Sohbet Yazışmalarda Türkçe Dilini Kullanma

gince

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
günay
Cihazım
mi 8
Konular
9
Aslında buradaki sorunun en başlangıç noktası kullanmış olduğumuz telefonlardan gelmektedir. Neden derseniz telefon ayarlarından kullanılan klavye düzenini değiştirmek maalesef akıllara gelmediği için basılan tuşlarda öncelik olarak Türkçe kelime ve harf önerileri gelmemektedir. Türkçe harf için tuşa uzun basmak ve oradan Türkçe karakteri seçmek maalesef kullanıcılara biraz zor geliyor. Durum bundan ibaret.

Sxiao

Usta Üye
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
-
Cihazım
Mi 9T Pro
Konular
30
Özellikle çeşitli sosyal medya ortamlarında güzelim Türkçe'mizi deyim yerindeyse telef edecek ve adeta yeni bir yozlaşmış yazışma dili, oradan da konuşma dili haline getirecek kelimeleri kullanmaktan hiç çekinmiyoruz.

Biraz önce, açılmış bir konuda sadece bir kişinin kullandığı bir kaç cümlesinden buna örnek teşkil edecek kelimeleri aldım.

"bakiyom, yapicam, ariom"

Bu kelimelerin doğrusunu yazmak çok mu zor?

Kullandığımız dil olan Türkçe, bu ülkenin en önemli değerlerinden birisidir.
Hocam Türkçe'mizi yazım yanlışı var. Türkçemizi olmalı :D

serhankocak

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
serhan
Cihazım
mi note 10 lite
Meslek
bilgi işlem
Konular
35
bende kibarlaşmak adına kelimenin sonundaki "r" harfini yutuyorlar ya ona fena kızıyorum "geliyo gidiyo uçuyo kaçıyo"

Peocawe

Bilgi paylaştıkça güzel.
Emekli Yönetici
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Cem
Cihazım
OnePlus 6T 128
Konular
115
Hatalı ve yanlış kelime kullananları hedef alırken bile bir sürü yazım yanlışı yapmışsınız ey ahali. :) Şaka bir yana, ben de nefret ediyorum bu tarz konuşma diline sahip olanlardan. Benim de bir çok hatalı kelimem oluyor fakat görmezden gelinecek, basit hatalar olduğunu düşünüyorum. Zaten burada ki asıl amaç: konu sahibinin de bahsettiği üzere anlamsız, bir karşılığı olmayan kelimeler.

MANUPLE

Ctrl + L
Uzman Üye
MIUI Sever
Adım
Netizen
Cihazım
Poco X3 Nfc
Meslek
Yazılım Uzmanı
Konular
39
Arkadaşlar, Türkçe kelimeleri doğru düzgün kullanmak ayrı, dil bilgisi kurallarına göre yazmak ayrı.
Birincisini şimdilik düzgün kullanalım da diğeri sonraya kalsın.

Çirkin kral

Usta Üye
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Mehmet Can
Cihazım
Mi Max 2
Konular
28
Ben imla hatalarına fazla takılmıyorum insanlık halidir, bir harfe basmayı unutur ya da bir nokta koymamış olabilir. Ama anlatım bozukluklarından ve clikbait başlıklardan ölesiye nefret ediyorum. Hepsinin köküne kibrit suyu dökmeliyiz.

adzate

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Rüştü
Cihazım
Mi 6-Poco x6
Meslek
Tasarım-Otomasyon
Konular
15
Selamunaleyküm
Aynı dertten muzdarip olanlardanım,çok istesemde birtürlü anlatamadım bizim gençlere ve yeni yetişen neslimize,umarım tez zamanda bu yanlışlarından dönerler.

Amazon42

Usta Üye
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Kerim
Cihazım
Mi Max 2
Meslek
Öğrenci
Konular
27
Milletçe "boş" duyar kasıp eleştirdiğimiz şeyi yapmaya bayılıyoruz. (Sözüm size değil hocam twittercılara)
Bir dili akamedisyenler değil halk belirler.
Mâdem dilimiz yozlaşmış ancak şunu da biliniz: Şu anki kullandığımız türkçe de bundan bir önceki türkçenin yozlaşmış hâli.
En doğru türkçe azerbaycanca olarak kâbul görüyor ama türkçeyle arasında farklar var.
Üstelik göktürkçe ile şimdiki türkçe apayrı şeyler.
Kültür zenginleştikçe bilgi arttıkça kelimeler de artar ve eski kelimeler işlev göremez. Dilin tazelenmesi ve güne uyarlanması gerekir.
Önceki çağ uzun edebiyat çağı idi ve ona göre dil şekil almıştı.
Şimdiki çağ ise hızlı bilgi çağı. Gereken hızı kelimeleri kısaltarak ve kulağa tırmalamayacak şekilde bazı harfleri atarak yapılıyor. Siz "iyi" de deseniz "ii" de deseniz iyi olduğunuzu anlayacaktır.
Güzel kelimesi örneğin. "Gözel" derlerdi bir zamanlar. Karşıdaki kişinin gözünü ve elleri hoş bulduğu gerekçesiyle belki de. Birine güzel dediğimizde neresine bakarız? Yüzüne gözüne eline değil mi?
Örneğin ilk türkçede "edgü" vardı. Şimdiki dil boğaz yapısıyla edgü demek biraz kaba geliyor çünkü ses frekansı düşük bass. Şimdi "iyi" diyoruz. Burdaki ses frekansı yüksek tiz. Yani tiz sesler artık bize daha kibâr gelmeye başladı. Yani bir dil öyle basit sanıldığı gibi birşey değil.
İnsanlar da değişir. Diller de.

Üst Alt