Custom rom denince aklınıza sadece MIUI gelmemeli. Şayet custom romdan bahsederken MIUI dahilinde bile yazmadım. Kaldı ki zamanında hantallıktan kırılıan MIUI tabanlı custom romlar varken tek başına iş çıkaran Masik geliştiricisi çıkardığı tüm sürümleri uçuruyordu. Donanım, kaynak kodu ve firmware'den bahsediyorsunuz, bunlar güzel şeyler. Ancak geliştiricinin eli değmiş bir kerneli es geçemezsiniz. Tek bir kernel telefonun kaderini değiştirir. Buna stock romlar dahil. 2010-2011 senesinden bu zamana kadar bu sitenin çok değerli kurucuları da dahil olmak üzere ortak yerden geliyoruz. O yıllardan beri hiçbir zaman stock veya stock tabanlı rom kullanmadım uzun süreli. Beni tanıyanlar az çok bilir bu durumu. Geliştirici faktörünü herhangi biriyle sabaha kadar da tartışsam en önemli etken olarak görmeye devam ederim. Dilediğiniz firmware ya da donanıma sahip olun, custom rom dahilinde küçük bir bugla dahi başa çıkamayan geliştirici o cihazı çöp edebilir.
Daha net anlaşılması için basit bir örnekle:
Birkaç ay önce elimde olan OP 6T cihazda ilk zamanlar tadından yenmezcesine kullandığım Pixel Experience romunun geliştiricisi işi bırakıp başka birine devrettikten sonra rom kullanılmaz hale gelmişti. Aynı donanım, aynı firmware. Sizin mantığınızla sorun yaşanmaması gerekiyor. Bir bug 2-3 güncelleme boyunca devam ediyor, stabil çalışan kernel değiştiriliyor vs. Bunlar geliştirici kaynaklı değil mi peki?
Custom rom derken bahsettiğim tek şeyin MIUI olmasının sebebi AOSP/CLO vb. romları ayrı tutmamdir. Bahsettiğiniz romlar anlattığınız gibi inşa edilmez.
MIUI romlarda kodlara inilmeyi çoktan bıraktılar. Masik romları da çok kullandım temelde kullandığı stock romdan ahım şahım bir farkıni hiç hissetmedim. Rom Eu tabanlı ise Eu rom gibi performans sağlar.
Gelelim Google tabanlı romlara, o romların inşa surecleri üç parçadan oluşur;
Romun Google tarafından yayınlanması, geliştiricinin romu elden geçirmesi ve cihaz bakimcilarinin romu sorumlu olduğu cihaza uyarlaması. Ekipler bu şekilde işler. Romun stock şeklinde bir bug varsa cihaz bakimcisi bunu duzeltemez, aynı durum miuilarda da geçerli. Resmi romda bir hata varsa bağımsız geliştiricinin bu düzeltmesi çok düşük bir ihtimaldir.
Her şey kaynak Roma bakar, rom üzerinde istediğiniz kadar değişiklik yapın kaynak rom ne kadar sağlıklı ise o kadar ileri gidersiniz. Donanım da ne kadar çok imkan tanırsa o kadar stabil çalışır.
Kernel ise çok farklı bir durum, kerneli de genelde rom geliştiricileri yapmaz zaten. Bir rom için kernel yapılmaz genel olarak bir sürüm için yapılır. Rom kernel sayesinde daha hızlı ise kernel cpu'yu yüksek frekansta calistiriyordur, pile etki eder. Her şey birbirine bağlı sonuç olarak.
Donanım ve Yazılım çekirdeği ne kadar sağlıklı ise elinizde ki ürün o kadar iyidir. Koskoca bir ekibin yapamadığı romu bir geliştirici elden geçirerek çok farklı seviyelere cikartamaz. Romu temizler, bir iki şey ekler çıkarır, sınırlamalar varsa kaldırır o kadar. Her şey dengeden ibaret bir yerden alırsan bir yere verirsin bu şekilde işler. Olmayan bir kapasiteyi üretemezsiniz.