"Forumumuzda ne kadar kişi eleştiri konusu açtıysa hepsi ban yedi."
Eleştiri, saygısızlık yapmak, hakaret etmek değildir. Elbette herkes herkesi eleştirebilir. Bizleri de eleştirebilirsiniz. Sonuçta hepimiz insanız, hepimizin hataları, yanlışları olabilir. Bunların farkında da olmayabiliriz. Böyle durumlarda bu yanlışlardan dönmek hepimizin isteyeceği bir durumdur. Ancak eleştiri yerine saygısızlık yapmak, hakaretler etmek elbette ki ban sebebidir. Ban yiyen herkes, banı hakettiği için ban yemiştir, eleştirdiği için değil. Asıl sorunumuz eleştirmeyi bilmemektir.
Eğer sizin dediğiniz gibi olsaydı şimdi sizi de banlamış olurduk. Ancak yaptığınız şey eleştiri olduğu için ban yemediniz.
Eleştiriler de haklı eleştiri ve haksız eleştiri olarak ikiye ayrılır. Haklı eleştirilerde zaten gereği yapılır. Haksız eleştirilerde ise haksız olduğu anlatılmaya çalışılır. Bu da eleştiren kişiyi linç etmek ya da ona düşman olunması değildir. Bunu da karşı eleştiri olarak algılayabiliriz. Eleştiren kişi eleştirmek konusunda kendisini ne kadar haklı görüyorsa, eleştirilmeyi de haklı görmelidir.
Eleştiri konusuna gelecek olursak, özel mesajlarla ilgili başta
Skorpi olmak üzere birçok arkadaşımız bununla ilgili özel konular da açarak, imzalarımıza uyarılar koyarak bunun yanlış olduğunu defalarca yazdık. Belki siz tek mesaj gibi görebilirsiniz ama forumdaki onbinlerce üye her gün onlarca mesaj atıyorlar. Zaten forumdaki bir sürü rehberde anlatılan şeyleri yeniden yazmamız isteniyor. Kendi adıma yazacak olursam, bir süre öncesine kadar herkese ilgili konuların linklerini bulup yazarak oralardan yardım alınması gerektiğini yazıyordum. Sonra konuları arayıp bulma, cevap verme yüzünden forumla ilgilenmez ya da özel hayatımızdan ödün vermek durumuna geldik. Sonra linkler yerine sadece forumdan yardım alabileceklerini yazmaya başladım. Ama burada da yine birçok defa arkası gelmez yeni sorularla, serzenişlerle karşılaştık. Geldiğimiz son durumda, hiç cevap yazmamak en etkili çözüm oldu.