ayni surdu ekran sureleri

Oyla:
Üst Alt