Haber Yüksek MegaPixel Akıllı Telefon Kameralarına ihtiyacımız var mı.?

Murad Ali

Her şeyi bilmene gerek yok, haddini bil yeter.!!
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Murad Ali
Cihazım
Iphone 14 Pro
Meslek
Geliştirici
Yaş
65
Konum
Europa / Deutschland
Katılım
13 Ocak 2018
Konular
180
Mesajlar
1.140
Tepkime puanı
1.884
Puanları
138

Kaynak: Yabancı web sitesinden Translate edilip üzerinde düzeltmeler yapılarak paylaşılmıştır.
Görselleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir


MegaPixel tam olarak nedir? Gerçekten Yüksek MP Kameralara ihtiyacımız var mı?​

2018'in başından beri akıllı telefon kameraları megapikseller üzerinden yeni bir "dijital savaşa" girdi. Bir akıllı telefonun kamera paketlerinde bulunan megapiksel sayısı, en önemli satış noktalarından biri haline geldi ve buna çok fazla önem verildi. İnsanların çoğu, daha yüksek megapiksel sayısının daha iyi görüntü kalitesine eşit olduğuna inanıyor. Bu, daha iyi fotoğraflar çekmek ve video kaydetmek için gerçekten yüksek megapiksel akıllı telefon kameralarına ihtiyacımız olup olmadığı sorusunu gündeme getiriyor.
Kamera megapiksellerinin kamera kalitesi üzerinde etkisi vardır, ancak bunlar tek faktör değildir ve daha fazla megapiksele sahip olmak her zaman daha iyi görüntü kalitesi anlamına gelmez. Aslında, Apple da dahil olmak üzere endüstrinin en iyi akıllı telefon üreticilerinden bazıları, herhangi bir akıllı telefon kamerasının en düşük megapiksel sayısına sahip olmasına rağmen 12 MP kamera kullanmaya devam ediyor.
Kameralar ve megapikseller göründüklerinden daha karmaşıktır; megapikselin ne olduğunu ve yüksek megapiksel akıllı telefon kameralarına ihtiyacımız olup olmadığını görmek için daha yakından bakalım.

Megapiksel nedir ve kamera kalitesini nasıl etkiler?​

Öncelikle bir megapiksel tanımlayalım. Megapiksel, bir milyon piksel boyutundadır ve sıklıkla dijital kameraların çözünürlüğünü tanımlamak için kullanılır. Piksel , bilgisayar monitöründe görünen küçük bir karedir ; noktalardan oluşur. Bir resim, bu kareler veya noktalardan oluşan sağlam bir ızgaradan oluşur.
Çözünürlük veya görüntü ne kadar keskin olursa, ekranı o kadar fazla piksel veya nokta oluşturur. Nokta veya piksel sayısı ne kadar fazla olursa, görüntü o kadar iyileştirilir ve daha yüksek ve daha gerçekçi görüntü reprodüksiyonu sağlanır. Görüntü kalitesi işlevi megapiksel cinsinden ölçülür. Örneğin 3.1 megapiksellik bir kamera, 2048 x 1536 (3.145.728 piksele eşittir) çözünürlükte fotoğraf çekebilir. Yani, son görüntü 3,1 megapiksele veya 3 milyondan fazla noktaya sahip olacaktır.
Dijital kameralardaki sensörlerin boyutu değişir. Akıllı telefonun içindeki sensör, tam çerçeve DSLR'deki sensörden daha da küçük olan kırpma sensörlü bir kameranın içindeki sensörden daha küçüktür. Ancak her üç kamera da 12MP sensöre sahip olabilir. Değişen şey, sensördeki ışık noktasının boyutudur. Akıllı telefon kamerasında küçük ve tam çerçeve kamerada büyüktürler. Bunun genel görüntü kalitesi üzerinde etkisi vardır.
Bununla birlikte, megapiksellerin görüntü kalitesini etkileyen tek faktör olmadığını belirtmekte fayda var. Gerçekte, daha fazla megapiksel, daha yüksek kalite anlamına gelmez. Sensör kalitesi kameranın kalitesini belirler ve lenslerin kalitesi de önemlidir. Temel olarak, düşük kaliteli sensörlere ve lenslere ve çok sayıda Megapiksele sahip bir akıllı telefon kamerası kullanıyorsanız, piksellerin kalitesi düşük olacaktır.

Gerçekten Yüksek MegaPixel Akıllı Telefon Kameralarına ihtiyacımız var mı?​

Google Pixel veya Apple iPhone'un arkasındaki 12 megapiksel kamera harika fotoğraflar çekecek; Bu kameraların ne kadar harika sonuçlar üretebileceğini görmek için OnePlus 10 Pro, Samsung S22 ve Xiaomi 12 Pro tarafından çekilen fotoğraflara bakmanız yeterli.
Hayır, yüksek megapiksel kamera gerekli değildir. Megapiksel önemli bir rol oynar, ancak bir kameranın iyi mi yoksa kötü mü olduğunu belirleyen tek faktör değildir. Harika bir kamera yapmak için birçok faktör vardır ve megapiksel sayısı bunlardan sadece biridir, bu nedenle bir akıllı telefon kamerasındaki megapiksel sayısına bakmadan önce hepsine baktığınızdan emin olun. Megapiksel sayılarına kanmayın ve yazılımın fotoğraf sürecinin ayrılmaz bir parçası olduğunu unutmayın.
Sektörün önde gelenlerinden bazıları, yüksek çözünürlüklü akıllı telefonların para kaybı olduğuna inanıyor. Geçmişte, ünlü Alman optik lens üreticisi Carl Zeiss'in (şimdiki adıyla Zeiss) CEO'su Michael Kaschke bunu kabul etti. Akıllı telefon endüstrisine aşina olanlara göre, Zeiss artık Nokia (HMD), Sony ve Vivo'ya lens bileşenleri/fotoğraf teknolojisi sağlıyor. Sonuç olarak, bu beyefendi günümüzün akıllı telefonlarının görüntülenmesine büyük bir ilgi duyuyor - peki neden mevcut ultra yüksek pikselli cep telefonlarını eleştirdi?
“Beyinsiz piksel yığınlarına” muhalefetinde açık sözlüdür. Ona göre, bir akıllı telefonun küçük sensöründen bahsetmiyorum bile, bir amiral gemisi tam çerçeve SLR'nin dış tabanı olsa bile, piksel sayısını artırmak kaçınılmaz olarak her pikselin ışığa duyarlı alanını azaltmak anlamına gelir ve sonuçta azalmaya neden olur. Işığın hassasiyeti, resimde daha fazla parazite neden olur.
Sonuç olarak, sıradan cep telefonu (kamera) kullanıcıları, daha fazla pikselin daha iyi görüntü kalitesi anlamına gelmediğine inanacak ve profesyonel ihtiyaçları olanlar için bu, daha fazla ekipman yatırımı anlamına gelecektir. zaman kaybı
"XX markasının özel bir yüksek hassasiyetli CMOS ile nasıl özelleştirilmediğini görmüyor musunuz?" bazılarınız karşı çıkabilir. Bu, resim kalitesini iyileştirmek için AI işlemeyi kullanabileceğini iddia eden XXXX marka telefon değil mi?” Buna yanıt olarak Kaschke, günümüzün en gelişmiş cep telefonu ana kontrol yongalarının (SoC) yanı sıra en hızlı cep telefonu belleği ve flash belleğinin bile 40 milyon veya daha yüksek piksel seviyelerine sahip fotoğrafları gerçek zamanlı olarak işleyemediğine dikkat çekti.
Sonuç olarak, ultra yüksek piksel tasarımlı tüm akıllı telefonlar varsayılan olarak ultra yüksek piksel modu yerine "dördü bir arada" yöntemiyle görüntülemeye geçecek. Bu şekilde, yalnızca piksel sentezi yoluyla parazit olasılığını azaltmakla kalmaz, aynı zamanda işlemcinin hesaplama yükünü de azaltarak gerçek zamanlı gürültü azaltma, HDR, güzelleştirme ve diğer gerçek zamanlı işleme işlemlerini gerçekleştirmesine olanak tanır. En pahalı akıllı telefonlarda bile fotoğraf çekmenin “performansı” yetersizdir.
Bunu görünce sinirleniyor musun? Açıkçası günümüzün amiral gemisi akıllı telefonlarının 40 megapiksel çözünürlükte fotoğraf çekemediğini öğrendiğimde ben de şaşırdım.

Çözüm​

Peki gerçekten yüksek çözünürlüklü akıllı telefon kameralarına ihtiyacımız var mı? Hayır, mükemmel bir akıllı telefon kamerasının tarifi yazılım, işlem gücü ve çeşitli diğer faktörlerden oluşur. Yüksek megapikseller, çözünürlüğü düşürmeden kırpmayı mümkün kılar, son derece ayrıntılı görüntüler yakalar ve resim kalitesini ve keskinliği iyileştirir, ancak yalnızca genel fotoğraf denklemi dengeliyse.

Kaynak: Yabancı web sitesinden Translate edilip üzerinde düzeltmeler yapılarak paylaşılmıştır.
 

Yuzarsif41

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
YUSUF
Cihazım
13 ULTRA
Meslek
LOJİSTİK -SEVKİYAT
Yaş
37
Konum
körfez
Katılım
8 Ocak 2020
Konular
69
Mesajlar
953
Çözümler
1
Tepkime puanı
684
Puanları
108
Kameraların yüksek megapikseli, sensörü, yazılımı, işlemcisi ne kadar iyi olursa olsun firmalar yeni bir cihaz çıkardığında kameraların kalitesini bilinçli düşürüyor. Örneğin dünyanın ilk 108mp kameralı telefonu olarak tanıtılan Mi Note 10'un ilk çıktığındaki 108mp'lik sensörünün çekim kalitesi ile şu an ki çekim kalitesi arasında dağlar kadar fark var. Bilinçli eskitme yapılıyor
 

M.OZKN

Destek Ekibi
Yönetici
Destek Ekibi
Premium Üye
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
M
Cihazım
Xiaomi 13 Ultra
Meslek
Yazılım
Yaş
45
Konum
türkiye
Katılım
30 Kasım 2019
Konular
377
Mesajlar
4.496
Çözümler
46
Tepkime puanı
3.940
Puanları
288
Çok detaylı bir açıklama olmuş hocam, umarım megapixellere aldanıp telefon almak isteyenler için rehber olur. Elinize sağlık
 
Üst Alt