Yardım Xiaomi ile yeni tanıştım. Sorularım var

r00t88

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
Adım
r00t
Cihazım
mi note 10 lite
Konular
9
Yüklü Rom ve Versiyon Numarası
Global v12
Telefon Modeli
Mi 10 Lite
Bootloader Kilidi
Bilmiyorum
Herkese merhaba,

Xiaomi ile 1-2 gündür tanıştım ve yeni telefonumu (hiç sıfır telefon almadım onun için bu soruların cevabını bilmiyorum) Xiaomi olarak almak istiyorum fakat birkaç sorum olacak.

1) Root işlemi garanti/servis dışı bırakır mı?
2) Custom ROM yüklemek garanti/servis dışı bırakır mı?
3) Xiaomi hangi konularda ürün değişimi veya para iadesi yapıyor?
4) Xiaomi telefon ile yapılabilecek legal yazılımsal işlemler hangi tool'lar ile yapılıyor?
5) Bootloader kapalı olarak mı geliyor yoksa açık olarak mı geliyor?
6) Bootloader açık veya kapalı olarak gelmesi tam olarak ne demek ve ne için kullanılır?

Sizden nacizane ricam bu sorularımın cevaplarıdır. Bunlara göre ben de kendime bir yol çizeceğim.

İyi forumlar iyi günler.

solanercan

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
Adım
ercan solan
Cihazım
note 9
Konular
5
Herkese merhaba,

Xiaomi ile 1-2 gündür tanıştım ve yeni telefonumu (hiç sıfır telefon almadım onun için bu soruların cevabını bilmiyorum) Xiaomi olarak almak istiyorum fakat birkaç sorum olacak.

4) Xiaomi telefon ile yapılabilecek legal yazılımsal işlemler hangi tool'lar ile yapılıyor?
6) Bootloader açık veya kapalı olarak gelmesi tam olarak ne demek ve ne için kullanılır?

Sizden nacizane ricam bu sorularımın cevaplarıdır. Bunlara göre ben de kendime bir yol çizeceğim.

İyi forumlar iyi günler.
1- Garanti dışı kalır.
2- Garanti dışı kalır.
3- Mahkemelik olunca.
4- Öyle bir şey yok.
5- Kapalı gelir.
6- Önyükleyici kilidi demektir. BL kapalı olunca manuel yazılım, twrp vs kullanılamaz.

Oyla:

r00t88

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
Adım
r00t
Cihazım
mi note 10 lite
Konular
9
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
1- Garanti dışı kalır.
2- Garanti dışı kalır.
3- Mahkemelik olunca.
4- Öyle bir şey yok.
5- Kapalı gelir.
6- Önyükleyici kilidi demektir. BL kapalı olunca manuel yazılım, twrp vs kullanılamaz.

Hızlı cevabın için teşekkürler. Peki Lineage OS'da mesela istenmeyen ve gereksiz görülen sistem uygulamalarını root işlemi ile kaldırabiliyordum. Xiaomi telefonlarda Android stock ROM'daki gibi çok gereksiz uygulama var mı? Varsa root işlemi yapmadan kaldırmanın bir yöntemi var mı bilginiz var mı?

Bir de garanti süresince (tahminimce 2 yıl değil mi?) BL açmak gerekli oluyor mu? Yani manuel yazılımdan kastınız custom ROM falan mı yoksa başka birşeyden mi bahsediyorsunuz?

Oyla:

osmancan71

Usta Üye
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Osman
Cihazım
Mi note 10
Meslek
Memur
Konular
28
biraz araştırıp sorsaydın keşke...

Oyla:

Stoya

Süper Üye
MIUI Expert
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
SERDAR
Cihazım
POCO X3 NFC
Meslek
Ev Erkeği
Konular
104

Oyla:

AspecTR

Usta Üye
Usta Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
*
Cihazım
*
Konular
37
Herkese merhaba,

İyi forumlar iyi günler.
1-Bu işlem için bootloader kilidini açmanız gerekir.Bu da delta hariç tüm garantilerde garantiyi bozar.
2-Üstteki mesajın aynısı
3-Bunu bilmiyorum
4-Xiaomi cihazlarda eğer ki illegal olayını bootloader kilidini açmaya eşitliyorsanız,ota güncellemeleri ve recovery romları kurmak.Fakat ki ota üzerinden downgrade veya global den çin e geçiş yapamazsınız.Recovery yi bilmiyorum
5-Redmi Note 8 Pro dan örnek verecek olursak,Global roma sahip cihazlar haricinde hepsi açık olarak geliyor.Fakat ki cihazı 0 ve yurtiçi alırsanız asla açık olmayacaktır
6-Ne demek istediğinizi anlamadım
Bu arada forumumuza hoşgeldiniz :)

Oyla:

r00t88

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
Adım
r00t
Cihazım
mi note 10 lite
Konular
9

Teşekkürler dikkatlice okudum ve gereksiz uygulamaları root işlemi olmadan Xiaomi'de nasıl kaldıracağımı bulamadım.

Bir diğer merak ettiğim konu Lineage OS'da Privacy Guard denen bir sistem var. Telefonunuzdaki yüklü uygulamaların hangi izinleri kullandığını en ince ayrıntısına kadar görebiliyorsunuz ve izin vermek istemediklerinizi engelleyebiliyorsunuz. Bunu normal stock Android ROM'larında gördüm fakat Privacy Guard olarak değil sadece depolama izni var o kadar diğer istenen izinler hakkında bir seçenek yok.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

1-Bu işlem için bootloader kilidini açmanız gerekir.Bu da delta hariç tüm garantilerde garantiyi bozar.
2-Üstteki mesajın aynısı
3-Bunu bilmiyorum
4-Xiaomi cihazlarda eğer ki illegal olayını bootloader kilidini açmaya eşitliyorsanız,ota güncellemeleri ve recovery romları kurmak.Fakat ki ota üzerinden downgrade veya global den çin e geçiş yapamazsınız.Recovery yi bilmiyorum
5-Redmi Note 8 Pro dan örnek verecek olursak,Global roma sahip cihazlar haricinde hepsi açık olarak geliyor.Fakat ki cihazı 0 ve yurtiçi alırsanız asla açık olmayacaktır
6-Ne demek istediğinizi anlamadım
Bu arada forumumuza hoşgeldiniz :)

Teşekkür ederim ilginiz için. Hoşbuldum bu arada.

Oyla:

solanercan

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
Adım
ercan solan
Cihazım
note 9
Konular
5
Hızlı cevabın için teşekkürler. Peki Lineage OS'da mesela istenmeyen ve gereksiz görülen sistem uygulamalarını root işlemi ile kaldırabiliyordum. Xiaomi telefonlarda Android stock ROM'daki gibi çok gereksiz uygulama var mı? Varsa root işlemi yapmadan kaldırmanın bir yöntemi var mı bilginiz var mı?

Bir de garanti süresince (tahminimce 2 yıl değil mi?) BL açmak gerekli oluyor mu? Yani manuel yazılımdan kastınız custom ROM falan mı yoksa başka birşeyden mi bahsediyorsunuz?
Gereksiz ve reklam amaçlı çok şey var stock romlarda. Ancak xiaominin gönüllü ve seri çalışan birçok grubu var. Stock yazılım çıktığı anda onlar temizleyip konsantre hale getirip yayınlarlar. Örneğin xiaomi.eu, miuimix, revos vs gibi gönüllü gruplar. Tabi bunları kulllanmak için BL kilidinin açık olması şart. Gene bir geliştiricinin yaptığı ücretsiz bir program ile sistem uygulamalarının bir kısmını root olmadan dondurabilirsiniz (silemezsiniz işlevsiz hale getirebilirsiniz)
Ayrıca miui arayüzünü kullanmanız şart değil, her türlü AOSP rom kurabilirsiniz.

Evet custom romdan bahsediyordum. BL zaten açmak isteyeceksiniz. Çünkü Türkiye, Avrupa ve Global stock romlar ile miui arayüzü ve özellikleri tam olarak kullanılamıyor. Örneğin tema uygulaması sağlıklı çalışmaz, arama kaydı yapamazsınız google dialer ve google sms uygulamasını kullanmak zorundasınız vb.

Gerçek bir miui arayüzü deneyimi yaşamak için BL açılıp eu, miuimix, revos vb gibi bir rom kullanmak zorundasınız. Özel hayatın gizliliği kanunu sebebi ile ülkemizde yasal olarak miui dialer ve sms uygulamalarını xiaomi kaldırmak zorunda kalıyor.

Xiaomi nin tek güzel yanı öyle yada böyle bazı telller için haftalık bazıları için aylık sürekli güncelleme gelmesidir.

Oyla:

r00t88

Deneyimli Üye
Deneyimli Üye
MIUI Sever
Adım
r00t
Cihazım
mi note 10 lite
Konular
9
Gereksiz ve reklam amaçlı çok şey var stock romlarda. Ancak xiaominin gönüllü ve seri çalışan birçok grubu var. Stock yazılım çıktığı anda onlar temizleyip konsantre hale getirip yayınlarlar. Örneğin xiaomi.eu, miuimix, revos vs gibi gönüllü gruplar. Tabi bunları kulllanmak için BL kilidinin açık olması şart. Gene bir geliştiricinin yaptığı ücretsiz bir program ile sistem uygulamalarının bir kısmını root olmadan dondurabilirsiniz (silemezsiniz işlevsiz hale getirebilirsiniz)
Ayrıca miui arayüzünü kullanmanız şart değil, her türlü AOSP rom kurabilirsiniz.

Evet custom romdan bahsediyordum. BL zaten açmak isteyeceksiniz. Çünkü Türkiye, Avrupa ve Global stock romlar ile miui arayüzü ve özellikleri tam olarak kullanılamıyor. Örneğin tema uygulaması sağlıklı çalışmaz, arama kaydı yapamazsınız google dialer ve google sms uygulamasını kullanmak zorundasınız vb.

Gerçek bir miui arayüzü deneyimi yaşamak için BL açılıp eu, miuimix, revos vb gibi bir rom kullanmak zorundasınız. Özel hayatın gizliliği kanunu sebebi ile ülkemizde yasal olarak miui dialer ve sms uygulamalarını xiaomi kaldırmak zorunda kalıyor.

Xiaomi nin tek güzel yanı öyle yada böyle bazı telller için haftalık bazıları için aylık sürekli güncelleme gelmesidir.

Teşekkür ederim detaylı yorumunuz için.

Gerçekten stock ROM'larda bahsettiğiniz gibi gereksiz çok şey var fakat anladığım kadarıyla bunların önüne geçmek için ücretsiz bir program (ismini PM ile atabilir misiniz?) ile disable edebilirim fakat gönüllü grupların geliştirdiği ROM'ları yükleyebilmem için garanti süremin bitmesini beklemem lazım herhalde ben böyle anladım çünkü custom ROM yüklemek garanti dışı bırakıyor sanırım.

Oyla:

solanercan

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
Adım
ercan solan
Cihazım
note 9
Konular
5
Teşekkür ederim detaylı yorumunuz için.

Gerçekten stock ROM'larda bahsettiğiniz gibi gereksiz çok şey var fakat anladığım kadarıyla bunların önüne geçmek için ücretsiz bir program (ismini PM ile atabilir misiniz?) ile disable edebilirim fakat gönüllü grupların geliştirdiği ROM'ları yükleyebilmem için garanti süremin bitmesini beklemem lazım herhalde ben böyle anladım çünkü custom ROM yüklemek garanti dışı bırakıyor sanırım.
Rom yüklemek garanti dışı bırakır. Garantiyi önemsemiyorsanız beklemenize gerek yok. Sadece xiaomi bir güvenlik tedbiri uyguluyor. BL için xiaomiye internet üzerinden başvuruyorsunuz genelde bir hafta sonra açmanıza izin veriyor. Bir şirket (delta) BL açılmasını garanti kapsamında değerlendiriyor bozmuyor (diyorlar).

Programın adı "Hidden Settings for MIUI" geliştiricisi bu forumda diye biliyorum. Playstoreden indirebilirsiniz. Yabancı bir geliştiricininde bu yönde programı var.
Xiaomi telefon alacaksanız Mİ olan cihazlardan alın. REDMİ cihazlar bir alt modellerdir daha ucuzdur. Yazılım desteği konusundada MI cihazlar daha fazla yazılım desteği alırlar. Yazılım desteği derken daha uzun süre ve fazla güncelleme alırlar demek istedim.

Oyla:
Üst Alt