Beğenmenize gerçekten çok sevindim çünkü bilgi paylaştıkça, paylaşıldığında da beğenilince insan daha bir şevkle hazırlıyor konuları.
Şimdi şöyle diyeyim aslında mecbur
değilsiniz,
değiliz. Neden mi? Google ve Microsoft ürünlerini (Gmail, vs.) kullanmanın tehlikeli olduğu yüzlerce makale ile
anlatıldı,
ispatlandı. Protonmail konusuna gelince şöyle diyeyim ben Protonmail hakkında Protonmail'in resmi bir web sitesinde bir konu açtım ve gizlilik konusunda endişeleri olan insanların da aynı fikirde olduğu bir konuydu. Konuya resmi moderatörler ve diğer üyeler cevaplar yazdılar ve sonunda konu silindi. Protonmail ilk başlarda gizlilik dostu bir e-posta sağlayıcısı olarak görünse de aslında çok da öyle değildi. IMAP kullanmak istediğinizde size closed-source (kapalı kaynak) bir uygulama kullandırmak zorunda bırakıyordu. Bunu X firması yapsaydı tamam derdik ama gizlilik üzerine kurulmuş ve İsviçre yasalarına bağlı bir kurumun kapalı kaynak uygulama kullanmasını gizlilik dostu insanlar (ben de dahil) sevmedi ve bunu forumlarda yüzlerce kere dile getirdi (ben de dahil). Android uygulamasını da aynı şekilde açık kaynak (open-source) değildi. Bu konu hakkında da defalarca tartışmalar yapıldı.
Sonra ne mi oldu. Baktılar ki bu iş böyle olmayacak dünyanın her yerinden insanlar yüzlerce makale yazıyor, rapor oluşturuyor ve çokca konuşulmaya başlanınca Protonmail uygulamalarını açık kaynağa döndürmeye başladı. Ve şu an bildiğim kadarıyla tüm uygulamaları açık kaynak haline geldi. İnanın bunda gizlilik dostu kullanıcıların etkisi çok fazla. Bu kadar dile gelmeseydi belki de yapmayacaklardı.
Şimdi ben düşünüyorum Protonmail bu işe ilk başlarken açık kaynak ile başlayamaz mıydı? Tabii ki başlardı. Bu kadar teknikten tutun da marketting konularına kadar herşeyi düşünen bir kurum bunu düşünemez miydi? Bununla birlikte bir ara (tarihi tam aklımda yok) Protonmail'in kullanıcıların IP adreslerini varsayılan olarak kaydettiği haberleri ortada dolaştı. Sonra Protonmail bunu doğruladı ve Nisan 2919'da Transparency Report'a bunu ekledi ve gerekçe olarak illegal hareketleri izlemek için olduğunu söyledi.
Eğer Protonmail'in böyle şeyler yapmadığını nereden bilebiliriz derseniz o zaman internete bağlanan hiçbir cihazı kullanmamanız gerekir buna smart TV de dahil. Nokia 3310 alacağız boş zamanımızı yılan oynayarak geçireceğiz, yine eskisi gibi şekilli SMS'ler atacağız, tüplü televizyon alacağız arada görüntü gidince avuç içinin tamamen televizyonun arkasını kaplayacak şekilde birkaç vurarak kendimizce tamir edeceğiz, vs. bunlar çoğaltılabilir. Protonmail'e zaten güvenmemeniz gerekir. Şahsen benim bir (1) tane açtığım hesap (kişisel hesabım değil) var ve onu da tamamen anonim (bunu yapmayı zorlaştırdılar ama merak edene ve niyetinin iyi olduğunu anladığım kişilere anlatabilirim) bir şekilde açtım ve yine anonim bir şekilde kullanıyorum hiçbir IP leak olmadan.
Güven konusuna gelmişken size bir olay anlatayım. Biliyorsunuzdur Rus büyükelçisi Türkiye'de öldürüldü ve büyük yankı uyandırdı. Olayın faili o gün ExpressVPN kullandı ve bu tespit edildi (VPN konusunda meraklısına tüm yönleriyle yardımcı olurum). ExpressVPN firmasına ülkemiz tarafından yazı gönderildi ve kayıtlar (log) istendi. ExpressVPN "0" log (zero log) policy'sini tüm sunucularında uygulamış bir VPN sağlayıcısı. Ne demek "0" log? ExpressVPN'in hiçbir VPN sunucusu hiçbir bağlantı kaydını tutmuyor (böyle bir VPN sunucusu kendiniz de yapabilirsiniz) ve doğal olarak da log kayıtlarını veremediler çünkü ortada
Linkleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir
Ve sonra ne oldu hükümet, ExpressVPN'in Türkiye'deki sunucularını kapattı (seize). Bu olay dünyada büyük ses getirdi ve ExpressVPN'in güvenilirliği kanıtlanmış oldu. Bunun gibi birçok olay var.
Not: Bu arada "0" log VPN hizmeti veren firmalar ülkemizde ilk başta çalışmıyor gibi görünse de çalışıyor bir şekilde.
E-posta sağlayıcısı olarak konuda belirttiğim servislerden birini kullanmanız sizin yararınıza olacaktır. Yine kafanıza takılan soru olursa cevaplamaya çalışırım.
Chrome veya Android konusuna gelirsek hocam ben uzun yıllardır LineageOS kullanıcısıyım ve hep custom ROM kullanmışımdır. Birkaç ay önce yeni bir telefon aldım (hayatımdaki ilk sıfır telefon bu sebeple stock ROM'u garanti dışı kalır diye değiştiremiyorum) ve bunda da riski nasıl en aza indirgerim diye bir araştırmaya girdim ve elimden geldiği kadar gereksiz olan herşeyi sildim. Siz bana hangi Google uygulamalarını günlük kullanımda kullandığınızı söyleyin ben size alternatiflerini bulmaya çalışırım sorun değil. Eminim alternatifleri vardır.
Aslında daha da uzun uzun yazmak isterdim de gözünüze zarar hocam