Bir Apple fanı nasıl Androide geçti ?

Guaire

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
Adım
Tayfun
Cihazım
LG G2
Konular
23
Şimdi ülkenin durumunu konuşursak beni burda yazdıklarımdan ötürü gözaltına felan alırlar o yüzden yazmıyorum çünkü ağır kayarım.

Zaten bu yazdığınız yanlış daha ilk baştan fire verdiniz. 2014 Aralık fiyatları bu yazdığınız.

Bir mağaza zinciri tarafından ön siparişe sunulan 16 GB"lık iPhone 5S"in fiyatı 3.199 TL olarak açıklandı.

Artan fiyatlarla ilgisi yok yazımı tam olarak anlayamamışsınız.

Görselleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir

Yahu bunlar zaten Türkiyeyi yıllardır düzüyor senin haberin yok galiba kardeş dolar mevzusu değil bu sadece yukarda iphone 5 ilk satış fiyatı US'deki ama TR'de 3199TL idi çıktığında ;)

3199TL'lik iPhone 5s fiyatı gayrıresmi bir fiyat. Tabiri caizse karaborsa fiyatı. Paralel ithalat, henüz cihaz piyasada azken, Apple da henüz getirmemişken fırsattan istifade yapılan bir vurgun bu. Konudaki ilk mesajım için araştırırken ben de gördüm bu fiyatı.

Benim verdiğim 2149TL ise Apple'ın kendi fiyatı.

16GB 199$, 32GB 299$, 64GB 399$ olarak gözüken fiyatlar ise Amerikalı GSM operatörlerinin 2 yıllık taahhütlü kontrat karşılığı sunduğu fiyatlar. Zaten altında İngilizce "2 yıl kontrat" yazıyor. Bunu peşin ödeyip bir de 24 ay ayrıca ödeme yapıyorlardı.

Kontratsız fiyatları 16GB için 649$'dan başlayıp model başına 100$ artarak gidiyordu. Kontratsız fiyatlar yine öyle.

Üste kalan fiyatları da aylık ödemelerine yediriyorlar. Adam 199$'a telefon aldığını sanıyordu, ama işin aslı geriye kalan 450$'ı 24 aya bölünmüş olarak veriyordu.

Buna sübvansiyon (subsidizing) diyorlardı. Zaten bu sistem orada da kalktı. Daha doğrusu artık bu şekilde aldatıcı fiyatlar gösteremiyorlar.

Şimdi girip baktığımızda 32GB iPhone 7 üç ayrı GSM operatörü (AT&T, Sprint ve Verizon) için de 24 ay için 32.41$ taksit ile ya da 649$ peşin fiyatına.

Konu içindeki ilk mesajım biraz uzun, ama orada anlatmaya çalıştığım gibi fiyatlar bize göre artıyor, zira bizim 1000TL'miz örneğin tam 4 sene önce bugün 568$ ediyordu, bugün ise 287$ ediyor.

Berke

Mi5 32GB White - Mi4C 32GB Black - 4X 32GB Black
MIUI Sever
Acemi Üye
SMS Onaylı
Adım
Berke
Cihazım
11T Pro
Meslek
-
Konular
6
Katılıyorum ve dediğiniz gibi gayriresmi firmalar mesela benim 2.el aldığım bir iphone 5 vardı turkcellden alınmış 2013 başında 2.400TL civarı bir fatura kesmişler sattım o yüzden resim atamıyorum dolarla ilgilide şöyle düşünüyorum;

Dolar artmıyor aslında tamamen halka algı operasyonu yapıyorlar hiçbir kanalda görmedim TL değer kaybediyor diye şuanda gelişmekte olan ülkeler arasında sadece Meksika pesosu (danıld turumpun açıklamaları ve meksika yaptırımları yüzünden) ve Türk Lirası değer kaybediyor ve bilmiyorum ne yapmalı sadece dolar bozdurmakla bu işin düzeleceğini sanmıyorum hayırlısı.

maboc

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Muhammet
Cihazım
mi5s
Meslek
elektronik-bilgisayar
Konular
10
iphone alacağına git kendini hapishaneye koy daha iyi özgürlüğünü alıyor tlf elinden android ise tam tersi xiaomi tr distribütörü gelirse bu tlflar 2bin tl altında satılmaz

veliazak

Elit Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Veli
Cihazım
Redmi Note 4X
Konular
10
Konu sahibinin de belirtmiş olduğu gibi; artan fiyatlar, dolar kuru veya vergi ile konunun ilgisi yok bence...

Berke

MIUI Sever
Acemi Üye
SMS Onaylı
Adım
Berke
Cihazım
11T Pro
Meslek
-
Konular
6

Guaire

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
Adım
Tayfun
Cihazım
LG G2
Konular
23
Berke

Örneğin Çin yuanı ile Amerikan doları arasındaki son 10 yıllık ilişkiyi görmek istiyorsan aşağıdaki linkten bakabilirsin. Çin parası

Türk lirası ile dolar arasındaki farkı da grafik olarak aşağıdaki linkte görebilirsin.

Son 5 senede bizim paramızın değeri dolara karşı yarı yarıya düşmüş.

Son 10 senede ise bizim paramız 2.5 kat değer kaybetmiş. Hatta 2007'nin sonuna kıyasla 3 kat değer kaybetmiş. 2007'nin sonunda dolar 1.16TL iken şu anda 3.49TL'de. Çin parası ise son 1.5 yıl hariç ya sabit kalmış, ya değer kazanmış. Şu anda geldikleri noktada Çinli vatandaş kendi parası üzerinden kazandığı aynı miktarda gelirle 10 sene öncesine göre hala daha zengin iken biz 2.5-3 kat fakiriz.

Dolar-Euro'ya baktığımızda da 10 sene öncesine göre dolar yaklaşık %25 artarken 9 sene öncesine göre ise %50 civarında bir artış göstermiş. Bizdeki %250-300 gibi rakamlara hiç yakın değil.

Döviz bozdurmakla olmaz bu iş. Üç kuruşluk tasarrufunu bozduran normal vatandaş uğradığı zararla kalır. Çok büyük paralar belirliyor bunu. Algı operasyonu değil, parasını daha önce Türkiye'de tutan yabancı sermaye parasını buradan çekip başka ülkelere yatırınca paramız değer kaybediyor. Sermaye, kazanacağı paraya bakar. İstikrarsız, para kazanamayacağı yerde durmaz.

Bir dönem bu şartları oluştuğu için paramız değer bile kazanmıştı.

Nasreddin Hoca'nın "kazan doğurdu" fıkrasındaki gibi, kazanın doğurduğuna inanıp öldüğüne inanmamak olmaz.

İşte açtığın konu somut bir örnek: Eskiden aldığın fiyata aynı marka telefonu alamıyorsun. Almak için çok daha fazlasını ödemen gerekiyor. Algı meselesi mi bu sence?

Bu konuyu istersen sık kullanılanlara ekle, 1 yıl sonra kontrol et, Çin'de aynı fiyatlara satılan Xiaomi cihazları Türkiye'de şu anki fiyatlarına kıyasla aynı fiyatlardan alınabiliyor mu diye. Konuyu günceller bakarız.

Telefon konusuna dönelim, telefonlar üzerindeki vergiler sence somut bir gerçek değil mi?

Amerika'da %0'dan %13.5'a kadar vergi var.

Avrupa Birliği ülkelerinde %17 ila %27 arasında değişen vergiler var.

Bizde ise (%7 TRT bandrolü + %25 ÖTV) x %18 KDV olmak üzere toplamda %55.76 vergi var.

Ucuz telefonlarda durum daha vahim.

%25 olan ÖTV, minimum 160TL olarak alınıyor şu anda. Yılbaşından sonra bu rakam da artabilir.

Bu şu demek, telefonun vergisiz fiyatının %25'i 160TL'nin altında ise (yani çıplak fiyatı 640TL'nin altında olan telefonlardan direk 160TL) olarak alınıyor ÖTV.

Bu da demektir ki, 995TL'nin altına düştüğünde telefonun perakende satış fiyatı, oransal olarak daha da fazla vergi vermeye başlıyoruz.

Vergisiz fiyatı 350TL'lik bir telefon var sayalım. %7 TRT bandrolü 24.5TL. 160TL de minimum ÖTV tutarı. Etti 534.5TL. Şimdi bu tutar üzerine %18 de KDV ekleyelim. Zira diğer vergilerin de KDV'si alınıyor. 96.2TL de bu. Etti 630.7TL.

630.7TL'lik bir telefondaki vergi 280.7TL. Vergi oranı %80.2.

Bu yüzden telefon fiyatları Türkiye'de asla belli bir fiyat seviyesinin altını görmüyor.

Telefona örneğin 4000TL harcayan bir vatandaş %55.76 vergi oranına tabi, 630TL harcayan dar gelirli vatandaş ise %80.2 vergi oranına tabi.

Berke

MIUI Sever
Acemi Üye
SMS Onaylı
Adım
Berke
Cihazım
11T Pro
Meslek
-
Konular
6
Bence biz bu konuyu ayrıca baska platformda tartışalım abi çünkü gerçekten konu ülkenin ekonomisine gidiyor bende bişeyler yazacağım ama yazik olur ve dedigim gibi suan hukumetin yaptigi algı operasyonudur insanlar halen uyumaya devam ediyor ulkenin gidisati hic iyi degil millet dolar bozduruyor ancak ben seni gayet iyi anladim abı zaten son 3 mesajdır aynı şeyleri anlatıyorsun ben anladım yeterince bence konuyu saptırmadan burada kapatalım hem senin adına daha iyi olur biliyorsun gerçekleri yazanlarin başına çok iş geliyor.

Kadir mi note

Yeni Üye
MIUI Sever
Acemi Üye
SMS Onaylı
Adım
Kadir
Cihazım
Mı note
Konular
0
Öncelikle herkese merhaba sayfaya yeni üye oldum bi sorum olacaktı galeriyi düzenlemek isterken bi dosyami kaybettim cihazın İngilizce dun aldım dosyaya tıklayıp hide ye bastım nasıl geri getiririm
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.

tanerazi

Yeni Üye
Yeni Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Taner
Cihazım
Mi8-SE
Meslek
Teknoloji
Konular
1
Öncelikle herkese merhaba sayfaya yeni üye oldum bi sorum olacaktı galeriyi düzenlemek isterken bi dosyami kaybettim cihazın İngilizce dun aldım dosyaya tıklayıp hide ye bastım nasıl geri getiririm
Galeri kısmında klasötler listeli durumdayken , üstten aşağıya doğru kaydır. Gizli bölüm açılacaktır. Oradan gizlenen resimleri geri alabilirsin .

Kadir mi note

Yeni Üye
MIUI Sever
Acemi Üye
SMS Onaylı
Adım
Kadir
Cihazım
Mı note
Konular
0
Saol cevap yazdığınız için denedim dediğini ama bende bu cikiyo

Üst Alt