Ben radyoloji teknikeriyim. Radyasyonun ne olduğu konusunda ise birçok kişiye göre bilgim fazla.
Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, Avrupa'da satışa sunulan her cihaz belli sertifikalara sahip olmak zorundadır. Bunlardan biri de Sar değeridir.
EURATOM (European Atomic Energy Comminty) yani Avrupa Atom Enerji Kurumu tarafından belirli bir değerin üzerinde Sar değerine sahip olan cihazlar sertifika onayı alamaz ve satışa çıkamaz. Bu yüzden avrupada da satılan global telefonlardan gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.
Radyasyon için şunu belirteyim. Eğer bu yazıyı okuyorsanız şuan radyasyon alıyorsunuz demektir. Evimizde, elektronik cihazların hemen hepsinde, lambalarda, ısıtıcılarda modemlerde, bilgisayar monitörlerinde radyasyon bulunur ve sürekli yayılır. Ancak çok az miktardadır ve zarar vermez insana. Radyasyondan korkmayın. Ancak ne olduğunu nasıl oluştuğunu araştırıp öğrenin. Çünkü doğada radyasyon var zaten. Güneşten, radyoaktiflerden, minerallerden vs. ordan burdan sürekli yayılmaktadır. Elbette ki hayatımıza teknolojinin girmesiyle radyasyon fazlalaştı günlük hayatımızda. Bu yüzden dediğim gibi ne olduğunu nasıl yayıldığını ve zararlarını araştırmalısınız.
Bir örnek vermek istiyorum. Özellikle yaz aylarında hemen her gün sürekli su içme ihtiyacı duyarız ve günde en az 1 bardak su tüketiriz. Çünkü vücudumuzun ihtiyacı var buna. Ama siz bunun çok üstüne çıkarsanız, 5 litre suyu bir anda tüketmeye kalkarsanız su zehirlenmesi yaşarsınız hatta kısa sürede ölebilirsiniz. Burdan şunu özetlemek istiyorum, 6-7 litre su bir anda içmek öldürebilir ama 1 bardak öldürmez. Siz 10 grad radyasyon alırsanız ölmezsiniz ama 1000 grad alırsanız ölebilirsiniz veya zarar görebilirsiniz.
Bu yüzden Sar değerlerini bu kadar dikkate almanıza gerek yok. Fakat siz sağlığınızı aşırı derecede önemsiyorsanız eğer, çikolata, kola, yapay şeker, sigara, alkol, hazır gıda, katkı maddeleri gibi şeyleri sar değerinden daha fazla önemsemelisiniz.
Eğer ısrarla radyasyondan kaçınmak istiyorsanız da alacağınız telefon farketmeksizin şunları yapmanız gerekir:
- Mümkün olduğu kadar telefonu baş hizanızda tutmayın, konuşurken kablolu kulaklık kullanın
- 4G ve mobil veriyi olabildiğince az kullanmaya çalışın
- Telefonda konuşmalarınızı çok uzun tutmayın, kısa ve sadece konuşmalar şeklinde yapın
- Uyurken telefonu genelde başucumuza bırakırız ama bu yanlıştır. Olabildiğince uzağa koyun
- Ve son olarak, radyasyondan korkmayın. Ama önlem almayı ihmal etmeyin