Sohbet [Genel Tartışma] Pasaport Kardeşliği Risk/Güven/Sonuçlar/Yasal Sorumluluk

pendroz

Kardan Adam
Emekli Yönetici
Uzman Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Kaan
Cihazım
Redmi Note 4x
Konular
250
Merhaba MIUI Türkiye Ailesi,

Bugün Forumda şahit olduğumuz bir pasaport dolandırıcılığı durumu üzerine biraz araştırma yaparak son günlerin en popüler olayı hakkında bir konu açmak istedim.Hepinizin değerli görüşlerini merakla bekliyor olacağım.Konu farklı mecralara çekilmediği sürece tartışmaya açık kalacaktır.

Öncelikle Pasaport kardeşliği konusunda Bilgi teknolojileri kurumunun aradığı koyduğu şartları inceledim.2 önemli başlık gözüme çarptı bunların risk faktörleri hakkında sizlere tekrar hatırlatma yapmak istiyorum.

Düşük Risk Faktörü : Dolandırılmak

Bildiğiniz üzere pasaport sahibi yaptığı işlemin iptalini istediği anda gerçekleştirerek kardeşliği bozabilir 618 TL'nin yarısı olan bir miktarı kaybedebilirsiniz.

Yüksek Risk Faktörü : Yasal Sorumluluk !

BTK kendi sitesinde sorunun cevabını şu şeklide vermiş

Soru : Pasaport kayıt hakkımı ücretsiz veya ücretli olarak bir başkasına verebilir miyim?

Cevap : Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın düzenlemesine göre bir kişi yurt dışından 2 yılda 1 cihaz getirebilmektedir. Bu düzenleme çerçevesinde ülkemize ne şekilde getirildiği belli olmayan cihazların kayıt işleminin yapılması yasal olarak uygun olmadığından pasaportunuzun başkaları tarafından kullanılması durumunda doğacak olan yasal sorumluluk tarafınıza aittir. Ayrıca kayıt altına alınan cihazın suç teşkil eden bir olaya karışması durumunda yasal sorumluluk pasaport sahibine aittir.

Yukarıda altı çizilen kısımı dikkatle okumanızı rica ediyorum ve şu kısmı tekrar hatırlatmak istiyorum "Ayrıca kayıt altına alınan cihazın suç teşkil eden bir olaya karışması durumunda yasal sorumluluk pasaport sahibine aittir."

Bu post üzerinde siyasi yorum ve içeriklere izin verilmeyecektir fakat konunun ciddiyetini anlatmak adına yakın geçmişte ülkemizde yaşanan bazı talihsiz olaylar hala hafızalarda durmakta.

Bazı kısımları açık olarak yazmadan paylaşacağım zaten okuyunca hepiniz olayı hatırlayacaksınız.

Örnek Haber :

XXX terör örgütü mensupları, polise yakalanmamak için kullandıkları ByLock uygulamasının yüklü olduğu ikinci el cep telefonlarını hem bayilere hem de internet üzerinden değerinin çok altında bir fiyata satmaya çalışıyor.

Verdiğim örnek haber yakın geçmişte ülkemizde yaşanan talihsiz bir olayın derinliklerinde önümüze gelmişti kullanıldığı söylenen Bylock uygulamasını çok kez haberlerde o dönem hepimiz okuduk.Bu uygulamayı kullanan veya kullanmayan alakası olmayan sadece telefon satın almış olan kişilerin neler yaşadıklarını biraz internette araştırma yaparak ulaşabilirsiniz.

Gün sonunda yapılan 618 TL tutarında bir işlemin insanların hayatlarında açabileceği ufak veya derin tahribatlar üzerine düşünüp konuyu yorumlamanızı rica ediyorum.

2 Taraftan olayı değerlendirelim işlemi yapan pasaport sahipleri ortaklarına bu konuda nasıl güveniyor veya ortak pasaport sahibine nasıl güveniyor.Her ikiside cihazını satabilir sonrasında kullananlar bu işlere karışabilir.

Tekrar ve tekrar hatırlatma Siyasi/Politik yorumlar değil risk faktörleri konusunda katılımlarınızı düşüncelerinizi bekliyorum.

Metin

(:
MIUI Expert
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Metin Çınar
Cihazım
Redmi Note 8
Konular
131
Dolandırıcılık söz konusu olunca en fazla para kaybedersiniz..
Yasal olarak olay çok ciddi sonuçlar doğurabilir ve düşünülmesi gereken tek sebep bence..
Son olarak çıkan kanun da pasaport sahibinin üstüne olan hat ile kullanılması zorunlu hale geldikten sonra çok daha büyük risk..
Bu riski alan arkadaşlar, düşünsenize bi cihaz kaydettiriyorsunuz pasaportunuza ve hiç olmadık işlere karışıyor, hadi ispatlayın..

Kimse kusura bakmasın ama bu riski alanın aklı yok.

MI 4LTE cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Koçara

Eğitime adanmış bir ömür...
Premium Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Avni Ataver
Cihazım
Xiaomi 13 Pro
Meslek
Eğitimci
Konular
45
Bir telefon için üç dört bin lira vermeyi göze alan birinin 309 lira için risk alıp böyle dolambaçlı yollara tevessül edebilmesini hiç ama hiç anlamış değilim.
Aydınlatıcı bilgi ve emeğiniz için tebrikler hocam.

Skorpi

Don't Worry, Be Happy :-)
Yönetici
Co-Admin
Premium Üye
MIUI Expert
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Cumhur
Cihazım
Mi 11T Pro
Konular
294
Elinize, emeğinize sağlık....bende aklımdaki üçüncü şık'kı belirteyim....Pasaport kardeşliğini düşünen arkadaşlar hiç kendi IMEI'lerini bir kere olsun inceledilermi?
Cihazlarımızda bulunan 2 imei nin sadece son 2 rakamı farklı...
kardeşlikte ise sadece IMEI'lerin başı aynı olacağı için, ilerde her iki 'Kardeş'in de başının ağrıması çok olası yı geçin, 100 de 100...

Gesendet von meinem Mi Max 3 mit Tapatalk

chatin_62

Süper Üye
Onursal Yönetici
Premium Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Çetin
Cihazım
Xiaomi 12TPro
Meslek
Bilgi Teknolojiler
Konular
99
Bir telefon için üç dört bin lira vermeyi göze alan birinin 309 lira için risk alıp böyle dolambaçlı yollara tevessül edebilmesini hiç ama hiç anlamış değilim.
Aydınlatıcı bilgi ve emeğiniz için tebrikler hocam.
Olay aslında 309 TL olayı değil. Herkesin pasaport kayıt hakkı olmuyor. Kimisinin pasaportu bile yokken, kimisinin pasaportu var ama son 120 gün içinde çıkış - giriş yapmamış. Bu durumda olan kişilerin bir pasaport bulmaları gerekiyor. Bu hakka sahip ama kaydedecek cihazları olmayan kişiler, bu haklarını forumlarda, sosyal medya gruplarında 450TL 'lere varan rakamlarla satıyorlar. Bu sadece pasaport kayıt hakkı için istenen para. Üzerine 618 TL de kayıt ücreti ekleniyor. Pasaport sahibi kişi isterse istediği zaman bu imei' leri iptal edip, yeniden başka imei 'ler kaydedebiliyor. Bu şekilde birkaç kere kayıt haklarını fahiş fiyatlardan satma durumları oluşuyor. İşte bu dolandırma oluyor. 2 defa yapsa 900TL havadan para. Yasal olarak herhangi bir yaptırımda bulunma hakkınız da yok. Polise ben bir suç işledim ama suç ortağım beni dolandırdı diyecek haliniz yok. Yapanın yanına kar kalacak.
Hadi burada sadece para kaybımız oluyor, bir şekilde belki sineye çekilebilir ama yasal sorumluluk olayı pasaport sahibinin başını fena halde yakacak cinsten. Belki de hayatı kararabilecek.

ozkan16

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Özkan
Cihazım
Redmi note 3
Konular
5
Olay aslında 309 TL olayı değil. Herkesin pasaport kayıt hakkı olmuyor. Kimisinin pasaportu bile yokken, kimisinin pasaportu var ama son 120 gün içinde çıkış - giriş yapmamış. Bu durumda olan kişilerin bir pasaport bulmaları gerekiyor. Bu hakka sahip ama kaydedecek cihazları olmayan kişiler, bu haklarını forumlarda, sosyal medya gruplarında 450TL 'lere varan rakamlarla satıyorlar. Bu sadece pasaport kayıt hakkı için istenen para. Üzerine 618 TL de kayıt ücreti ekleniyor. Pasaport sahibi kişi isterse istediği zaman bu imei' leri iptal edip, yeniden başka imei 'ler kaydedebiliyor. Bu şekilde birkaç kere kayıt haklarını fahiş fiyatlardan satma durumları oluşuyor. İşte bu dolandırma oluyor. 2 defa yapsa 900TL havadan para. Yasal olarak herhangi bir yaptırımda bulunma hakkınız da yok. Polise ben bir suç işledim ama suç ortağım beni dolandırdı diyecek haliniz yok. Yapanın yanına kar kalacak.
Hadi burada sadece para kaybımız oluyor, bir şekilde belki sineye çekilebilir ama yasal sorumluluk olayı pasaport sahibinin başını fena halde yakacak cinsten. Belki de hayatı kararabilecek.
Imeileri iptal edip yeni imeiler kaydediyor derken hiç harç falan odemedenmi yoksa

chatin_62

Süper Üye
Onursal Yönetici
Premium Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Çetin
Cihazım
Xiaomi 12TPro
Meslek
Bilgi Teknolojiler
Konular
99
Imeileri iptal edip yeni imeiler kaydediyor derken hiç harç falan odemedenmi yoksa
Harç ödeniyor diye biliyorum. Eski imei 'leri sildirdiğiniz için 2 yıl (ki şimdi 3 yıl oldu) kısıtlamasını kaldırmış oluyorsunuz.

jokerinabisi

Usta Üye
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
recep
Cihazım
xiaomi mi 5s
Konular
37
Eee bize söylenecek pek birşey kalmamış üstadlarım gereken herşeyi yazmış (sanki yazacak birşeyim varda) sadece şunu ekleyebilirim moderatör olsun destek ekibi olsun bu sizin ayıbınız çok ama çok geç kalınmış bir konu;anca şimdi açıldı,iyikide açıldı umarım forumumuzda bir daha kimse mağdur olmaz
Selametle kalın

Üst Alt