Haber Wikipedia engeli kaldırıldı!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Türkçe Vikipedi, engellemeye tepki olarak sitenin ana logosu üzerine yerleştirerek kararı protesto etti.
'nin çevrimiçi tüm dillerinin 'den engellenmesi, (BTK) tarafından, 5651 sayılı kanunun verdiği yetkiye dayanarak 29 Nisan 2017 tarihinde aldığı idari tedbir kararı sonucu meydana gelmiştir. "Türkiye'yi aynı zeminde gösteren ifadelerin bulunması" engele gerekçe olarak gösterildi. 2 Mayıs'ta verilen itiraz dilekçeleri sonucunda 'de yer alan ( : Kuzey Suriye'de Türk İşgali), ( : Suriye İç Savaşı'na yabancı müdahalesi) ve ( : Devlet destekli terörizm) maddelerinde Türkiye'ye ayrılan bölümlerin erişim engeline neden olduğu öğrenildi. 5 Mayıs'ta Vikipedi'nin bağlı bulunduğu , idari tedbir kararı alan Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurarak kararın kaldırılmasını istedi, fakat itiraz reddedildi.


Gelişimi


Bilgi Teknolojileri Kurumunun web sitesinden karara ilişkin yayınladığı açıklama

Türkçe Vikipedi'nin Şubat-Mayıs sayfa görüntülemeleri istatistiği. Engelleme sonrası düşüş görülmektedir.
Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından 29 Nisan 2017 tarihinde, sabah saat 08.00'de, ait wikipedia.org alan adına, Türkiye üzerinden erişilmesine engel getirilerek idari tedbir kararı alındı. Erişim engeli ilk olarak Türkiye'deki internet erişim engellemelerini ve çevrimiçi sansürü eşzamanlı olarak takip eden tarafından duyuruldu. Erişim engelinin ilk saatlerinde yasağın nedeni açıklanmazken ilerleyen saatlerde (AA), erişim yasağı kararının "Türkiye'yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalışan içerikler" nedeniyle alındığını duyurdu. AA, Türk yetkililerin Vikipedi'ye içeriğin kaldırılması uyarısında bulunduğunu ancak "sitenin ısrarla bu tür içerikleri kaldırmaya yanaşmadığını" da belirtti. BTK, alınan kararla ilgili olarak sayfasında bir içerik yayınladı. İçerikte şu ifadeler kullanıldı:
5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (wikipedia.org) hakkındaki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 'nın 29/04/2017 tarih ve 490.05.01.2017.-182198 sayılı kararına istinaden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır.
(After technical analysis and legal consideration based on the Law Nr. 5651, ADMINISTRATION MEASURE has been taken for this website (wikipedia.org) according to Decision Nr. 490.05.01.2017.-182198 dated 29/04/2017 implemented by Information and Communication Technologies Authority.)​
Ayrıca diğer iddialara göre Vikipedi içerisinde Türkiye'yi " " ile aynı düzlemde gösteren içerikler tespit edilerek bununla ilgili girişimler başlatıldı. Site yetkilileriyle gerekli yazışmaların yapılmasının ardından söz konusu içeriklerin kaldırılmadığı tespit edildiği için Vikipedi sitesine erişim engeli konuldu. Vikipedi'nin Türkiye'yi çeşitli "terör gruplarıyla" aynı düzlemde ve iş birliği hâlinde göstermeye çalışan yazı ve yorumlara yer verdiği belirtilen açıklamada, Vikipedi'ye yönelik, "teröre karşı iş birliği yapmak yerine, Türkiye'ye uluslararası arenada karalama kampanyası yapan çevrelerin parçası olarak hareket eden bir bilgi kaynağı haline gelmesi" gerekçesiyle erişim engeli uygulamasına başvurulduğu bildirildi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) resmî internet sayfasının "Site Bilgileri Sorgu Sayfası" üzerinden yapılan sorgulamada Vikipedi sayfalarına idari tedbir kararı uygulandı. BTK sorgulamasında yer alan şunlar yazıldı:
"5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (wikipedia.org) hakkındaki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 'nın 29/04/2017 tarih ve 490.05.01.2017.-182198 sayılı kararına istinaden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır."​
Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yaman Akdeniz ve Avukat Kerem Altıparmak, 2 Mayıs'ta dilekçe vererek karara itiraz ettiler. Verilen dilekçeyle Vikipedi'ye hangi maddeler nedeniyle erişim engeli getirildiği ortaya çıktı. İngilizce Vikipedi'de yer alan ( : Suriye İç Savaşı'na yabancı müdahalesi) ile ( : Devlet destekli terörizm) maddelerinde Türkiye'ye ayrılan bölümler erişim engeline neden oldu. Maddelerde Türkiye'nin 'den ayrılan ve yine radikal İslamcı örgütlerden İslami Cephe'ye silah yardımı yaptığı iddiası yer alıyor.
, 15-18 Mayıs'ta Haliç Kongre Merkezi'nde düzenleyeceği World Cities Expo İstanbul 2017 davetli listesinden Vikipedi'nin kurucusu Jimmy Wales'in çıkartıldığını Twitter üzerinden duyurdu.
3 Mayıs'ta Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan, yargı kararı uygulanmadan sitenin engelinin açılmasının mümkün olmadığını söyledi. Ayrıca "Wikipedia bilgiyi veriyorsa teyit de ediyor olması gerekir. Benim çağrım Wikipedia'nın kapanmasına sebep olan problemleri halletmesi, bu noktada gerekirse sistemin rehabilite edilmesidir." sözlerini de kullandı.
5 Mayıs'ta Wikimedia Vakfı, idari tedbir kararı alan Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurarak kararın kaldırılmasını istedi. Ancak hâkim, iki ayrı adresinde bulunan içerikten dolayı erişimin engellendiğini hatırlatarak itirazı reddetti. Wikimedia Vakfı, bu karar dolayısıyla 9 Mayıs'ta başvurdu.
11 Mayıs'ta , "Türkiye'nin bu karalama kampanyalarının bir parçası olmadığını Wikipedia'nın teyid etmesini ve Türkiye'ye bir temsilcilik açarak vergi verebilir hale gelmelerini istiyoruz. Şimdiye kadar Türkiye'de yaptıkları işlerden dolayı vermediler." açıklamasında bulundu.
Wikimedia Vakfı, Mayıs 2019'da erişim engelinin kaldırılması için 'ne başvurdu. Wikimedia Vakfı açıklamasında AİHM başvurusunun, erişim engelinin kaldırılması için iç hukuk yollarının denenmesi sonrasında yapıldığını, yerel mahkemelerin engelin kaldırılması için yapılan itirazları reddettiği, Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuruya ise iki yıldır hâlâ yanıt alınamadığı belirtildi. Vakıf, başvurusuna gerekçe olarak; "erişim engelinin, 'nin 10. Maddesi kapsamında garanti altına alınan ifade özgürlüğünü ihlal etmesini" gösterdi.


Resmî açıklamalar


#WeMissTurkey kampanyası sonrası Türkçe Vikipedi'de kullanılan logo
BTK tarafından, alınan kararla ilgili olarak üzerinden ve olarak yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştır:
  1. Türkiye’nin terör örgütlerini desteklediğini belirten içerikler tüm girişimlere rağmen Wikipedia'dan çıkarılmamıştır.
  2. Bu içeriklerin doğru bilgilerle düzenlenmesine izin verilmemiştir.
  3. protokolü ile yayın yaptığı için sadece ilgili içeriklerin engellenmesi mümkün olmamıştır.
  4. Bu nedenle sitenin tamamına tedbir uygulanmak zorunda kalınmıştır.
  5. Bu ve benzeri içerikler ile ilgili Wikipedia editörleri gereğini yapmalıdır.
'nin resmî sayfasında ise Vikipedi Topluluğu adına açıklama yapılarak, şunlar denilmiştir :
"Vikipedi'nin Türkçe de dâhil olmak üzere tüm dil sürümlerinin bugün 08.00 itibarıyla Türkiye'de engellendiğini üzülerek gördük. Tüm Vikipedi projelerini yürüten Wikimedia Vakfı konuyla ilgili incelemelerini ve görüşmelerini sürdürüyor. Sayısız gönüllünün tarafsız ve evrensel bilgilere herkesin özgürce ulaşabilmesini sağlamak için çalıştığı, hiçbir şekilde reklam almayan ve kâr amacı gütmeyen, doğrulanabilirliği temel bir içerik politikası olarak benimseyen bu projenin engellenmesini üzücü buluyoruz."​
Wikimedia Vakfı Genel Müdürü Katherine Maher da, 30 Nisan'da bir açıklama yayımladı ve hükûmete engelin kaldırılması çağrısında bulundu:
Wikimedia Vakfı, Türk halkının Vikipedi’ye tam erişimini iade etmesi ve yeniden dünyanın en büyük özgür bilgi kaynağında pay sahibi olmaları konusunda onlara olanak sağlaması için Türk hükûmetine çağrıda bulunmaktadır. Şu anda Türk mahkemeleri aracılığıyla bu karara itiraz etmenin uygun yollarını değerlendirmekteyiz. Sizi de, vatandaşlarının haklarına saygı duyması ve Vikipedi’nin engellemesini kaldırması (#UnblockWikipedia) konusunda Türk hükûmetine yaptığımız çağrıya katılmaya davet ediyoruz.​
17 Ocak 2018'te 'da yayımlanan bir haberde Vikipedi'nin bağlı olduğu Wikimedia Vakfı'nın başkanı , Vikipedi'nin Türkiye'de erişim yasağına yol açan maddelerin değiştiğini söylediğine dair bir haber yayımladı. Maher, yaptığı açıklamada tartışmalı maddelerin kaldırılmasına ilişkin talebini doğrudan vakıf yönetimine değil, Wikipedia bünyesindeki Gönüllüler Destek Hattı'na yaptığını belirtti. 17 Ocak'ta BTK tarafından yayımlanan bir açıklamada "Yapılan kontrollerde yasadışı içeriklerin ısrarla yayınlanmaya devam ettiği görülmektedir." denildi ve açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Erişim engelleme tedbiri uygulanmadan önce Wikipedia, Türkiye'nin terör örgütlerine destek verdiği şeklindeki iftiralara yer veren makalelerde yer alan içerikleri kaldırması konusunda yasaya ve uluslararası uygulamalara uygun bir şekilde uyar-kaldır yöntemi uygulanarak resmi iletişim kanalları üzerinden uyarılmış ancak bu konuda bir cevap alınamaması nedeniyle erişim engelleme tedbiri uygulanmak zorunda kalınmıştır"​
Kasım 2018'de Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili , Ulaştırma ve Altyapı Bakanı 'ın yanıtlaması için 'ne verdiği soru önergesinde Vikipedi'ye erişimin açılmasına yönelik bir adım atılıp atılmayacağını sordu. Soru önergesine yanıt veren Bakan Turhan, " Wikipedia'ya bildirilen ve erişimin engellenmesine dayanak oluşturan yasa dışı içerikler periyodik olarak kontrol edilmekte ve yetkili mercilerle paylaşılmaktadır. Yapılan son kontroller neticesinde, ülkemizi terörü destekleyen ülkeler arasında gösteren hakimlik kararına konu içeriklerin muhteviyatının yeterli ölçüde değiştirilmediği görülmüştür. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığınca süreç titizlikle takip edilmekle birlikte erişim engelleme kararının kaldırılması ile ilgili nihai takdir bağımsız adli mercilerdedir. Türkiye'ye yönelik iftira niteliğindeki içeriklerin kaldırılması sonrası yetkili mercilerce gerekli adımların atılabileceği öngörülmektedir." ifadelerini kullandı.
14 Kasım 2018'de Türkiye Dışişleri Bakanı , Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda parlamenterlerin sorularına verdiği yanıtta "Wikipedia'nın Türkiye'de engellenmesinin nedeninin 'e diktatör denilmesi ve Türkiye'yi IŞİD ile aynı gösterilmesi olduğunu" ileri sürdü. Çavuşoğlu, Vikipedi'yi uyardıklarını belirterek "Atatürk'ü diktatör gösteren kaldırılması konusunda talepte bulunduk, yapmadı. Lütfen ile bu tür şeyleri kıyaslamayalım." ifadelerini kullandı. Cumhuriyet Halk Partisi Ankara milletvekili aynı komisyonda bakan Çavuşoğlu'na verdiği yanıtta, "Bir de (autogolpe) kelimesinin o metinde kullanılması söz konusu. Bunlar gerekçe gösterilmiş. Yani Türkiye'yi kendi kendine darbe yapan ülke olarak göstermişler, Atatürkle ilgisi olmayan bir şey." ifadelerine yer verdi.
CHP İstanbul Milletvekili 'nun, Şubat 2019'da 'ın cevap vermesi için verdiği soru önergesine, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı bir açıklama yaptı. Açıklamada "Wikipedia yetkilileri ile görüşmeler devam etmekte olup, hukuka aykırı içerikler hakkında işlem yapıldığı takdirde erişimin engellenmesine son verilecektir." dendi. Ayrıca verilen cevapta, Vikipedi'ye getirilen erişim engelli kararının , ile Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşmesi'ne uygun olduğu ifade edildi.


Tepkiler


'nin Türkçe Vikipedi'nin engellenmesi duyurusu
Erişim engeli sonrası 'de popüler olurken Wikipedia trend topic oldu. Yüzlerce sosyal medya kullanıcısı Meydan Larousse ile ilgili esprili tweet'ler ve 'ler paylaşmaya başladı.
(CHP) milletvekilleri , ve ile akademisyenler Kerem Altıparmak ve Yaman Akdeniz engellemeye tepki gösterdiler. Yarkadaş "iktidar sansüre doymuyor", Erdem ise "Wikipedia’ya erişimin engellenmesi, Türkiye’yi hattına sokmaktır" ifadelerini kullandı. CHP milletvekili ise engellemeyi Türkiye'de yaşanan çerçevesinde değerlendirdi. Bilim Akademisi yaptığı açıklamada erişim engelini bilgiye erişim kısıtlanması olarak tanımladı.
Engellemenin ardından farklı dillerde katkıda bulunan Wikimedia topluluğu üyeleri tarafından engelin kaldırılması yönünde çağrının yapıldığı bir mesaj hazırlandı ve imzaya açıldı. kullanıcıları "Türk toplumuyla dayanışma içinde olduklarını" ifade etti ve İtalyanca Vikipedi sayfalarında engellemeyi duyuran ve kaldırılması yönünde çağrı yapan bir duyuru yayımlandı. Türkçe Vikipedi ise sansüre tepki olarak logosundaki "Vikipedi" adının ve "Özgür ansiklopedi" sloganının üzerine siyah bant yerleştirdi.
Engelin ardından Vikipedi'ye erişim için Kiwix ve çeşitli tünel bağlantılar gibi alternatif kanallar oluşturulmuş, ayrıca protokolü kullanan ve erişime engellenmesi mümkün olmayan bir Vikipedi kopyası oluşturulmuştur.
Erişim engelinin üzerinden 6 ay geçmesi üzerine Wikimedia Vakfı İletişim Direktörü Juliet Barbara, erişim engelinin kaldırılmasıyla ilgili gösterilen çabalar hakkında bilgi veren bir makale yayınladı. 5 Mart 2018 tarihinde Wikipedia’nın sayfası üzerinden Türkiye'yi özledik anlamına gelen #WeMissTurkey ile bir kampanya başlatıldı. Facebook profil fotoğrafını değiştiren Wikipedia, bir hafta sürecek kampanya kapsamında, Türkiye'ye ilişkin paylaşımların yapılacağını ve ilgili yöneltilen soruları yanıtlayacağını açıkladı.
kapsamında 'nin resmî hesabından 30 Nisan 2018'de yapılan paylaşımda bir davetiye üzerinde Wikipedia'nın seçimden bir gün sonra, 25 Haziran'da açılacağı belirtilerek, "Tüm halkımız davetlidir. WikipediaİYİolacak" ifadelerine yer verildi. 'nin cumhurbaşkanı adayı , seçim kapsamında düzenlediği bir mitingde Vikipedi'yi yeniden erişime açacağını vadetti.
Şu andan itibaren Wikipedia engeli açılmıştır.
İstediğiniz gibi girebilirsiniz.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
 

serkan_esk

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Serkan
Cihazım
Sagit
Yaş
45
Konum
Eskisehir
Katılım
24 Kasım 2016
Konular
9
Mesajlar
646
Tepkime puanı
474
Puanları
78
İsabetli karar

MI 6 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

1231243

M|C|C|X|X|X|MCCXLIII
Emekli Yönetici
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Mertcan
Cihazım
Poco X3
Meslek
Dondurulmuş Üni.
Konum
Hatay/İskenderun
Katılım
13 Ekim 2016
Konular
63
Mesajlar
5.416
Çözümler
3
Tepkime puanı
5.997
Puanları
338
Biri gider biri gelir misali.... şimdi de RTÜK, Netflix, BluTV ve PuhuTV'ye el attı........ punch~~punch~~punch~~punch~~( beer~~ smoking~~ )

Ek;Bu arada bende halen girmiyor.
Diğer ek;Konu yeri yanlış. Siz foruma üye değil misiniz ?
 

abuabu1221

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Abdullah
Cihazım
Xiaomi Mi 9 Se
Yaş
18
Konum
Gaziantep
Katılım
15 Şubat 2018
Konular
40
Mesajlar
337
Tepkime puanı
194
Puanları
58
Türkçe Vikipedi, engellemeye tepki olarak sitenin ana logosu üzerine yerleştirerek kararı protesto etti.
'nin çevrimiçi tüm dillerinin 'den engellenmesi, (BTK) tarafından, 5651 sayılı kanunun verdiği yetkiye dayanarak 29 Nisan 2017 tarihinde aldığı idari tedbir kararı sonucu meydana gelmiştir. "Türkiye'yi aynı zeminde gösteren ifadelerin bulunması" engele gerekçe olarak gösterildi. 2 Mayıs'ta verilen itiraz dilekçeleri sonucunda 'de yer alan ( : Kuzey Suriye'de Türk İşgali), ( : Suriye İç Savaşı'na yabancı müdahalesi) ve ( : Devlet destekli terörizm) maddelerinde Türkiye'ye ayrılan bölümlerin erişim engeline neden olduğu öğrenildi. 5 Mayıs'ta Vikipedi'nin bağlı bulunduğu , idari tedbir kararı alan Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurarak kararın kaldırılmasını istedi, fakat itiraz reddedildi.


Gelişimi


Bilgi Teknolojileri Kurumunun web sitesinden karara ilişkin yayınladığı açıklama

Türkçe Vikipedi'nin Şubat-Mayıs sayfa görüntülemeleri istatistiği. Engelleme sonrası düşüş görülmektedir.
Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından 29 Nisan 2017 tarihinde, sabah saat 08.00'de, ait wikipedia.org alan adına, Türkiye üzerinden erişilmesine engel getirilerek idari tedbir kararı alındı. Erişim engeli ilk olarak Türkiye'deki internet erişim engellemelerini ve çevrimiçi sansürü eşzamanlı olarak takip eden tarafından duyuruldu. Erişim engelinin ilk saatlerinde yasağın nedeni açıklanmazken ilerleyen saatlerde (AA), erişim yasağı kararının "Türkiye'yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalışan içerikler" nedeniyle alındığını duyurdu. AA, Türk yetkililerin Vikipedi'ye içeriğin kaldırılması uyarısında bulunduğunu ancak "sitenin ısrarla bu tür içerikleri kaldırmaya yanaşmadığını" da belirtti. BTK, alınan kararla ilgili olarak sayfasında bir içerik yayınladı. İçerikte şu ifadeler kullanıldı:
5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (wikipedia.org) hakkındaki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 'nın 29/04/2017 tarih ve 490.05.01.2017.-182198 sayılı kararına istinaden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır.
(After technical analysis and legal consideration based on the Law Nr. 5651, ADMINISTRATION MEASURE has been taken for this website (wikipedia.org) according to Decision Nr. 490.05.01.2017.-182198 dated 29/04/2017 implemented by Information and Communication Technologies Authority.)​
Ayrıca diğer iddialara göre Vikipedi içerisinde Türkiye'yi " " ile aynı düzlemde gösteren içerikler tespit edilerek bununla ilgili girişimler başlatıldı. Site yetkilileriyle gerekli yazışmaların yapılmasının ardından söz konusu içeriklerin kaldırılmadığı tespit edildiği için Vikipedi sitesine erişim engeli konuldu. Vikipedi'nin Türkiye'yi çeşitli "terör gruplarıyla" aynı düzlemde ve iş birliği hâlinde göstermeye çalışan yazı ve yorumlara yer verdiği belirtilen açıklamada, Vikipedi'ye yönelik, "teröre karşı iş birliği yapmak yerine, Türkiye'ye uluslararası arenada karalama kampanyası yapan çevrelerin parçası olarak hareket eden bir bilgi kaynağı haline gelmesi" gerekçesiyle erişim engeli uygulamasına başvurulduğu bildirildi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) resmî internet sayfasının "Site Bilgileri Sorgu Sayfası" üzerinden yapılan sorgulamada Vikipedi sayfalarına idari tedbir kararı uygulandı. BTK sorgulamasında yer alan şunlar yazıldı:
"5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (wikipedia.org) hakkındaki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 'nın 29/04/2017 tarih ve 490.05.01.2017.-182198 sayılı kararına istinaden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır."​
Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yaman Akdeniz ve Avukat Kerem Altıparmak, 2 Mayıs'ta dilekçe vererek karara itiraz ettiler. Verilen dilekçeyle Vikipedi'ye hangi maddeler nedeniyle erişim engeli getirildiği ortaya çıktı. İngilizce Vikipedi'de yer alan ( : Suriye İç Savaşı'na yabancı müdahalesi) ile ( : Devlet destekli terörizm) maddelerinde Türkiye'ye ayrılan bölümler erişim engeline neden oldu. Maddelerde Türkiye'nin 'den ayrılan ve yine radikal İslamcı örgütlerden İslami Cephe'ye silah yardımı yaptığı iddiası yer alıyor.
, 15-18 Mayıs'ta Haliç Kongre Merkezi'nde düzenleyeceği World Cities Expo İstanbul 2017 davetli listesinden Vikipedi'nin kurucusu Jimmy Wales'in çıkartıldığını Twitter üzerinden duyurdu.
3 Mayıs'ta Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan, yargı kararı uygulanmadan sitenin engelinin açılmasının mümkün olmadığını söyledi. Ayrıca "Wikipedia bilgiyi veriyorsa teyit de ediyor olması gerekir. Benim çağrım Wikipedia'nın kapanmasına sebep olan problemleri halletmesi, bu noktada gerekirse sistemin rehabilite edilmesidir." sözlerini de kullandı.
5 Mayıs'ta Wikimedia Vakfı, idari tedbir kararı alan Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurarak kararın kaldırılmasını istedi. Ancak hâkim, iki ayrı adresinde bulunan içerikten dolayı erişimin engellendiğini hatırlatarak itirazı reddetti. Wikimedia Vakfı, bu karar dolayısıyla 9 Mayıs'ta başvurdu.
11 Mayıs'ta , "Türkiye'nin bu karalama kampanyalarının bir parçası olmadığını Wikipedia'nın teyid etmesini ve Türkiye'ye bir temsilcilik açarak vergi verebilir hale gelmelerini istiyoruz. Şimdiye kadar Türkiye'de yaptıkları işlerden dolayı vermediler." açıklamasında bulundu.
Wikimedia Vakfı, Mayıs 2019'da erişim engelinin kaldırılması için 'ne başvurdu. Wikimedia Vakfı açıklamasında AİHM başvurusunun, erişim engelinin kaldırılması için iç hukuk yollarının denenmesi sonrasında yapıldığını, yerel mahkemelerin engelin kaldırılması için yapılan itirazları reddettiği, Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuruya ise iki yıldır hâlâ yanıt alınamadığı belirtildi. Vakıf, başvurusuna gerekçe olarak; "erişim engelinin, 'nin 10. Maddesi kapsamında garanti altına alınan ifade özgürlüğünü ihlal etmesini" gösterdi.


Resmî açıklamalar


#WeMissTurkey kampanyası sonrası Türkçe Vikipedi'de kullanılan logo
BTK tarafından, alınan kararla ilgili olarak üzerinden ve olarak yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştır:
  1. Türkiye’nin terör örgütlerini desteklediğini belirten içerikler tüm girişimlere rağmen Wikipedia'dan çıkarılmamıştır.
  2. Bu içeriklerin doğru bilgilerle düzenlenmesine izin verilmemiştir.
  3. protokolü ile yayın yaptığı için sadece ilgili içeriklerin engellenmesi mümkün olmamıştır.
  4. Bu nedenle sitenin tamamına tedbir uygulanmak zorunda kalınmıştır.
  5. Bu ve benzeri içerikler ile ilgili Wikipedia editörleri gereğini yapmalıdır.
'nin resmî sayfasında ise Vikipedi Topluluğu adına açıklama yapılarak, şunlar denilmiştir :
"Vikipedi'nin Türkçe de dâhil olmak üzere tüm dil sürümlerinin bugün 08.00 itibarıyla Türkiye'de engellendiğini üzülerek gördük. Tüm Vikipedi projelerini yürüten Wikimedia Vakfı konuyla ilgili incelemelerini ve görüşmelerini sürdürüyor. Sayısız gönüllünün tarafsız ve evrensel bilgilere herkesin özgürce ulaşabilmesini sağlamak için çalıştığı, hiçbir şekilde reklam almayan ve kâr amacı gütmeyen, doğrulanabilirliği temel bir içerik politikası olarak benimseyen bu projenin engellenmesini üzücü buluyoruz."​
Wikimedia Vakfı Genel Müdürü Katherine Maher da, 30 Nisan'da bir açıklama yayımladı ve hükûmete engelin kaldırılması çağrısında bulundu:
Wikimedia Vakfı, Türk halkının Vikipedi’ye tam erişimini iade etmesi ve yeniden dünyanın en büyük özgür bilgi kaynağında pay sahibi olmaları konusunda onlara olanak sağlaması için Türk hükûmetine çağrıda bulunmaktadır. Şu anda Türk mahkemeleri aracılığıyla bu karara itiraz etmenin uygun yollarını değerlendirmekteyiz. Sizi de, vatandaşlarının haklarına saygı duyması ve Vikipedi’nin engellemesini kaldırması (#UnblockWikipedia) konusunda Türk hükûmetine yaptığımız çağrıya katılmaya davet ediyoruz.​
17 Ocak 2018'te 'da yayımlanan bir haberde Vikipedi'nin bağlı olduğu Wikimedia Vakfı'nın başkanı , Vikipedi'nin Türkiye'de erişim yasağına yol açan maddelerin değiştiğini söylediğine dair bir haber yayımladı. Maher, yaptığı açıklamada tartışmalı maddelerin kaldırılmasına ilişkin talebini doğrudan vakıf yönetimine değil, Wikipedia bünyesindeki Gönüllüler Destek Hattı'na yaptığını belirtti. 17 Ocak'ta BTK tarafından yayımlanan bir açıklamada "Yapılan kontrollerde yasadışı içeriklerin ısrarla yayınlanmaya devam ettiği görülmektedir." denildi ve açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Erişim engelleme tedbiri uygulanmadan önce Wikipedia, Türkiye'nin terör örgütlerine destek verdiği şeklindeki iftiralara yer veren makalelerde yer alan içerikleri kaldırması konusunda yasaya ve uluslararası uygulamalara uygun bir şekilde uyar-kaldır yöntemi uygulanarak resmi iletişim kanalları üzerinden uyarılmış ancak bu konuda bir cevap alınamaması nedeniyle erişim engelleme tedbiri uygulanmak zorunda kalınmıştır"​
Kasım 2018'de Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili , Ulaştırma ve Altyapı Bakanı 'ın yanıtlaması için 'ne verdiği soru önergesinde Vikipedi'ye erişimin açılmasına yönelik bir adım atılıp atılmayacağını sordu. Soru önergesine yanıt veren Bakan Turhan, " Wikipedia'ya bildirilen ve erişimin engellenmesine dayanak oluşturan yasa dışı içerikler periyodik olarak kontrol edilmekte ve yetkili mercilerle paylaşılmaktadır. Yapılan son kontroller neticesinde, ülkemizi terörü destekleyen ülkeler arasında gösteren hakimlik kararına konu içeriklerin muhteviyatının yeterli ölçüde değiştirilmediği görülmüştür. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığınca süreç titizlikle takip edilmekle birlikte erişim engelleme kararının kaldırılması ile ilgili nihai takdir bağımsız adli mercilerdedir. Türkiye'ye yönelik iftira niteliğindeki içeriklerin kaldırılması sonrası yetkili mercilerce gerekli adımların atılabileceği öngörülmektedir." ifadelerini kullandı.
14 Kasım 2018'de Türkiye Dışişleri Bakanı , Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda parlamenterlerin sorularına verdiği yanıtta "Wikipedia'nın Türkiye'de engellenmesinin nedeninin 'e diktatör denilmesi ve Türkiye'yi IŞİD ile aynı gösterilmesi olduğunu" ileri sürdü. Çavuşoğlu, Vikipedi'yi uyardıklarını belirterek "Atatürk'ü diktatör gösteren kaldırılması konusunda talepte bulunduk, yapmadı. Lütfen ile bu tür şeyleri kıyaslamayalım." ifadelerini kullandı. Cumhuriyet Halk Partisi Ankara milletvekili aynı komisyonda bakan Çavuşoğlu'na verdiği yanıtta, "Bir de (autogolpe) kelimesinin o metinde kullanılması söz konusu. Bunlar gerekçe gösterilmiş. Yani Türkiye'yi kendi kendine darbe yapan ülke olarak göstermişler, Atatürkle ilgisi olmayan bir şey." ifadelerine yer verdi.
CHP İstanbul Milletvekili 'nun, Şubat 2019'da 'ın cevap vermesi için verdiği soru önergesine, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı bir açıklama yaptı. Açıklamada "Wikipedia yetkilileri ile görüşmeler devam etmekte olup, hukuka aykırı içerikler hakkında işlem yapıldığı takdirde erişimin engellenmesine son verilecektir." dendi. Ayrıca verilen cevapta, Vikipedi'ye getirilen erişim engelli kararının , ile Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşmesi'ne uygun olduğu ifade edildi.


Tepkiler


'nin Türkçe Vikipedi'nin engellenmesi duyurusu
Erişim engeli sonrası 'de popüler olurken Wikipedia trend topic oldu. Yüzlerce sosyal medya kullanıcısı Meydan Larousse ile ilgili esprili tweet'ler ve 'ler paylaşmaya başladı.
(CHP) milletvekilleri , ve ile akademisyenler Kerem Altıparmak ve Yaman Akdeniz engellemeye tepki gösterdiler. Yarkadaş "iktidar sansüre doymuyor", Erdem ise "Wikipedia’ya erişimin engellenmesi, Türkiye’yi hattına sokmaktır" ifadelerini kullandı. CHP milletvekili ise engellemeyi Türkiye'de yaşanan çerçevesinde değerlendirdi. Bilim Akademisi yaptığı açıklamada erişim engelini bilgiye erişim kısıtlanması olarak tanımladı.
Engellemenin ardından farklı dillerde katkıda bulunan Wikimedia topluluğu üyeleri tarafından engelin kaldırılması yönünde çağrının yapıldığı bir mesaj hazırlandı ve imzaya açıldı. kullanıcıları "Türk toplumuyla dayanışma içinde olduklarını" ifade etti ve İtalyanca Vikipedi sayfalarında engellemeyi duyuran ve kaldırılması yönünde çağrı yapan bir duyuru yayımlandı. Türkçe Vikipedi ise sansüre tepki olarak logosundaki "Vikipedi" adının ve "Özgür ansiklopedi" sloganının üzerine siyah bant yerleştirdi.
Engelin ardından Vikipedi'ye erişim için Kiwix ve çeşitli tünel bağlantılar gibi alternatif kanallar oluşturulmuş, ayrıca protokolü kullanan ve erişime engellenmesi mümkün olmayan bir Vikipedi kopyası oluşturulmuştur.
Erişim engelinin üzerinden 6 ay geçmesi üzerine Wikimedia Vakfı İletişim Direktörü Juliet Barbara, erişim engelinin kaldırılmasıyla ilgili gösterilen çabalar hakkında bilgi veren bir makale yayınladı. 5 Mart 2018 tarihinde Wikipedia’nın sayfası üzerinden Türkiye'yi özledik anlamına gelen #WeMissTurkey ile bir kampanya başlatıldı. Facebook profil fotoğrafını değiştiren Wikipedia, bir hafta sürecek kampanya kapsamında, Türkiye'ye ilişkin paylaşımların yapılacağını ve ilgili yöneltilen soruları yanıtlayacağını açıkladı.
kapsamında 'nin resmî hesabından 30 Nisan 2018'de yapılan paylaşımda bir davetiye üzerinde Wikipedia'nın seçimden bir gün sonra, 25 Haziran'da açılacağı belirtilerek, "Tüm halkımız davetlidir. WikipediaİYİolacak" ifadelerine yer verildi. 'nin cumhurbaşkanı adayı , seçim kapsamında düzenlediği bir mitingde Vikipedi'yi yeniden erişime açacağını vadetti.
Şu andan itibaren Wikipedia engeli açılmıştır.
İstediğiniz gibi girebilirsiniz.
Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Sorun benim telefonumda mı ? Bende girmiyor.

Mi 9 SE cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

1231243

M|C|C|X|X|X|MCCXLIII
Emekli Yönetici
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Mertcan
Cihazım
Poco X3
Meslek
Dondurulmuş Üni.
Konum
Hatay/İskenderun
Katılım
13 Ekim 2016
Konular
63
Mesajlar
5.416
Çözümler
3
Tepkime puanı
5.997
Puanları
338
Bende giriyor, sıkıntısız.
Herhangi bir yerde yasağın kalktığına dair haber de yok, ya bir rastlantı yada başka bir şey var anlamadım :?
 

Save_Mi

Snowflake
Emekli Yönetici
MIUI Expert
Elit Üye
MIUI Sever
SMS Onaylı
Adım
Muhammed
Cihazım
Platina/Courbet
Konum
Fatsa
Katılım
23 Mayıs 2019
Konular
207
Mesajlar
5.235
Çözümler
39
Tepkime puanı
8.956
Puanları
338
Girilmiyor hocam, birde haber buldum.

Resimleri görmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt